:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
МЕДИИ

Медии не ми трябват. И журналисти!

След като разврати частните медии, държавата настъпи срещу обществените
Светослав Терзиев
Националното радио се тресе от вълнения, защото не е слушало собствените си новини, че още преди половин година бюджетът е взел 10% кръвен данък от държавните медии. Вестникарите пък се отучиха да четат вестници, защото е под достойнството им да дъвчат собствената си плява. Премиерът Бойко Борисов не се интересува и от едните, и от другите, тъй като знае до каква професионална мизерия ги е докарал заедно със своите предшественици, развращавайки медийния пазар с нечестно държавно финансиране.

Сега всичко си идва на мястото, защото самият Борисов заяви преди седмица: "Не ми трябват медиите!" Той посъветва народа да следва неговия пример: "И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой. Въобще не ми трябвате, медиите - нали виждате как си ме посрещат хората", рече премиерът сред насъбрало се множество в Гигинския манастир, реставриран с пари от държавата и от банкера беглец Цветан Василев (което си е почти едно и също).



Какво става в българското медийно блато,



в което доскоро Борисов обичаше да се къпе, за да изглежда хубав пред електората? То го обгрижваше с топли кални бани, от които излизаше ако не чист, поне бодър. Нещо прекъсна взаимното привличане и както винаги, когато не се вижда ясно причината, може да се предполага, че става дума за пари. Те са важен индикатор, според който медиите могат да се разделят на две големи групи: държавно финансирани и частно финансирани. Само че откакто през последните десетина-петнайсет години медийният пазар залиня в цял свят с нахлуването на безплатните медийни продукти в интернет, частното финансиране загуби икономически смисъл и започна трескаво да търси заместител. Рекламата в интернет не стана компенсатор, защото допълва частично бюджета на редакциите. В различните страни се експериментират всякакви решения: от разпределение на публични средства до набиране на доброволни помощи, но никой досега не е измислил универсален механизъм за самофинансиране, какъвто бе медийният пазар.

В края на април интернет концернът от Калифорния "Гугъл" обяви, че учредява в Европа фонд за финансиране на Инициатива за новини в цифровото пространство (Digital News Initiative) и привлече за партньори големи европейски медийни групи и издателства. Световният гигант отпусна за 3 години 150 млн. евро с цел "да засили позициите на цифровата журналистика", като призова да му се изпращат идеи за устойчиви модели на самофинансиране. Медии, които не участват в проекта му, веднага го заподозряха, че се опитва да очисти образа си на световен октопод, който изсмуква близо половината от оскъдната им реклама в интернет.

Както винаги, американците са назад в технологичното мислене от една нация техническа, която още преди 10 години изобрети медиен



механизъм от типа перпетууммобиле



Как може медиите да губят пари от дейността си, но да продължават да въртят бизнес? За държавните медии е ясно - държавата им налива пари през бюджета. А за частните? Пак същото, но не през бюджета. И в единия, и в другия случай целта е властта да манипулира обществото, за да намали способността му да упражнява обратен натиск. Става дума за прочутия медиен комфорт на управляващите, за който се плаща с парите на същото общество, което е обект на манипулации.

В държавните медии обаче има едно неудобство. Финансирането е регламентирано и изложено на показ, защото минава през бюджета, и обществото може да реагира, ако усети, че властите го оглупяват чрез т. нар. обществени медии. Постоянното подозрение, че там се прилага административно-командното начало, служи като спирачка за упражняване на видим натиск "отгоре". Усещането на журналистите в тях, че публичността ги пази, им дава по-голяма смелост да говорят и показват неприятни за властта факти в сравнение с много "частни" медии, финансирани скришно с държавни пари. Парадоксално е да се твърди, че държавни медии могат да бъдат по-свободни от частните в условията на пазарна икономика, но в България се наблюдава точно такъв феномен. Поръчковите публикации са по-многобройни в някои частни издания, което пък повдига въпроса дали са наистина частни. Известно е, че от няколко години една от големите загадки е кой притежава огромна част от медиите в България, защото сочените за собственици лица не разполагат с приходи от друга дейност, която би им позволила постоянно да наливат пари в губещи издания.

Фактически властите нямат проблеми с "частните" медии, които вече са одържавили тайно чрез захранването им през кухи банки (с необезпечени кредити) и фирми фантоми, през офшорки и фиктивни конкурси за обществени поръчки за разпределение на бюджетни и европейски фондове.



Как да държат в страхопослушание



официалните държавни медии? Разбира се, пак чрез парите. Да режат бюджетите им е неразумно, защото могат да затруднят дейността им, а не е такава задачата. В БНР, БНТ и БТА си има чисто производствени разходи и техниката не би разбрала намека на властите, ако й бъдат орязани парите за функциониране. А и целта не са машините, а хората, които се държат вироглаво. Затова в бюджета за 2015 г. изрично бе записано, че полагаемите се общи суми за трите медии се запазват, но от тях се иска сами да съкратят по 10% от разходите си за персонал. Спестените пари не им се отнемат от бюджета, а се оставят да ги използват за каквото искат, само не и за труд. Директорът на БНР Радослав Янкулов изрева, че го карат или да уволни 200 души, или да ореже наполовина хонорарите на останалите, които в голямото си мнозинство получават както мизерни заплати, така и символично допълнително материално стимулиране.

Прави впечатление, че докато в радиото се надига вой, в националната телевизия и БТА цари спокойствие. Проверка на "Сега" показа, че тамошните ръководства са били по-пъргави, защото още през януари са преразпределили средствата си така, че да не режат "живо месо". Закрили са овакантени постове, пенсионирали са служители, а парите са насочили към производство на допълнителна продукция, така че пак да се върнат с разсрочка към журналистите. Ръководството на радиото е закъсняло половин година и ще трябва да направи икономиите за двойно по-къс срок, което означава, че съкращението от 10% ще се усети като 20% до края на годината. Затова може би журналистите негодуват преди всичко срещу него и искат оставката му.

Властта остава на завет и може да се наслаждава как едни среди в радиото биват настройвани срещу други. Докато си дерат очите, могат да се вразумят. Предупреждението "Медии не ми трябват" носи многопластово послание. Вкарването на държавните медии в правия път няма да е едноактова пиеса. Това е завръзката на



трагикомедията "Опитомяване на опърничавите",



която ще се играе през новия властови сезон. Предстои мащабна смяна на декорите, защото падна параванът КТБ, зад който ставаше държавното изхранване на главните медийни послушници. За някои от тях великите пости продължават вече година и сами режат хонорари и журналистическа плът, без да чакат като държавните медии решения на парламента, постановления на правителството и писма на финансовото министерство. Нищо чудно някои да се поминат или да се слеят, което няма да разстрои нито управляващите, нито обществото, защото започнаха толкова да си приличат, че липсата им няма да се забележи. Тяхното финансиране по една и съща нечестна за обществото схема послужи като общ знаменател, който ги превърна в еднотипни служби за управленски пиар, както е модерно да се казва днес познатата от недалечното минало медийна пропаганда или познатото от още по-стари времена угодничество на силните на деня.

В този смисъл изречените от Борисов паметни думи "Медии не ми трябват" може да означават, че въобще не заслужават да се наричат "медии" подобията, които го обикалят. Такива "медии" не му трябват и на обществото.

Снимка: архив на "Сега"
Той може и без медии.
12
5869
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
18 Май 2015 19:14
А правите ли разлика между журналисти и джурналюги? Между информиращи и обслужващи? Между коментатори и манипулатори? Между създаващи база за лично мнение и демагостващи, лъжещи, изглаждащи мозъците демагози?
Впрочем, как в един вестник може да четеш в сряда с наслада наблюдение-есе и да отхвърлящ от пръв поглед в събота елементарно скудоумие?
------------------------------------------
Сайтът на Генек
18 Май 2015 20:05
самият Борисов заяви преди седмица: "Не ми трябват медиите!" Той посъветва народа да следва неговия пример: "И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой. Въобще не ми трябвате, медиите - нали виждате как си ме посрещат хората",


Борисов лъже, както винаги. Не веднаж и дваж и стотици пъти дебелата мутра Буда най-нахално влизаше директно в електронната медия, за да се кара на журналисти и гостуващи по най-просташки начин. Но е прав, че ще ни ядосат - най-често го правят първите по протокол и ранг в "държавата". Цецка, Плевню, Боко и останалата камарила сякаш се надпреварват да бълват глупости и простотии. Наричат това "управление"
18 Май 2015 20:21
защо са му медии и журналя като си има фейсбойко?
18 Май 2015 22:41
Някои артефакти другаде щяха да са в музей ,тук ги унищожаваме и забравяме

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-shte-unishtozhava-zapisa-nahranete-zhurnalistite-news140674.html
18 Май 2015 22:59
"Не ми трябват медиите!" Той посъветва народа да следва неговия пример: "И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой. Въобще не ми трябвате, медиите - нали виждате как си ме посрещат хората"
Ми да - вий си го направихте, сърбайте си го. И копче не можете да му кажете, прикрихте му посрания задник отвсякъде (Станишев това, Станишев онова), а ся народът ви крив. Народът - тва е вашта публика, аудитория, ако се зимате на серьозно.
18 Май 2015 23:48
В този смисъл изречените от Борисов паметни думи "Медии не ми трябват" може да означават, че въобще не заслужават да се наричат "медии" подобията, които го обикалят. Такива "медии" не му трябват и на обществото.



19 Май 2015 10:17
Тази дописка е убедителна
19 Май 2015 10:48
ghsfgs
19 Май 2015 11:42
Така е другаро Терзиев - нема масмедии не само у нас, а и по света. У нас поне е интересно, имаме си водещи и журналисти питекантропоиди, то не са Виктор Николаев и другарката му, то не би Любето Кулезиц има още, не е да няма. Лично на мен много ми допада Дянчето Найденова, как тежко говори все едно току-що си и издърпал мотиката от ръцете. Е питам аз тея другаре немат ли ръководители, дека да им кажат па и да ги научат да говоряят членоразделно без укане и мекане, па и да казват нещо. Или ще кажеш: Ми те и на другарето от ръководството вчера и смениха каскетите с филзови шапки и още не могат да свикнат. А, и не е само в медиите, знаеш, насекуде е така.
19 Май 2015 12:22
Питам се дали горното писанийце не е признание, че Боко корумпира и вестник СЕГа, за което сега автора съжалява горчиво? Само ще му цитирам една народна мъдрост - късно е либе за китка, вие също участвахте в бутането на Орешарски, за да дойде Тиквата на власт. В едно с чичковите червенотиквеничковчета като Домусчиев, дето ви наричат "олигофрени", вас журналистите, а пък нас народа отдавна ни смятат за такива - лош мат'рял, прости сме били и затова си го /из/раз/бираме... така е то - днес плача аз, утре ти.. Имаше и една друга приказка от Мартин Нимьолер:

Когато нацистите дойдоха за комунистите,
аз мълчах;
не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите,
аз мълчах;
не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите,
аз мълчах;
не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите,
аз мълчах;
не бях евреин.

Когато дойдоха за мен
- вече не бяха останали хора,
които да ме защитят.
19 Май 2015 14:31
Как може медиите да губят пари от дейността си, но да продължават да въртят бизнес? За държавните медии е ясно - държавата им налива пари през бюджета. А за частните? Пак същото, но не през бюджета. И в единия, и в другия случай целта е властта да манипулира обществото, за да намали способността му да упражнява обратен натиск. Става дума за прочутия медиен комфорт на управляващите, за който се плаща с парите на същото общество, което е обект на манипулации.
Ако някой си въобразява, че частните медии не дърпат пари от джоба на обикновенния гражданин, дълбоко се заблуждава. Даже последният да не купува вестници и да не гледа телевизия. Те се издържат основно от реклами. Вижте им тиражите. Но рекламите струват пари, а тези пари се калкулират в продуктите, които гражданинът купува. Така, че всеки гражданин плаща и на частните медии. А медиите станаха твърде, ама твърде много.
Тези от радиото, които най-много плачели, се оказало, че им намаляват заплатите от около 5000лв на 4500 лв. А инак има плеяда журналисти, които се трудят за по минимална заплата, а друго им дават изпод масата. И когато дойде време да се пенсионират и се озъбват.
19 Май 2015 14:50
А правите ли разлика между журналисти и джурналюги? Между информиращи и обслужващи? Между коментатори и манипулатори?


Ми да, както е видно от този форум "джурналюги", "обслужващи" и манипулатори са онези, чиято информация и коментари не съвпадат с мнението ни
Аз само не разбрах краткият параграф със ситуацията в БНТ, за какво е вмъкнат в този текст, защото е в лек дисонанс с внушението на автора, че властта орязала парите на обществените медии , за да се наслаждава как журналистите в тях се засомозяждат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД