:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,371,622
Активни 131
Страници 15,390
За един ден 1,302,066
Анализ

Службите дори не могат да маскират масовото си слухтене

Ръководствата им не контролират и безконтролното подслушване продължава
Снимка: "Сега"
Множество протести заради проблеми с подслушването и следенето белязаха предишното управление на ГЕРБ. Дали ще има и сега такива след констатациите на експертите. Едва ли, хората сякаш претръпнаха...
На въпрос дали обикновените хора са прави да се притесняват, че ги подслушват, шефът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков отговори утвърдително преди дни. "Доста често излизат факти, от които е видно, че има използване на подобни средства в противоречие със закона", каза той.

Бюрото разкри големи проблеми в използването на специалните разузнавателни средства (СРС). То излезе с доклад, в който има унищожителни критики на целия процес - от исканията за СРС през разрешенията за използването им, та чак до превръщането им в доказателства или пък до унищожаването им като непотребни за съдебен процес. Тук става дума за целия спектър от оперативни способи - подслушване, следене, наблюдение, проникване, белязани пари, ровене в кореспонденция, доверителни сделки, контролирани доставки, внедряване на служители под прикритие.

Има констатации, че "нарушенията са многобройни, съществени и допускани по цялата верига органи, ангажирани с прилагането на специалните разузнавателни средства". Констатира се и че "контролът по изготвяне на исканията и по прилагането и използването е принизен, недостатъчно обективен и ефективен". Не са пощадени и съдилищата, които дават разрешенията за използване на тези средства. "Председателите и зам.-председателите им проявяват безкритично, формално и незаинтересовано отношение". Дадени са примери за множество текстове от закона, които са били нарушавани.

За разлика от досегашни подобни документи, този път са дадени достатъчно конкретни примери - макар и анонимни, от които става ясно, че нарушенията са много и твърде сериозни. За първи път документално става ясно, че службите правят всевъзможни номера в опит да прикриват масовото подслушване и следене.

При сравнение на числата от 2014 г. с предишни години формално има намаляване. Миналата година са дадени 7604 разрешения за използване на СРС (5604 по първоначални искания и 2000 за продължаване на срока) по отношение на 4202 души. Ако се сравнява с 2010 г., има двоен спад. Но тук започват и изненаданите. Например става ясно, че в Българияочевидно има шпионин до шпионинНай-много СРС-та са били използвани за разкриване и доказване на престъпления, свързани с наркотици - 1232, което е 29 на сто от всички разрешения. На второ място е разкриването на организирани престъпни групи - 880. И изненадващо веднага след тях исканията и разрешенията за използване на СРС е разкриване на шпионаж. По този текст са използвани спецсредства спрямо поне 597 души. И чак след това идват разрешенията за престъпления, свързани с акцизни стоки, кражби, пране на пари и т.н.

Вероятно важни фигури са били обект на подслушване, следене и целия останал "букет" СРС-та по подозрение за шпионаж. На искане за подобно предполагаемо престъпление сигурно няма съдия, който да откаже. Отделно от това всеки политик, депутат, министър, журналист, магистрат, шеф на ведомство може лесно да бъде "закачен" с аргумента, че си говори с един или друг чужденец - било то от Русия, САЩ, Сирия, Германия, Франция или Англия например. Тук дори аргументът за НАТО и ЕС не играе роля, т.е. може да има шпионаж в полза било то на Щатите или пък на Германия примерно. За това говорят и големите шпионски скандали, които се разгарят напоследък и в алианса, и в общността. Така или иначе, качва се съответното лице на контрол, контролира се определено време, после се казва, че няма проблем, и се откача. И очевидно така се случва, след като до момента няма данни дори за едно съдебно дело за шпионство.

Прикриването обаче не е само по линия на шпионажа. Например в доклада е посочено, че при проверка е установен случай, при който по искане на ДАНС два месеца е използвано СРС с цел "да се установи самоличността на ползващия комуникатора (телефона, компютъра - б.а.)". Човекът е бил установен и името му предадено на агенцията. Въпреки това от ДАНС са поискали и получили разрешение за ползване на СРС още четири месеца отново в търсене на самоличността. Според бюрото това поставя въпроса всъщност целта каква е била - наистина ли да се установи лицето, илида се контролира неограничен кръг хораПри друга проверка експерти са се натъкнали на искане за ползване на СРС със следния аргумент - "с оглед на това, че обвиняемият е с отнети от разследващите мобилни телефони се предполага, че същият ще осъществява контакти чрез свои близки и роднини". Познайте колко хора могат да се сложат под контрол така! При други случаи са установени искания за контролиране на "кръгове около заподозряно лице". Тук все пак съдът е отказвал.

Открити са 181 искания на ДАНС и разрешения от съда за един и същ човек за едно и също престъпление за един и същи период, изпълнени и от ДАТО, и от дирекцията за използване на СРС-та в ДАНС. Установени са искания, в които са посочени имена, а не и и телефоните, които трябва да се подслушват. А според инструкцията задължително трябва да бъдат записани телефонните номера "с цифри и думи, като за всеки се посочват ползвателят и собственикът".

Посочени са и още конкретни нарушения. Например в 17 случая МВР е искало използване на СРС за престъпления, свързани с бягство от затвора. Те обаче са леко наказуеми и законът не дава право да се ползват такива средства. Установени са и 6 случая на искания за СРС за подбудителство към дискриминация, за насилие на етническа основа и за неплащане на данъци в големи размери. За тях законът също не дава право да се ползват спецсредства. Засечено е използване на СРС за престъпление по служба спрямо преводач на граждански договор, който няма задължителното качество "длъжностно лице". Засечени са искания, аргументирани с разкриване на несъществуващи текстове от НК, сложени в комплект със съществуващи. Констатирани са и 184 нарушения на закона при постановяване на разрешенията, които се дадени от съда.

В доклада е посочен и случаят "Червей", без да му се назовава конкретно. Става дума за разрешение, дадено от Софийски градски съд за много по-дълго от разрешеното време, вместо максимум 6 месеца - цели 300 дни.

Проблеми са констатирани и при режима на унищожаване на получена и неизползвана информация от СРС.Бюрото остро критикува ДАТО и аналогичната дирекция в ДАНСкоито единствени имат право да прилагат СРС. "Бюрото не установи случаи ръководствата на прилагащите органи да са осъществили контрол за правомерност на прилагането и използването на СРС", каквито задължения има по закон, пише в доклада. "Тяхната пасивност е съпричинила неправомерното прилагане на СРС за престъпления, за които това е недопустимо или е продължило в срокове, надхвърлящи законоустановените". Според бюрото е тревожен фактът, че е поискано и получено разрешение за прилагането на 19 698 оперативни способа, но цели 8093 не са били приложени. И никой от прилагащите органи не е дал обяснение защо.

Приложените са: 5400 случая на наблюдение, 6600 - на подслушване, 5400 - проследяване, 20 - служител под прикритие, 400 - белязване, 400 проверка на кореспонденция, 1261 проникване. Прави впечатление големият брой прониквания, които включват влизането в домове и офиси. Установено е масово "копи пейст" на първоначалните искания при искания за продължаване на използването на СРС. Нещо, което на практика обезсмисля тази процедура.

Констатирани са и 125 искания и разрешения без съдебно разрешение, каквато възможност има "в случаите на непосредствена опасност от извършване на тежки умишлени престъпления или заплаха за националната сигурност". Не става ясно обаче нито за какво са използвани, нито дали са свършили работа.

Крайният резултат от всички използвани СРС-та е очакван - едва в 24 на сто от случаите се е стигнало да изготвянето на веществени доказателствени средства. Изобщо не е ясно колко от тях са ползвани в съдебно производство, още по-малко колко са помогнали за осъждането на престъпници. Останалите 76 на сто са отишли или за нечия друга употреба, или в кошчето за унищожаване.
архив СЕГА
Загадъчен автомобил с множество антени, който обикаляше из София, се превърна в символ на "голямото слухтене".
1
3726
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Юни 2015 20:41
Вероятно нямат капацитет за друго.Ако и това не правят още по лошо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД