:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 502
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Бутафория и камуфлаж

Точно на 2 юни ми се ще да споделя едно автобиографично прозрение. Роден съм в София и съм израснал тук, с редки летни изключения, но имам колебания относно напредничавостта на своя произход и местообитание. Все повече ги имам и все по-натрапчиво. Особено "харесвам" заключенията на унили чаршийски, кафеджийски и молови особи, пребиваващи в постоянно раздразнение и екзистенциален ступор, които откриват солидарност помежду си само във възклици като "Мани ги тия селяни".

Когато се взяпам в огледалцето на колата, за да махна нещо от окото си, виждам мътнота, която бавно се избистря. Виждам брада като избила край извор ситна растителност, виждам пълни с добре утаена тиня торбички, над тях две водни дупки, преливащи от наивност към подозрителност и обратно. Кого гледам? Познавам ли го?



- Аз съм софиянец, живея в София,



пътувам, човек на мегаполисите съм - казва ми. Но лъже.

Той е селянин. Абсолютен селянин. Поне духом, щото телом не го пише на челото му.

Не се гордея особено, още по-малко се срамувам. Държа само да уточня, че той, тоест аз, не съм фермер, а селянин. Не любител на птички и залези, на пикници и екопътеки, а селянин. Това е.

Освен това трябва да призная: недобър селянин. Селянин головодник съм. Сигурно бих се оказал най-мизерният член на един предполагаем селски колектив. Онзи, на когото останалите селяни без злоба се поприсмиват, когото одумват за разтурия и кекавост. Не ме бива в селските работи: да поддържам добре овошки, да препокрия покрив, да заколя прасе, да гледам лозе, да направя вино. Несръчен съм. Вероятно съм и мързелив; изобщо - последната дупка на селото ще съм.

Е, мога нещо все пак. Примерно да копая с права лопата. Поради корпулентната ми фигура този труд ми се получава. Мога и с мотика. Мога, при наличие на добър супервайзер, да пръскам и връзвам лозе, да полея домати, да кося - ограничени площи. Още няколко такива дреболии. Но с поддържането на стопанство бих закъсал.

Само че съм селянин - дълбоко в мен. Знам това отдавна интуитивно, а скоро си го уточних съвсем. Селянин съм поради разпределението на



полярните понятия "доверие" и "недоверие"



в собствената ми глава. Доверявам се много лесно на камък, на коруба на дърво, на гущерче, на туфа от млада коприва в изоставен двор, на върволица от мравки, на муха върху стара мушама за маса, на лъч, осветил вехта паяжина върху трирога дървена вила за сено с отчупен среден рог, на случаен извор в пущинака с много малко жабче на дъното... Чувствам ги близки - тези неща. И подобно на всички селяни, през цялата история, не се доверявам на повечето градски професии. Не вярвам на тия, които си вадят хляба с приказване, с връткане на параграфи и алинеи според съвпада на чуждия интерес със собствената банкова сметка. Не вярвам на едни, които живеят комфортно, понеже казват на други какво може и какво не може. Или на такива, които ми продават въображаеми краставици - брани уж от великолепните градини на философията, науката, дори на изкуството...

Към градините на изкуството съм особено скептичен. Щото истински великолепните са малко, повечето е бутафория и камуфлаж. Недоверчив като всеки селянин, подозирам преобладаващата част от тези човеци в обикновен мързел. Като моя, но още по-мътен. Подозирам ги, че свенливо искат да мушнат ръчички в общия хамбар, докато ни залисват. Най-лошото е, че подозренията ми са основателни. Човеците са така направени, че не само искат да мушнат, но и да ги потупат по рамото за нелепиците им; един вид - вий сте пъпът и писъкът, вий сте каймакът и елитът...

Когато



видя обиден некадърник или полукадърник,



който "твори" - примерно цапоти платна с нескопосни бъркочи или хаби целулоза с бездарни съчинения, или каканиже в плоски зрелища, пък се и вайка, че не го разбират, че не му дават, че му е писнало от "селяния", искам да го ритна в задника. С най-четинестия цървул на дядо ми. С огромен кеф бих го сторил, ако не бях толкова избледнял селянин самият аз. И се задоволявам да му напомня какво е отвърнал писателят Уилям Фокнър, когато го попитали кога "твори". Пиша, когато е лошо времето и не може да се работи в градината - рекъл той.

Фокнър е американски селянин.

Най-великият селянин обаче е Лев Толстой. Гледал е да се вкопае в селото със собствените си ръце.

А Манделщам е живял все по големи градове, но пък правел селски номера. Примерно - изхвърлил по стълбите млад графоман, дошъл да му се жалва, че не го печатат. "А Сафо печатали ли са? А Исус Христос печатали ли са? А Андре Шение печатали ли са?" - викал той след обидения младеж.

Но тези селяни са Световни Селяни.

Аз съм само софийски. Не се оплаквам.



23
8028
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
01 Юни 2015 19:45
Чудна работа... Над подобни теми не разсъждават ли студентите до първи курс?
01 Юни 2015 20:07
Хареса ми, Ламбовски!
01 Юни 2015 20:11
01 Юни 2015 20:47
И аз съм си селянин. Роден съм в малък град - от селски тип, както викахме, макар че беше пред 20-те хиляди...
И се радвам, че съм селянин. Особено при вида /реален или виртуален/ на селяндурите от столицата или други големи за нашата среда градове...
Та затова ми хареса -
Впрочем, по тая тема се разсъждава и в училище, и в първи курс, и на зрели години. Нереазсъждават само... неразсъждаващите...
-------------
Сайтът на Генек
01 Юни 2015 21:09
Стига бе, с правата лопата се обръща, копае се с мотика. Едва ли г-н Ламбовски не го знае това, както и разликата м/у ''сея" и " садя", но се забавлява. Продължавам нататък да чета.
Би ми се щяло повече имена на гражданите, ама нейсе. Аз пък ще дам пример със селянина Албано Каризи- какво олио и вино прави! И какъв глас, и каква енергия има!
01 Юни 2015 21:18
Много вярно, за съжаление...
01 Юни 2015 21:19
Е па то у Софето сички са селяни.
Как иначе е станало град от пет иляди, на два мильона. Па най ми е смешно коги чуем некой да казва - Ма язе съм кореняк-софиянец. Гаче ли лачените опинци на дедо му са били окачени у Бъкингам. Друг е въпроса, че е пълно с разни леваци, расли по жълтите павета, дето не могат да забият пирон у чамова дъска...
01 Юни 2015 23:09
Да, доста селяни се навъдиха в София...
01 Юни 2015 23:11
Поздравления, селски!
01 Юни 2015 23:24
Едва ли има по-бърз начин за идентификация на градския лумпен от употребата на думата „селянин“ в обиден смисъл. Лумпенът е комбинация от ниско човешко качество, претенция да бъде повече от това, което е, и нужда да мрази. Ниското качество на личността го обрича на ниско качество на живот в среда от също толкова нискокачествени индивиди. Претенцията го тласка да търси изгодно за себе си сравнение, разделителна линия, на която той да е от печелившата страна. Не е възможно да намери такава непосредствено до себе си; той и средата му са на дъното, потопени в общество, което като цяло е по-успешно. В отчаяното търсене на някакво предимство, недоразвитият му мозък се спира най-тривиалната разлика – размера, в този случай на населеното място. Средата му оценява по достоинство това интелектуално постижение, и така цялата група намира общ повод за гордост и общ обект за мразене. Омразата към „селяните“ се превръща в субкултурна характеристика, в парола за доказване на принадлежност към своего рода привилигерована среда.
01 Юни 2015 23:46
Лумпенът е комбинация от ниско човешко качество, претенция да бъде повече от това, което е, и нужда да мрази

Да, бая лумпен надойде от селата, кой в Кремиковци, кой в Монтажи...
01 Юни 2015 23:48
Благодаря ти за позицията авторе! Да живейш!
02 Юни 2015 00:00
А сега сериозно, победата на социализма доведе закономерно (по Ленин) до нуждата от сформиране на работническа класа - хегемонът, доминьонът и прочее глупости.
Тъй като България е традиционна аграрна страна със силно застъпено средно и дребно селячество (кулаци по Ленин/Сталин) се наложи насилственото им (на селяните) отчуждавна и коопериране. Естественото следствие беше бягството от селата към градовете и формирането на лумпенпролетариата, лишени от собственост и смисъл, изкуствено превърнати в роби.
Насилственото отделяне на селяните от средствата им за производство(пак ленинистка класика) ги превръща в лумпени - не по тяхна вина.
И ето, гледам Ламбовски, дето му е мъчно за овошките на тейко му, ама на, няма овошки.
02 Юни 2015 00:28
Eeeeх София(SOFIA) пише и на табелата, а не Sophia! Берковска ти околио...
02 Юни 2015 10:20
Впрочем, по тая тема се разсъждава и в училище, и в първи курс, и на зрели години. Нереазсъждават само... неразсъждаващите...

Та
Когато
видя обиден некадърник или полукадърник,
който "твори" - примерно цапоти платна с нескопосни бъркочи или хаби целулоза с бездарни съчинения, или каканиже в плоски зрелища, пък се и вайка, че не го разбират, че не му дават, че му е писнало от "селяния", искам да го ритна в задника.

Имах предвид горното. Не че съм се засегнал от разсъжденията на разсъждаващите.
02 Юни 2015 10:22
Достави ми удоволствие да го прочета, може би най-вече защото видях собствените си мисли и настроения, само че добре подредени и хубаво казани.
02 Юни 2015 10:30
Доверявам се много лесно на камък, на коруба на дърво, на гущерче, на туфа от млада коприва в изоставен двор, на върволица от мравки, на муха върху стара мушама за маса, на лъч, осветил вехта паяжина върху трирога дървена вила за сено с отчупен среден рог, на случаен извор в пущинака с много малко жабче на дъното... Чувствам ги близки - тези неща.


Позната близост!



02 Юни 2015 11:35
Всички, които ходим по тази изстрадала земя сме селяни, независимо колко сме образовани и дали сме израсли в Бъкингам или не. Особено тези от Бъкингам. Годините го показаха. Просто разликата между нас е, че някои от нас са по-духовно извисени и няма как да им внушат унизителното самочувствие, наречено провинциализъм.
02 Юни 2015 18:12
Руснаците казват: "Чукча не е националност, а диагноза". У нас селянията не е месторождение/местожителство, а манталитет. В този смисъл не приемам, че всички сме селяни.
02 Юни 2015 23:32
Това селяните голяма са работа, хеле по-мързеливичките...
...
Напоследък, през демокрацията, гледам, навъдили са се едни селяндури, завива колата, пък това мигач (пътепоказател, демек) да включи, ще му изгори ръката - проклети да са! Оставете това...
Големият мартенски сняг доведе едно бездомно пале под балкона. Турих му една картонена кутия, да се скрие от снега и вятъра. Както се полага дадох му и да яде. Като се скапа от мокрота картона и колиба му сковах. Пък то взе, че от бивш глад, влагата и студа съвсем рухна - краката му омекнаха, не може да се подигне да се изпикае, горкото. Докторът инжекции му би, държах му паничката, та белким яде, до седмица време. Хапчета калции ката вечер, витамини и любов - е, вдигна се - тича, души, скача подир жабите в гьола, цапурка из потоците и джавка за щяло и не-щяло. С две думи - стана куче! Дори започна и кучките да задиря - зарязва ме насред пътя и хуква подире им.
Та покрай разходките, нямате представа, що боклук са разхвърляли "милите" ми съселяни по поля и ливади, покрай плетища и друми. Клал за Гергьовден агне - краката и кожата, с все мръсотиите турил в един найлонов чувал и хоп метнал го в нивата накрай село. На Коледа, откъртил от пърлените свински крака ноктите и хоп пак там. И моя питомец току забие глава и налапа някой кокалак, - търчи, гони го да го остави, ако нямаш друго на ум.
Не е работата в мотиката, лозарската ножица и пръскачката - това се учи, към труд се привиква, но поразен ли ти е мозъка от простотия - това лекуване няма. Ни вино, ни ракия, ни сладка приказка помага. Само здрав лобут лекува таз болест, но не е модерно, някак си, днес, не било хуманно. Куче и човек се подигат с благост, изостаналия от рода си - с надзор и тормоз, дорде се очовечи. Пък не ще ли - зарежи го такъв, да се тътри по голата земя, докато го прибере.
Калфин безработен! На таз държава Социално Министерство не и трябва. Трудови лагери и камъните на чакъл. И без свине-стопанства в лагерите, молим. Само трудът прави от прилико-човека Човек!
Простете за не-лиричното отклонение, ама ми е накипяло, да търча на стари години подир младото псе, все заради хорската недоразвитост!
Който таквиз приказки не понася, да не чете. Пък дотук чел ли е - все ще има файда.
03 Юни 2015 07:30
Да, така си е.
04 Юни 2015 00:14
А най - страшното е, когато някой селянин по душа вземе управлението. Тодор Живков у нас и Никита Хрушчов в СССР са прекрасни примери. Да не забравя и Пенчо Кубадински - да викаш борци да се борят в служебния ти кабинет, а после да участваш в решение на Политбюро по въпросите на културата - кой по света е сънувал подобно нещо?
Те затова и голяма част от нашите интелектуалци създадоха мита за културата на Людмила Живкова - понеже е срамно да признаеш, че си близал какво беше там на дъщерята на един правешки селянин. Но пусти комат... Но пак е срамно и тогава решиха да обявят какъв тънък познавач и меценат била Людмила. И най-страшното е, че почти си повярваха и не могат да разберат защо някои други, които не са целували, им се подиграват.
05 Юни 2015 14:34
Тимуре, барабар с всичките ти командоси- все ми се струва, че към коментираната компания задължително трябва да се добави и онзи с магнолиите, с немалката му компания. а колкото, до ония, които не се били целували, някой тук бе подхвърлил, че да, те направо си се женели/омъжвали! Та такива ми ти работи за простите и простотията и за ония, които сега са новата ни "мечта"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД