:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 467
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Внимание

Дон Кихот се бори с реформата във висшето образование

Законът е създал още един монопол - в представителството на студентите
Владимир Каролев
Таийчи Оно е един от бащите на модерните японски производствени системи и индустриална философия. Един от основните принципи, които преподавал на японските мениджъри, бил, че ако търсиш дефектите и несъвършенствата в един процес, най-логично е да попиташ хората, които са най-близо до него. Г-н Оно извадил японските директори от кабинетите им и ги свалил при машините и поточните линии - за да питат лично работниците къде и какво трябва да се подобри. Крайният резултат бил изначална реформа в японската индустрия и създаването на това, което днес познаваме като висше постижение на ефективност, прецизност и новаторство.

Разказвам ви това, защото с любопитство наблюдавам как пореден български министър на образованието се бори с реформата във висшето образование като Дон Кихот. Има много добри идеи, искрено иска да направи полезни реформи, но засега



не е ясно дали ще има парламентарна подкрепа



за необходимите промени в законите. А повечето избиратели нямат идея за какво се говори в тази специфична материя, да не говорим за това какво трябва да се направи. Та в цялата тази картинка се запитах нещо просто - къде са хората, които са най-близо до самото висше образование, т.е. студентите? Като големи и пълнолетни хора, те нямат ли свое активно мнение - било в подкрепа или като коректив на министъра и неговите предложения?

Отговорността и дори единственият изразител на интересите на студентите по отношение на въпроси като образователната реформа е орган, наречен Национално Представителство на Студентските Съвети (НПСС). Законът за висшето образование в България му е дал монополно положение в тази област. Разучавайки малко повече естеството на този пореден, гарантиран от държавата монопол, въпросът ми защо на студентите много не им се чува гласът, започна да си намира отговорите. НПСС се оказва организация, върху която държавата е позабравила да упражнява контрол, да не говорим да усъвършенства функциите й.

За разлика от всички студентски организации членовете на НПСС са безмандатни, а прелюбопитният им вътрешен правилник



позволява на 5 души да контролират цялата организация



с 51 представители на всички университети в България. Въпреки че по закон е длъжна да го прави, Сметната палата не е одитирала финансите на НПСС от 15 години (т.е. от неговото създаване).

Въпреки че годишният бюджет на НПСС не е огромен, той все пак е значим - около стотина хиляди лева, които са почти гарантирани (т.е. дори нищо да не правят, пак ще си ги получат). Далеч по-притеснително е, че държавата е забравила тотално един орган, на когото е дала абсолютното монополно право да представлява студентската общност в България пред държавните институции и органи, които биха желали да чуят студентското мнение.

Сигурен съм, че както навсякъде, в НПСС има както съвестни, така и безотговорни хора. Опитът обаче показва, че винаги, когато държавата гарантира на определена организация монополно положение, гарантирани доходи, почти нулев контрол и особено безалтернативност и безмандатност, крайният резултат никак не е добър. НПСС провежда инициативи, някои от тях дори са подчертано интересни, но в най-важната област - образователната реформа и публичното огласяване на студентското мнение - резултатите според мен не са задоволителни.

След 25 години не особено успешни реформи във висшето образование придобивам все повече увереност, че в България ефективна образователна реформа ще се случи, когато управляващите (министър и администрация) слязат и започнат не само да говорят, но и да се разбират с хората, най-близки до самия процес (учители, учащи и родители). Добра стъпка в тази посока е гласът на студентите да бъде чут по-скоро, а тяхното представителство да се усъвършенства с мандатност, отчетност, финансиране според заслугите и повече представителност.
Снимка: НПСС
Ако се съди по Фейсбук профила на Националното представителство на студентските съвети, развива се активна дейност. На снимката - церемонията по награждаване на "Носителите на просвета" за 2015 г. Конкурсът се организира за трета поредна година от НПСС. Толкова по-странно, че нямат активна позиция по идеите за реформи във висшето образование.
8
5306
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
18 Май 2015 20:11
Според мен "вишуту" на агент Камен не трябва да се признава в Булгаристан. Няма истински интелигентен и образован човек, който от сутрин до здрач може да грачи от всички телевизии и нищо полезно и значимо да не казва. Единствено агент Камен. И то по отвратителен начин, блях
18 Май 2015 20:30
Г-н Оно извадил японските директори от кабинетите им и ги свалил при машините и поточните линии - за да питат лично работниците къде и какво трябва да се подобри. ...

Та в цялата тази картинка се запитах нещо просто - къде са хората, които са най-близо до самото висше образование, т.е. студентите? Като големи и пълнолетни хора, те нямат ли свое активно мнение - било в подкрепа или като коректив на министъра и неговите предложения?


Т.е. Каролев не вижда разлика между хора, които с десетилетия са изкаравали хляба си в една система и животът им зависи от нея, и хора и току що навлизат в първата в живота си система, която няма в задълженията си да им пребърсва носовете и от която те не зависят, и които все още ядат хляба на родителите си. Веуико откровение.
18 Май 2015 21:30


Р Е Ш Е Н И Е № 20/ 19.12.2007 г.

Три имена Владимир Асенов Каролев
Дата на раждане 31.07.1961 г.
Място на раждане Гр. Варна
Вербувал го служител Милен Йовчев на 20.12.1979 г.
Ръководил го служител Милен Йовчев
Структури, в които е осъществявано
сътрудничеството
ДС-управление 03-01-03
Качеството, в което е осъществявано
сътрудничеството-секретен
сътрудник
агент
Псевдоними Камен
Документи, въз основа на които е
установена принадлежността към
органите по чл. 1
Рег. дневник; картон обр. 4;
протокол № 87/ 1990 г. с
предложение за унищожаване на
лично дело ІА-25879; доклад на МВР
рег. № RB 202009-001-05/01-08-І1642/
24.09.2007 г.
Снемане от действащия оперативен
отчет
1982 г.
Кандидат за общински съветник в общ. София, издигнат от НДСВ


*********Самоцензурирах се!!
18 Май 2015 21:41
Айде у лево . Аман от всезнайковци, хеле пък от долнопробно ченгенце.
19 Май 2015 08:58
Камен и от студентски организации разбирал?..
19 Май 2015 11:20
Нашето Каролевче пак се изпуснало неподготвено. То разбира от образование, колкото свиня от кладенчева вода.(по Швейк) Благодарение на пазарния фундаментализъм, който той проповядва къде седне и стане, нашето образование се срина на това ниво, което е сега. Махането на контрола на държавата доведе, че се нароиха над 50 университета - търговски дружества с много съмнително качество на образованието. А вкараното от Вълчев правило, че парите да вървят след ученика и студента, доведе до това, че има натиск да не се късат ученици и студенти и да се приемат безразборно студенти, само и само да имат някаква диплома. Така от университетите излизат бакалаври, чийто знания са по-малко от тези в средните училища преди 1989г. А махането на ВАК от титана на египтологията доведе до това, че се нароиха стотици професори и хиляди доценти. А Каролевчето плюеше срещу ВАК. Ей на това му се вика пазарен фундаментализъм в действие.
20 Май 2015 01:58
Агент / не-агент.. тук има право. Тези проблеми в НПСС са от сума ти време. Председателят, който записва магистратура след магистратура само за да има студентски права (1); дипломната му работа, която пък е идентична на състудента му, Красьо Черния (2); баща му, който пък печели "обществени" поръчки в Русенския университет (3) и всичките действия на НПСС, които повече приличат на транплин за политически кариеристи, отколкото да са насочени към защита на интересите на учащите (4).
Повече от половината Студентски съвети са против лицата в организацията, които отчет за парите през всичките години наистина не са давали. Създават движения "Орлов мост", кандидатират се уж от "граждански квоти", викат си за лице Христо Стоичков.. Изключително адекватни - няма две мнения.
Дано новият ЗВО премахне веднъж завинаги възможността за такива "студентски представители". Защото от вече няколко години нито медии, нито институции се намесват по въпроса (може би е по-удобно, знае ли човек..).

А малко повече по въпроса - http://students.uni-sofia.bg/?p=4572
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД