:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 500
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Който качи пътници за Перник преди рейсо, му чупят стъклата

От години транспортът по тази линия е ад. И става все по-кошмарен
СНИМКА: АВТОРЪТ
Закъсалите монахини бяха издърпани на буксир, а закъсалите перничани се спасиха поединично.
Три монахини в малък "Фиат" на кръговото на Руски паметник в София - така започва приключението. Спрели са на мястото, където обикновено маршрутките за Перник качват пътници. Бусчетата напоследък са много актуални, защото жп линията при Захарна фабрика се ремонтира до 8 юли и влаковете не ходят до Централна гара. Стигат само до Горна баня. Така възможностите на хилядите хора, които всеки ден пътуват с обществен транспорт между двата града, са: или да се прехвърлят на автобус до Централна гара, осигурен от БДЖ, или да пътуват Перник - София с автобус, пукащ се по шефовете в пикови часове, или с маршрутки и други частни преминаващи коли. Недостатъците на смесения транспорт - влак и автобус, са, че се губи много време, а при Горна баня се натъкваш в задръстване. Затова хората предпочитат директния транспорт, който с легален или нелегален превозвач, е все 3 лв. Затова блъсканицата е голяма.

Фиатът на монахините се е повредил и не пали. Трите седят вътре и чакат помощ. На шофьора на пернишката маршрутка хич не му пука. Залепва се зад тях, форсира двигателя, натиска клаксона, а накрая почва да маха с ръце и да ругае. Не слиза от буса, а с жестове посочва на една жена, която след малко ще му даде смачкани левчета за пътя, да каже на монахините да мръднат. Тя послушно изпълнява. Вече са четири, но не могат да намерят решение, а строгият поглед и недоволната физиономия на шофьора тегнат отгоре им. Накрая си плюят на ръцете и избутват фиата. Никой не им помага.

Спасението се появява под формата на новичка кола, шофирана от висок мъж с дълга брада. "Ето го попа, идва!", "Какъв поп с тия татуирани ръце?", "Що бе, може да е открил вярата късно!", разсъждава публиката. Мъжът слиза и започва да се суети около колата, отваря багажника, откъдето се показва кора с яйца, на таблото са закичени иконки.

Шофьорът на маршрутката, приличен на бъчва, обута в гащи и облечена с риза, чиито копчета ей сега ще се откъснат под напора на плътта, оглежда монахините и лъскавата кола на спасителя им. Нова е. "Е, оти не им я даде на них", изтърсва с ирония по адрес на пасажерките в злополучния фиат. В това време пред буса се е събрала тълпа. Шофьорът не ги пуска вътре, има договорка с автобусната фирма:



"Като мине рейсо, пълним и тръгвам"



Битката за пътници по тая линия е жестока, често се стига до разправии и юмруци, чупят се даже стъкла на конкуренцията. Затова маршрутката товари пътници, след като мине автобусът. Рисковано е да не спази уговорката, защото на спирката има охрана, наета от автобусна фирма, за да следи пътниците да не се качват на незаконен транспорт. Гардовете са еднакво нападателни и към шофьорите, и към пътниците - карат се, дърпат хората. Пътниците мълчат и търпят тези грубости, никой не се съпротивлява.

"Не ми се разправя с тия кльощавите, само проблеми правят", извинява се и шкембестият шофьор. "Они не знаят защо са тука, они не знаят на кой свет са". "Они" са двама млади мъже, облечени в анцузи и с шапки на глава, почти еднакви. Стоят на бордюра и проточват шии да видят автобуса. Почесват се тук-там. Мутри с нереализиран потенциал на пернишки гангстери, които вече пазят автобусни спирки.

Варденето на спирката се оказва безполезно, защото никой от чакащите не понечва да се качи на рейса, тъй като е невъзможно - идва препълнен от гарата, а всички чакат маршрутката. Всъщност и двата транспорта не са оферта. Блъсканицата е гарантирана, слизаш като сдъвкан и изплют.

В тази ситуация



най-търсени са колите, които возят на цената на билета



на автобуса до Перник. Да седиш на истинска седалка, да не се задушаваш и блъскаш, и то на същата цена, си е лукс. Затова всяка кола с пернишка регистрация е обект на нападение от висящите на спирката, ненамерили място в маршрутка или автобус. Юрват се към нея, без значение дали шофьорът си е предложил услугите, независимо в каква посока се движи. Всички искат да се приберат вкъщи.

Иначе се чака дълго. То си има предимства, ако гледаш на нещата от веселата страна - завързват се социални контакти. Например бивш барман и управител на заведения разправя, че на дискотека не е ходил от години, по кръчми също. Обиколил Англия, Италия и Швейцария. Не му харесало, върнал се в България. Сега работи друго и се занимава с биоземеделие заедно с приятелката си на село. Убеден е, че това е бъдещето. Не го интересуват европрограми за дребни производители. Справят се сами. Той работи, приятелката му гледа градината. Трудно е, но не се предават. Общуват си само с 60-70-годишни в онова село, но пък било "голям купон". Търси клиенти за продукцията из София.

"За тая работа трябва и късмет", подхвърля друг, обречен на транспортни неволи. "Няма такова нещо като късмет. Знаеш ли аз колко книги съм прочел?!? И никъде не пише за късмет. Правиш нещо, случва се нещо.



Не правиш нищо, не се случва нищо,



обяснява той. Слабичък е - ама ям много, признава си. И току рови из раницата си и вади някакви сладки. И те са био, домашни. Предлага една, начената: "Вземи от тая страна, дето не съм ял".

Девойка си намира място в кола на цената на билета, докато с биоземеделеца обсъждаме дали да не хващаме градски автобус до гарата в Горна баня, откъдето тръгват влаковете за Перник. През това време монахините изчезват, теглени на буксир. Въртим се още малко сред другите клетници и накрая една мила дама ни качва с още две жени. В колата вдигат шум до Бога колко страшно се пътува, откакто няма влакове, и всеки си разказва тъжната транспортна история, останалите цъкат съчувствено с език. Шофьорката се притеснява да не би пазачите на спирката да са й записали номера и да й счупят стъклото.

Така транспортният ад е пълен - в София, около София, по магистралите и извън тях. По пътя за Перник ще е до 8 юли. Като се отвори жп линията, пазвантите на автобусните фирми ще се ожесточат срещу незаконните маршрутки, тъй като пътниците ще намалеят. От София до Перник са само 30 километра. И то какви?!
СНИМКА: АВТОРЪТ
Маршрутката за Перник не е в състояние да поеме пътникопотока, ако влаковете не се движат. Но хората се тъпчат, защото няма с какво друго да се придвижат. И автобусите са претъпкани.

Влаковете няма да се движат в отсечката след Горна баня до 8 юли. Дотогава всеки пътува, както намери.

 Влаковете няма да се движат в отсечката след Горна баня до 8 юли. Дотогава всеки пътува, както намери.


20
7879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
01 Юни 2015 20:03
Много хубав репортаж!
01 Юни 2015 20:04
Срещу винкело Господ е измислил Юберо.
01 Юни 2015 22:47
А, срещу Юберо са измислени политиците....
01 Юни 2015 23:27
Яко...
02 Юни 2015 09:55
Ако новоизпечените демократи не бяха съсипали тежката индустрия в Перник нямаше да има такива проблеми сега, хората в Перник щяха да си имат поминък ама не: социализъм, тоталитаризъм, ужас, няма банани, дай ся, да скапем социализма, щото е много гаден.
02 Юни 2015 10:25

ИлияНиколов
02 Юни 2015 09:55
Мнения: 1,168
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ако новоизпечените демократи не бяха съсипали тежката индустрия в Перник нямаше да има такива проблеми сега, хората в Перник щяха да си имат поминък ама не: социализъм, тоталитаризъм, ужас, няма банани, дай ся, да скапем социализма, щото е много гаден.


Може ли някой, да ми извади статистика (ама да е вярна), какво беше потреблението на банани в България през комунизма и какво е сега, когато има банани?
02 Юни 2015 11:22
Е, къде е Перник!
02 Юни 2015 11:31
Bgman13,

това с бананите беше "гадна" ирония от моя страна към т. нар. "демократи", които тук винаги са изтъквали лошото снабдяване с продукти (конкретно банани) като пример за несъвършенствата на българското стопанство преди 10 ноември 1989 г.
Предполагам, че в сайта на НСИ може и да има подобна статистика за потреблението на хранителни стоки (бананите като възможна конкретна статистическа единица може и да са на отделен ред) преди и след 10 ноември 1989 г. и би било интересно да се разгледа.
Все пак да имаме предвид, че бананът не е стока от първа необходимост.
Спирам, защото изкривих темата.
02 Юни 2015 12:04
реплика към ИлияНиколов:

Разбрах ти иронията и съм напълно съгласен с тебе. Това дето го каза, не е отклонение от темата, защото именно унищожението на българското производство ни доведе до тая животинска битка с нокти и зъби за елементарни неща. Мотивът след перестройката, че не сме били имали банани и това било много страшно беше претекст де факто да започнем да нямаме и всичко останало за покриване на жизнените си нужди. Тези лафове с бананите, дето ни ги говориха и продължават да ни ги говорят са си жив идеологически популизъм. Но трябва да припомним откъде тръгнахме, за да стигнем до тука. Тръгнахме с това че не ядем достатъчно банани. А днес, след като вземхме да ядем по-малко и от останалите неща, дето си ги произвеждахме, би трябвало бананите да компенсират поне до някъде това. Обаче аз подозирам, че е възможно да ядем толкова банани, колкото ядяхме и през комунизма, та даже и по-малко. Това си е напълно логично, след като нямаме производство и следователно, няма с какво да купим бананите. Защото дори и банановите републики не подаряват бананите, а ги продават. И тоя факт би трябвало да извади на показ голия гъз на тия дето ни дрънкат за важността на бананите.
02 Юни 2015 12:27
BGman13,

02 Юни 2015 13:27
... откъде тръгнахме, за да стигнем до тука. Тръгнахме с това че не ядем достатъчно банани.

За това ли тръгнахте?!? Колко жалко... но какво да се прави - едни мечтали за коняк, други за банани... финала и на двата вида мечтатели е печално известен.
02 Юни 2015 13:48

Ако новоизпечените демократи

Николов, Николов, вятър имате между ушите и не помните, че "Стомана" я купиха Марио и Людмил, ортаци на Гоце Първанов. Де ги видя тия "демократи", пиле шарено?
02 Юни 2015 13:53
Именно, Големия Лебовски, именно...
02 Юни 2015 14:11
Който качи пътници за Перник преди рейсо, му чупят стъклата
От години транспортът по тази линия е ад. И става все по-кошмарен

Така е при демокрацията и пазарната икономика, за която малко след 1989-та едни подрипваха и ревяха като магарета по площадите.
02 Юни 2015 14:27
Така е при демокрацията и пазарната икономика,

XYZ-e, упорито се носи слух, че в България няма нито демокрация, нито пазарна икономика, а политическа и икономическа олигархия и мафия.Ти съгласен ли си с тоя слух?
П.С. Питай твоето другарче Маркса с двата плюса как са решени транспортните въпроси там, дето имат реална демокрация и пазарна икономика
02 Юни 2015 16:25

Evasion
02 Юни 2015 14:27

упорито се носи слух, че в България няма нито демокрация, нито пазарна икономика, а политическа и икономическа олигархия и мафия.Ти съгласен ли си с тоя слух?


Аз съм съгласен. Какво общо може да има с пазарната икономика, когато от близо 20 години имаме централно наложена цена лев - евро. При пазарната икономика има ли централно наложени цени? Доколкото знам тях би трябвало да ги определя вездесъщата ръка на пазара.
02 Юни 2015 16:27

Evasion
02 Юни 2015 14:27

П.С. Питай твоето другарче Маркса с двата плюса как са решени транспортните въпроси там, дето имат реална демокрация и пазарна икономика


А къде по-точно е това "там, дето имат реална демокрация и пазарна икономика"? Че упорито се носи слух, че такова място няма.
02 Юни 2015 16:36
къде по-точно е това "там

Маркса и XYZ-a ще ти разкажат къде е това - те непрекъснат обясяват колко е лош живота там...
02 Юни 2015 16:43

Evasion
02 Юни 2015 16:36


Маркса и XYZ-a ще ти разкажат къде е това - те непрекъснат обясяват колко е лош живота там...


А ти не си ли съгласен, с упрорито носещия се слух, че такова място няма?
02 Юни 2015 20:57
Правиш нещо, случва се нещо.Не правиш нищо, не се случва нищо
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД