:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Другото око, или защо се връщат в България

Бойко Ламбовски
Един младеж, когото не познавам, е публикувал в мрежата статия, наречена "Защо се върнах в България". Там, между хубави снимки от нашите планини, този мъж е написал следното: "Изживях една четвърт от живота си извън България. Пропътувах милион километра, за да бъда на колкото се може повече места. Видях хиляди такива, които докосваха сърцето ми, но не по начина, по който ме докосват езерата на Рила, Родопските масиви, Стара планина, Сливенският балкан или малкото кътче земя на село с неговите черешови дървета и плодове на пресни ягоди."

Трябва да признаем, че една от идеологическите дискусии на нашето време не е по оста "ляво-дясно" и "комунизъм-капитализъм", а е по емиграционни дилеми. Споделят се откровения с изобилие от емоционални аргументи в патриотична или национално нихилистична риторика. "Защо напуснах България" и "защо се върнах в България" очевидно е значим личностен избор, вълнуващ не едно съзнание. Можете да прочетете десетки и стотици откровения по темата. Далеч съм от мисълта да претендирам за въвеждането на някакъв ред в нея, но все пак искам да обърна внимание на следното. Човек е така устроен, че чисто психологически има обичая да екстраполира собствените сгоди и несгоди върху обкръжаващото и съответно да го упреква или възвеличава. Примерно: мразите се с комшията, а виниш за това племето си. Не ти върви добре семейният живот, а възненавиждаш поради това жените (мъжете). Тече ти покривът, колорадски бръмбар ти е изял картофите, не те пускат да пееш песен по телевизията, а ти люто упрекваш за това парламент и правителство, удряш си калпака о земята, хващаш първия рейс за Виена и на границата



се изплюваш ядно назад...



Ето, пиша тези неща, а усещам как хем е вярно, хем се качвам на една изкуствено обективна орбита, от която всичко се вижда, но нищо сякаш не те засяга. А това за нас, пребиваващите тук и сега, е невъзможно. Тоест резонно се скрива личният момент и следва въпросът - кой си пък ти, който даваш оценка отвисоко, къде точно живееш, колко вземаш месечно, здрав ли си, кои те тупат по рамото на улицата...

Ще кажа нещо за личния момент накрая, обещавам. Само първо нека снемем патриотичните и антипатриотичните орнаменти от словесната опаковка на съвременното емигрантство. Разбира се, между писаното по темата изобилстват изблици от типа на: "Няма да предам земята на Ботев и Левски, ще стоя в България до последно", както и такива: "Махам се от тая скапана държава", "Избирам Терминал 2" и прочее... Този тип обяснения винаги са ми били несериозни - една такава механджийска патетика върху чисто икономически и съвсем сухи в същността си цифри и явления. Стадионен Мичо Бейзадето в социален и миграционен сос... Естествено, има страни с по-развита инфраструктура от нашата, с повече ред и по-висока култура на труда, с по-голям брутен продукт, по-висока производителност и съответно - по-високи средни доходи на глава от населението. Както,впрочем и много страни, които са по-зле от нас във всички тези отношения. Да търсиш място в първите, ако те пускат там, е нормално и оправдано. Както да търсиш място във вторите, ако твоят личен статус в тях е висок. И така бива. Да не намериш такова място също е възможно - както и у нас. Само че това не е патриотичен, а трудов и социален казус.

Но да се върнем към проникновеното и родолюбиво писмо на младежа, с когото започнах. Той пише: "България тупти в ритъма на моето сърце. Събуждам се рано сутрин, слушайки жизнерадостните песни на славеите, които строят гнездата си. Аз също бавно и целеустремено строя своето. Вътре в себе си. Слънцето изгрява над Триглав по-ярко от всякога. Лъчите му обливат нежно лицето, чиито очи преди 10 години не искаха дори да погледнат към родната земя. Защото не можеха да видят отвъд повърхността на съзиданието, в което се намират по-голямата част от нас. Не можеха да видят, че под привидната същност на изкуствено създаденото ежедневие има нещо повече от мъка, злина, завист и мания за пари и власт. А именно туптящото сърце на България с нейните безкрайни красоти и райски кътчета. Добрината в очите на хората, които срещам, където и да съм. На село, в големия град или вървейки по тясната пътека в планината."

Този човек, за разлика от други наши граждани, които споделят, че харесват България, защото имат тук добър бизнес и защото тук са им близките, приятелите и родните места, е постигнал нещо като



съзерцателно-екстатичен ракурс на завръщането



Което не прави това завръщане по-малко значимо. Напротив. Смея все пак да кажа, гледайки горния цитат: "мъка, злина, завист и мания за пари и власт", че юношата е виждал като единствена реалност около себе си само това, когато е заминавал. Не България се е променила за изминалите години, а той. Тъкмо хилядите, "милион" километрите странствания са му отворили друго око. Моите почитания и уважение към този мъж.

Накрая - да кажа за себе си. От тези съм, които си харесват страната. Никога не съм искал да емигрирам. Причината? Както казах, харесвам си страната, имам къде да живея, освен това с известни усилия свързвам двата края.

Ако обаче ми обещаят по-плътно свързване на краищата в някоя чужбина, бих отишъл и там. Въпросът е да си държиш другото око будно, а то си е българско по рождение. Неизменна величина.
102
29029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
102
 Видими 
18 Май 2015 19:56
Браво. Убедихме се че емигрантчетата са родоотстъпници. Сега да видим кои са патриотите от които трябва да вземаме пример. Естествено това са хората които никога не бягат. Имаме цели такива съсловия - прокурори, адвокати, народни представители, кметове, олигарси, честни частници. Да се поучим от техния морал. Морално е това което ме преави по-богат. Това е висшият патриотизъм. В по-малка степен патриоти са тези които стоят тук и се радват да ги вземат на работа като продавачка в мола с висше, 2 западни езика и няколко свирки. Или работещи без да чакат заплата, или каквото там даде шефа. Като в мините на Ковачки. Или готови да се жертват да събарят хотел на Гочиту срещу 40 лева на черно. Е, те това са патриотите. Такива хора ни трябват. Не да ти мрънкат, че не си им платил. Тия яхти на Халкидики няма с изобретения на айподи да ги купим я.
18 Май 2015 20:20
Ето, пиша тези неща, а усещам как хем е вярно, хем се качвам на една изкуствено обективна орбита

Мда, на Ламбовски май му умре циганката...
А за статията - к'во да кажа, най-обичам да натикват народонаселението в калъпи, за по-прегледно.
18 Май 2015 20:21
Има си хора, които просто не могат да издържат на носталгията.
18 Май 2015 20:35
Защо - за много хора не важи поговорката "никой не е пророк в собственото си село". Напротив - много от нас се котират именно тук и не са луди да ходят в чужбина (включително и аз). За да бъде българин щастлив на запад, трябва да е световна величина в нещо си - шах, програмиране, футбол, финанси, оперна музика и т.н. В останалите случаи може да изкара пари, но ще си остане в долната част на средната класа и често ще му напомнят деликатно кой е.
Ето - един велик рапър, Мишо Шамара, който толкова уважавам, че бих го удушил с голи ръце - отиде в САЩ и стана... не рапър бе, шофьор на камион. Те там не правят контрапротести и подобна личност е невостребована. В ниските етажи - обслужващ персонал, тесни специалисти, сме конкурентоспособни, в по-високите - не сме. НЕ мога да си представя някой съвременен наш писател да пробие на запад не като екзотика, а като Стивън Кинг например. Ние просто не сме креативна нация и затова имаме добри футболисти, но не и треньори, певци, но не и композитори, артисти, но не и режисьори, майстори, но не и дизайнери. То не че хич нямаме, но не са конкурентни на световния пазар.
Един пример - работех за една испанска фирма, а до оградата ни бе разположена една огромна българска, известна още от времето на социализма. Това бе основната им производствена площадка, а началник бе един човек на средна възраст. Освен огромната заплата, той си беше тук нещо като цар.
Обаче смениха изпълнителния директор, дойде нов и уволни заместника си. И кого, кого - харесал си комшията. Решиха да го издигнат, да му увеличат заплатата и да го пратят в главната квартира, така да се каже. Обаче там той щеше да бъде втори, а и нямаше да иам възможност да определя изпълнители, да избира доставчици, сещате се какво имам предвид. Човекът направи изпадна в шок, а после извади телефона и...
Посредническите агенции у нас ряпа да ядат. Те подобен човек биха търсили поне два месеца и накрая пак ще предложат някой "специалист" с диплома от The Open University, Който не може да различи мотокар от електрокар. Но комшията говори по телефона почти целия следобед, а на следващщия ден доведе подходящия кандидат - който беше одобрен, а нашият човек си запази сегашното място.
С други думи - той не беше луд "да емигрира" за по-голяма заплата. Има и други неща в живота.
18 Май 2015 20:46
Обаче там той щеше да бъде втори, а и нямаше да иам възможност да определя изпълнители, да избира доставчици, сещате се какво имам предвид

Моите уважения Тимуре изобщо.
Но в частност не знам дали си даваш сметка, че си обобщил накратко една от основните причини за емиграция.

18 Май 2015 21:09
Но в частност не знам дали си даваш сметка, че си обобщил накратко една от основните причини за емиграция.

Моите уважения реципрочно.
А един колега често повтаря:
Корупция е далаверата, в която ти по една или друга причина не можеш да участваш. И добавяше - ако в България има все още честни хора, то е защото никой до момента не им е предложил достатъчно.
Циник, какво да го правиш...
18 Май 2015 21:16
ако в България има все още честни хора, то е защото никой до момента не им е предложил достатъчно

Може и така да е, ама има и друго, по-голямата част от честните хора емигрираха от България, защото им се гади.
18 Май 2015 21:36
" Ние просто не сме креативна нация "
В същия дух: циганите просто са крадливи, евреите просто обичат парите, черните просто са мързеливи...
Затова има полза от емиграцията - дава ти друга перспектива, различна от къщната. Щото къщата ни е на балканския полуостров, комшиите ни са малки/затворени като нас, всички до един имат комплекси и ги избиват чрез патриотарство, и същевременно всички се самоунижават в поговорките си и в кръчмарските лакардии, ако сме само наши хора на масата.
18 Май 2015 21:39
ако в България има все още честни хора, то е защото никой до момента не им е предложил достатъчно

Може и така да е, ама има и друго, по-голямата част от честните хора емигрираха от България, защото им се гади.

Браво, момчета!
С две изречения описахте моята емигрантска мотивация. При това в точно тази последователност.
Лесно е да се върнеш някъде, ако нищо не те е задържало по пътя. Но ако си ашладисан и си пуснал цветенца и плодчета - Пирин си остава "из Пирина на палатки, ах, как чудно, чудно там се спи". Ашладисаните клонки обогатяват дървото, на което са ашладисани. Изначалното дърво - то си знае.
18 Май 2015 21:55
Като емигрират веднъж - и не можем да се съберем като хората и да си поговорим.
Интернетът изкривява общуването.
Кратките срещи бавно, но сигурно придобиват формата на отчет..

Вчера много ме впечатли единия Мето от форума- той беше готов да се откаже от правото си, да се самоограничи, за да подпомогне останалите тук да си решим проблемите...

Ние не се състезаваме.
Или поне - не би трябвало, според мен.

ttanchev , не си прав. Инженерите избягаха, щото нямаше работа за тях, сега лекарите - работа бол, ама не им се плаща...
"Прокурори, адвокати, народни представители, кметове, олигарси и честни частници" - ми как да избягат, бе човек, като никой не ги иска!
18 Май 2015 21:55
Има си хора, които просто не могат да издържат на носталгията.


Не зная на какво казват носталгия и каква е тая дума.
Но факт е че у болшинството от човеците, без да слагам някой в калъп,да обобщавам е заложено усещането за свобода. Тази свобода се изразява за всекиго по различен начин.Но обикновенно тя е свързана със стабилност в икономическо отношение и в сигурността че ако изпаднеш в беда , все ще се намери някой да ти помогне поне за елементарни неща. Наблюденията ми за хора напуснали България , показват че това е някъде на петнадесетата година от напускането.Ако забързаният начин на живот е довел до необмислено скъсване с България, то те се установяват някъде по света. Ако връзката не е скъсана се търсят начини за връщане.човек учи , сменя една втора , трета работа , разбира че може да се справя.Разбира че навсякъде се изискват усилия да се справя със живота. .Разбира че това е възможно и в България и за това се опитва да се върне.Разбира че не му е необходимо непременно да има къща за милиони. Къща и за хиляди му върши същата работа. И даже му остава свободно време да погледне звездите.
18 Май 2015 21:55
Гайдар, Аркадий за 25 години избягахме 2 милиона,мислиш ли че Бг икономиката може да създаде работни места и за 10% от тази цифра? Миячи на задници,чинии хора от долната средна класа-добре си го обобщил.Но тези хора не са в ущърб на никого и не дължат нищо на никой.Преди да съдиш тези хора виж кочината която я създадохте всички "тарикати",бизмисмени и предприемачи.
18 Май 2015 22:13
Преди да съдиш тези хора виж кочината която я създадохте всички "тарикати",бизмисмени и предприемачи.

Е, е - тези "тарикати" са не повече от десет процента от нацията. Гласовете им не стигат за нищо. А останалите 90%, те къде бяха по време на избори?
Защо не си избраха някой, който да върне рая, в който живеехме до 10-ти ноември?
Апропо, никого не съдя. Само се опитвам да анализирам. Ако не съм засегнат пряко, пет пари не давам кой как е решил да си троши главата.
18 Май 2015 22:15
Корупция е далаверата, в която ти по една или друга причина не можеш да участваш. И добавяше - ако в България има все още честни хора, то е защото никой до момента не им е предложил достатъчно.



Тимуре, според мен си НПО-шник майна, останалото е вярно
18 Май 2015 22:26
В същия дух: циганите просто са крадливи, евреите просто обичат парите, черните просто са мързеливи...

Имай предвид, че нито един предразсъдък не е паднал от небето - появили са се след хиляди години на общуване и наблюдение. Без предразсъдъци не може да се живее - например предразсъдък е, че горещата вода може да те опари. Строго погледнато, това че те е парила десет хиляди пъти досега, не е доказателство, че ще го направи пак. Но ти си анализирал наблюденията си и си стигнал до извода - горещата вода пари. На лед вероятността да се подхлъзнеш е по-голяма. Дъждът ще те измокри. Предразсъдъците опростяват живота ни и донякъде ни предпазват от рискове.
Не е невъзможно да се приближиш до джип на мутри и изведнъж да чуеш отвътре Вивалди - но ти си убеден, че ще чуеш друго. Защо?
18 Май 2015 22:29
Апропо, никого не съдя

Естествено, всеки сам си носи и съдбата и съвестта.
Също така и никого не съветвам. Непоискан съвет е обида.
Това, което обаче ме дразни е неистовото желание емигрантите да се набият в калъпа и да се ограничат избирателните им права
18 Май 2015 22:32
според мен си НПО-шник майна

Тц! Най-острите ми статии са именно срещу БХК, "политкоректността", "защитниците" (на природата, на хората, на кучетата, на китовете и т.н.).
След 10-ти ноември съм имал само една оферта да бъда включен в листа за общински съветници от известна политическа сила, която отказах. Не ми се занимава с глупости и не се чувствам добре сред агитатори.
Но ако ми обясниш от кое НПО съм, обещавам да го намеря в Гугъл.
18 Май 2015 22:35
Това, което обаче ме дразни е неистовото желание да се ограничат избирателните права на емигрантите.

Ние винаги се мятаме от една крайност в друга. Предполагам, че въпросът много лесно може да се реши с някаква форма на електронно гласуване, но не и за Турция.
18 Май 2015 22:36
Предполагам, че въпросът много лесно може да се реши с някаква форма на електронно гласуване

Всъщност не. Става въпрос за промяна в конституцията.
18 Май 2015 22:43
".... А именно туптящото сърце на България с нейните безкрайни красоти и райски кътчета. Добрината в очите на хората, които срещам, където и да съм. На село, в големия град или вървейки по тясната пътека в планината...."

Този "млад човек" очевидно е претърпял някакво сериозно крушение в емоционален, а вероятно и във финансов план - след като му се е наложило да се върне. Стискам му палци, ако въобще съществува от плът и кръв, да се отърси от сполетялото го възможно най-бързо, защото неадекватният му поглед върху реалността го прави доста лесна жертва на някой, с бликаща от очите добрина.


18 Май 2015 22:48
Тимур: "За да бъде българин щастлив на запад, трябва да е световна величина в нещо си..."
Явно си живял само в България. И не си си пил редовно хапчетата. Лошо.
18 Май 2015 22:49
Проблемът с предразсъдъците е че са пред разсъдъка и му пречат. Чаша гореща вода ще те опари в 100% от случаите, вероятността лице от цигански произход да е крадливо е несравнимо по-малка, но все пак доста по-голяма отколкото при лице от шведски произход. Появява се изкушението всички лица от високорисковата група да бъдат наказани, понеже вероятността да са виновни била голяма. И се почна - Холодомор, Холокост, Катин, край няма.
18 Май 2015 22:49
Вчера се влюбих в единия Мето.
Утре ще видя кой беше от двамата по-точно.

Той се отказа от правата си, по-точно прие да се самоограничи, само и само да успеем да решим неразрешим от 20 години проблем.
Много съм впечатлена.

Надявам се да не се стигне дотам,у но ако трябва - някой ще трябва да се жертва, за да не станем вкупом емигранти.
18 Май 2015 22:54
***
18 Май 2015 23:02
Надявам се да не се стигне дотам,у но ако трябва - някой ще трябва да се жертва,

????
А защо? Защо някой трябва да се жертва? Ако е до жертви, дай да пожертваме феодалите...

18 Май 2015 23:09
Чаша гореща вода ще те опари в 100% от случаите,

остави чашата за 5 мин на стайна температура, после я пипни и намери сто и първия %
18 Май 2015 23:32
остави чашата за 5 мин на стайна температура, после я пипни

И ще можеш да пийнеш чаша хладка вода. Дали е по-добре от студена?
18 Май 2015 23:40
маргаритка2

Бе то ако знаем, че България ще се оправи, целият форум ще се откажем от гласуване. Обаче дървените глави с различен цвят няма да се откажат, понеже това е единственият случай, в който те вярват, че от тях зависи нещо.
Или просто ще им дадат по някой лев.
Друг е въпросът кой как го разбира това "оправяне".
18 Май 2015 23:42
И се почна - Холодомор, Холокост, Катин, край няма.

Ако мислиш, че зад масови убийства стоят предразсъдъци, а не пресметнати политически и икономически интереси, много грешиш.
18 Май 2015 23:45
по-голямата част от честните хора емигрираха от България, защото им се гади.

Глупости.
Емигранти "по убеждение" са единици. Всички други са чисто икономически, т.е. хора, на които никак не им се гади да бършат чужди задници за повечко пари в Атина (цитирам бонго).
18 Май 2015 23:47
И ще можеш да пийнеш чаша хладка вода. Дали е по-добре от студена?


в момента на наливането водата е била гореща. никъде не пише кога /след колко време/ трябва да се пипа или пие. а време има, иначе щеше да пиеш направо от чайника, тенджерата, скороварката или в какъвто там съд завираш водата. затова и стоте процента са леко преувеличени.

а ако наливаш водата на достатъчно тънка струя и чашата е на 4-5-10-15 метра от наливащия съд е напълно възможно в чашата вече водата да не е гореща
19 Май 2015 00:21
За да бъде българин щастлив на запад, трябва да е световна величина в нещо си - шах, програмиране, футбол, финанси, оперна музика и т.н. В останалите случаи може да изкара пари, но ще си остане в долната част на средната класа и често ще му напомнят деликатно кой е.


Не е така, много хора не споделят подобна ценностна система, аз също.
Познавам много българи на запад, не знам дали всички са щастливи, но щастието далеч не е функция на това да си световна величина в нещо си. Или да си мениджър на нещо си.
В Кралството, където имам повече наблюдения, доста български професионалисти са си напълно доволни от годишен доход в порядъка £100,000-120,000 примерно, което не е долната част на средната класа, ше ме прощаваш.
Масата на емиграцията обаче си е със същия манталитет, с който би била и в Републиката, тия хора няма да се променят, та ако ще и във Версай да живеят.
А това, което май остава недоизказано в тия коментари, е в какво се превърна Републиката последните 5-10-15-20 години...което всъщност е причината за емиграцията.
19 Май 2015 00:23
Емигранти митничари, съдии, прокурори, катаджии и депутати няма. Олигарси - също. Това е елитът. Другуте гледат от тях и вземат пример за подражание. Колкото по-голям негодник си, по-високо стигаш.
Мисловната дейност на ниските нива е подчинена на следният алгоритъм. Тоя може ли да ми направи нещо? Ако не - мога ли да изкяря нещо от него?‌ Ако и това не - поне да го ядосам - ей така да не съм капо. Призивите за връщане в България ги слагам към последната категория. Дай да видим дали ще клъвне някой балък на гола кука, да му гледам сеира.
19 Май 2015 02:18
Всички други са чисто икономически, т.е. хора, на които никак не им се гади да бършат чужди задници за повечко пари в Атина


Може и да не познаваш лично такива, но има хора, напуснали БГ, просто защото не са наясно в какво точно да възпитават децата си, ако останат да обитават този абсурд. И не искат те дори да подозират за съществуването на Сл. Трифонов, Т. Папазов, "Биг брадър БГ" и още няколокостотин потресаващи маймуни и явления.
19 Май 2015 08:10
>>>><<<<
Нннннннда, креативност, значи...нещо не ни стигала...
Надникнах някак из гугъля да видя има ли други американски патентопритежатели с моята фамилия и
открих един дори с мойто малко име и както мен, с над десет амерички патента - биохимик.
Далеч още преди времето, когато бае ви Тошо погледна жално в и малко встрани от обектива, една компания тук ме покани да внедря
три български изобретения, които (почти под забрана) не можеха да станат патенти в НРБ. Бяха ми се натрупали 17
по това време. Имах и внедрени и награди разни, вкл.квартира едностайна и смотана, на 8 етаж до асансьора, нейде из Младост 3. Отказах квартирата и върнах ключа.
Сигурен съм, че чиновниците я бяха после изтъргували, а аз... аз станах Аспарух за моята фамилия. В първaта година още
започна производство на 11 предмета на патентите, които също по-късно се публикуваха.

Из тези два и нещо милиона мигранти сигурно има доста като мен.

Обратно???
Не, ресто, не струва!
Няма място за такива като мен, както и преди!
...И да застана на мястото на дядо Йоцо, не вярвам да видя нова България!.
И, повярвайте, за мен България не е само "наще планини зелени" и кебапчета с лютеница.....

Да, Сълзи ми е България, но защо да напоявам тикви?!

Такива мити работи..


19 Май 2015 08:21
Слънчо, .
19 Май 2015 08:47
Комунисти , комунистки и малки комунистчета вече седемдесетина години се чудят защо хората не ги обичат !?
Не е необходимо да си отваряш третото око за да видиш защо !
19 Май 2015 09:07
Слънчо
19 Май 2015 09:12
Носталгията в голяма степен е на микро- и нано ниво. Наскоро имаше сериозно проучване по въпроса. Затова е най-хубаво в родното място - то е нещо като загубената утроба.
Бъдете здрави!
19 Май 2015 09:15
Словесни финдифлюшки , казващи банални неща. Дълбоко неразбиране в коментарите отдолу. Празни и смешни приказки и опити за дефиниции...България се напуска от качествените хора. Няма значение дали са артисти , оперни певци , лекари или берачи на портокали. Това са българите, които не приемат извратените "правила" на живота на Територията. Не приемат ежедневната лъжа , тоталната корупция , начините да успееш професионално и кариерно. Не приемат чалгализацията и опростачването. Славейчета ? Славейчета пеят сутрин и в Чужбината. Даже по-често , отколкото у нас , с опосканата ни природа... Самото заглавие е дразнещо и подвеждащо , то подсказва едва ли някакъв инг-янг - "Едни заминават , други се връщат" А това е една фактическа /статистическа/ лъжа. България изчезва , и няма нужда да се рови из "дълбините на емигрантската душа" за да се извади нещо което не съществува. Българите които напускат България я напускат заради българите , които остават на територията. Това е простото обяснение. Защото територията - това не са само славейчетата сутрин на прозореца и гледката на Триглав , това са на първо място хората , населяващи тази земя. А те не стават.
19 Май 2015 10:00
Цеко,
Все си мисля, че ако два милиона качествени хора се запретнат, като едното нищо ще овършеят хиляда - две хиляди олигарси, мутри и т.н.
Тези, които си заминават ги е страх. Те искат на готово уредена държава. Не искат да я създадат.
19 Май 2015 10:00
тц тц,
където и да живееш на този свят, живееш щастливо, когато си от горната част на средната класа, като минимум. Дали това е Занзибар или Съединените Американски Щати, дали е Русия или Фарьорските острови, дали е България или Сомалия, все тая.
Приказките за "напуснах щото се отвращавах от еди си кво си" или "останах щото съм потомък на Симеон и Аспарух, щото сме били на три морета не знам си коя си година" са само намерени "след после" оправдания на вече взето решение.
Тия дето живеят в квартири "два на два метра" в Лондон едва ли живеят по-добре от ония на село, там близо до Триглав.
Всичко останало е икономика. Великото Преселение на Народите не се е случило щото на някой си му се е гадило от мястото, където живее (сигурно е имало и участници с подобна мотивация, но едва ли те са били водещата сила)
19 Май 2015 10:10
Въпросът "за" и "против" емиграцията преминава първо през определението за "успех" (що годе постижимо) и връзката му с непостижимото определение за "щастие". Колкото повече се поддаваме на модерното определение за успех в смисъл на постижения признавани от болшинството от околните (служебни, финансови, семейни) и колкото повече приближаваме представите си за щастие със този успех, толкова повече емигрантството се струва нещо положително. Ценното е именно различното - успехът не като "имам добре платена работа, кола, имот, семейство и деца", а като "ти никога няма да ме разбереш, но аз пак се чувствам успял и щастлив, защото си следвам собствените ценности, противопоставям се в някакви рамки на дразнещото ме, чувствам че не предавам предците си (изоставили богатства и положение, защото не искали да сменят етнос и име - дори не и и религия) и добре - ходя за 6 дни при хазяи на Приморско, и за още толкова на Добринище вместо в 5 звездни хотели и нямам таратайка а ползвам обществен превоз (който освен всичко възпитава самодисциплина)". И никога няма да спра да се отвращавам на колеги хвалещи ми се как децата им получили майната си какво гражданство, че вече и прители от училище имам такива.
19 Май 2015 10:15
Абе тоя млад човек от статията има ли го изобщо - от плът и кръв? Защото ми се струва нещо много виртуален ....
Какви ли не писания обикалят нета, много от тях абсолютно измислени!
19 Май 2015 10:22
Я да вида излезнах ли от фризера
19 Май 2015 10:31
Привет,

След 3 месеца във фризера!

Имам един въпрос по силата на каква алгебра решихте, че емигрират само по-качествените, по-способните и т.н.? Емигрират всякакви и остават всякакви. Ако трябва да бъдем точни който не може да намери реализация тука емигрира, а дали му стигат качествата за реализация тука това е друга бира. Другия мит е че емигрантите вкарват пари в държавата, вкарват дръжки. 2 милиарда на година на 2 милиона са 1000 евро на година на калпак. Аз плащам толкова данъци и осигуровки на месец и далеч не съм единствен и с тези пари издържам ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ (пенсии, болници, полиция, армия и т.н). В България има един основен проблем много се краде и много се мързелува. Който реши тези проблеми ще направи от родината рай.

Всеки сам си избира къде да живее и как. Спрете да се оправдавате с мен и други като мен че не сме направили вашия избор. Аз не се оправдавам с вас за нищо само ме яд за пенсиите на родителите ви дето аз плащам.
19 Май 2015 10:52
Аз не знам дали е по-добре да емигрираш или останеш, но знам, че нациите, които са изградили държави, достойни за подражание и примамливи за имигриране, в трудни за тях моменти не си грабват партакешите да търсят по-хубави места за живеене, ами се вземат в ръце и си оправят дереджето...
19 Май 2015 10:55
Браво, момчета!
С две изречения описахте моята емигрантска мотивация. При това в точно тази последователност

В живота на хората, дори в една страна, има пропастни различия, така че не всеки ще те разбере. По принцип горното е вярно, но ако аз го разбирам до болка то има маса от хора в страната, които няма как да го схванат. Съжалявам, но индивиди с невъзможност за малко абстрактно мислене не са способни на емоционално развитие, те остват и духовно бедни.
За това и ШебекА имащ три нерва (един за ориетиране по светлината, втори за лъжене и трети за грабеж) ще си остане ментално с белота и мачлетата. Магистралите са за да си джиткат по недвижимите.
Има и хора в страната дето ще те разберат защо си емигрант.
За да не се отплесвам, ще спомена, че исках да се върна и не успях, защото най-близката роднина ме блокира да се върна и след години ме окраде, което обяснава защо ме игнорираха. Но признавам, не знам дали щях да остана дълго в Родината с песнопойните птички. Търсенето на работа в неконкурентна среда, посещението на болницата или амбуланцията, гражданския контакт с институциите на държавното управление, тумбата от навлеци, искащи да те измамят и изкярат нещо от теб, едва ли ще ти подейства патриотично.
-
И после няма как де не се напише, че емигранти митничари, съдии, прокурори, катаджии, депутати, бивши КДС-ари и други политически проститутки няма. За олигарси и висш ешалон на политическата фекалия и помия да не говориме.
-
Не знам как го вижда, да речеме sluncho6, положението в Родината, но аз от години го виждам като една не отдавна публикувана рисунка на Комарницки с двете трибуни - едната на гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези и другата на .... . Не се чуствам за нито една от двете, но знам че, колкото и да е претъпкано, с връщането ще седна на трибуната на олигофрените. Реалност
19 Май 2015 11:18
Бойко,
19 Май 2015 11:27
Vodolei
19 Май 2015 11:18
Мнения: 841
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Колега!?
Как е след 10г лазарника зимен сън тамън неска да се събудим?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД