:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 415
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Няма да посмеят да разделят болните на 1-ва и 2-ра ръка. Засега

Но законодателната промяна, без да има каквито и да е прогнози и конкретика, мина в парламента
Снимка: Юлиян Савчев
Министър Москов представя разделянето на болните на приоритетни и чакащи като "цветя и рози". Нито е ясно кои болести ще станат приоритетни, нито колко ще струва и за сметка на кои второстепенни заболявания. Ако се стигне до реалното прилагане на законодателна мярка, ще бъдат наказани пациентите, а не крадците на средства от НЗОК.
С подозрително малко разправии, дебати и обяснения депутатите от здравната комисия в парламента приеха фундаментална промяна в здравноосигурителната система. Но второ четене те гласуваха текст, според който тепърва здравната каса ще плаща не за един, основния, пакет здравни услуги, а за два - основен и допълнителен. Съдържанието на пакетите се определя от здравното министерство. Поправка, на която министър Петър Москов залага грандиозни надежди да промени едва ли не из основи здравеопазването. Окичи я с букет от лозунги и не предостави нито една конкретна данна до какво ще доведе промяната. И управляващата коалиция я прие така - на голо доверие.

Москов продължава да твърди, че зад този текст стои следната промяна - нещата, за които в момента плаща здравната каса, ще се разделят на две. В основния пакет ще са социално значимите заболявания - които причиняват 95% от смъртността у нас и занапред ще бъдат действително приоритет - с повече финансиране, без листи на чакащи, върнати пациенти и каквито и да било доплащания за изследвания, консумативи и качество. В допълнителния пакет ще са останалите заболявания, за които ще се намали финансирането, съответно обемът услуги, поет от касата, и ще се формират листи на чакащи. Който не иска да чака, може да си плати под една или друга форма или да се застрахова в частен фонд, който да му осигури по-бърз достъп. Така приоритетните болести наистина ще са приоритетни, тежко болните ще страдат по-малко и справедливостта ще възтържествува, защото в основния пакет лечението ще е наистина безплатно, а не както сега - осигурено само на книга, а на практика почти недостъпно. Това е мантрата, която министърът повтаря като един Кашпировски и



отвъд която не се дават никакви обяснения



А такива са належащи. Няма никаква яснота кои точно заболявания ще бъдат пратени в допълнителния пакет и листите на чакащи, т.е. кои пациенти ще имат нещастието да са неприоритетни. Предполага се, че това са болести и състояния, за които не е фатално да се чака - прословутата херния и, да речем, липоми, сенна хрема и брадавици. Министърът гарантира само, че сърдечносъдовите и раковите заболявания, водещите до тежка инвалидизация, детското и майчиното здравеопазване влизат в основния пакет, а съдбата на стотици болести и състояния между инфаркта и пъпката не е ясна. Съответно - няма и финансови разчети кой пакет какви средства ще изисква. А ако това не е ясно, всички приказки в тази или онази посока си остават лозунги и нищо повече.

Какви са вариантите пред министъра при определянето на основния и допълнителния пакет? Единият е да се изпълни обещанието приоритетните болести да получат повече финансиране, при това значително. Това е възможно обаче единствено ако основният пакет има доста ограничено съдържание, а допълнителният да поеме прекалено много болести. Да приемем, че приоритетни остават само сърдечносъдовите и раковите болести - те и в момента гълтат огромна част от парите на здравната каса, защото така или иначе формират голяма част от заболеваемостта, т.е. за да има повече пари за тях, трябва да се ореже от всички останали болести. И по този начин прекалено много пациенти да останат извън борда, в допълнителния пакет на чакащите. И обратното - ако в основния пакет има достатъчно заболявания, за допълнителния няма да остане почти нищо и съответно - няма да има пари, с които да се гарантира по-добро финансиране на приоритетните болести. Засега няма какъвто и да било намек от страна на министерството на финансите, че за здравеопазването ще се дават повече пари. МЗ предвижда мерки и промени за ограничаване на преразходите на НЗОК, но докато те не са факт, не може да се очаква, че ще "освободят" пари за финансиране на основния пакет.

Въпреки опасенията нереалистично е да се очаква, че Москов ще посмее да се спре на първия вариант. Дори и да му се иска, е малко вероятно от



ГЕРБ да му позволят да ограничи достъпа до лечение



на стотици хиляди болни. Ако не за друго, то поне защото Бойко Борисов най-мрази да му протестират и да го критикуват. Първоначално, когато Москов оповести намеренията си, и ГЕРБ, и Патриотичният фронт обявиха, че искат гаранции, че няма да се затрудни достъпът на действително болните хора, при това записани в закона. Никакъв подобен текст не се появи, а най-голямата партия в коалицията не обели публично и дума повече. Затова се появиха подозрения, че има договорка поправката в закона да се приеме, но нищо реално няма да се случи - или здравното министерство няма да напише наредбата за двата пакета, или дори да го направи, отново всички заболявания ще си останат в основния пакет. Промяна няма да има, а грандиозните намерения на министър Москов ще си останат кухи лозунги.

Принципно това е приемлив развой на събитията. Нелепо е на фона на тотално опороченото и съсипано здравеопазване у нас зорлем да се стимулира създаването на листи на чакащи. Те и в момента съществуват и не е нужно допълнително да се разширяват. И е престъпно, преди да са направени реално каквито и да било други стъпки за контрол и ограничаване на кражбите от здравната каса, да се наказват пациентите, а не крадците.

Самото наличие на подобен общ текст в закона обаче е потенциално взривоопасно. Той може да си остане кух, но може и в някакъв момент от някой кабинет и нечие здравно министерство да се използва по какъв ли не начин. Нормативно нищо не пречи цялото население да се прати в листа на чакащи, например.

Поправката в закона предстои да се гледа окончателно от пленарната зала в парламента. След което топката ще се върне в здравното министерство и ще видим в коя посока ще се развие "реформата". Доста от възможните пътища пред Петър Москов водят извън Министерския съвет.
12
2826
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
01 Юни 2015 19:55
Уважаема Янина, малко по-внимателно, моля.
Болните ли "разделят", или заболяванията?
Има разлика
01 Юни 2015 20:43
Противоречи на днешна инфопрмация...
-------------------
Сайтът на Генек
01 Юни 2015 20:56
Доста от възможните пътища пред Петър Москов водят извън Министерския съвет.

Пропуснали сте обявената от Москов приватизация на ЛЗ. Оттам чака пари. Всичките му т. н. реформи са презентирани с по 1 изречение. Много нагло!
И още нещо - ЛЗ, които не могат да осигурят КОМПЛЕКСНО лечение, ще бъдат лишени от финансиране. А без него какво ще правят? Ще идат на опашката за приватизация. Хубаво е да проучите кои са кандидат приватизаторите!
01 Юни 2015 21:12
Нормативно нищо не пречи цялото население да се прати в листа на чакащи, например.

Дай Боже!, ама надали
Едва ли има нещо по-добро от това, всички да сме в такава листа.
За огромно съжаление, повечето хвърчим по другата, по спешната, по неспасяемата писта. Например ...
02 Юни 2015 03:54
Пропуснали сте обявената от Москов приватизация на ЛЗ. Оттам чака пари. Всичките му т. н. реформи са презентирани с по 1 изречение. Много нагло!

Не знам, не знам
Преди 2-3 години го гледах в "Панорама", обясняваше виждането си за спешната помощ. Подробно, ако за това иде реч. Но лично аз се почувствах горд заради земята ни, която ражда синове като него - страстен, умен, убеден, красив, че и лекар, да го благослови Господ!
02 Юни 2015 07:53
Българска работа - това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои.
02 Юни 2015 08:11
От вчера има още една велика идея - този път от НЗОК. Орязване сумата на недофинансираните клинични пътеки, които към момента трупат постоянно нарастващи дългове на болниците. Ха дано , ама надали.
02 Юни 2015 09:16
За огромно съжаление, повечето хвърчим по другата, по спешната, по неспасяемата писта
Що за "огромно съжаление"? - при траурните агенции няма листи, нито чакащи. Само бързо и комплексно обслужване ... за вечни времена.

ще се формират листи на чакащи
Това с "листите на чакащите" не го разбирам. Може ли да се включа в една листа на чакащите и да платя здравните осигуровки, "когато му дойде времето", да кажем три-пет години? Тъй де, като ще се създава нова прослойка "чакащи", то нека се погрижим за "комплексното им обслужване", равнопоставено, без дискриминация, с една дума - солидарно да си чакат.

Засега няма какъвто и да било намек от страна на министерството на финансите, че за здравеопазването ще се дават повече пари
Не се "дават", а се "събират". И намекът не е от МФ, а от парламента - кога и как ще се повишат здравните осигуровки. Лично, се интересувам социалната осигуровка за болест ще се брои ли за "здравна" или за "правене на политика" а ла Масларова?
02 Юни 2015 10:30
Връщайте Т.Живковото здравеопазване !
02 Юни 2015 11:56
При това разделяне на пакети се вижда че тези 1,5-2 млн работещи на трудов договор извън администрацията или самоосигуряващи се, които де факто са основните вносители в бюджета на НЗОК с техните несмъртоносни болести ще са в листата на чакащите и ще трябва да плащат пак и пак.
02 Юни 2015 12:42
Москов да почне от главата.
Първо да се закрие Правителствена болница, та да няма къде да се лекуват "мазните задници" от властта.
После ще видим.
02 Юни 2015 14:28
Пак нищо хубаво няма да излезе от тези трансформации. Първо на първо, докато съществуват търговските дружества, няма да може да се говори за ефективно здравеопазване. Второ на второ, самите кадри не са способни да бъдат човеколюбиви. това последното е от личните ми наблюдения.Я вижте как ги подреди онзи шеф на болницата от Русе.Ето това се казва ШЕФ!!На място!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД