:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нонсенс

Докога през цените на тока ще се прави социална политика?

Енергийната бедност наистина е проблем, на който трябва да се обърне внимание, но тази задача не е на КЕВР
 Докога през цените на тока ще се прави социална политика?
Бившият председател на вече преименуваната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Константин Шушулов, който беше начело на комисията в периода 2002 - 2009 г., може да послужи за пример, бил той добър или лош, на настоящите, а и на бъдещите членове на комисията. Може би едно от най-важните неща, които той направи, преди да бъде освободен от поста си, е да заяви публично, че комисията не е социална служба, и да отправи молба към наследника си да не се поддава на политически натиск. Повече от пет години по-късно виждаме, че наследниците му правят точно обратното - на фона на финансовата дупка от регулирана дейност в НЕК от близо 2.5 млрд. лв. председателят на КЕВР Иван Иванов не вижда причина за увеличаване на цените.

Заедно с това комисията е изчислила (не става ясно въз основа на какви данни), че в България енергийно бедни са 61% от всички семейства - все едно това не е работа на Министерството на труда и социалната политика или на някоя от подопечните му агенции. КЕВР дефинира като енергийно бедни семейства такива, чиито разходи за енергия надвишават 10% от доходите им. Подобна трактовка се въвежда във Великобритания със Закона за топли домове и енергийна икономия (Warm Homes and Energy Conservation Act) през 2000 г. Според този закон едно лице е енергийно бедно, ако то е член на домакинство с ниски доходи, което не може да се отоплява на разумна цена.



Дефиницията не е абсолютна,



тъй като отделно от закона държавен орган определя какво се има предвид под "нисък доход" и "разумна цена", и кога едно жилище се счита за отоплено. Това, естествено, води до известни различия в тълкуването от страна на администрациите в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Единство във вижданията се среща основно по отношение на това какво се разбира под "отоплен" дом, за което се използва изследване на Световната здравна организация от 1987 г. То показва, че при температура на въздуха от 18-24 градуса по Целзий в дома не са открити рискове за здравето на живеещите. Така държавните органи възприемат жилището за отоплено, ако е постигната температура от 21 градуса във всекидневната и 18 градуса в останалите помещения.

И тук започват въпросителните около мистичния дял от 61% от всички домакинства в България, които според КЕВР са енергийно бедни. Има ли информация какви са средните температури в стаите на едно жилище? Защото не е все едно и също дадено семейство да не може да върже двата края и да живее на студено, а при друго парното/климатикът да работят с пълна сила и семейството да се разхожда по къси панталони. Ако подобни данни има за едно домакинство, то има ли представителна извадка от домакинствата в страната? Защото не е едно и също в едно домакинство да живеят хора на по 20-30 години с добро образование и перспективна работа в голям град, а в друго домакинство да живеят хора на 50-70 години или млади хора с ниско ниво на образованост в малък град или село. Ако едно домакинство от двама души има общ доход от 2000 лв. и сметки за ток, вода и парно от 250 лв., то енергийно бедно ли е?

В България не може дословно да препишем английското изискване разходите за енергия да надхвърлят 10% от доходите на домакинството, за да го квалифицират като енергийно бедно, поне по две причини. Първо, покупателната способност на работещите във Великобритания през 2013 г. (последната, за която Евростат има данни) е над три пъти по-висока в сравнение с тази в България. От това следва, че и делът от доходите в България, който се отделя за основни стоки и услуги като храна и горива, е по-висок. Второ, почти всички домакинства във Великобритания имат локално отопление, а



делът на газифицираните е много висок,



докато използваните енергийни източници в България варират от дърва и въглища, през централно отопление, отопление на ток с печки и климатици до локално отопление. За последното обаче трябва да се има предвид, че все още твърде малка част от домакинствата са газифицирани. С други думи, освен че е необходимо изследване за поддържаната температура в домовете, необходимо е и второ изследване за използваните енергоизточници за отопление и съответните разходи за постигане на горепосочените температури.

Освен тези изследвания е необходимо и още едно, но то е свързано с ефективността на използваната енергия. Загубите на първичен енергиен ресурс (например въглища и газ) за производството на единица електроенергия са значително по-високи в сравнение с производството на топлоенергия. С други думи, с един и същи разход за първичен енергиен ресурс може да се произведе повече топлоенергия, отколкото електроенергия. Логично е това да е отразено и в цените, но



в България отоплението с ток продължава да е по-евтино



в сравнение с централното отопление. Последното е скъпо както заради лошото управление на топлофикационните дружества, така и поради това, че КЕВР поддържа изкуствено ниски цени на електроенергията за бита. Вместо комисията да работи за повишаване на ефективността в сектора, тя си вменява социални функции и създава грешни стимули за потребителите, които водят до по-високо потребление на електроенергия, чието производство е нискоефективно.

Освен че дефиницията на енергийна бедност, която КЕВР използва, е неприложима за българските условия, тя е и остаряла. През 2010 г. британското правителство взима решение да възложи изготвянето на независима оценка за наличието или липсата на разлики между енергийна бедност и доходна бедност, както и изготвяне на нова дефиниция на първата. Оценката е изготвена от професор Джон Хилс през 2012 г., в резултат на което правителството на Великобритания възприема нова дефиниция за енергийна бедност. Според нея едно домакинство е енергийно бедно, ако разходът за отоплението му е над средно претегления разход за страната, и ако този разход бъде направен, остатъчният доход ще бъде под определената линия на бедност.

Въпреки преимуществата на новата дефиниция, тя също не трябва да се "преписва", тъй като отоплението във Великобритания е хомогенно, докато в България се използват различни източници за отопление. Енергийната бедност наистина е проблем, на който трябва да се обърне внимание, но тази задача не е на КЕВР, а на Министерството на труда и социалната политика. Както към всеки друг проблем, и към този трябва да се подходи систематично: да се направи анализ на използваните източници на отопление в страната и причините за това; да се изготви ясна методология за оценка на енергийната бедност и да се изчисли размерът на проблема; въз основа на горния анализ да се изготви социална програма за подпомагане на енергийно бедните и да започне плавно увеличаване на цената на тока и възможно най-бързо либерализиране на пазара.

Това са краткосрочните стъпки, които могат да помогнат както на енергийния сектор, така и на крайните потребители. Социалните помощи обаче не са решение на проблема, а по-скоро лейкопласт върху рана, която не зараства сама. За намаляване на бедността като цяло са необходими по-добро образование, по-гъвкав пазар на труда и по-добра бизнес среда, която да привлича нови инвеститори и да създава нови работни места. В противен случай бедните ще си останат бедни, КЕВР ще продължи да се оправдава със "социалната поносимост" на цената на тока, а държавата ще продължи да натиска цената надолу, най-малкото защото предпочита да дава пари за пътища и вътрешна сигурност, отколкото за социални помощи.

Калоян Стайков

И този състав на КЕВР смята да натиска цените на тока надолу въпреки всякаква икономическа логика

 И този състав на КЕВР смята да натиска цените на тока надолу въпреки всякаква икономическа логика
Source filename: E:\SYS\AGENCIES\OTHER\INETFOTO\5a92e0236e173a353185b42b5ff055f5.txt
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Голям страх ги тресе управляващите да не се повторят протестите срещу високите сметки за ток от февруари 2013 г.
Снимка: БГНЕС
В България отоплението с ток продължава да е по-евтино в сравнение с централното отопление, което е нонсенс
37
2945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
27 Май 2015 19:33
На тия еничерчета дали им е ясно, че политика е всичко? И социалната политика е изключително важна, защото е политика в името на суверена?
А демагогските призиви и приказките за сиромахомилство са просто евтин параван за задниците на слугите на монополите...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
27 Май 2015 19:41
Тези от десет дола вода ще извадят само да оправдаят безумното ограбване на българите. Нищо то написаното и изводите не е вярно. И съвсем съзнателно се просускат твърде високите изкупни цени от някои централи и още по-високите им печалби заради които е проблема. Толкова восоки цени, че тока им е непродаваем на международния енергиен пазар.
27 Май 2015 19:59
Браво на автора!

НЕК е натрупала милиарди дългове и продължава да затъва поддържайки изкуствени цени, регулации и абсурдни схеми в името на социални политики, и прочие своч.
27 Май 2015 20:27
z-men
27 Май 2015 19:59
Браво на автора!

НЕК е натрупала милиарди дългове и продължава да затъва поддържайки изкуствени цени, регулации и абсурдни схеми в името на социални политики, и прочие своч.

НЕК е натрупала милиарди дългове, защото безогледно се краде. Като почнем от "наши" фирми, които изнасят НАЙ-ЕВТИНАТА енергия навън, за да трупат БАСНОСЛОВНИ печалби, минем през фотоволтаиците, които от 5 лунни фотона правят милион левчета, и стигнем до Американските ТЕЦ, които работят години наред с непозволена държавна помощ. На всичко отгоре цената на електроенергията за ИНДУСТРИАЛНИ нужди е една от най-високите в Европа.
Каква социална политика, какви 5 лева? Една Унгария ПРЕДОГОВОРИ условията с техните американски ТЕЦ и цената на тока падна с 20%. Чуждите ЕРП правят хиляди нарушения, но няма кой да ги санкционира. Отделно си начисляват недопустими разходи, за които никой не реагира подобаващо.
И пак НЕКЪВ си НПО-шник ще ми дърдори бабини диветини за социални политики, като основна причина, а не разграбването на държавата от една хищническа прослойка. А прикуратурата гони Михаля...
27 Май 2015 21:06
Горкичкия.

Обаче пък изглежда младичък и може с възрастта да започне да схваща, че всичко на тоя свят е свързано....

Иначе работата е лесна - вдигаме цените на тока на тройно.
На енергийно бедните и идиотите, които работят, тока ще им го плаща Министерството на труда и социалната политика. На енергийно средните тока ще се удържа от НАП, заедно с осигуровките, а на енергийно богатите - ДАНС.

Това ще позволи ЕРП-татаи НЕК да се освободят от ненужна администрация, а също да се намали състава на КЕВР до трима души - председател, секретарка и шофьор.

27 Май 2015 21:09
Верно бе, кво стана в прокуратурата с папката на Яне Янев, дето имало в нея всички далавери в енергетиката!?
27 Май 2015 21:16
Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика - Келеш !
27 Май 2015 21:35

Тоя - присъединявам се към paragraf 22 - не може да вдене елементарни неща.
Започвам да се съмнявам доколко тези "институти" имат за предмет науката икономика, или са впрегатни животни в пропагандисткия сценарий.
27 Май 2015 21:44
Аз пък нямам никакви съмнения по този въпрос.
27 Май 2015 22:48
Наскоро Валери Симеонов, председателят на Временната комисия по енергетика в парламентата, се похвали, че като са подпукали тълпите от скакалци, налазили НЕК, включая фотоволтаици, работещи и нощем, ветростанции и нагли търгаши, се е стигнало за пръв път от много време НЕК да излезе на печалба, някъде към 80 милиона. И това без братските щатски ТЕЦ с държавния биберон в устата. А възможностите за нормализиране на работата на енергетиката са доста по-големи, но много апаш, много нещо налита отвсякъде.
27 Май 2015 22:55
Социалната дейност на монополите трябва рязко да се прекрати и веднага да се предприемат десни мерки. За начало незнайно от кого платените НПО-шници и всичките лигави всичколози от разните Центрове, Институти и т.н. и т.н. да получат електрифицирани столове. За сметка на Бюджета, т.е. на всички нас. После да бъдат включени в паралел.
27 Май 2015 23:26
в България отоплението с ток продължава да е по-евтино
в сравнение с централното отопление.

Брех, не знаех...
27 Май 2015 23:51
Докога през цените на тока ще се прави социална политика?
Верно, бе! И докога ще хрантутим измекяри-инвеститори с над-пазарна цена на ел. енергия и гарантирана печалба от минимум 16%? Мислех, че сме се разделили с цоциализма, ама сега "по-равните" пак си лапат на цена над 80 лв. за мгвч. Уж конкуренция, глобализъм (сравняване с "демократичните ценности" на Запада като доходи, банкстерстване и т.н.) и други тинтири-минтири и хрантутниците не щат да се конкурират с АЕЦ Козлодуй на цена под 80 лв. за мвтч.
И този състав на КЕВР смята да натиска цените на тока надолу въпреки всякаква икономическа логика
Да оставим тогава конкуренцията да си свърши работа! Аз искам микс 70% АЕЦ , 20% ТЕЦ и 10% ВЕЦ и нито микроват от вятърничав икономист.

П.П. Какво стана със закона за троловете? Гледам, че продължават да списват глупави статии. Освен да подам съдебен иск за четене на глупости, опс насаждане на омраза в обществото.
28 Май 2015 04:35
Каква социална политика се прави?! Българите плащат далаверите на управниците си и на т.нар. бизнес през тези цени. И, когато те откажат да го направят или искат това да не се прави прекалено нагло и държавата да направи реформи, изведнъж се оказва, че това било социална политика?! Защо бизнеса не иска да плаща високите цени на ВЕИ и американските ТЕЦ, защо не иска да изнася произведения от тях ток? Защо иска да ползва евтиния? Изпадаме в положение да се прави не социална политика за бедните, а социална политика за бизнеса?! Защо гражданите да не плащат тока от АЕЦ, който вече са изплатили? А трябва да плащат гарантираните печалби на разни тарикати, които имали кредити към банки? Всеки иска гарантирани печалби и някой да му плати дълговете, но при другия бизнес няма такива екстри. Той трябва да е конкурентен, да фалира, ако не се справи. Защо не направите такива заплати, които да гарантират на хората, че могат да си платят с тях тока?! Независимо какви са цените... Тогава няма да има нужда да се прави въпросната "социална" политика. Всички проблеми в държавата се генерират от липсата на икономика /некадърността на бизнеса/ и ниските доходи. Ако това не беше така, нямаше да има нужда от реформи в здравната и пенсионната система, защото там щеше да има достатъчно пари от вноски.
28 Май 2015 08:30
Започвам да се съмнявам доколко тези "институти" имат за предмет науката икономика, или са впрегатни животни в пропагандисткия сценарий.


Както се казва - "По-добре късно, отколкото никога".
28 Май 2015 09:01
Институт за пазарна икономика

Нашите проекти са подкрепени от:

[size=2][/size=2] America for Bulgaria Foundation
Balkan Trust for Democracy
Bulgaria Fund
CEE Trust
Bulgarian-American Enterprise Fund
C.S.Mott Foundation
EU
Center for Social and Economic Research
Center for International Private Enrerprise
European Comission
FAO of the UN
FIAS
Freedom House
Friedrich-Nauman Foundation
Konrad Adenauer Foundation
GTZ
Management System International
MATRA KAP
Michigan University
Handwerksammer Koblenz
National Endowment for Democracy
Open Society
Open Society Institute - Budapest
Phare Access
Phare International Institute for Applied System Analysis
The German Marshall Fund of the United States UNHCR
United Nations Development Program
USAID
Vienna Institute for International Economic Studies
World Bank


28 Май 2015 09:32
Не може да е толкова млад, и толкова глупав !
Всъщност може. Да работиш във ФОНДАЦИЯ, мамеща че е "институт" не се изисква акъл и свързаното с него мислене.
Нещо липсват палците на Гълъб Втори ? Да не е болен ?
28 Май 2015 09:42
Гражданско сдружение в частна полза...
Да, именно в частна полза, а не в обществена.
О, пардон през 2010 са се пререгистрирали....Вече се води, че са в обществена полза...
28 Май 2015 09:46
Цялото им име е ФОНДАЦИЯ "ИНСИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА". И неясно защо винаги се пропускат думата ФОНДАЦИЯ и кавичките.
28 Май 2015 09:49
Eдно предложение до редакцията на вестник "Сега" - не смятате ли, че е по-коректно да изписвате цялото име на сдружението.
Сега например сте изписали:
"Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика"
А по коректно според мен е "Калоян Стайков, ФОНДАЦИЯ "ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА"
28 Май 2015 09:59
Производството, дистрибицията и продажбата на енергия си е бизнес както всеки друг бизнес. Държавата в никакъв случай не би трябвало да му вменява социални функции, защото ще го фалира. Социалната политика НЕ Е РАБОТА на бизнеса, а на държавата, така както и борбата с корупцията.
28 Май 2015 10:15
Производството, дистрибицията и продажбата на енергия си е бизнес както всеки друг бизнес. Държавата в никакъв случай не би трябвало да му вменява социални функции, защото ще го фалира. Социалната политика НЕ Е РАБОТА на бизнеса, а на държавата, така както и борбата с корупцията.

Ми като е бизнес, нека да бъде като бизнес. НЕК да прави търг по реда на ЗОП и да изкупува ел.енергията на най-ниските цени от производителите. Ама щели да фалират перките, волтаиците, американските ТЕЦ-ове, когенерациите и другите смукачи. Много важно, ако пазарът има нужда от тяхното производство, все ще се намери кой да ги замести с по-ниска цена на тока. Това е бизнес - рискуваш, печелиш. Сигурната печалба не е бизнес.
28 Май 2015 10:35
БирникЪ
Ми като е бизнес, нека да бъде като бизнес. НЕК да прави търг по реда на ЗОП и да изкупува ел.енергията на най-ниските цени от производителите. Ама щели да фалират перките, волтаиците, американските ТЕЦ-ове, когенерациите и другите смукачи. Много важно, ако пазарът има нужда от тяхното производство, все ще се намери кой да ги замести с по-ниска цена на тока. Това е бизнес - рискуваш, печелиш. Сигурната печалба не е бизнес.

Изместваш темата в посока енергийна независимост, диверсификация на източниците и околна среда.
28 Май 2015 11:25
Маргаритка2
А туй момче младо въобще нищо не вдява от енергетика и ефективност, иначе нямаше да напише че централизираното парно в сегашния му вид с тия километрови трасета е по- ефективно от отоплението с електричество и загубите са по- малки. Аз като нищо не разбирам от някоя тема- не пиша статии
28 Май 2015 12:20
Изместваш темата в посока енергийна

Не, не я измества.
Или правят бизнес на пазарна основа, или използват думата пазар според както им е изгодни и цоцат от държавата - антиСОцИАЛНО
28 Май 2015 13:03
Изместваш темата в посока енергийна независимост, диверсификация на източниците и околна среда.


Значи, може да се прави политика за енергийна независимост, диверсификация на източниците и околна среда през цените на тока, а социална политика - не може, така ли?
И защо?
Ако може една политика, може и друга.
Ако не може, не може никаква - както са казали колегите - чист пазар - търг, който даде най-евтин ток, печели.
Другите - сори.
28 Май 2015 13:58
Националната сигурност, енергийната независимост и околната среда са от всеобщ интерес и имат цена, която всички плащат, така както например полицията. Тази цена идва от оскъпяването на енергията. Съвсем друг въпрос е, че в системата има корупция.
Социалното подпомагане трябва, да се решава с директни плащания към нуждаещите се, а не с всеобщи, всеобхватни мерки, които убиват цяла индустрия. Плюс това от социалните цени на тока се облагодетелства и тези, които не се нуждаят от помощ, при това повече отколкото наистина нуждаещите се, защото колкото си по-богат, толкова повече и употребяваш енергия.
28 Май 2015 14:35
горния, социалната политика е от всеобщ интерес, по-голям от интереса към всички останали политики
Щото хората са най-важни това първо и най-важно.
И второ щото хората като ограднеят и озвереят, всичките ти останали политики ще идат на кино. Надявам се имаш достатъчно акъл да го осмислиш.
28 Май 2015 15:53
Щото хората са най-важни това първо и най-важно.

Тука лозУнги, там руски чаршафи, мъка. А нещо по темата, няма? Поне да беше разбрала, кво съм написъл, щеше да си спестиш клишето.
28 Май 2015 16:04
Мужик, заеби тия мантри "националната сигурност, енергийната независимост и околната среда", повтаряни папагалски от политици, грантови НПО-та и медии. Няма такова нещо като национална сигурност без социална сигурност и стабилност. Няма енергийна независимост държава, която няма собствени самодостатъчни енергоресурси. А околната реда - то по-чиста енергия от ядрената има ли ?
А това:
Социалното подпомагане трябва, да се решава с директни плащания към нуждаещите се, а не с всеобщи, всеобхватни мерки, които убиват цяла индустрия.

си е направо за учебник. Значи ниските цени на тока убиват цялата индустрия енергитика, а поддържането на ниски заплати, осигуровки и данъци например, какво убиват ? Цялата икономика ? А как например действат субсидираните цени на селскостопанските стоки за секторите земеделие и животновъдство у нас и в ЕС например ? Развиват ли ги, или ги убиват ?
28 Май 2015 16:06
Изместваш темата в посока енергийна независимост, диверсификация на източниците и околна среда


Не я измества, а я намества - как става така, че всички регулационни режими в полза на робовладелците са за благото на народа, демокрацията, планетата (подчертай вярното сам, може да има повече от един верен отговор). А регулациите свързани със социалната справедливост и оцеляването на изключените от икономическия живот са ретрограден остатък от "цоциализЪма". Нещо ме мамите. Софистиката не е логика и никога няма да бъде.
28 Май 2015 16:08
Националната сигурност, енергийната независимост и околната среда са от всеобщ интерес и имат цена, която всички плащат, така както например полицията. Тази цена идва от оскъпяването на енергията.


Мисленето в клишета ражад само чудовища .....
28 Май 2015 17:01
Щото хората са най-важни това първо и най-важно.

Тука лозУнги, там руски чаршафи, мъка. А нещо по темата, няма? Поне да беше разбрала, кво съм написъл, щеше да си спестиш клишето.

кви лозунги бе, помолих те да мислиш!
Теб човешка жена ли те е родила или банка?
В главата ти здрав разум ли е вложен или неолиберален софтуер?
28 Май 2015 17:04
за статията
Това, обаче, с което не съм съгласен, е, че сега зорлем трябва да се вдигат цените, за да се покрие изцяло дупката, а дисбаланците в плащанията към и от НЕК.
28 Май 2015 17:11
Другари, не спирайте прогреса... До като има цигани, ще има и социална политика...
28 Май 2015 17:41
Искам да се поизкажа за въпроса с гази-фикацията!
Няма смисъл и да се газифицира и народа да гази-свиква с газЪТ!
Ся да обяснявувъм или да си трайкам и да си китанча...!?
Правихме сметка с бившата ми 5-та жена... и се оказа, че ако се газификнем отоплението ще ни излезне по-скъпо отколкото ако се топлим на ток с климатици (чилъри) - сега тук ще има роптание и противостояние - ама пък те са творения господние...
Дадохме задачката на енергетици-приятели ( щото и ние не си повярвахме) и те така го изкараха!
Поискахме оферти от специализирани фирми - "исти Турац" - както казват съседите сърби ама го казват с "Къ"( защо ги сърби - не казват )
Все ми е тая дали ще ни вярвате на сметките! Като калкулирате и газовото оборудванЬе и ела ми дойди ми - Киро ич го нема на кирия!
Затова нема сми да се нагъзификва народеца!!!
Е!!! - ако цената на газта стане колкото в ЕUропа - има мегдан и хоро да се тропа, до тогава нормален чиляк ич да не се ГЪЗификачва на черешата, оти топчето че и гръмне!!!
Айде със здравЬе и с-Бог и Ум!
28 Май 2015 17:41
Искам да се поизкажа за въпроса с гази-фикацията!
Няма смисъл и да се газифицира и народа да гази-свиква с газЪТ!
Ся да обяснявувъм или да си трайкам и да си китанча...!?
Правихме сметка с бившата ми 5-та жена... и се оказа, че ако се газификнем отоплението ще ни излезне по-скъпо отколкото ако се топлим на ток с климатици (чилъри) - сега тук ще има роптание и противостояние - ама пък те са творения господние...
Дадохме задачката на енергетици-приятели ( щото и ние не си повярвахме) и те така го изкараха!
Поискахме оферти от специализирани фирми - "исти Турац" - както казват съседите сърби ама го казват с "Къ"( защо ги сърби - не казват )
Все ми е тая дали ще ни вярвате на сметките! Като калкулирате и газовото оборудванЬе и ела ми дойди ми - Киро ич го нема на кирия!
Затова нема сми да се нагъзификва народеца!!!
Е!!! - ако цената на газта стане колкото в ЕUропа - има мегдан и хоро да се тропа, до тогава нормален чиляк ич да не се ГЪЗификачва на черешата, оти топчето че и гръмне!!!
Айде със здравЬе и с-Бог и Ум!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД