:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

ГЕРБ, ДПС и РБ са заедно и в общината на Сърница, и в живота

Два месеца след изборите в градчето има четири линейки, три от които не се ползват, а единствената работи само през деня
Стопанин е превърнал предизборен плакат в платнище, с което си покрива строителен материал – за какво друго да го ползва?
"Ей, приятел, драго ми е. Ела да те питам нещо - как тъй 25 години никой не ни пита нещо нас, простите хора. Един големец не дойде да каже - "Абе, какво мислите, от какво се притеснявате?" Думите са на старец, седнал на пейките на площадчето в Сърница. "Нали имаше избори сега, не ви ли питаха?", опонирам. "На изборите обясняват къде да пуснеш, къде да бутнеш бюлетината. А не какви са ни проблемите", отговаря старецът.

Разговорът се води точно 2 месеца след местния вот, който се състоя след обособяването на градчето и близките села в община. Поради факта, че изборите бяха единствени в страната, а и се провеждат в "смесен район, бастион на ДПС", се вдигна огромна пушилка - журналисти бяха масово командировани, национални политически лидери се сблъскаха челно, други се прегърнаха. Местните хора много се дразнят на тази дандания. Първо, защото Сърница никога не е била бастион на ДПС - СДС има три кметски мандата, такъв има и ГЕРБ. Второ, районът не е смесен - 100 процента от населението е от един етнос и вяра (българи мохамедани). А най-много се дразнят заради лошата слава на градчето като "средище на ислямски фундаментализъм". "Наскоро приятели от вътрешността на страната ме питаха какви били точно муджахидините. Те не знаели, а ние тук сме знаели. Представяте ли си? За Сърница се говори само лошо", казва ми жена.

Два месеца след вота в градчето липсва не само фундаментализъм, но и много други неща, говорени предизборно. "Сърница получи нова линейка", "Радан Кънев и Цветан Цветанов тестват в новата община съюза срещу ДПС", "ДПС купува гласове", "ГЕРБ упражнява брутален натиск" - това бяха четирите основни новини в информационния поток преди два месеца. Ето каква е фактическата обстановка сега:



Четири линейки и (не) eдно погребение



Новата линейка, дарена преди кметския балотаж от БЧК по инициатива на ГЕРБ, не работи. Тя не е оборудвана, а и да беше, нямаше да се ползва, защото е на годините на Пражката пролет; Сърница има още една линейка, дарена през 2008 г. от фонд "Пътна инфраструктура" - също необорудвана и неползвана; преди три месеца (предизборно, разбира се) Спешният център във Велинград праща трета линейка и почва да осъществява дежурства. Има ги и сега. Сюжетът обаче е обогатен от четвърти, трета необорудвана - в резерв, докарана от спешните медици.

Това не е комедия, трагедия е. Единствената линейка дежури от 8 сутринта до 8 вечерта. През другото време болните се оправят сами. А въпросът със спешната помощ в Сърница е огромен и смъртоносен - дълги години селището нямаше линейка, пътят до Велинград е повече от час, с обратния рейс стават три. През зимата пациентът пристига във Велинград на четвъртия час. Затова повече от всичко местните хора искат не само автомобил за спешни случаи, но и съответната медицинска служба. "Миналата година така изтървахме баща ми", споделя Шукри Якубов, два мандата кмет до 2007 г. (СДС).

Новият - Неби Бозов (ДПС), е написал докладна до Министерството на здравеопазването с искане за спешен център. Отговорът гласи, че е създадена работна група, която ще разисква ситуацията в цялата страна и предложението ще бъде разгледано. "Не сме доволни. Имаше ясен предизборен ангажимент от Радан Кънев и министрите за създаването на спешен център. Имаме сграда, квалифициран персонал, чакаме", заяви Бозов.

Както стана ясно, предизборните залисии не донесоха на Сърница "Спешна помощ", а линейка, която идва сутрин и вечер се прибира във Велинград. "Това не е спешна помощ", признава д-р Васил Марков, един от медиците, които дават дежурство.



Битка срещу ДПС ли?



"Битката срещу ДПС" също търпи фиаско. Не само защото кмет стана Бозов, но и защото в общинския съвет ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) не си упражняват мнозинството. Старият кмет Мустафа Аликанов (ГЕРБ) бе бламиран за председател на съвета. После герберът Любомир Малинов бе избран с гласовете на всички, т.е. и на ДПС. Заместник му стана Фатме Молаахмед (ДПС), ГЕРБ оказа знакова подкрепа с един глас. "Гласът е на председателя на Малинов", съобщава Аликанов. Той самият отсъствал от няколко заседания, казва, че ще е против ДПС, когато се наложи. Освен ръководители местният парламент досега е гласувал наредби за данъците, обществения ред, правила за наеми, някои формалности. "Почти всички гласувания досега преминаха с абсолютно мнозинство. Не бяха някакви конфликтни точки, а необходими решения", е версията на Малинов за единодействието.

Ако трите формации от съвета - ДПС, ГЕРБ и РБ, влязат в истинско противоборство, не само по избори, то това би било достоен повод за дисертация по предмета "Свят и личност". Съдете сами: в съвета има две жени, едната е от ДПС, другата от РБ, съпрузите им са съдружници в дърводобивна фирма; местната фамилия Фере оглавява и ГЕРБ (Саид, бивш депесар), и ДПС (Салих, който до скоро бе лидер, сега такъв е племенникът му Неби Бозов); тъстът на Аликанов e друг Фере, бивш кмет от ДПС; за кандидат-кмета на реформаторите Кемал Тинев също се говори, че има здрави връзки с ДПС. Както навсякъде, така и в Сърница има почтени хора - от всички партии. Но се демотивират.



"Златната вафличка"



"Беше чудо. Влизаш в сладкарницата да си купиш вафличка, показваш на джиесема заснета бюлетина и получаваш ресто 50 лв. От ДПС, разбира се" - свидетелстват хора за изборна търговия. Движението отрича, а поради липса на разследване сигналите не бяха доказани. Хора разказват, че преди парламентарните избори през есента, когато Горското е било в ръцете на ДПС, дървените фирми са били оставени на воля да секат гората - естествено, и тази "изборна търговия" не е доказана.

Прокурорска проверка обаче имаше по друга история - малко преди балотажа Лютви Местан обвини ГЕРБ, че "оказва груб, брутален натиск спрямо избиратели на ДПС". Поводът - шефът на Горското стопанство Велизар Чолаков (назначен току-що) заплашил да спре тока на ползватели, тъй като гласували за ДПС. Ползвателите обаче отрекоха Чолаков да им е говорил за политика. Токът, оказа се, не е спиран, прокуратурата не образува досъдебно производство.

Абитуриентската вечер на местните зрелостници се състоя по 24 май. Бе им обявено, че за диджея се е погрижил пазарджишкият депутат Янаки Стоилов (БСП); през юни ще бъдат заведени в Брюксел от евродепутата Искра Михайлова (ДПС). "Златната вафличка" има най-различни модификации.



Проза



Другото е проза. Картофите миналата година са изкупувани най-много за 20 стотинки на килограм, пътят за Велинград е все така разбит. Единствения автобус от и за Сърница се движи само в делник, тръгвайки в 6 сутринта от градчето, пристигайки предната вечер от Велинград. Преди четири години бе многоместен, сега е микробус, въпреки това пътува полупразен.

Качвам се. До мен е забрадено момиче - модерно, с интелигентно излъчване. На слизане във Велинград сваля забрадката. Много неща не са такива, каквито мислим.
 Два от автомобилите на "Спешна помощ". “Това не е линейка”, казва д-р Васил Марков по повод по-старата, дарена преди 2 месеца от БЧК.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Абитуриенти танцуват на изпращането си в местното училище – почти всички са светско облечени. Местните се дразнят, когато някой свърже Сърница с фундаментализъм.
4
3887
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Май 2015 19:30

Мдаммм...

На фона на купищата истерични приказки около изборите, сега май не ни остава друго освен да помълчим поради безсмислието на всеки възможен коментар.

Божидаров
27 Май 2015 20:09
Какво да се коментира?БОСТАН и то още от времето на оня разговор в с.Кочан.Да не мислите,че фразата "Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата" е казана несъзнателно?Точно това изречение даде властта на ОПГ"ГЕРБ" през 2009-та.С това изречение беше посят БОСТАНа и вече плодовете му се берат.
27 Май 2015 20:15
Радан?
27 Май 2015 21:23

Maни го Радан.
Удивителното в дописката е израстването на Диян Божидаров. Честно, досега не бях се надявал... айде, да не го въздигам много нависоко, но това, което чета, е добро постижение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД