:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 492
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Збогум, Груйо - ето ви Сергей

В Скопие трябва да внимават да не заменят Никола Груевски с любимец на Станишев, защото досега се е събирал все с лоши приятели
Снимка: META.mk
Сергей Станишев се смеси с протестиращите, за да покаже колко е възмутен от корупцията в Македония.


Не допусках, че ще се стигне дотам, но трябва да кажа добра дума за председателя на ПЕС Сергей Станишев, който в неделя отиде в Скопие, за да говори на митинг срещу корумпираната власт в Македония. За първи път виждам смисъл от неговото председателство на ПЕС, чийто втори мандат изтича след три седмици. Нямаше друг начин български политик да се появи на вътрешнополитически митинг в Македония, освен като представител на международна организация. В това си качество Станишев не само не бе освиркан, но и получи аплодисменти от смесеното македоно-албанско множество.

България има сериозни исторически основания да се пази от подозрения, че се меси във вътрешните работи на Македония. Но като кандидат за влизане в ЕС Скопие се съгласи да се подложи на европейски контрол, защото такива са копенхагенските критерии за демокрация - първото условие за приемане в Евросъюза. Хубаво е, че грижейки се за своето недалечно политическо бъдеще, което ще се решава на конгреса на ПЕС в Будапеща на 12 и 13 юни, Станишев видя полза и от един политически рейд в Македония за защита на европейските принципи на демокрацията. Ако не друго, поне те могат да играят обединяваща роля между България и Македония, без да предизвикват дежурната мнителност от страна на Скопие.

Нека за миг забравим що за политик изрича следните думи, както и за коя страна се отнасят, и да преценим тяхната принципна стойност: "Свободата на словото бе потискана тук много години наред. Представители на неправителствените организации бяха обявявани за врагове, защото изразяваха различно мнение от официалното. Много пари бяха потрошени за луксозни проекти, вместо да бъдат финансирани здравеопазването и образованието". И още: "Нема правда, нема мир!"

Звучи толкова искрено и смело, че ми се прииска Сергей Станишев в качеството си на председател на ПЕС да бе излязъл на митинг по време на едногодишните протести срещу подкрепяното от него правителство на Пламен Орешарски и да бе казал същото. Щом има способност да забележи нередностите в Македония, сигурно е можел да види същите проблеми и в България. Нима свободата на словото тук не се потиска от години? Нима разните неправителствени организации не бяха смятани за врагове на правителството на Орешарски - и то до такава степен, че симпатизиращите им двама европейски посланици също попаднаха сред враговете? Нима не бяха потрошени милиарди за наливане в луксозния проект "КОЙ?", разпределящ порциите в държавата, докато здравеопазването и образованието получаваха минимални дажби - колкото да оцелеят?

Но да не смесваме вътрешната и външната политика. Да видим какво правеше Станишев на международен терен, преди да се събуди отвращението му от корумпираната върхушка в Скопие. Само преди осем месеца той отиде като председател на ПЕС в Букурещ не за да протестира срещу доказаната с европейски сертификат корумпирана върхушка, а да подкрепи нейния лидер Виктор Понта като кандидат за президент. Ако сега в Скопие пред 20 000-30 000 души той едва се осмели да произнесе няколко думи на "македонски" и български, като предпочете да се изразява на английски, съпроводен от преводач, на 22 септември 2014 г. дръпна пред 70 000 души в Букурещ цяла реч на румънски, която вероятно бе научил наизуст, защото нито веднъж не се запъна. И в нея нямаше дори намек, че ПЕС забелязва нещо нередно в румънските управленски среди.

Възниква принципен въпрос: Може ли човек като Станишев да бъде носител на европейски ценности и не ги ли компрометира, когато се вижда, че ги прилага по целесъобразност? Македонците не са в Анадола, за да си мислим, че не следят внимателно какво става в Европа. Да не забравяме, че мнозина от тях се обявяват за потомствени българи само колкото да пътуват и работят свободно в страните от ЕС като европейски граждани. Няма как да не са чували колко са допринесли Станишев и други като него за образа на България като една от двете държави в ЕС (заедно с Румъния), наблюдавани заради корупция на високо равнище. Сложете на една везна Никола Груевски, Виктор Понта и Сергей Станишев, абстрахирайте се от политическия им цвят и ще видите колко мощен изравнител на авторитети могат да бъдат парите. Парите, съчетани с власт, безотговорност и безнаказаност. Дяволът може да ви чете без запъване всяка част от евангелието и затова е важно да се знае не само какво се говори, но и кой го казва.

А иначе България наистина трябва да се тревожи, че корупцията усложнява още повече проблемите на Македония, защото я прави по-уязвима за външна намеса. Появата на въоръжени банди - поканени от властта или самоорганизирали се - показва колко опасно е да се подкопават устоите на държавността. Когато една от главните грижи на министър-председателя е да се сдобие за държавна сметка с възможно най-скъп мерцедес, за да създаде удобство на своите деца, няма как да се вълнува от благоденствието на останалите македонци. Когато подслушването става национален спорт, няма как да се говори за национално доверие. Когато премиер и вътрешен министър се наговарят да прикриват убийство, няма как да служат на върховенството на закона, защото се превръщат в съучастници на престъпление.

По какъв начин България може да бъде полезна на Македония? Тъй като същите грехове тежат и на съвестта на нейните политици, най-добре е да не се предлага за коректив. Тя би била убедителна, ако бе вкарала в затвора поне един корумпиран премиер, каквито изобилстваха през 25-годишния преход, запомнен преди всичко с грабеж и корупция. Когато македонците скандират "Збогум, Груйо!", не ни отива да им пригласяме. "Братя и сестри, обичаме ви. Искаме да видим Македония спокойна, просперираща като член на ЕС", провикна се Станишев на митинга в Скопие. Истина е, но внимавайте да не замените Никола Груевски с любимец на Сергей Станишев, защото досега се е събирал все с лоши приятели.
Снимка: сайт на СДСМ
"Идваме", обяви на митинга председателят на опозиционния СДСМ Зоран Заев.
32
5512
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
18 Май 2015 19:07
За кого казвате добра дума Терзиев, за официалният шпионин на Русия в Европейският съюз и България ли? Наистина ли сте толкова наивен?
18 Май 2015 19:27
Ако беше появил заедно с ненагледният си Вигенин, няма да остане никакво съмнение че споделя идеите на Александър македонски.
18 Май 2015 19:45
Збогум Серйо, клечи си у античката на палатка, не щем те у Бугарско!
18 Май 2015 19:46
За заглавието
18 Май 2015 20:09
Не допусках, че ще кажа добра дума за Сергей Станишев

Фалете, нпо-шки, фалете, оти ке ви
Ей, ти, умника с 40000 КОМЕНТАРА и с хитрия ник дето вчера ти казах че днес ще фалиш Станиш, айде сега, не се крий, и почвай да го фалиш!
18 Май 2015 21:22
Свободата на словото бе потискана тук много години наред. Представители на неправителствените организации бяха обявявани за врагове, защото изразяваха различно мнение от официалното.

Ма така ли е казал? За същите ли непеошки ли става дума, трън в очите на прогресивната общественост?
18 Май 2015 21:42
Много объркана е статията на Терзиев този път - просто не ми се вярва че той я е писал. А и всичко което обсъжда са злободневия - утре ще са забравени. Ще остане само споменът че българин е участвал в свалянето на законното македонско правителство.
18 Май 2015 21:49
Чакам да се появи духът на чичо Фичо Сергейоръкостиснатий!
18 Май 2015 22:52
българин е участвал в свалянето на законното македонско правителство.


И кво простестите за оставка на правителството да не са незаконни?
18 Май 2015 23:09
Статията преповтаря артикулираните официално "истини" за ситуацията в Македония. Нещо което не винаги води към същината на проблемите, но за сметка на това помага да няма човек допълнителни грижи.

Екстремният вариант на "истината" я изпапагалства някой по-горе, където лайт-мотива (а как ли би могло да бъде другояче?), едно своебразно Иссо, бе сведен до опорна точка въздигаща Съсела до "агент на Москва"?! Липсата на знания, информация и любознателност ако щете, носят своеобразни химери и бълнувания на обществени места.

Основното е, че много удобно в най-подходящото време свързано с интересите на Паразитите, тези се "усещат" и одма съзирват съответния "кучи син" - тогава следва нов Номер. Сиреч идва нов майдан. Където, автоматично се появява някакъв удобен дву-паспортник - знак и индулгенция за странни кариери, за да хвърли съчки и декларира подкрепата на някоя от заразените и покорени вече, масови организации - КУЧ, ПЕС или каквото там е. След това следват "курабийките" (ритуалната Маца), последвани от дежурните снайперисти на СМ...

Вече многократно видяно и ясно и за най-големите баламурници, с изключение на най-вярната прислуга на сатанистите-банкери или на родените под черта, мунчовци.

А врързките на събитията с газопроводи, геостратегически интереси, суровини и бази - просто забравете. Те не влизат в полезрението на духовно слепите и душевно нищите!
18 Май 2015 23:12
ОК, авторът знае как се пише "сбогом" След заглавието, не четох нищо. Грешката не у мен. Заглавието не ме покани на разговор.
18 Май 2015 23:24
българин е участвал в свалянето на законното македонско правителство.

И кво простестите за оставка на правителството да не са незаконни?

Ми да законни са. Значи сега можем да кажем така:

Българин е участвал в законните протести за свалянето на законното македонско правителство.

По-нататък това болднатото ще бъде забравено или просто никой няма да се интересува от него. Другото обаче ще ни бъде напомняно често.
18 Май 2015 23:25
Високо морален лидер като Станишев може да отиде на протест с една единствена цел - да го дискредитира. Ся, дали идеята иде от Москва е друг въпрос.
18 Май 2015 23:28
Високо морален лидер като Станишев
Проблемът ви не е Станишев. Проблемът ви е, кво да кажете, когато нямате опорни точки. Когато ги нямате, ви подават Станишев. И вие кълвете като за световно по риболов. И все пак - какво става в Македония, кои са добрите?
19 Май 2015 04:37
Не знам кои са добрите. Според теб Станишев добър ли е?
19 Май 2015 07:26
Нима свободата на словото тук не се потиска от години? Нима разните неправителствени организации не бяха смятани за врагове на правителството на Орешарски - и то до такава степен, че симпатизиращите им двама европейски посланици също попаднаха сред враговете? Нима не бяха потрошени милиарди за наливане в луксозния проект "КОЙ?", разпределящ порциите в държавата, докато здравеопазването и образованието получаваха минимални дажби - колкото да оцелеят?
Тук Терзиев се е изпуснал неподготвен. Айде сега НПО-тата били подтискани. Те се бяха разпищовили, ха да направят Софийски Майдан. Много меко се отнасяше правителството с тях и с платените протести. Я Груьо как ги обработва. Протести срещу един олигарх "КОЙ" в ползата на друг олигарх "ТОЙ". А, че на европейските посланници не им работата да се месят в българските работи е повече от ясно. И какви милиарди са наливане и какъв е този проект "КОЙ". "КОЙ" беше едно назначение, което според един разследващ журналистсе се е правело да се привлекат тихичко някакви милиарди от инвеститори, които не искат да се афишират.
19 Май 2015 07:32
Комбинацията бедно население, лесно манипулируемо и корумпирани политици, държани заради корупцията им на каишка е най-добрият вариант за американската външна политика.
19 Май 2015 10:05
НПО-шко някак, рифурматурску, гербоугодно, а компенсацията с иронизирането на гейчо е неловка
19 Май 2015 10:23
По принцип финансирани отвън НПО-та следва да се забранят и разследват за антидържавна дейност.

На контрамитинга на Груйо трябваше да отиде Св. Цв.Цв. Дългоухий!
19 Май 2015 10:27
Збогум
= институционализация на профанщината и неграмотността до нивото на национална идентичност!
19 Май 2015 10:34
Погледнато от българския национале интерес ситуацията в Македония е фундаментално объркана и заътнала в перверзност.

Тук Груйо и Зайо се предствят като страхотни алтернативи един на друг.

Едни фалят Груя, други Зая!

Напомня ми за вица за едни ЛГТБ-та.

Върви един Гей с приятеля си по ръка.

На отсрещния тротоар разголена лезбийка се целува с приятелката си.

Гейът й хвърлил око, мерака го обхванал тук таме и въздъхнал:

"Е-е-е-х, защо не съм лезбийка!"

Мъка, мъка, мъка!

Македонска и българска мъка еврогейтлантическа!!
19 Май 2015 10:39
Eisblock
18 Май 2015 23:09


Геополитиката е непознато нещо за нашия политически елит.

Елитните ни властитутки и компаньони са се отдали на гейполитика.
19 Май 2015 10:49
Терзиев заявява: „Нима не бяха потрошени милиарди за наливане в луксозния проект "КОЙ?", разпределящ порциите в държавата, докато здравеопазването и образованието получаваха минимални дажби - колкото да оцелеят?“ Това не е точно така, защото все пак при Орешарски имаше опит за подобряване на състоянието на здравеопазването. Например в бюджета за 2013 г. (правен от правителството на ББ) разходите за здравеопазване са 3 084,4, докато в бюджета за 2014 г. (правен от правителството на Орешарски) - 3 235,2, т.е. имаме нарастване с 4,9% - което съвсем не е малко. При образованието нещата стоят по същия начин. Вж. тук: http://www.minfin.bg/bg/page/850 .
19 Май 2015 11:03
hamel
...
И все пак - какво става в Македония, кои са добрите?

Няма добри.
Но имаш късо обедно меню, предимно от развален местен пинджур и сръбски айвар, от което можеш да избереш нещо, което да смърди малко по-малко.

Ако не се ориентираш по миризмата (трудно е, разликата е в нюанси), гледай знамената - снощи при "вмровеца" и пазител на Македония Груйо имаше множество сръбски знамена. Кралски сръбски знамена наред с червено-черното, което не е знаме на илинденската ВМ(О)РО, а на върховистичката фашистка пробугарска михаjловистка ВМРО, възстановена от Тодор Александров и приела червено-черното знаме през 1920 г.

Уникален кич, съизмерим донякъде само с груйобарока в архитектурата.
19 Май 2015 11:24
Комбинацията бедно население, лесно манипулируемо и корумпирани политици, държани заради корупцията им на каишка е най-добрият вариант за американската външна политика.

Имаш предвид тази група държави:
1. Европа, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Израел...
или тази:
2. Сирия, Иран, Сев. Корея, Таджикистан, Казахстан, Узбекистан, Белорусия, Киргистан, Венецуела...
19 Май 2015 11:38
Имаш предвид тази група държави:
1. Европа, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Израел...
или тази:
Това са манипулаторите, а ние говорим тук за Македония. Обаче същото важи и за България и за Украйна.
19 Май 2015 11:47
За да стимулират определени геополитически пробиви, обикновено изпращат своето резервно колело - прислужниците - социалисти
Така изпратиха Вигенин в Киев 9 дни след преврата, за да легитимира фашистите-превратаджии.
Така изпратиха и Станишев в Скопие, за да изфорсира протестите и да се постигне сривът на турския поток.
Кой каза, че Станишев е руски агент? По-сокоро обратното. Кой продаде на Грузия 50 000 калашника, точно преди
войната с Русия - какъв руски агент може да е той? Той и Вгенин - от един дол дренки.
19 Май 2015 11:59
Това са манипулаторите, а ние говорим тук за Македония. Обаче същото важи и за България и за Украйна.

Нищо, другия път може, да ти се получи. Като искаш, говори за Македония, що обобщаваш.
19 Май 2015 12:15
Пети ден "Кой" - минало незабравимо

http://news.ibox.bg/news/id_1982649921

Станишев излезе с „декларация срещу лицемерието"


фани единия-блъсни другия.Абсолютно взаимозаменяеми и в София и в западните краища-Скопие.
19 Май 2015 13:00
Погледнато от българския национале интерес ситуацията в Македония е фундаментално объркана и заътнала в перверзност.

Тук Груйо и Зайо се предствят като страхотни алтернативи един на друг.


Това е абсолютно точно.
Конкретно Заев, който беше избраният наследник на откровения българофоб Цървенковски, макар да впечатлява нашенските медии с призивите си за сключването на договора за добросъседство, не си е мръднал и пръста за обуздаване на традиционната омраза на неговата партия към всичко българско, а напротив - насърчава я по всякакъв начин, вкл. в медиите, които гравитират около СДСМ.
Мине не и СДСМ обвинява управляващата партия във "великобългарски шовинизъм", а представителите на СДСМ в скопския общински съвет скандират "бугари, бугари" за хората на Грую, колчем се вземе решение за преименуване на някоя улица с име на войвода от ВМРО. Заместницата на Заев, Радмила Шекеринаска, на която "Капитал", БТВ че и други наши медии СЕГА се надпреварват да дават трибуна като на голям защитник на демокрацията и правата, е една от най-бесните сърбомани и противници на българщината в Македония. На самата Шекеринска дядо и бил "репресиран" от българите, като .... го взели войник в армията!
Партията на Грую е също анти-българска пасмина. Няма смисъл да напомняме за всички спънки , които се правят по договора за добросъседство, за скритата диксриминация на онези, които се чувстват българи, за отказите от съвместно честване на общи годишнини от историята ни, за скандала с полагането на цветя пред паметната плоча на мара Бунева. За удовлетворение на един форумец, удбашите, които СЕГА са на служба на уж "бугарашкия режим" (по думите на Шекеринска), вече започнаха новата вълна на анти-българската кампания заради присъствието на Станишев в Скопие. Про-правителствената и контролирана от Грую преса е традиционно анти-българска, която не пропуска да пусне актуални негативни новини от България, които с наслада редува с припомняния за неуспехи на българската армия като напр. битката при Брегалница през II Балканска война.
19 Май 2015 20:47
Възниква принципен въпрос: Може ли човек като Станишев да бъде носител на европейски ценности и не ги ли компрометира, когато се вижда, че ги прилага по целесъобразност?
Аз не виждам друг отговор
20 Май 2015 01:09
бонго-бонго
19 Май 2015 13:00


Точно!

Замяната на политгейове с политлезбийки или на политтрансвестити с политбисексулани - все тая!

Все полит-ЛГТБ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД