:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 128
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Григор Димитров: Гледам всеки свой мач, преди да започне

За мен сезонът е едва в началото си, търся оптималния вариант в треньорския екип, сподели най-добрият български тенисист
СНИМКИ: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Григор Димитров слуша внимателно поредния от канонадата въпроси, с които бе обсипан по време на вчерашната пресконференция в София.
Григор Димитров се прибра за кратко в България и самата му поява предизвика същински фурор. Десетки фенове се стекоха в "Бизнес парк София", за да зърнат на живо най-добрия български тенисист за всички времена, а най-напористите от тях се сдобиха и с автограф от световната звезда. Рядко срещано количество журналисти също окупира централния офис на "Теленор България", за да станат свидетели на обявяването на ново партньорство между мобилния оператор и №11 в световната ранглиста по тенис.

"Радвам се, че Григор успя да дойде - посрещна госта си изпълнителният директор на "Теленор" Стайн-Ерик Велан. - Знам колко е натоварена програмата му. И аз разбирам малко от спорт и знам, че всеки професионален спортист има нужда от почивка и свободно време, в което да се концентрира. Той е забележителен пример за всички. Има кураж, дисциплина, отдаденост и с много труд преследва постигането на поставените си цели. Освен това демонстрира огромно уважение към всеки съперник, честен е и винаги дава 100% от себе си, за да достигне върха. Затова и ние в "Теленор" не можахме да се сетим за по-добър посланик на ценностите на нашата компания."

Самият Григор бързо бе атакуван с въпроси за живота в световния тур на АТР и за собствения му поглед върху настоящия сезон и най-близките цели. 23-годишният хасковлия подчерта, че наистина е имал някои препятствия от началото на годината, но гледа само напред. И



потвърди възможността

да наеме нов специалист



в треньорския си екип, ръководен сега от австралиеца Роджър Рашид.

"До момента сезонът... Всъщност сезонът за мен сега започва. Ситуацията с наемането на друг треньор е деликатна. Има време. Всички в моя екип коментираме възможността, търсим оптималния вариант. Играя повече, пътувам повече и определено ми трябва повече внимание по време на турнирите. В началото на годината наистина имах известни затруднения на някои турнири, където традиционно играя добре. В Акапулко, примерно, като цяло не се представих добре. Трябваше да поработя върху някои неща в хода на надпреварата, а и имах проблеми с ракетата. Случват се такива неща. Срещу Монфис в Монте Карло пък беше един от онези дни, когато нищо не се получаваше, каквото и да направя. Но не съм обезкуражен. Започнах сезона на клей много добре, което беше една от основните ми цели. Клеят ми харесва като настилка. В момента целта ми е да играя по-добре на "Ролан Гарос", но това става стъпка по стъпка."

Димитров всъщност минава през България на път за Истанбул, където в понеделник започва дебютното издание на новия мъжки турнир във веригата на АТР. Българинът е поставен под №2 в основната схема с награден фонд 440 000 евро, а водач в нея е рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер. Това неминуемо отвори темата за съперничеството между Григор и неговия детски идол.

"В събота тръгвам за Турция, а в неделя имам насрочена тренировка с Федерер в Истанбул от 15 ч. В турнира ще участват много силни тенисисти и всеки ще иска да победи другия, това е нормално. Ако нещата се развият както трябва, то финалът ще бъде между мен и Роджър. Това ще е идеалният вариант", заяви с усмивка Димитров, след което се опита да пресъздаде своята гледна точка за трудностите по пътя и своите начини да ги преодолява.

"Харесвам напрежението. То ме държи нащрек и ми дава мотивация да играя все по-добре и да не губя форма. Но е много трудно да бъдеш постоянно концентриран. Всяка седмица трябва да си на високо ниво, а това е много изтощително. Психологически



започвам да се подготвям

за всеки мач още предната вечер.



Когато си легна в леглото, визуализирам предстоящия съперник и правя анализ на всичките срещи досега. Чудя се кой удар как трябва да изпълня точно срещу него, как да се пласирам по корта при сервисите му. На практика аз гледам всеки свой мач, преди да започне", сподели Гришо.

Той не назова конкретни цели до края на сезона, но обяви, че не смята да се отклонява от пътя, който един ден би го завел до първото място в световния тенис.

"Винаги се целя към върха. Ако имам добри резултати, това е неизбежно да се случи. Сега не мога да кажа какви са целите ми. Всеки път играя, за да постигна нещо повече. Имах проблеми с ракетата. Бих казал, че новата ми ракета е готова на 95%. За да избереш правилната ракета, трябва да минеш през много фази. Аз бях пробвал само две, но с подкрепата на "Уилсън" и след множество срещи и дискусии с инженери мисля, че вече имаме резултат. Според мен се получава много добре и се надявам до края на годината да получим желания резултат и да достигнем максималния й потенциал."

За съперниците си от Топ 10 българинът се изказа с уважение, но увери, че няма нито един, който да го притеснява извънредно: "Всички от десетката имат своите особености в играта, но не мога да кажа, че срещу някого конкретно ми е най-трудно. Засега Новак Джокович е безспорно най-добрият. Всичко около него е изпипано до съвършенство откъм екип и организация, а и самият той е в перфектна физическа форма. Иначе всеки има слаби периоди, както е с Рафа Надал в момента. Не знам точно какво е положението с него. Може да има проблеми извън корта. Това са фактори, които не можем да разберем и можем само да гадаем."

Спортист №1 на България не изключи възможността



скоро да излезе на корта

пред родна публика в София,



но допълни, че подобна организация зависи от много странични фактори. Също така Димитров намекна, че може би няма да играе в следващия мач на националния отбор за купа "Дейвис", тъй като това може да наруши програмата му за подготовка и възстановяване.

"Звучи чудесно да бъде организиран някой демонстративен мач с мое участие в "Арена Армеец София", но това е нещо, което не зависи само от мен. Разбира се, че бих искал да играя пред българска публика. Може би някой ден... - заяви Григор. - Иначе подкрепата на българите по цял свят е уникална. На всеки турнир виждам знамената. Това ме кара да се чувствам още по-горд, че съм българин. Винаги е приятно, когато играеш с най-силните тенисисти като Джокович, Надал и Федерер, да виждаш знамето на родината си и да чуваш името си от трибуните. До мача за купа "Дейвис" срещу Люксембург през юли има много време. Все още не знам какво ще се случи дотогава. Винаги имам желание да играя за националния отбор, но и аз имам нужда от малко време за почивка. Сега не знам, ще видим през лятото."
 "Благодаря за това партньорство. То е по-различно от всяко, което съм имал досега. Това доверие е чест за мен", заяви Григор Димитров, след като си размени подаръци с изп. директор на "Теленор" Стайн-Ерик Велан. Норвежецът получи тениска с автограф, а българинът се сдоби с нов смартфон.
 Ликът на Григор Димитров бе украсил голяма част от фасадата на централния офис на "Теленор" в "Бизнес парк София".
1146
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД