:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Златният век на България започва в началото на ІХ в.

Пътят на Българската империя: от творческо наподобяване към пряко подражание
Дворецът на българските владетели в Плиска след първата четвърт на IХ в., графична възстановка на арх. Ст. Бояджиев. На преден план - т. нар. Омуртагова тронна зала, изградена върху част от основите на т. нар. Крумов дворец (вдясно) и дворцовото светилище. На заден план - жилищните сгради, владетелската къпалня (в дъното вляво), стопански сгради, помещенията за личната дружина на българските владетели, както и светилище, разположени зад масивен тухлен зид. Някои елементи от възстановката могат да предизвикат несъгласие, като разположението на т. нар. Каменна библиотека, за която преди време предположихме съвсем друго местоположение. Трудно е също да се съгласим с умалените пропорции на тухлената цитадела, която, макар и в далечина, би трябвало да е значително по-едра.
(продължение от миналия четвъртък)



Осъвременяването на представата ни за Златния век на България е вече наложително 163 години след Спиридон Палаузов, който въведе това понятие с издаването на труда си "Век болгарского царя Симеона" в Санкт Петербург през 1852 г. Създаването на представата за времето от края на IХ в. до началото на Х в. тогава е направено на основата на неизмеримо по-малко исторически извори и при отсъствието, на практика, на археологически знания за този период. Понеже днес, разбира се, знаем много повече, се налага да разширим значително, всъщност повече от четири пъти, времевия обхват на понятието "Златен век на България". В същото време не бива да забравим да направим и определена смислова промяна, която също е наложителна - днешната ни представа за "Златен век" не включва само книжовната дейност в България във връзка с политическото могъщество на държавата ни, както смята Спиридон Палаузов, а цялото време на държавен възход и духовен разцвет, включително и на писмеността, от самото начало на IХ в., или даже от последната четвърт на VIII в. още, до началото на ХI в. Така Българският златен век съвпада практически изцяло с времето на Имперска България - от кханасюбиги Крум, или може би още от господаря Кардам, до цар Иван Владислав.



Към изворите на понятието



Представата за време на безметежност, нравствена чистота, благоденствие, духовен разцвет и неспирен възход (или може би мечтата за такова време) изглежда възниква в незапомнени времена. Днес предполагаме, че пръв поетът Хезиод (VIII-VII в. пр. н. е.) в "Дела и дни" назовава това време Златен век, което е неговата представа за началото на човешкия род. Следва непрекъснато влошаване на условията за живот на хората - Сребърен век, Бронзов век, Векът на героите, а историческото развитие завършва в Железен век. Мислим си, че Хезиод е озвучил пръв тази представа за развитието на света от благоденствие и изобилие към лошо и по-лошо може би защото поетът е първият, който се е отнесъл уважително към собствената си личност и ни е съобщил името си след плеяда безименни поети, но със сигурност представата за зората на човешкото развитие като "Златен век" е много по-ранна.

В първата част на този текст (вж. Свързани текстове) вече стана дума, че точно такава е представата за златен век и у средновековния българин. В Българската безименна летопис от средата на ХI в. времето на създаването на България, според извора при цар Слав, е и време на най-голямо благоденствие. За разлика от античните представи, авторът на Българската безименна летопис допуска цикличност на явлението "Златен век", като освен при цар Слав, още веднъж България попада във време на благоденствие и разцвет и при цар Симеон Велики. А ние не можем да не отбежим, с почуда донякъде, това "съвпадение", представата ни за знанията на българските средновековни книжовници се налага да преразглеждаме винаги, щом преоткрием мъдростта им. Всъщност не е за чудене, в средата на ХI в. Златният век току-що е завършил и последните му отблясъци озаряват остатките от научна мисъл в покорените от Византия български земи.



Господари, велики господари, царе



Политическото и военното могъщество на България през IХ-ХI в. е неотменен атрибут на нейния Златен век. И няма как да е другояче, политическата и военна слабост предполагат подчиненост и в духовен смисъл не само защото силният политически и военно винаги се стреми да закрепи победите си и културно за да са дълготрайни. А и създаването на културни ценности изисква значителни материални ресурси, които само богата и силна държава могат да осигурят - това важи с еднаква сила както за строителството и архитектурата, така и за всичко останало, дори написването на книга изисква авторът й да бъде поне относително свободен от мисълта за бита.

Титулатурата на българските владетели (вж. Свързани текстове) неотклонно следва обществените промени в държавата и отразява съвсем точно мощта или безсилието й. Безименните византийски летописци, наричани общо "Продължител на Теофан", всъщност първият от тях, който отразява събитията между 813 г. и 867 г.), не забравя да назове "василевс" кханасюбиги Омуртаг (814-831). Сега ще е трудно да се разпростираме върху този факт, но не може да не се отбележи нещо важно - Омуртаг е вторият (или най-много третият) владетел на България и нейния имперски период, точно след век Византия ще бъде принудена да признае царския титул на Симеоновия син Петър. Могъществото на България в нейния Златен век намира сравнително бързо, почти веднага, подобаващо международно признание и това е несъмнено признание за особеното място на ранносредновековната ни държава в тогавашния свят. Малко не достига за по-трайното закрепване на това престижно място.



От суров монументализъм към имперска пищност



Създаването на имперска по своя характер архитектура в Плиска е част от програмата за утвърждаване на българската имперска доктрина, тази строителна активност е неразделна част от Българския златен век - от първите нетрайни опити за имперска архитектура с дървени строежи, през сградите в opus quadratum и свръхскъпия оpus latericium (тухлата е най-скъпия строителен материал през цялото доиндустриално човешко общество), които карат зрителя да се чувства малък и незначителен, до архитектурната цветност и имперската пищност на Велики Преслав. Всички тези елитни строителни техники трябва да внушат на зрителя идеята за непреходността на политическата мощ и културното превъзходство на България и на българите, както преди 865 г., така и след това. В действителния си завършен вид те наистина са постигали желаното. Впечатлението, което тези смайващи градежи са имали върху съвременниците им е описано картинно от Йоан Екзарх в неговия "Шестоднев".

Първоначално градежите, включително владетелската юрта, в Плиска са дървени. Опитът за внушаване на имперската идея по този начин обаче е нетраен, ако трябва да сме справедливи, той не е и особено сполучлив. При кханасюбиги Омуртаг и насетне централната част на Плиска не познава други цветове освен сивото на блоковия градеж и на оловните покриви и обшивки и тухленочервеното на владетелската резиденция.

Посетителят на втората българска имперска столица - Велики Преслав, пък трябва да се чувстват подтиснати, смазани от архитектурната цветност и имперската пищност на българската столица. И точно така трябва да бъде, колосалните градежи и в Плиска, и във Велики Преслав имат обща цел - те въплъщават в себе си с различни средства българската имперска идея.



Златото



В този принудително кратък преглед няма да е възможно да пропуснем да отбележим, макар и тичешком, имперските прояви в сътворяването и притежанието на златни съдове за хранене и пиене. Тези съдове през цялото човешко развитие се смятат за най-висок връх в притежанието изобщо. Съкровището от Надь сент Миклош, събрано в окончателния му вид около средата на IХ в., е точно такъв най-висок връх, събирателен образ на българската имперска идея, включително и заради произхода на отделните съдове в него.

Макар споровете около изработката и особено върху притежанието на съкровището днес да не са приключили ни най-малко, нашето дълбоко убеждение е, че то е израз на политическата, военната и духовната мощ на държавата ни, а не аварско, маджарско или каквото и да било друго. Съкровището от Надь сент Миклош е съставна част от началния период на Българския златния век, от неговото утвърждаване, символ на възхода и разцвета на България през първата половина на IХ в., първото в цяла поредица съкровища до началото на ХI в., чиято цел е да не оставят виделите ги безразлични към българската имперска идея.



* * *

Когато разглеждаме Българския златен век, разложен на съставните му елементи, откриваме, че годината 865-та наистина е вододел, но вътрешен вододел - между два периода в това особено за България време. И докато VII-ият век е време на утвърждаване и укрепване на държавата ни, а VIII-ият век - време на търсене на път за развитие, на лутане дори, то IХ-ият век е творческо наподобяване на имперските елементи в съседните на България могъщи държави - предимно във Византия, но също и във Франкската империя и Сасанидски Иран (по спомени от зората на българската имперска идея; вж. Свързани текстове в първата част на текста). След 865 г. творческото заемане преминава в пряко подражание на Византия. И този процес само ще се засилва не само до края на Българския златен век в началото на ХI в., а дори до края на средновековната българска държава в края на първата четвърт на ХV в. вероятно.

Не напразно оставихме за накрая книжовността и образованието, те изискват по-обстоятелствено разглеждане, доколкото това тук е възможно. Точно те, според Спиридон Палаузов още, характеризират най-отчетливо Българският златен век и за това изискват повече внимание. Особено когато става дума за писмеността, книжовността и образованието във времето преди 865 г.



(следва)





Свързани текстове*:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2008100900040001301

(Една хипотеза за Свещения път между Плиска и Мадара)

http://www.segabg.com/article.php?id=495536

(Как да наричаме старобългарските владетели? Ханове, канове, князе или просто господари)

http://www.segabg.com/article.php?id=553736

(Превземана ли е Плиска от император Никифор?)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2011072100040001301

(Плиска не е превземана през 811 г.)

http://www.segabg.com/article.php?id=752095

(Българският златен век)



* Връзките са подредени не тематично, а по реда на появата им.

25
12012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
27 Май 2015 19:33
Котка -
------------------------------
Сайтът на Генек
27 Май 2015 19:49
Бе сичко хубаво, ма сал тази дървена юрта на кханасюбиги Омуртаг ми иде малце като циганска кръпка. Щото Плискуба, Перестлаба, Дриста и Констанца са строени юще от имперското време на Константин Велики, в знак на благодарност към своите български сънародници, благодарение на които е спечелил гражданската война и е станал едноличен император на целата Империя...
27 Май 2015 20:19
===Господари, велики господари, царе===

Това "господари" . от кога е и от къде е?
Звучи ми като гасударя.
27 Май 2015 20:57
тухлата е най-скъпия строителен материал през цялото доиндустриално човешко общество

От 3000 години та до наши дни в Месопотамия и днешен Ирак се правят тухли изпичани на слънце, а не в пещ. Така са построени Ур, Вавилон, Ниневия и др. Съдейки по технологията запазена до днес, не ще да са били твърде скъпи.
27 Май 2015 21:11
Ако са изсушени на слънце не са тухли, а кирпичи.
27 Май 2015 21:15
Абе по-мязат на тухли. Виж снимки на пирамидата в Ур и портата Ищар във Вавилон.
27 Май 2015 21:27
Българската история се предъвква от всеки...
27 Май 2015 21:42
Тухличките са бошлаф работа в строителната техника.
Виж идеално издяланите каменни блокове, дето тежат над 60 тона в тракийските гробници са друга бира...
27 Май 2015 21:43
Да, тухли са. А Портата на Ищар е даже от най-скъпите тухли - покрити с цветни глазури.
27 Май 2015 21:46
Щурчо, къде са тия блокове по 60 тона в малките тракийски гробници, които целите едва ли тежат толкоз?
27 Май 2015 21:49
Гробницата на Севт Трети, примерно...
27 Май 2015 22:05
Там няма градеж с блокове от по 60 т, а гробната камера е издълбана в каменен блок с такова тегло. Възможно е блокът да е бил на мястото и само да е оформен.
27 Май 2015 22:09
Тук много ми липсва Предводителя ама на - Караконджул и Кончита му видяха сметката.
27 Май 2015 22:12
Ми същата работа е и в Оструша. Па обработването на гранит си е висш пилотаж отсекъде, даже и в наши дни...
27 Май 2015 22:20
За гранита съм съгласен. То за това за надгробните паметници от гранит дерат по три кожи
28 Май 2015 01:39
То за това за надгробните паметници от гранит дерат по три кожи
Обаче си струва. Дъждът не ги измива.
28 Май 2015 01:53
От 3000 години та до наши дни в Месопотамия и днешен Ирак се правят тухли изпичани на слънце, а не в пещ. Така са построени Ур, Вавилон, Ниневия и др. Съдейки по технологията запазена до днес, не ще да са били твърде скъпи.

Разбира се, това не са кирпичи. Месопотамците са познавали два вида слънчеви пещи - едните са имали френелови лещи отгоре, а другите са били електропещи с фотоволтаици отгоре. Всъщност, технологиите за двете пещи не са месопотамски, а български, които месопотамските народи са усвоили по време на българското владичество там.
28 Май 2015 02:12
кханасюбиги

Това "х" след началното "к" от де се появи ? Има KANAΣYBHΓH. Среща се и ΑΡΧΟΗ ΥΒΗΓΗ, което ясно отделя двете думи KANAΣ и ΥΒΗΓΗ.
Трябва да си сляп от пристрастност за да не видиш в KANAΣ приликата с княз.

А иначе цялото писание е в духа на вълшебните приказки, които механично пренасят модерната епоха към средновековието, като с това от историческата истина не остава нищо.

Средновековните държави не са държави на народи, а на владетели. Тези владетели са поставени в космическа йерархия, за мястото в която говорят титлите им. Не напразно Симеон се титулува василевс на ромеите и претендира за централния престол в Константинопол. Интеграцията на България в ромейския космос, след 865 г., е просто православна християнизация съпътствана с нужната за това книжна, сградна и професионална инфраструктура.

И е крайно време да се познава системата на тетрархията на Диоклециан, оставила следи в титлите и през средновековието, за да престане да се твърди, че цар (цезар) е равностойно на василевс (август). Чак е смешно, че се приема, че титлите на българските владетели са от момента от който се дават и признават от Константинопол, а същевременно да се говори за България, като за нещо самостоятелно и конкуриращо Източната римска империя.

Дори Борис II e разжалван от Иоанн Цимисхий през 971 г. не по друг начин, а с церемония в Константинопол и то, като е понижен в магистрат.
28 Май 2015 11:10
"Златният век на България започва в началото на ІХ в."

а начинът, по който осъществява този Златен век е:

"Пътят на Българската империя: от творческо наподобяване към пряко подражание"

този вече става досаден с нагълоста си
28 Май 2015 12:10
В Манасиевата хроника, Моуртаг или Мортагон ясно е титулуван като княз:
"При този цар възстана някой си грък на име Тома, събра многочислени войски, почти цялата гръцка земя, и дойде, като желаеше да отнеме царството от Михаил. Но излезе българският княз Моуртагь, разби го и победи, защото имаше голяма обич с Михаил."

Що се отнася до титлата Басилевс, то тя очевидно е с древен тракийски произход, в смисъл на бляскав, а на гръцки език е без значение. На монета на племето едони от 5в. пр. ХР. срещаме надпис – ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ...
28 Май 2015 13:51
...Златният век току-що е завършил и последните му отблясъци озаряват остатките от научна мисъл в покорените от Византия български земи.

Очевидно и Петрински има привилегията да публикува материалите си без редакторска намеса. Ама поне да му бяха зачислили един коректор. Че така съвсем му лъсва, че мисли на руски, а пише на български. Не че не го знаехме и досега, ама вече го има и документирано. И не, не е задължително да е нещо лошо, просто отбелязвам факта, пък всеки да си го тълкува както иска.

rorik
2015-05-27 20:19:48
===Господари, велики господари, царе===

Това "господари" . от кога е и от къде е?
Звучи ми като гасударя.

Rorik, господарите си идват на мястото, като ги поставиш до остатките

Макар споровете около изработката и особено върху притежанието на съкровището днес да не са приключили ни най-малко, нашето дълбоко убеждение е, че то е израз на политическата, военната и духовната мощ на държавата ни, а не аварско, маджарско или каквото и да било друго. Съкровището от Надь сент Миклош е съставна част от началния период на Българския златния век, от неговото утвърждаване, символ на възхода и разцвета на България през първата половина на IХ в., първото в цяла поредица съкровища до началото на ХI в., чиято цел е да не оставят виделите ги безразлични към българската имперска идея.

Е, това вече ме потресе. Да прочета от човек с научни претенции, че има дълбоко убеждение, въпреки противоречивостта на фактите, че и да налага това свое убеждение като факт, че пък после въз основа на този "факт" да гради хипотези, ми идва в повече. Явно "остатките" от научна мисъл отдавна са напуснали бедната му глава, за да направят място на очевидно изобилстващите там убеждения. Няма нищо лошо човек да е убеден, но това още не означава, че има наличен факт.

От горните два цитата си вадя изводи какъв специалист и учен е авторът. Винаги съм бил убеден, че е набеден за такъв, но не съм го споделял, защото си е било само мое убеждение. Сега вече фактът е налице . Той сам си го е написал.

28 Май 2015 15:19
Котка, тов. Петрински
щурчо
28 Май 2015 18:15
Очевидно и Петрински има привилегията да публикува материалите си без редакторска намеса. Ама поне да му бяха зачислили един коректор. Че така съвсем му лъсва, че мисли на руски, а пише на български. Не че не го знаехме и досега, ама вече го има и документирано. И не, не е задължително да е нещо лошо, просто отбелязвам факта, пък всеки да си го тълкува както иска.

Бе, има прогрес.
Пръвите саветцки археолози, дето са дошли у Плиска са обявили сичко за пра-славянско. Камънье, дръвье, грънци и так далее. Сеги гледам, че сал една дръвена ханска юрта е останала. Че да има на кво да се кефят рогачите...
28 Май 2015 18:28
На монета на племето едони от 5в. пр. ХР. срещаме надпис – ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ...

ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ-Това си е на чист сиукски език....... Следователно сиуксите произлизат от едоните....... Седователно българи, според тзитзика. Ряпа да яде Бай Колумб.
28 Май 2015 19:06
А кви монети има в банкоматите на понтийците, ъм...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД