:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Паднали от Марс командват България

Кога Цветан Василев стана фараон, кой пусна поточна линия в НАП и защо премиерът Борисов не се "подвежда по Румъния"
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След като привика за изслушване председателя на ДАНС Димитър Георгиев, шефката на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова отправи призив и към Цветан Василев да дойде в парламента и да разкаже за краха на банката.
Често ми се струва, че политиците ни са извънземни - защото се държат като паднали от Марс. Примерите се трупат всеки ден - като почнем от случките около КТБ и външния дълг и стигнем до странните партийни аритметики.

Най-личен сред "марсианците" несъмнено е Бойко Борисов.

Мислите, че българският премиер като изтъкнат борец за ред и законност тайничко завижда на румънските успехи в борбата с корупцията по върховете на властта? Нищо подобно. Според него ние румънския етап отдавна сме го минали и вече се целим по-високо. "България е правила това, което сега става в северната ни съседка, поне три пъти.



Бяха арестувани министри, дори премиери - Стефан Софиянски,



вследствие на което се оказаха чисти. Ние трябва да гледаме какво е в Германия, в Холандия, в тези държави с улегнала демокрация, където върховенството на закона е безапелационно", разясни наскоро Борисов на сбирка на "Предприемачи ГЕРБ".

Румъния не само арестува, но и праща в затвора - осъдени са премиер, вицепремиер, 12 министри, 19 депутати, 25 магистрати, 35 кметове, шефове на агенции и т.н., и т.н. А в България само си играем на показни арести, последвани от оправдателни присъди. Така че румънците нито сме ги минали, нито сме ги настигали. Но Борисов си е марсианец по природа, какво да го правим.

"Василев, ела си в България", провикна се точно преди Цветница премиерът, като обеща на обвиняемия по делото КТБ банкер надежден ескорт и безопасно пътуване от ГКПП-то до София. Милата покана бе чудесен повод Цветан Василев да посрещне имения си ден в родината. Но има една засечка - той е "пленник" на сръбския съд, който му е наложил мярка за неотклонение - подписка. Та не е толкова лесно да "отскочи" до България. Да, може да поиска разрешение от съда в Белград да пътува, но е очевидно, че Василев изобщо не желае да стъпи в България - защото се бои от строгостта на българската Темида (с основание) и защото се съмнява в нейната непредубеденост (също с основание). Впрочем ликът на Цветан Василев кой знае защо още стои на сайта на Интерпол за издирвани персони.

По подобие на партийния си началник, и депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова се направи на ударена и също покани Цветан Василев на събеседване в парламентарната подкомисия по фалита на КТБ. Атанасова отправи поканата в качеството си на председателка на въпросната комисия - досущ като любезна домакиня. Но, като юристка, би трябвало да е наясно, че има известни правни препятствия за поканения. И самата оферта към обвиняемия банкер е неуместна, тъй като комисията има за цел да изясни имат ли държавните институции вина и принос към разгрома на КТБ. А Цветан Василев все пак не е никаква институция.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък поиска Сметната палата да провери БНБ и в частност "Банков надзор" - управлението, което проспа "казуса КТБ". Звучи ефектно и драматично върховният одитор на държавата да влезе в бастиона БНБ и да го разнищи. Затова и други политици побързаха да подкрепят идеята. Само че от този храст заек няма да изскочи. Да бяха прочели внимателно законите за Сметната палата и за БНБ, депутатите щяха да знаят, че просто



няма как първата институция да разследва втората,



а явно такива са очакванията.

Друг виден депутат - Йордан Цонев, днес громи КТБ, че била пирамида. Че кога го разбра това финансовата сабя на ДПС? Журналисти от години пишат за проблеми в КТБ, прекомерно кредитиране на свързани лица и нездраво разрастване, а Цонев сега откри, че Цветан Василев бил не отличен банкер, а опасен фараон. А когато будни медии алармираха, че държавната енергетика и оръжейната промишленост са си набутали всичките пари в специалната банка, Цонев си мълчеше. Да не би да е пребивавал на Марс?

"Представете си какво щеше да се случи, ако не ми беше дошъл нюхът да вкараме този специален закон за КТБ - има синдици благодарение на закона", самопохвали се преди дни Бойко Борисов, който пощури парламента да поправя на пожар закони заради грабежа на КТБ. Пък ние, обикновените хора, не виждаме нещо велико да се е случило с назначаването на временните синдици - може би защото нямаме сетива на марсианци. Видяхме само, че НАП внезапно се разработи и пусна поточна линия за запори на акции във фирми, свързани със злополучния банкер Василев. Това обаче няма нищо общо със закона, за който се пъчи с нюха си Борисов. А НАП можеше много по-отдавна да запорира активи. И не само на Василев. То се оказа безкрайно лесно - фирмата хикс можело да има потенциални задължения по хипотетични сделки в евентуално големи размери, отсича приходната агенция. И хоп, блокира акции, дори преди да е направила ревизия. Въпросът е преди ли ръководството на НАП се е правило на паднало от Марс, сега ли се приземява.



И кое предизвика паранормалната активност



- намекът на Радан Кънев, че е време за нов началник на данъчните, нареждане на премиера Борисов или друг остен? Ясно е едно - ако агенцията действаше със същия стахановски устрем срещу всички доказани и евентуални данъчни тарикати и престъпници, бюджетът на държавата щеше да прелива от приходи.

Трудно е Борисов да бъде засенчен, но и по върховете на БСП много умело се правят на ударени. "БСП се утвърждава все по-успешно като основната лява партия", съобщи на последния пленум Михаил Миков, лидер на партия, която през последните години не е спечелила нито един национален вот, има над 10 поредни загуби на избори и видимо оредяващ електорат. А евродепутат, който има мощен принос за немощното състояние на БСП, долетя за пленума в София от Брюксел (или от Страсбург) да дава акъл и кураж на съпартийците си. В ролята на инопланетянина - Сергей Станишев.

Социалистите изградиха цяла кампания срещу външния дълг, превъплъщавайки се в ролите на "паднали от Марс". Седмици наред те яростно клеймяха решението на днешната власт България да изтегли 8 млрд. евро заеми, макар че значителна част от дълга е следствие от техни управленски грешки и бюджетно широкопръстие.

А чухте ли закъснелите с 2 години откровения на изпълняващия ролята "евродепутат" Ники Бареков? Той внезапно реши да "признае", че е бил диспечер на протестите срещу КОЙ и кабинета "Орешарски", че лично е събирал младежи по градинки и собственоръчно им е плащал за масовка. Не се разбра какво точно изповядва Бареков - че се гордее или че се разкайва, задето е клатил властта, раздавайки пари с неясен произход. Не се разбра и защо не последва реакция на прокуратурата. Всеки чуждестранен колега на Сотир Цацаров би подскочил, ако политик признае, че е организирал платени незнайно как демонстрации за сваляне на правителство. Но



Цацаров подмина разкритията с космическа невъзмутимост



Затова пък българската прокуратура светкавично и без колебание обвини журналист за престъпно сеене на паника, задето е съобщил за наводнения.

Ще се възползвам от правото си на данъкоплатец и гражданин да призова политиците и главите на институциите за следното: да спазват законите, да ги прилагат и да бдят за прилагането им, да не ги редактират за щяло и нещяло, да не говорят безсмислици, да не се разхождат по ръба на правото, че и отвъд него, да престанат да работят за разни кръгове, обръчи и персонални интереси и да се погрижат за интересите на България и българите. Накратко, да престанат да се правят на марсианци.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатът от ДПС Йордан Цонев едва сега откри, че КТБ години наред е работила като пирамида.
15
8404
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
13 Април 2015 20:10
Най-личен сред "марсианците" несъмнено е Бойко Борисов

Може и от Юпитер директно да е кацнал....
13 Април 2015 20:35
Марсианци...вятър!Чиста проба лицемерие се нарича такова държание.Политкоректно лицемерие.Не разбирам какъв им е проблема на нашите да се дигнат и да отидат при мустакатия банкер в Сърбия и да го разпитат? Вероятно ги е страх да чуят това което той знае.
13 Април 2015 21:33
При такъв блокаж, полза от команди няма - всички са "вътре" и вратата е залостена ...
13 Април 2015 22:26
Журналисти от години пишат за проблеми в КТБ, прекомерно кредитиране на свързани лица и нездраво разрастване,

Не е вярно. Единствената тема, свързана с КТБ, която журналистите експлоатираха, беше за държавните пари там.

И плювните по БСП са много не на място в материала. Импотентни, някак, пуснати " за да не би някой да си помисли", че авторктата не е твърдокаменна дясна ракета.
13 Април 2015 22:51
Ха-ха-ха!
13 Април 2015 22:56
И плювните по БСП са много не на място в материала. Импотентни, някак, пуснати " за да не би някой да си помисли", че авторктата не е твърдокаменна дясна ракета.


За "авторктата" не знам, ама теб те разбрахме какъв си.....
13 Април 2015 23:29
Незнам, ама на мен тази статия ми прилича като на писана от някой форумец, а не журналистическа работа. Несериозно е някак. Дори се сещам на кой ми прилича - до пасажа за БСП все едно е някой от чаршафите на Гербераст Герберастов.
(С цялото ми уважение към него и вътрешния му плам да громи герберастите и най вече баш-гербераста на държавата, защото мненията ни съвпадат, но аз нито имам нерви, нито желание да си хабя времето с толкова големи нищожества.)
14 Април 2015 01:12
Яка статия! Във форума някои вече пъшкат и се тръшкат!
14 Април 2015 01:27
На вниманието на g_ringo 13 Април 2015 22:26
който явно не е внимавал или и той се прави на "марсианец", като твърди, че никой нищо не бил писал за КТБ,

пускам някои заглавия от 2013 г.:

Пеевски е мюре. Проблемът на България е КТБ!
Автор: БиволъДата на публикуване юни 16, 2013 В: Банки "Гнили Ябълки", Досиетата Бъ, Пеевски, Потеря

България | Държавата КТБ - Капитал
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/.../03/.../2032173_durjavata_ktb/
29.03.2013 г. - Кредитите в КТБ към свързани с Цветан Василев фирми са за над 3.5 млрд. лева. .... да разкрие кредитирането на свързани лица и да го предотврати, но не го прави ...

Бизнес | Банка за лична употреба - разследване на ...
http://www.dnevnik.bg/.../2032244_banka_za_lichna_upotreba_-_razsledvane...
29.03.2013 г. - КТБ е най-бързо растящата банка като само за 2012 г. активите й са ... се води лондонското поделение на руската Внешторгбанк - VTB Capital), както и ... По закон кредитите към свързани лица не бива да надхвърлят 1/4 от ...


Разследванията на Биволъ за финансирането на медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски от КТБ и Цветан Василев са цитирани в обширен материал на германската информационна агенция DPA-Insight. Емисията е предназначена за абонати на агенцията, специализирана в теми за Европейския съюз. Биволъ получи текста от свой източник в Европейския парламент и предоставя пълния превод на статията от английски. По време на кампанията за Европейските избори Биволъ беше потърсен за коментари и от водещи световни медии като ARD, Euronews и Le Monde.

https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/06/14/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B5-%D0%B3%D1%83%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/
Бизнесът на Пеевски:

Извън медийния кръг групата Пеевски – Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, „Булгартабак“, БТК, „Техномаркет“ и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България – „Доверие“. Ето и бизнесът на кръга Пеевски-Цветан Василев-Ирена Кръстева по сектори:

Телекомуникации
БТК – 1.4 млрд. лв.
НУРТС България – 213 млн. лв.

Цигари и напитки
Булгартабак холдинг – 616 млн. лв.
Юрий Гагарин, Пловдив – 81 млн. лв.
Телиш – 70 млн. лв.

Търговия
К енд К електроникс (веригата „Техномаркет“ – 290 млн. лв. през 2008 г.
„Странд Бургас“ (миноритарен дял)

Банки, застраховане и други финанси
КТБ – 5.6 млрд. лв.
КТБ асет мениджмънт – 500 хил. лв.
ЗАД „Виктория“ – 86 млн. лв.

Медии и разпространение
„Нова българска мейдина група холдинг“ (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач“ и др.) – 40 млн. лв.
„ТВ Седем“ – 26 млн. лв.
Национална агенция разпространение – 9.3 млн. лв.
3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.) – 6.6 млн. лв.

Автомобили
Литекс моторс (миноритарен дял) – 65 млн. лв.
КИА България – 32 млн. лв.
Субару мотърс – 312 хил. лв.

Инфраструктурно и пътно строителство
„Интегрирани пътни системи“ – 211 млн. лв.
„Хидропонт-М“ -4 6 млн. лв.
„Евробилд проект“ – 98.7 млн. лв.

Производство и машиностроене
„Гипс“ – 79 млн. лв.
„Рубин“ – 215 млн. лв. (2010 г.)
„Корабостроителница Русе“ – 97 млн. лв.
„Дунарит“ – 77 млн. лв.
„Терем – Георги Бенковски“ – 28.4 млн. лв.

Земеделска земя
„Агро финанс“ АДСИЦ – 73 млн. лв.

Туризъм и хотели
„Хелт енд уелнес“ – АДСИЦ – 147 млн. лв.
„Сана спейс хотел Хисаря“
„Пирин голф пропъртиз“

Източник

Делян Пеевски чрез открита или прикрита собственост владее над 60 процента от пазара за разпространение на вестници в България. Собственик е, официално или пак чрез трети лица, на:

„Телеграф“,
„Монитор“,
„Политика“,
„Уикенд“,
„Всеки ден“,
„Меридиан мач“,
„Борба“,
„Черноморски фар“,
„Минаха години“,
„Втора младост“,
телевизиите ТВ7 и ББТ,
сайтовете BNEws,
„Всеки ден“

… Според медийни публикации е свързан с вестник „Стандарт“ и сайта „Блиц“.

Свързват го и с приватизацията на „Булгартабак“, а пак според медийни публикации стои зад покупката на футболен клуб „Левски“.
14 Април 2015 09:06
Законите и тяхното прилагане у нас през последните 25 години бяха устроени така, че да обслужват първоначалното натрупване на капитала и приватизацията. Сега тези процеси приключиха, поради което акциите на управляващите и на подопечните им държавни органи ще бъдат насочени към присвояването на така приватизираната частна собственост. Няма нужда де се пращат мутри, след като може да бъдат изпратени прокурори, данъчни, ХЕИ, ДНСК и др.
14 Април 2015 10:08
Авторке,

Защо ни намешА така яко марсианците в българските далавери ? Нямаме нищо общо с тях и тези, които са ги надробили ... Ама тук май важи поговорката "На скапана ракета, Космосът й крив "!. Хайде холан...
14 Април 2015 12:07
Юлиана Бончева обяснява отдавна очевидното - днешната България може да се приеме за държава само от наивници с богата фантазия и то в момент на силно въображение. Днешната жалка България е такава заради жалкото подобие на партии ръководени от продажни бандити,особено големите партии – те пък стават големи заради големите маси обикновени наивници прикачени с вота си /от собствена глупост/ към предварително аташираните до бандитските партийни ръководства родни и чужди помияри, печелещи чрез тези партии.

„......и да се погрижат за интересите на България и българите. Накратко, да престанат да се правят на марсианци.”

Ха-ха....Финал с наивно пожелание към доказани бандити. А не са обявени за бандити защото няма логика по която подобните им,цицащи покрай и чрез тях, да ги обявят по професионално задължение за такива – самите професионално задължени отдавна станаха от същия вид. Всички от този вид няма как да се самопревъзпитат или да станат отговорни. Няма също силни сигнали и ясни знаци за обществото,че някои от вида изпитват срам или ги бори съвест. Да не са луди „работи политика” да се грижат за интересите на България и българите след продължаващото гласуване от мнооого търпеливите българи за тях в този им вид и след фактическите им действия вече четвърт век? Обществото ни има за какво да разсъждава! И не мисля,че е хубаво да се обиждат без факти непознати марсианци с познати бандити,за които има достатъчно силни факти.....
14 Април 2015 15:15
Юлиана Бончева
14 Април 2015 20:47
Тиквата не подлежи на коментар, медицината има грижа за него, но този юрдек Десислава Атанасова, кой го сложи за шеф на парламентарна комисия по невралгичния за републиката случай КТБ?
16 Април 2015 10:30
Прекалено много внимание се отделя на един, как да го кажа- а бе една най-обикновена празна кратуна!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД