:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пл. "България"1

Селските новини

Димитри Иванов
Нямам предвид неотдавнашните избори в село Сърница, а отдавнашни случки. Веднъж ми дойдоха много гости; не можеш нито да танцуваш, нито музика да слушаш, нито да разговаряш. Някой каза: "Хайде да пеем". Скулпторът Галин Малакчиев, преводачът Тошо Вълчев и Лина, която беше ту на Тошо, ту на Галин, запяха на три гласа: "Наш Джимо патки пасе/ Юруш на ливаде/ Да му порасне патката/ Като на тецо кумино." Това не стана, порасна ми само самочувствието, когато Мери Конакчиева ми каза: "Ти имаш много симпатични приятели". После Тошока каза: "17 мига от пролетта" с Щирлиц е два пъти по-хубав от "Осем и половина на Фелини", понеже две по осем и половина прави 17. Те продължиха да се смеят, а аз затърсих в албума със стари снимки да покажа, че наистина съм пасъл патки, мисирки и гъски в Катуница.

Катуница идва от катун. Катунарите идваха напролет, разпрягаха под моя прозорец, пускаха кончетата да пасат, циганетата събираха съчки за огън, циганите разпъваха около огъня не палатки, нито шатри, а стари козяци, кръпка до кръпка. Старият циганин ми позволи да помагам. Мърмореше си под носа заклинанието "Дъжд да вали, сняг да вали, лошо време да не фаща!" Лошо било ветровитото, вятърът отнасял козяците, иди ги гони. Аз домъкнах едно голямо гумирано покривало, но той не го искаше; като вали, козяците се намокряли и не пропускали. Имах 500- ватова крушка, исках от моя прозорец да им осветявам катуна, но той пак отказа. Привечер тръгна из селото глашатаят да разнася селските новини. Дум, дум, дум! - с барабана. Селяниииии! Наизлизаха жени и дечурлига. Селянииии!: "Утре хайванчетата да приберете преди икиндия, шоту ветеринарният шъ дойди да скопява. Циганите дойдоааа. Който е за калайдисване, да им носи къдету бяха лани." И финално: Пъръ-ръм-пъм-пъм! - край на селските новини.

На другия ден жените понесоха при циганите сахани, менци, тепсии, връшници за пирустии, а циганите си знаеха работата. Триеха с речен пясък, после работеха с огън, парцал, нишадър, калай, посудата заблестяваше. Циганите бяха интегрална част от селския бит. Една сутрин катуна го нямаше, нямаше ги две пуйки от нашия заден двор, но никой не е съвършен, Nobody's perfect, както се казва в известната холивудска комедия.

Селските новини - за ветеринарния и циганите - бяха само две, но верни и разбираеми за разлика от сегашните радио- и телевизионни новини: Престрелка в един мол в Копенхаген, ама не били терористи, само убийци, както убийците във варненския мол, където молът и охранителната фирма убиец имали общ собственик, ама той не носел отговорност за убийството. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис на конферентна видеовръзка с Атина бил показал среден пръст на немските кредитори, ама то било немски видеомонтаж. Язък за немската точност. Лобизмът не бил узаконено рушветчийство, щото в САЩ имало лобита. Мораториумът върху горската сеч бил ненужен. И мен във форума ме поправят. Да не съм пишел Прачет, а Пратчет. Синайската планина била много по-висока от Бунарджика.

Ама чакайте бе, хора. Вие, за разлика от мен, не сте си изхвърлили телевизорите. Футболни мачове или "матчове" гледате? "Клетниците" бре, мизерабли. От Виктор Юго ли е, или е от Виктор Хюго? Аз ли съм изкачвал Синай, или вие, които папагалствате интернет? Поровете се в еврейската енциклопедия Encyclopedia Judaica да научите, че има поне три Синайски планини и не се знае на коя се е изкачил Мойсей.

Едно време чух по National Public Radio за някой си Роналд Рейгън. Моят началник ми донесе дебелия "Уебстър" и каза: Ще пишеш Рийган, произнася се като tea. После началникът се оказа неправ, за което ми отмъсти; уволни ме от БТА, от телевизията, от всички медии. Ех, суета човешка да докажеш: Знам повече от теб, понеже съм ти началник.

Timeo hominem unius libri. Интернет папагалите са еднокнижници. Един ми паразитира във форума да се прави на Еклесиаст. Той, "проповедникът", проповядва: Вярата никога не е била задължителна, ама ще видите вие, неверниците, като застанете пред Страшния съд. Той не вижда, че поповете се лакомят вероучението да стане задължително в училище, ходжите съответно ще преподават Корана и поповете и ходжите ще са на държавната хранилка. Онзи ден в Йемен едни мюсюлмани утрепаха стотици мюсюлмани в джамии, щото били неправилни мюсюлмани.

Кои са правилните християни, дето не ги грози Страшният съд, с който плаши форумният Еклесиаст? Виновни ли са езичниците, че не се християни, понеже са живели преди Христа, и Данте Алигиери е по-милостив към тях от моя форумен еднокнижник. В "Божествена комедия" поетът Вергилий не е в рая, но е гид, чичероне на Данте, развежда го из кръговете на ада като туроператор, а гравюрите на Гюстав Доре засрамват сегашните художници.

Бойко Борисов насмалко да влезе в Съюза на българските художници. Ще приеме златен кръст от дядо Неофит. Срамота! Бойко, орезили само себе си, Неофит орезили Българската православна църква. Чакам да видя дали Путин, дето има 88% одобрение, ще се орезили да му въздигнат паметник като на император всерусийски. Премиерът Бойко хвали президента палячо Плевнелиев. Колкото по-глупав президент, толкова по-лесно Бойко ще му седне на мястото. Премиерът, преродена ирландска пастирка по собствените му думи, плещи антируски глупости като US поляка Туск, който беше полски премиер, сега е президент на Европейския съвет, и каза, че европейците ще избегнат зависимостта от "Газпром", като "реверсивно" си подават газ с Украйна и едни на други.

Имаше лаф: Италианците вземат едни от други пари назаем и с това се препитават. Лафът е от времето, когато в италианското кино се раждаше неореализмът. За неореализма и за първия и най-стария световен кинофестивал - Венецианския - можете да прочетете в интернет хиляди страници за София Лорен в "Чочарка" по Алберто Моравия, за "Крадци на велосипеди " на Виторио де Сика, за филмите на Федерико Фелини, на Лукино Висконти, Микеланджело Антониони.

Ала в интернет не ще прочетете кой, кой, кой направи първия световен кинофестивал и лансира неореализма в противовес на захаросания холивудски оптимизъм. Интернет не ви казва, затова аз ще ви го кажа: "Дучето". Бенито Мусолини.

ООН е важна организация, защото има дни на водата и на щастието. Бъдете щастливи! Пазете се от лош алкохол и от интернетни знания. От религиозни и политически проповедници. От бързи леки коли и жени. Ще ви пиша пак, ако М-тел имат покритие навсякъде, както се хвалят. Ако там не е само мрак, както каза сър Тери Прачет, аз пак като в детството патки ще паса. Пардон - гъски. Те ме обичаха. Вървяха в две редици след гъсоците Анибал и Сосилос. Отиваха в плитчините на Чая до крумовското летище, но имаха изумителен слух и аз като се провикнех: Па-па-па!, те ме чуваха, излитаха, прелитаха 3 км и цопваха в моя вир. Знаеха, че аз съм им наловил мренки в коренището и вкъщи ще им дам царевица. Никога не ги гушех със зелени орехчета за по-вкусно месо и повече чернодробен пастет.

Приятели! Never force your pre-conceived US ideas down somebody else's unwilling throat. Преведете си тези думи без мен, аз много думи преведох през живота си.DI copyrightСнимка: Личен архив
Вървяха в две редици след гъсоците Анибал и Сосилос. Отиваха в плитчините на Чая до крумовското летище, но имаха изумителен слух и аз като се провикнех: Па-па-па!, те ме чуваха, излитаха, прелитаха 3 км и цопваха в моя вир.
104
38283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
24 Март 2015 19:41
Кои са правилните християни, дето не ги грози Страшният съд

Всички сме Божии чада
24 Март 2015 19:44

Селските новини - за ветеринарния и циганите - бяха само две, но верни и разбираеми за разлика от сегашните радио- и телевизионни новини: Престрелка в един мол в Копенхаген, ама не били терористи, само убийци, както убийците във варненския мол, където молът и охранителната фирма убиец имали общ собственик, ама той не носел отговорност за убийството. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис на конферентна видеовръзка с Атина бил показал среден пръст на немските кредитори, ама то било немски видеомонтаж. Язък за немската точност. Лобизмът не бил узаконено рушветчийство, щото в САЩ имало лобита. Мораториумът върху горската сеч бил ненужен. И мен във форума ме поправят. Да не съм пишел Прачет, а Пратчет. Синайската планина била много по-висока от Бунарджика.


Престрелка в един мол в Копенхаген, ама не били терористи, само убийци, както убийците във варненския мол, където молът и охранителната фирма убиец имали общ собственик, ама той не носел отговорност за убийството.

Точно!
24 Март 2015 19:48
ООН е важна организация, защото има дни на водата и на щастието.
Благодаря ти Човеко!
Бъди много дълго щастлив, а папагалите ги остави! Те не са виновни, само това могат - да повтарят...

24 Март 2015 19:50
И бай Тодар се фалел, че бил преводач. Щото превеждал говедата от един баир на друг. Барабар с клюките и селските новини...
24 Март 2015 19:54
Благодаря, ДИ!

Бойко Борисов насмалко да влезе в Съюза на българските художници. Ще приеме златен кръст от дядо Неофит. Срамота! Бойко, орезили само себе си, Неофит орезили Българската православна църква. Чакам да видя дали Путин, дето има 88% одобрение, ще се орезили да му въздигнат паметник като на император всерусийски. Премиерът Бойко хвали президента палячо Плевнелиев. Колкото по-глупав президент, толкова по-лесно Бойко ще му седне на мястото.


"Няма страшно, щом е смешно,
но във времето сегашно
всичко е така погрешно,
че и смешното е страшно."
http://literaturensviat.com/?p=32235
24 Март 2015 19:55
Не виждам смисъл да се обсъжда есето, виждам смисъл да се замисли човек над него...
----------------------------
Сайтът на Генек
24 Март 2015 19:56
папагалите са еднокнижници


Ееее днес ми харесва. Силно, силно...Когато го раздразнят пише по-хубаво...Свежо и истинско
24 Март 2015 20:02
Ще ви пиша пак, ако М-тел имат покритие навсякъде, както се хвалят. Ако там не е само мрак, както каза сър Тери Прачет

Това не ми хареса, Майсторе. За останалото
24 Март 2015 20:04
Вие, за разлика от мен, не сте си изхвърлили телевизорите.

Е, де... Е, де...

-------
Преведете си тези думи без мен, аз много думи преведох през живота си.


24 Март 2015 20:07
щурчо
24 Мар 2015 19:50
Мнения: 11,050
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И бай Тодар се фалел, че бил преводач. Щото превеждал говедата от един баир на друг. Барабар с клюките и селските новини...


Ти си истински потомък на преводач
24 Март 2015 20:11
Ахъм.
"Изкарай Гано говедата" е голем шлагер...
24 Март 2015 20:15
ДИ избухва .
Мен Еклисяста не ми пречи , впрочем днес от медията Янаки Стоилов , Кабала ми проповядва , манна трябва се генерира , но умерено .
24 Март 2015 20:15
щурчо
24 Мар 2015 20:11
Мнения: 11,051
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ахъм.
"Изкарай Гано говедата" е голем шлагер...


" Изкарай Гано Щурците " е по-по- най
24 Март 2015 20:16
не искам да мисля как ще я караме, ако (не мога да напиша "като" ) някой ден бате джимо наистина спре да ни пише. всички ние, грешните.
24 Март 2015 20:19
...Лина, която беше ту на Тошо, ту на Галин...

Спрях да чета.
Може ли така бе! Трополят ми някакви фаетони с амбалажна хартия...
24 Март 2015 20:23
Приказките за ламята в пещерата имат много тъжен край. За нея...
24 Март 2015 20:24
найс
24 Март 2015 20:27
Колкото до неореализма, той трябва да е от по-късен период. След Мусолини.
24 Март 2015 20:33
Колкото до неореализма, той трябва да е от по-късен период. След Мусолини.

Колега за някои от нас форумците ДИ е авторитет , какъвто wikipedia.org примерно не е , но бихте могли да проверите там какво пише .
24 Март 2015 20:33
Това не беше сбогуване, нали?
Моля, кажете, че само така ми се струва...
24 Март 2015 20:45
Е де не оставяте човека да попътува М-тел ще има обхват .
24 Март 2015 20:45
Хубав чиляк
24 Март 2015 20:48
Благодаря колега, тия дни много народ отиде на почивка, аз мисля да поостана.
24 Март 2015 20:56
Хубаво днеска.
24 Март 2015 20:57
Как`Сийка

24 Март 2015 20:33Това не беше сбогуване, нали?
Моля, кажете, че само така ми се струва...

Уф!
Поне на мен ми се струва, че не е сбогуване, пък и не ми се иска.
24 Март 2015 20:58
Бай Димитри,
хвала за четивото!
Видях лапсус (неволен) в следното:
Премиерът, преродена ирландска пастирка по собствените му думи, плещи антируски глупости като US поляка Туск

Имал си предвид, че президентът се изживява като преродена ирландска пастирка, а не премиера, нали?
Той, Боко, ако въобще се изживява, най-много да е като Ненчо от "двете капки вода" по Нова...
Кеворкян в днешната ПРЕСА много яко е наритал пастирката! Ама много!
24 Март 2015 21:00
Ena gramma na mou stilis ap' ton Adi
An to fos in' pio kalo ap'to skotadi
Fos iparhi edo pano, barba Yianni mou pou les
Ma to fos ti na to kano
Pou ine mavres i kardies
24 Март 2015 21:22
Ще има обхват, ще има!
И за снимката, благодаря!
Майсторе, я колко патици има и тук. Накъде си тръгнал?! Разказвай ни, разказвай! А ние ще се насъбираме около теб
24 Март 2015 21:23
Това ми хареса! Дано те четем още дълго. Но не мрази поповете ни, други си нямаме, сигурен съм че равините и имамите не са по-добри, тия поне са си нашите!
24 Март 2015 21:27
Ум царува, ум робува, ум патки пасе /каквото и да означава/!
Според астролози и азъ сам бил в предишен живот ирландец, дали пък с пастирката, такова
24 Март 2015 21:29

И не обръщайте внимание на щуротиите на нашия форумен Мунчо .
24 Март 2015 21:29
Страхотна писаница!

Пазете се от лош алкохол и от интернетни знания. От религиозни и политически проповедници. От бързи леки коли и жени.


Това ще си го запиша! Благодаря!
24 Март 2015 21:30
Азъ, казва

Ум царува, ум робува, ум патки пасе


Аз предпочитам - Ум царува, ум робува, Ум Белия делфин!
24 Март 2015 21:53
Премиерът Бойко хвали президента палячо Плевнелиев.
Чудя се дали тук няма някаква грешка или всичко си е правилно. Не, сериозно. Твърде оптимистично ми изглежда да е правилно. Обяснявам: мисля си, че е по-реалистично да се изписва "президента палячо" с тире - така "президента-палячо". Изписано с тире ще означава, че става дума за нещо, обозначавано със свой термин, принципно различно от просто президент, а именно президент-палячо, нещо, което ще си имаме по конституция за в бъдеще, без никаква връзка с личността на днешното таквоз. Изписано без тире изглежда като нещо единично, случайно, нещо, отнасящо се само до днешната конкретика, което от своя страна изглежда неоправдано оптимистично. Мисля си, че и следващият президент ще бъде президент-палячо, и по-следващият... Нещата се влошават ужасяващо безвъзвратно.
24 Март 2015 21:54
Ама чакайте бе, хора. Вие, за разлика от мен, не сте си изхвърлили телевизорите. Футболни мачове или "матчове" гледате? "Клетниците" бре, мизерабли. От Виктор Юго ли е, или е от Виктор Хюго?


Айде да не събираме круши с ябълки...

Телевизорите тук нямат нищо общо.

След като ВСИЧКИ в България (включително и хората, които го превеждат и издават) НАВСЯКЪДЕ го пишат Пратчет - то той на български се пише Пратчет. И който пише друго име е в грешка.

НИКОЙ, никъде в България не написал Виктор Хюго. На български се пише Виктор Юго и Виктор Хюго е грешно изписване.

Грешките трябва да се казват/поправят. Нищо лошо не виждам в това...

Нищо лошо не виждам и във факта да имаш много телевизори и да се осведомяваш.

От колкото се може повече източници.
24 Март 2015 22:02
Ще ви пиша пак, ако М-тел имат покритие навсякъде, както се хвалят.
О, не!
24 Март 2015 22:02
ВСИЧКИ в България

Кои всички, а и всички да са, това прави ли го правилно? Освен някои наследени остарели транскрибции като Вашингтон, сега правилото е да се изписват чуждите имена, както се чуват, фонетично. Дали на английски се произнася ПраТчет?
24 Март 2015 22:04
24 Март 2015 22:06
щурчо
24 Мар 2015 20:23
Мнения: 11,055
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Приказките за ламята в пещерата имат много тъжен край. За нея...

Нападнала триглавата ламя едно село. Извикали селяните юнака. Отишъл той до пещерата на ламята, връхлетял вътре. След малко излязъл, изритал едната й глава и рекъл:
- Едно на нула за юнака…

После пак се показал – с втора глава:

- Две на нула за юнака…

Накрая излязла ламята, ритнала главата на юнака и рекла:

- Два на един за юнака…

Имат си много хубави краища даже ....Къде попадат на мъжка Ламя , Къде на две
24 Март 2015 22:08
Кои всички, а и всички да са, това прави ли го правилно? Освен някои наследени остарели транскрибции като Вашингтон, сега правилото е да се изписват чуждите имена, както се чуват, фонетично.


Я ми покажи КОЙ и КЪДЕ (освен Джимо в СЕГА) е написал Тери Прачет на български?

На всички книги издадени на български пише Пратчет.
24 Март 2015 22:17
брачет също се пише без т
24 Март 2015 22:22
Я ми покажи КОЙ и КЪДЕ (освен Джимо в СЕГА) е написал Тери Прачет на български?
И какво от това , къде е драмата ? Това прочетохте ли ?:
Футболни мачове или "матчове" гледате?
Човека е преводач , има си колонка пише си в нея и превежда имената , както прецени за правилно .
п.п. Дали е написано Тери Пратчет или Тери Прачет за мен няма значение веднага ми светва за кой става дума .
24 Март 2015 22:27
Значи ако напише "матчове" - ние всички трябва да кимаме в знак на съгласие? Или ако напише "матсхове" - пак?

Или с думи прости - имаш крава, пиеш мляко.

Имаш колонка - измисляш си собствен правопис.

Разбрах.
24 Март 2015 22:30
Ами то и Аштън е в същата копанка с Пратчет.
24 Март 2015 22:33
Имаш колонка - измисляш си собствен правопис.
Тц превеждаш , както намериш за правилно , апропо чел съм автори , които превеждани от некадърен преводач са ме разочаровали (Уилям Гибсън).
24 Март 2015 22:52
Ако няколко хиляди човека са написали едно (смъртта на Пратчет беше отразена във всички медии), а ти пишеш друго - мисля, че изводът се налага от само себе си.

Или ако си на магистралата - възможно е ти да праскаш в насрещното, а не всички тези, които идват срещу теб.
24 Март 2015 22:57
апропо чел съм автори , които превеждани от некадърен преводач са ме разочаровали


Самият Пратчет много е страдал от некадърни преводачи:

В раздела "Фен клубове" на форумите към dir.bg има подфорум за Пратчет.

http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=terry_pratchett

Там неколцина ентусиасти, сред които изпъкват De Cyrvool и Hellen, пускат фенски преводи на последните книги на сър Тери. След дългото забавяне на издателство "Вузев", последвано от възмутително лошото издание на "Пощоряване" ("Going Postal", на De Cyrvool му писна и той просто преведе и пусна в нета безплатна версия на "Дребнио волен народ" ("Wee Free Men", първата книжка от кратката трилогия за Тифани Болежкова и народа на пиктсите.

Последваха още няколко превода. За мен хората, които правят това, са герои. Никой не им плаща, но те продължават да радват българските фенове на прекрасния автор с кадърни преводи на неизлизалите (и на част от зле издадените) тук негови книги.

De Cyrvool е новият рицар на пиратството, благороден капер във водите на издателското право, корсар с мишка вместо със сабя връка, флибустиер на литературата, буканиер на грамотността. Шапки - долу.

Ето линк към засега пуснатите преводи на Цървула:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=terry_pratchett&Number=1950743181&page=0&view=collapsed&sb=5&part=1#Post1950875854


В момента не мога да намеря другите качени фенски преводи (на Хелън - "Шовинист" например), защото са паднали в задните страници на форума, но се надявам някой по-щастлив в търсенето да метне линк в коментар под постинга.


Натисни тук

==============================================================

Но около името му никога не се е водила дискусия.
24 Март 2015 23:10
Ако няколко хиляди човека са написали едно (смъртта на Пратчет беше отразена във всички медии), а ти пишеш друго - мисля, че изводът се налага от само себе си.
Ми за мен се налага извода , че ДИ е чел името на английски и е останало записано така в главата му , при Вас какъв извод се налага за сега гадая .
Или ако си на магистралата - възможно е ти да праскаш в насрещното, а не всички тези, които идват срещу теб.
пресолихте манджата .
Самият Пратчет много е страдал от некадърни преводачи

Но около името му никога не се е водила дискусия.
Е сега вече се води , но не мога да кажа как се произнася правилно , нека форумците смятащи че владеят достатъчно добре езика да се произнесат .
24 Март 2015 23:36
Случвало ми се да зачитам на руски произведението "Отверженные" на Виктор Гюго. И на сръбски - "Јадници" на Виктор Иго.
24 Март 2015 23:43
Самият Вазов назовава френския творец - Виктор Хюго.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД