:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 581
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЕНДЕНЦИЯ

Кутията на Пандора в Близкия изток е отворена задълго

Благодарение на намесата на Запада и противоборството между Иран и Саудитска Арабия джихадистите промениха района, като вече разполагат с истински армии, милиони долари и поддръжници
Иракските шиитски милиции подпомагат армията на страната в сраженията с бойците от "Ислямска държава".
Русия и САЩ чертаят планове за Сирия след свалянето на президента Башар Асад, чийто режим се пропуква на фона на военни поражения и раздор сред приближените му, писа наскоро в. "Таймс". Според изданието темата за наследник на дискредитирания лидер е била основна при разговорите на държавния секретар Джон Кери и руския президент Владимир Путин в Сочи през май. Въпреки че Москва все още не е готова да се откаже от подкрепата за Асад, руски политици за първи път са признали, че боевете навлизат в решителна фаза и е нужна стратегия заради реалната заплаха от крах на режима в Дамаск. За тази цел специалният пратеник на САЩ за Сирия - Даниел Рубинщайн, пристигна още на 18 май за консултации в Кремъл.

През последните няколко месеца сирийската армия търпи тежки военни поражения и в северната, и в южната част на страната. Бойците на режима загубиха контрола над Идлиб - столица на едноименна провинция край границата с Турция. Джихадисти постепенно овладяват и южната област Дераа. Именно военните загуби са пропукали единството във висшия ешелон на сирийската власт. Според попаднали в медиите съобщения ръководителят на дирекцията по политическа сигурност Рустум Газалех е бил убит през април от поддръжници на генерал Рафик Шехадех, който бе началник във военното разузнаване. Той бе уволнен веднага след покушението. Преди това беше арестуван и шефът на тайните служби Али Мамлук. Самият Асад призна наскоро, че армията му



търпи поражение



на бойното поле. Ситуацията му се усложнява и заради все по-голямата зависимост от Иран. Хората на "Хизбула" попълват местата в изтъняващата сирийска армия, което пък на свой ред предизвиква недоволство сред военните в Дамаск. Според някои представители на режима те на практика са приели "фактическото разделяне" на страната и сега се опитват да запазят контрола в редица стратегически области, като оставят над 50% от страната в ръцете на джихадисти и други бунтовнически групи.

Според италианския в."Република" постоянните офанзиви от страна на различните сунитски групировки на опозицията, които открито си съперничат, откриват перспективата, че столицата Дамаск може да падне дори до края на юни. Наскоро те завзеха почти всички магистрали, които водят към града от страна на стратегическите източни райони. Именно през юни пък се планират да завършат преговорите между Запада и Иран за иранската ядрена програма. Свалянето на Асад или най-малкото завземането на столицата ще бъде истинска катастрофа за Техеран, тъй като сирийският режим е основната опора за иранската сигурност в региона. Именно за това водачът на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала отправи призив за свещен съюз в Близкия изток за борба срещу "екзистенциалната заплаха" от джихадистката сунитска "Ислямска държава".



Падането на Дамаск



ще е военна, политическа и най-вече психологическа победа и за страните от Персийския залив, които са предимно сунитски и се оглавяват от Саудитска Арабия. Те живеят в постоянен страх, че Иран може да доминира в залива. Един от въпросите е кой всъщност може да е победителят, ако градът падне - "Ислямска държава" или групировките, финансирани и въоръжавани от Рияд, Турция и Катар. В съответствие с ислямската доктрина падането на Дамаск има огромно значение. Много правоверни мюсюлмани са убедени, че това ще помогне на исляма да завладее целия свят. На джихадистите това ще донесе допълнително огромно политическо преимущество, което на свой ред ще ги превърне в основния съперник на Саудитска Арабия за господство в сунитския свят. Повече от ясно е, че Иран се опитва с всички сили да не допусне това развитие. Затова следва да се очаква рязко засилване на насилието, което ще продължи, докато сунитските кланове, подкрепяни от Рияд и шиитските им врагове, които са подкрепяни от Техеран, не стабилизират своите позиции в Близкия Изток. Не е много ясно как точно в тази битка могат успешно да се намесят САЩ, Европа и Русия, които доскоро не проявяваха голям интерес какво става в региона.

Грубата истина е, че народните въстания, които в продължение на месеци не слизаха от телевизионните ни екрани през 2011 г., дори не се доближиха до възвестяването на



нова ера на демокрация



и либерално управление в региона. Вместо това резултатът беше нестабилност там, където преди имаше стабилност, икономическите проблеми започнаха да изглеждат още по-лоши, нарасна влиянието и мощта на групировки като "Ал Кайда" и се родиха страшилища като "Ислямска държава". Младите араби, които заляха улиците, знаеха какво искат. Те споделяха крайната цел за възвестяване на политическа реформа и създаване на икономически възможности. За съжаление, те нямаха време за създаване на програма за постигане на тази цел. Това се случи поради бързото падане на лидерите в региона, буквално един след друг, което създаде вакуум, който бързо беше запълнен от фундаменталистки и терористичните групировки, които имат готови структури в много страни.

В случая със Сирия вакуумът в сигурността улесни възхода на "Ислямска държава" и подобни групировки не само имаха цели, но за разлика от протестиращите по улиците, те имаха и средства, за да постигнат своите цели, отбеляза "Дойче веле". Тероризмът отне инициативата от протестиращите. Когато потискането от страна на режима спрямо протестиращите се превръща в насилие, само джихадистите желаят да влязат в сблъсък и дори да умрат в името на своята кауза - хората от средната класа като учители, лекари или таксиметрови шофьори предимно протестират по улиците мирно за промяна. Фундаменталистките и терористични групировки видяха възможност да прогонят светските автократи от региона не за да се стигне до плуралистична демокрация, а като начин за въвеждане на техните перверзни интерпретации на исляма и, в случая с ИД, до създаване на екстремистки халифат.

За това допринесе и намесата на Запада, който в продължение на повече от десет години залагаше ту на нови съюзници в завзетия Ирак, като шиитското мнозинство за сметка на сунитското малцинство, или пък подкрепи недостатъчно светските бунтовници в Сирия, което доведе до големия възход на ислямистите, които вече разполагат с истински армии, милиони долари и поддръжници от цял свят. Ако допреди няколко години се очертаваше, че нещата в Ирак бяха затихнали, както искаше Вашингтон и Брюксел, те избухнаха с нова сила заради пренебрегнатите предупреждения за дискриминацията на сунитското малцинство. Кутията на Пандора вече е отворена и е малко вероятно в близко време да бъде затворена. Междувременно Близкият изток и Северна Африка ще продължават да горят. Последното нещо, от което САЩ или арабският свят се нуждаят, е от Белия дом отново да признаят, че за пореден път са действали погрешно, след като са имали възможността да действат правилно. (По материали на чужди медии)

СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Британският журналист Джеръми Браун от Би Би Си е един от последните, който успя да вземе интервю от сирийския президент Башар Асад в президентския дворец в Дамаск. Асад наскоро призна, че армията му търпи военно поражение срещу джихадистите.
 В Либия не секва насилието между враждуващи въоръжени групи въпреки края на революцията, свалила диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.
15
3610
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
27 Май 2015 19:55
Доста повърхностен и противоречащ в основните си тези коментар.
27 Май 2015 20:24
На в. „Таймс” му текат лигите когато говори за падането на Асад. Ако Асад падне, кой ще дойде на власт? Ислямска Държава – Ал Кайда!!! Защо западните казионни медии обичат толкова много Ислямска Държава – Ал Кайда. Ами да, познахте: всеки обича децата си!
Многократно се писа, даже и в казионната западна преса, че в бойните действия не участват „умерени” джихадисти. Тогава защо запада подскача на един крак при мисълта, че Ислямска Държава – Ал Кайда може да победи? Обич към исляма, или обикновен интерес. Веднага правя паралел с България. На нас обещаваха демокрация и благоденствие, ако си разсипем държавата, а получихме разруха и олигархия, дърпана на конци от ЕС/НАТО. На тях обещават халифат, където всичко ще е справедливо, а получиха братоубийствена война в който не може да има победители. По западният сценарий Сирия ще стане Либия номер 2. За да прекарат тръбата през Сирия от Катар до Европа ще трябва да окупират Сирия с войски на НАТО, т.е. война без край. Това беше и целта на „арабската пролет” – управляем хаос, който да разруши всички структури в Близкият Изток освен тези, контролирани от ЦРУ и МОСАД.
Защо сирийската армия отстъпва на някои места? От Турция и Йордания, за които статията не споменава и дума, влизат цели колони със стотици превозни средства, включително бойни машини, които не могат да бъдат спрени с огнестрелно оръжие. Влизат и хиляди джихадисти, обучени от турски, американски и други западни командоси. Нова тактика се прилага от терористите, зад които стои НАТО: зареждат се БТРи, танкове, хъмвита с тонове взрив и самоубиец джихадист набутва превозното средство колкото се може по-близо до позициите на сирийската армия. НАТОвският боец взривява експлозива и се получава взрив съизмерим с бомбите в Оклахома сити. Така 20-30 машини една след друга. Тази тактина може да бъде спряна само с ПТУРСове ако са налични в момента на пробива.

Къде го пише това? На много места, но и в wall street journal:
How Islamic State’s Win in Ramadi Reveals New Weapons, Tactical Sophistication and Prowess
http://www.wsj.com/articles/islamic-states-gains-reveal-new-prowess-on-battlefield-1432592298
Ставащото е война на НАТО с/у Сирия и Ирак.
В медиите се появи този секретен документ от Август 2012.

Secret Pentagon Report Reveals US "Created" ISIS As A "Tool" To Overthrow Syria's President Assad
http://www.zerohedge.com/news/2015-05-23/secret-pentagon-report-reveals-us-created-isis-tool-overthrow-syrias-president-assad
Секретен отчет на пентагона разкрива, че САЩ „създадоха“ ISIS като инструмент за сваляне на сирийският президент Асад

Ето го и самият документ от Август 2012:

http://www.judicialwatch.org/wp-content/uploads/2015/05/Pg.-291-Pgs.-287-293-JW-v-DOD-and-State-14-812-DOD-Release-2015-04-10-final-version11.pdf
Now, thanks to the following declassified report, we have a far better understanding of not only how current events in the middle east came to be, but what America's puppermaster role leading up to it all, was.
From Nafeez Ahmed: Secret Pentagon report reveals West saw ISIS as strategic asset Anti-ISIS coalition knowingly sponsored violent extremists to ‘isolate’ Assad, rollback ‘Shia expansion', originally posted in Medium.

Pentagon report predicted West’s support for Islamist rebels would create ISIS
Anti-ISIS coalition knowingly sponsored violent extremists to ‘isolate’ Assad, rollback ‘Shia expansion’

by Nafeez Ahmed
Hypocrisy

The revelations contradict the official line of Western governments on their policies in Syria, and raise disturbing questions about secret Western support for violent extremists abroad, while using the burgeoning threat of terror to justify excessive mass surveillance and crackdowns on civil liberties at home.
Among the batch of documents obtained by Judicial Watch through a federal lawsuit, released earlier this week, is a US Defense Intelligence Agency (DIA) document then classified as “secret,” dated 12th August 2012.

Видно е, че това е план за действие на НАТО –Ал Кайда (Ислямска Държава), не наблюдение. Отдавна е време западът да си припознае урода - Ал Кайда (Ислямска Държава) за свое творение. На нашенските гей-евро-атлантици трябва да им стане ясно, че над главите им се вее черното знаме на Ал Кайда и от него капе християнска кръв. Невежеството им пречи да видят, че са част от армията на главорезите и са се оставили да играят роля, която не разбират.

28 Май 2015 00:04
Отдавна е време западът да си припознае урода - Ал Кайда (Ислямска Държава) за свое творение.


След усърдно заиграване с хунанните режими на Иран, Сирия и Хизбула, прогресивните сили съветват кой какво да си припознае като видяха дебелия край на тоягата. Колко пъти изпратихте самолети срещу Хизбула докато раздираше Ливан и го обезлюдяваше от християни?...
28 Май 2015 06:19
Русия и САЩ чертаят планове за Сирия след свалянето на президента Башар Асад, чийто режим се пропуква на фона на военни поражения и раздор сред приближените му, писа наскоро в. "Таймс".
Ще ви се! Гладна кокошка просо сънува.

Е как пък решиха, че и Русия? Като лъжат, да изглежда по-достоверно? Китай и Иран, и те ли чертаят подобни планове?
28 Май 2015 07:01
Един от въпросите е кой всъщност може да е победителят, ако градът [Дамаск] падне - "Ислямска държава" или групировките, финансирани и въоръжавани от Рияд, Турция и Катар. В съответствие с ислямската доктрина падането на Дамаск има огромно значение. Много правоверни мюсюлмани са убедени, че това ще помогне на исляма да завладее целия свят. На джихадистите това ще донесе допълнително огромно политическо преимущество, което на свой ред ще ги превърне в основния съперник на Саудитска Арабия за господство в сунитския свят.
Авторът/те дали е/са с всичкия си? И ако да, дали толкоз им е всичкият?
Боже, колко тъпунгерски "анализ"! Бройка изречения и машинописни редове. Та, значи, според "анализаторите" Саудитска Арабия подкрепя всякак ислямистите, за да могат последните да ѝ отнемат първенството в сунитския свят. За такива глупости плащат, че и препечатват...
28 Май 2015 08:10
Да говори за западен тип демокрация при ислямистите може само някой невменяем. С което не искам да кажа, че техните общества са непременно лоши. Други са. За съжаление, на белия човек му изтече времето. Предстои сблъсък на Китай с ислямистите и резултатът е ясен: империята ще смачка Исляма и ще управлява през следващата епоха. А бялата цивилизация рухна с помощта на вътрешен враг: либертарианстващ марксизъм, разни феминизми и неизброимо множество не особено умни политкоректници.
Бъдете здрави!
28 Май 2015 08:15
.
28 Май 2015 08:19
Ако режимът в Дамаск си беше отишъл 2011-12 г., в началото на протестите, имаше шанс страната да се размине без пълно разрушение и положението да бъде поне като в Либия (положителен в случая пример).

Решението на всяка цена да бъде крепен режим отдавна е загубил жизненост беше много сериозна грешка на аятоласите в Техеран и на любителя на бункери от Бейрут. Тази грешка ще струва особено скъпо на "Хизбула", защото вече е съвсем реално войната да се пренесе и в Ливан, след което ще им се иска да емигрират в Израел.
28 Май 2015 08:31
Забележки относно разсъжденията на М. Константинов:
- Има излючително важни разлики между ислямисти и джихадисти.
- Китай няма никакъв интерес да се намесва военно, освен в собствените си провинции, в които живеят мюсюлмански общности.
28 Май 2015 08:34
.
28 Май 2015 08:48
.
28 Май 2015 08:59
Имам колеги сирийци / в т.ч. християни/ , които никога не са обичали Асад , но сега виждат в него единствената закрила да не бъдат изклани близките им , останали около и в Дамаск.

Тука ключовата дума е "сега". До тук нямаше да се стигне ако асадистите не настояваха да управляват с цената на всичко. Хубава "единствена закрила", няма що.
28 Май 2015 09:18

Ще има ли Трета световна война? Ако „да“ – кой и кога ще я започне? Защо и по каква причина Западът толкова мрази Русия? Може ли това да бъде коригирано? Струва ли си руснаците да се боят от Световна война? Ще успее ли Русия да победи в такава война? Дали ще има съюзници? Къде ще се проведат главните сражения на Третата световна?
Самият живот поставя такива въпроси.
За да се ориентираме в тези проблеми и да разберем какво ни очаква в бъдеще, трябва първо внимателно да се огледаме назад, да анализираме историческите примери и прецеденти.

И така: ще има ли Трета световна война?В това няма никакво съмнение.
Ще има.
https://infobalkani.wordpress.com/2015/05/25/русия-и-третата-световна-война/
28 Май 2015 10:29
Това е една от кутийте за отваряне. Статията посочена от Федаин е много добра и анализа е максимално бллизък до реалността.
– Светът изгуби контрол върху самия себе си. Наближават трудни години. Необходими са упоритост, смелост и мъжество. Котелът кипи. Светът е заразен. Виждам как нараства циреят. Той ще се спука, тялото ще се очисти. Ще се разрази гневът Божий! Чакат ни велики изпитания. В часа на изкушение ни трябва смелост. Сега или се сражаваме на страната на Христос – или на страната на дявола. Кой срещу кого е – това е пределно ясно. Предстои ни да видим страшни събития. Ще има велики битки. Чака ни буря, защото сега наш враг е самият дявол. Затова и нашата награда ще бъде небесна.

(почерненото е от мен)
- Не може да има решение и спукване на циреят без позиция и ангажимент. Ето вече виждаме ясно очертаните фронтове в застрашените от близостта на войната страни, държави, територии, виждаме пропастта между двете фракции: - на Сатанистите и помагачите им и на техните Противници.
28 Май 2015 14:45
Китай няма никакъв интерес да се намесва военно, освен в собствените си провинции, в които живеят мюсюлмански общности.

Ясновидец Храбър, братовчед на Касандра :
Страхувам се, че уважаемият професор МК е прав: Най- малко по следните причини:
- уйгурите в Китай
- Иран
- най-голямата мюсюлманска страна в света - Индонезия
- Пакистан
- Малайзия
- Бангладеш
- всичките мюсюлмани в Индия - вероятно стотина милиона.
Тук даже не споменавам бившите съветски средноазиатски републики - повече от тях радикализирани и потенциален резервоар за джихадисти.
Китай е обграден от бедни и гладни, ерго лесни за радикализиране, мюсюлмани и това не може да не го притеснява.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД