:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 32
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сладкопойни шушумиги тровят смисления разговор в политиката

Дърдорокрацията е коварна димна завеса. Тя има цел да внуши, че нещо се прави, когато нищо не помръдва
Галя Горанова


Ще познаете дърдорократа по нездравото му влечение към представката евро - еврофондове, евроинтеграция, евроценности и пр. Всичко, що е "евро", люби и тачи. Особено милее за Шенген. Оперативните програми са му като "петилетката за три". Дърдорокрацията е злокачествена последица от медиакрацията, управлението през телевизора. Упражнява се основно чрез драматично дрънкане на празни приказки в праймтайма. Явлението не е български патент. Брюкселският новговор наложи пустословието като европейска матрица. Дървеният, безсубектен език от времето на соца заживя нов живот, леко освежен стилистично. И ако тогава "се взимаха решения" и "се забелязваха качествени изменения във всички сфери на живота", то днес европейската общност "изразява безпокойство" (сякаш това променя нещо), "постига устойчиво развитие", споделя "европейски ценности". Да виждате качествена разлика? Все същата куха реторика, симптом за крайно лицемерие и пълно отчуждаване на елита от насъщните нужди на управляваните. Впрочем някои думи прескочиха епохата: комисар, тройка и т.н.

У нас новото време



нарои голям брой сладкопойни шушумиги,



които с времето от само себе си установиха дърдорокрацията като форма на управление. Като се почне от седесарския вития Филип Димитров, мине се през словесните кречетала Надежда Михайлова и Сергей Станишев, та се стигне до Лютви Местан, заслужил си прозвището Людовик заради високопарната си салонна реч. Класацията ще е непълна и без образцовата отговорничка за възторга Кристалина Георгиева. Към днешна дата изкуството да се дърдорят празни, но за сметка на това протяжни приказки, е достигнало своето съвършенство. Достатъчно е човек да се вслуша за 15 минути в кое да е изказване на вицепремиерката Меглена Кунева, за да се увери в това. От половин година госпожата бори словесно корупцията от малкия екран, сформирова и разформирова спецзвена и органи, ушите ни проглуши с някакъв румънски опит, от който така и не опитахме, а накрая като се огледа човек - нищо не е мръднало. Само въздухът свисти от силната струя на дърдоренето. Тръгне ли въпросната госпожа да ни излага своето мировъзрение за членството в Шенген, може да успи и галопиращ кон. Последно се зарече да не остави камък необърнат, докато не влезем в Шенген, сякаш от това ще цъфнем и вържем. Впрочем Кунева е баш майсторът на патетичната скука. В свои приоритети е извела все теми, които слабо интересуват някого, като председателството на Европейския съвет през 2018 г. например.

Само Росен Плевнелиев може да й оспори първенството в дърдорократската йерархия. Няма слово, реч, обръщение или изявление, което той да не превърне в карикатура със силата на неовладяемия си комичен заряд. Даже парадният поздрав "Здравейте, войници" в неговите уста звучи като пародия. И той като Кунева счита за свой неизменен дълг да



подчертава евроатлантическата си вярност при всяко кихане



Еврокихавици! Готов е избирателно да пренапише учебниците по история в името на "европейските ценности". Комплексът му за политическа малоценност го тласка неудържимо към по-голяма преданост, отколкото се изисква. И от това се раждат големи нелепости. Като например ежегодните му речи по случай 3 март, от които човек остава с впечатление, че на тая дата честваме членството си в ЕС и НАТО. Бившият строителен предприемач се опитва да компенсира политическата си несъстоятелност с комсомолски плам и дръзновение, характерни за времената, когато дружбата ни със Съветски съюз бе като "слънцето и въздуха за всяко живо същество". Заменете "Съветския съюз" с ЕС и НАТО, добавете едно "България като достоен член на евроатлантическото семейство" и няколко щипки "европейска солидарност" по линия на еврофондовете и ето ви една универсална реч на Плевнелиев, независимо от конкретния повод. Президентите у нас по принцип работят лаладжии в опит да компенсират липсата на правомощия с излишък от високопарност, но в момента сме свидетели на рядко бездарие. Особено напоследък, откакто на държавния глава му се наложи да нагази в мътните води на геополитиката. Престараването му ражда култови фрази като: "Денят на Европа" е триумф на победата на човешкия разум!" или пък тази: "Милиони български граждани вече усещат европейската солидарност, но това е само началото на достойния път на България в Европейския съюз. Ще го извървим заедно с вас, защото си даваме сметка, че българите, които добре познават своята история, които по труден начин научиха своите исторически уроци, постигнаха нещо стратегически важно и едно въжделение и мечта от революционерите и будителите, от Апостола на свободата до днес, а именно да бъдем част от обединена Европа". Срещат и прозрения от сорта: "Светът е наистина глобален и по-взаимосвързан от всякога".

И като сме отворили дума за лапацала, няма как да отминем



виртуоза на уличния лаф - премиера Бойко Борисов



Човек, който по правило не казва нищо съдържателно, но всички го слушат в захлас, развеселени. Както казва специалистът по психоанализа д-р Николай Михайлов, "успешният лидер се разпознава по ефекта на неговите глупости върху настроението на суверена". Бас ловя, че ако утре бъде подменен с неговия артистичен аватар Ненчо Балабанов, никой няма да почувства разликата. Защото отдавна не е важно какво ни говорят, а как. Да запомнихте някое генерално послание от последното му интервю по Нова тв? Имам предвид нещо за хората, а не за въображаемите му кралимарковски подвизи по всички фронтове на държавата, в т.ч. и по родните тенискортове.

Смисленият дебат, от който се нуждае обществото, отдавна е невъзможен поради подменения от българските политици речник.

Дърдорокрацията е коварна димна завеса. Тя има цел да внуши, че нещо се прави, когато нищо не помръдва. Въвежда в заблуждение, че енергията на думите може да се преобрази в кинетична, че декларираните намерения съвпадат с истинските. Иначе казано, дърдорокрацията е лъжа в името на политическото оцеляване. Малко като обещанието на "екзорсист" Гелеменов, че може да прогони от вътрешното Аз на политиците онези сили, които ги притесняват и им пречат да работят правилно. Надценява се.
СНИМКА: АРХИВ
Президентите у нас са "дърдорократи" по дефиниция, които се опитват да компенсират липсата на правомощия с излишък от високопарност. Но настоящият е недостижим в кухите си речи.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Тръгне ли вицепремиерът Кунева да ни излага своето мировъзрение за членството в Шенген, може да успи и галопиращ кон. Последно се зарече да не остави камък необърнат, докато не влезем в Шенген
77
16013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
14 Юни 2015 18:32
Смисленият дебат, от който се нуждае обществото, отдавна е невъзможен поради подменения от българските политици речник.

Да, но въпросът е защо се подменя?
14 Юни 2015 18:38
Поредното масирано оплюване, на ангро. Без посочване на причина и следствие.
14 Юни 2015 18:56
Какви времена бяха, какви настанаха! Едно време, като иска да каже някой политик нещо, си уговори интервю с някой много сериозен журналист от вестник, седнат, поговорят, пък журналистът излъска интервюто, повдигне наратива и дискурса, публикува се на една, че и на две страници А3 с голяма снимка на политика и много сериозния журналист, пък се отвори и смислен дебат, защото следващата седмица друг политик с друг много сериозен журналист правят интервю. Пък сега ходят по телевизиите и си приказват пред някакви водещи. Че даже и направо във фейсбук пишат. А много сериозните журналисти подсмърчат.
14 Юни 2015 19:03

Галя,

И все пак

Смисленият дебат, от който се нуждае обществото, отдавна е невъзможен поради подменения от българските политици речник.

Дърдорокрацията е коварна димна завеса. Тя има цел да внуши, че нещо се прави, когато нищо не помръдва. Въвежда в заблуждение, че енергията на думите може да се преобрази в кинетична, че декларираните намерения съвпадат с истинските.


Енергията на думите не бива да се подценява. Не е заблуждение възможността и да създава промяна. Но Галя е права - проблемът е в тезауруса на политици, държавници и управленци. От него с необходимата предпазливост са изведени понятията, а чрез тях и проблемите, с най-силен социален заряд. Може би, в контекста на "речниковия" проблем, би било полезно да създадем речник на ... премълчаваното. От една страна - за удобство на цензорите, а и на авто-цензорите. От друга, като набор "маркери" на ... смисъла.

Хайде да опитаме да го създадем тук, като противоотрова срещу безсмислието. Да си направим речник на ... премълчаваното.

Моето предложение - НЕРАВЕНСТВОТО.

14 Юни 2015 19:35
Манерковизация + кухи мантри за европейските ценности , силни сигнали и ясни знаци - някои като мадам Yes и Копчеведа с това ще се пенсионират.....
През това време вече над 50 % от българите живеят на прага на бедността, а сблъсъците между индоромите и българите заплашват да прерастнат в гражданска война.
14 Юни 2015 19:57

Прочетох с удоволствие.
Вторият мандат на ББ се различава от първия основно по нишката на статията.
Банкянският тарикат даде гнилите министерства с оскъден бюджет на коалиционните партньори и се скри от екрана.
На тях пък играта не им се полчава по ред обективни и субективни причини и не им остава нищо друго освен да празнословят и кадруват.
Жалкото е, че пак не мръдваме напред. А времето ни отминава.
14 Юни 2015 21:00
Браво, превъзходно перо, напипало и уцелило в десятката това качество на българските пишман политици, което се харесва на електората, но и на родните журналисти. Да, на нашенските т.н. журналисти, които за да напълнят с безсмислици, бездарни и празнословни текстове газетите си търпят, издигат, галят, величаят дърдорковци, празнословци и лапнишарани.
Как може да се задава въпросът кое е предизвикало този материал на Галя Горанова? Нима такива политици не съсипаха и съсипват държавата вече над 25 години?
Още веднъж за Галя!
Сигурен съм, че ако се публикуват СЕГА по често такива критични материали и не само от този журналист, то аудиторията и почитателите на газетата ще се множат.
14 Юни 2015 21:24
Дърдорокрацията ... има цел да внуши, че нещо се прави, когато нищо не помръдва. Помръдва, и още как помръдва - краде се като за последно.
14 Юни 2015 21:40
Снайперска стрелба!
14 Юни 2015 21:48
Абсолютно вярна статия! Обаче да не забравяме - нашите политици са своего рода продавачи, които предлагат на политическата сергия това, което се търси. А се оказва, че основно се търсят илюзии. Трудно ми е да си представя кралица Елизабет Втора да излезе и да заяви на британците: "За 800 дни ще ви оправя". Или Меркел да заяви на някого по телефона: "Не го пипайте Михаел Бирата, обещала съм му...". Или лидерът на Партията за движение за права и свободи на африканците във Франция да проведе митинг на арабски в центъра на Париж.
Всичко това е абсурдно, понеже някои народи имат достойнство и гледат реално на това, което се случва около тях. Ние предпочитаме да бъдем лъгани, понеже ни е страх дори да чуем гласно това, което ни очаква и което донякъде сме заслужили с безхаберието и търпимостта си. Ние дори побесняваме, ако някой ни каже истината в очите - че 80% от населението ни е крадливо, мързеливо, завистливо, интригантски настроено и не особено креативно. За сметка на това - много страхливо (КАТ почна да приема видеозаписи за доказателство, но иска и името на снималия, ако заснетият обжалва в съда. И - край с почина. Всеки е готов да праща записи, но анонимно, за да му се случи после нещо. Е, а после наглите шофьори те избутвали от пътя като овца?)

Кажи го всичко това публично и забрави за политическа кариера. Обратното - обещай да се бориш с корупцията и да увеличиш заплати и пенсии, а да намалиш данъците - и си спечелил. Никой няма и да се замисли как смяташ да го направиш, нито пък ще се сети, че всъщност си и бизнесмен и нямаш никакво намерение да увеличаваш заплатите на СВОИТЕ работници. Не е луд този, който яде зелника...
14 Юни 2015 21:55
На автора, а относно населението като такова - напоследък никой нищо не е е направил, та да чакаме друго освен сладки приказки.
14 Юни 2015 22:04
найс,
тука отдавна дуднем за същото, но е хубаво да го четем и в мейнстрийм медиите.
14 Юни 2015 22:08
Хареса ми.
14 Юни 2015 22:10
В дърдорокрацията всеки ден има по най-малко три новини за баш-шебека. Така де, трябва да се дърдори, няма значение какво.
14 Юни 2015 22:12
За Тимур

Обикновено ме дразни, но този път не мога да не се съглася с него.....с изключение на вЕрата му у битата карта Меркел
14 Юни 2015 22:33
Галка мила, ,
Цар Трайчо има кози уши - само на теб и за твоя доблест го споделям ...
Дедо Божо да ми прости, ама държавата ни е с окупиран суверинитет ...
15 Юни 2015 00:23
Браво, Галя!
Както винаги - в десетката!
А за това:
Няма слово, реч, обръщение или изявление, което той да не превърне в карикатура със силата на неовладяемия си комичен заряд. Даже парадният поздрав "Здравейте, войници" в неговите уста звучи като пародия.

6+
15 Юни 2015 00:53
Смисленият дебат, от който се нуждае обществото, отдавна е невъзможен поради подменения от българските политици речник.

Не е проблемът в речника, а в това, че капацитетът на огромната част от българските политици не е по-голям от този на един плъх. Една от причините е разцвета на лидерските партии, в които членовете са прости (във всеки смисъл на думата) статисти, от които се иска нещо да кажат.
Друга причина е заразното явление да не се вслушваме в друтия, да се бием в косматите гърди като надрусани наркомани, които се мислят за велики Няма авторитети, не може да има и лидери. Лидер е само този, който ти обещава папо... Слугински манталитет на всички нива...
Но най-отвратителното е слугинажа на тези, които искат да бият другите, защото са много по-малко интелигентни (пак според тях).
Затова не виждам причина за просперитета на родината ни.
15 Юни 2015 00:57
капацитетът на огромната част от българските политици не е по-голям от този на един плъх


Айде СЕГА! Нещо против плъховете ли имаш? Обидно е някак да ги сравняваш с политиците.
15 Юни 2015 01:00
Галя
15 Юни 2015 01:06
И от мен !
15 Юни 2015 01:16
Хмммм... Идеята е страхотна, и същността е напипана, но мисля че пречат ярко изявените партийни пристрастия. Лингвистичните норми на политическото бляблякане в България бяха разработвани от професионални медиатори, и няма как да не се отбележат заслугите, например, на Велислава Дърева и Клара Маринова. Вероятно - понеже е сравнително млад човек, авторката просто не си ги спомня добре. Но пък... Румен Гечев, например, непрекъснато напомня за себе си. Не можеш да не отбележиш и видните "дърдорократи" Сергей Станишев, Мая Манолова и т.н., и т.н. Ако пък идеята е да се визират обикалящите от студио в студио пишман-аналитици, а не откровено-политически фигури, то дясното наистина "владее полето". И за това обаче си има причина. "Левите коментатори" имат тази характерна особеност, че започват да се излагат още щом си отворят устата. Типичен пример - Кольо Колев. Ма само той да е!
.......................
Ако бъдем честни и се обединим около идеята, че "съединението прави силата", ще трябва да си признаем, че цялото политическо братство, заедно с всички присъдружни му медиатори и пишман-специалисти, с много усилия и голям ентусиазъм ЗАЕДНО участват в систематичното затъпяване на българския народ.
.......................
15 Юни 2015 01:21
А в находката "сладкопойни шушумиги" направо се влюбих!
15 Юни 2015 01:24
тя е на Радой Ралин и е адресирана към Д.Талев.
15 Юни 2015 01:38
Е, не мога да знам всичко. Лека нощ, Рекидж!
15 Юни 2015 06:17
15 Юни 2015 08:48
Подкрепям статията .За съжаление всички изброени са на каишка и нямат опции за мърдане .Васална държава с покорен народ.
15 Юни 2015 09:03
Чудесно Галя!

Няма слово, реч, обръщение или изявление, което той да не превърне в карикатура със силата на неовладяемия си комичен заряд.
15 Юни 2015 09:42
wreckage
15 Юни 2015 01:24
тя е на Радой Ралин и е адресирана към Д.Талев.
Интересно, защо към Димитър Талев, като Радой Ралин е нищожество в сравнение с него.
15 Юни 2015 09:45
Галя за статията.
В рамките на тази система с разгромена икономика е с Европейско членство, базирано на "евроатлантическите ценности" това могат политиците. Да дърдорят. "Пааари няма действайте"
15 Юни 2015 09:50
Ако пък идеята е да се визират обикалящите от студио в студио пишман-аналитици, а не откровено-политически фигури, то дясното наистина "владее полето".
Затова сме в киреча.
И за това обаче си има причина. "Левите коментатори" имат тази характерна особеност, че започват да се излагат още щом си отворят устата. Типичен пример - Кольо Колев. Ма само той да е!
А всите десни са на бял кон, развяли байрака на либерализма. Вземи каролев, дето до бой стига при телевизионните дебати. да не говорим за Огнян Минчев и другите соросоиди.
15 Юни 2015 10:14
"Обаче да не забравяме - нашите политици са своего рода продавачи, които предлагат на политическата сергия това, което се търси. А се оказва, че основно се търсят илюзии."

Ако наистина беше така то тогава масово всички щяха да гласуват. Обаче повечето хора ходят за гъби или за риба в деня на изборите и не желаят да гласуват, разочаровани от безхаберието и некадърността на родния политически "елит". В действителност на пазара има предлагане на илюзии, но търсене няма, купувачите са пас. "Купуват" само онези, които впоследствие могат да осребрят покупката си само за себе си, но обществото като цяло нищо не печели.
15 Юни 2015 10:15
Приносите на статията: сладкопойни шушумиги и дърдорокрация...
15 Юни 2015 10:17
Както казал шопа, най-искам нек'ва работа само кусури да намирам и акъл да давам...
"Денят на Европа" е триумф на победата на човешкия разум!"

Това е много вярно, но пишещата не е достатъчно компетентна да го разбере. Това наистина е денят (1950 г.),
когато победителите подават ръка на победения и заедно тръгват да изграждат една нова Европа. В този смисъл
е наистина висша форма на мъдрост и разум.
Не знам какво очаква аФторката - политиците да спрат да говорят,
или да се псуват, или да проклинат в ефир, или може би повече й харесват крясъците и "реториката" на лицето В.С.,
или пък изпитва носталгия към ха-ха-ха'то на Т.Ж., или пък малоумните бръщолевения на Бареков?
Не й харесват нито витиевато говорещите, нито директно говорещите, да даде поне един пример за добре говорещ политик....
Това е основната цел да политиците - да задават хоризонти, цели, да обединяват около каузи, да налагат ценности, не знам какво очаква
аФторката - да й съобщят с две думи формулата на планетарното движение ли? Всяко говорене може да се представи като дърдорене.
Аз пък бас ловя, че ако г-жа журналистката стане политиЧКА, ще говори точно по същия начин, който сега заклеймява...
15 Юни 2015 10:23
За Галя
дърдорокрация ...

куха реторика ...

сладкопойни шушумиги ...

еврокихавици ... и всичко останало!


Тимур и неговите командоси, 14 Юни 2015 21:48
Ние предпочитаме да бъдем лъгани, понеже ни е страх дори да чуем гласно това, което ни очаква и което донякъде сме заслужили с безхаберието и търпимостта си.

15 Юни 2015 10:32
Mrx++
15 Юни 2015 09:50

Ако мислиш, че ще им ставам адвокат на тези двамата празнословци, дето си ги цитирал, много се лъжеш, Професоре!
15 Юни 2015 10:36
Обаче повечето хора ходят за гъби или за риба в деня на изборите и не желаят да гласуват, разочаровани от безхаберието и некадърността на родния политически "елит".

Даваш ми една идея. Вместо да ходим за гъби или за риба, да обявим всички български политици - и настоящи, и бивши, за РИБОГЪБОВЕ и да открием ловния сезон с една хубава хайка. Направо си го представям: "Хванах един "рибогъб"! Носи чувала, че много пищи и се дърпа! И хапе, мамицата му!"
15 Юни 2015 10:41
aminali
15 Юни 2015 10:17
Както казал шопа, най-искам нек'ва работа само кусури да намирам и акъл да давам..

Ревю. Песента се казва "Директор на водопад". Лесно ще си я свалиш: "Ах, как искам да съм директор на водопад!" И ще ти хареса...
15 Юни 2015 10:52
15 Юни 2015 10:56
сладкопойни шушумиги е попадение в десетката. Култово и кърти, както се изразяват някои по-интелигентни форумци.
15 Юни 2015 11:06
aminali,
15 Юни 2015 11:21
Ние дори побесняваме, ако някой ни каже истината в очите - че 80% от населението ни е крадливо, мързеливо, завистливо, интригантски настроено и не особено креативно.

Тимур .

Статията хубава ама както казва народа"кел файда".
Проблема е "КОЙ" ръководи промяната от 25 години насам.
"КОЙ"....
15 Юни 2015 11:53
"Денят на Европа" е триумф на победата на човешкия разум!"
Това е много вярно, но пишещата не е достатъчно компетентна да го разбере.
Но, за разлика от други, е била достатъчно компетентна да разбере, че съчетанието "Триумф на победата" кърти.
15 Юни 2015 12:19
От него с необходимата предпазливост са изведени понятията, а чрез тях и проблемите, с най-силен социален заряд. Може би, в контекста на "речниковия" проблем, би било полезно да създадем речник на премълчаваното ...
Моето предложение - НЕРАВЕНСТВОТО.

Не са изведени, а са извадени. Логореята е така ошлайфана, че да не се споменава - дори споменава! - който и да е от важните проблеми.
Изцяло съм съгласен, че НЕРАВЕНСТВОТО е най-важният.

Децилният ни коефициент 30+ е неоспоримо доказателство за смъртно болно общество.

Да припомня: това е съотношението между доходите на "горните" 10% от хората и тези на "долните" 10%. Средният децилен коефициент в ЕС е 8, в Русия - 7, а в Румъния - 2. Извън няколкото откровено феодални страни, най-високият децилен коефициент е в САЩ - 15 и там е предмет на постоянно обсъждане. У нас е 30, а според някои наблюдатели е по-близо до 40 и за него не се споменава. Чу-до-вищ-но
15 Юни 2015 12:34
Децилният ни коефициент 30 е неоспоримо доказателство за смъртно болно общество.

Да припомня: това е съотношението между доходите на "горните" 10% от хората и тези на "долните" 10%. Средният децилен коефициент в ЕС е 8, в Русия - 7, а в Румъния - 2. Извън няколкото откровено феодални страни, най-високият децилен коефициент е в САЩ - 15 и там е предмет на постоянно обсъждане. У нас е 30, а според някои наблюдатели е по-близо до 40 и за него не се споменава. Чу-до-вищ-но

В Евростат има данни за квинтилния коефициент и за коефициента на Джини. За 2013 квинтилният за България е 6,6 при среден за ЕС 5 - 6,6 е и в Гърция и Румъния. Коефициентът на Джини за България е 35,4 при среден за ЕС 30,5, Румъния е 34, Гърция - 34,4. Пък че "някои наблюдатели" могат да изкарат каквито си искат коефициенти, за да пошумят, е друга работа.
15 Юни 2015 12:36
Ние дори побесняваме, ако някой ни каже истината в очите - че 80% от населението ни е крадливо, мързеливо, завистливо, интригантски настроено и не особено креативно.

Това, разбира се, е лъжа и клевета.

Лично познавам повече от 10 000 българи, мога и да ги сравнявам с представителите на двайсетина други нации и повтарям, че подобни твърдения нямат нищо общо с истината.

Въпросът е защо се тиражират, включително и от политици? Краткият отговор е, лъжите от подобен "националнопсихологически" характер служат за маскиране и "оправдаване" на чудовищната обществена система у нас. "Отговор" и алиби за всички безчинства
15 Юни 2015 12:48
В Евростат има данни за квинтилния коефициент и за коефициента на Джини. За 2013 квинтилният за България е 6,6 при среден за ЕС 5 - 6,6 е и в Гърция и Румъния. Коефициентът на Джини за България е 35,4 при среден за ЕС 30,5, Румъния е 34, Гърция - 34,4. Пък че "някои наблюдатели" могат да изкарат каквито си искат коефициенти, за да пошумят, е друга работа.

Ти или не четеш, или не разбираш написаното.
За децилен, а не за квинтилен коефициент говорим.
Децилният коефициент, а не квинтилният или квартилният, характеризира най-точно неравенството.
А коефициентът на Джини е празен звук, ако не се изследва в динамика. Има такива изследвания, които сочат, че от 20 през 1990-те години досега го удвоихме. CIA Factbook впрочем дава Джини за България 45.
15 Юни 2015 13:04

Това, разбира се, е лъжа и клевета.

Това, разбира се, е горчивата истина. Остави кого познаваш, дай да видим фактите:
1. Има ли свободни работни места у нас, които никой не иска да заеме? Има ли други свободни места в частния сектор, но някои държат да работят в държавния? Когато някой заяви - аз няма да работя за 500 лв, но е с основно образование, това какво е? И защо тогава не отива в чужбина за повече пари?
Това се нарича мързел.
2. Какво ще се случи, ако оставиш един електрожен да пренощува на площадката пред блока? Или примерно - една дрелка? Я попитай някой на възраст над 50 години дали "си е вземал" нещо от работа някога? А дори и сега - там, където няма контрол - например БДЖ - какво се случва с нафтата например?
Това се нарича крадливост.
3. Вярваш ли, че обикновения българин го е грижа за бюджета и затова настоява за плосък данък? (Това е същият българин, който гласува да се заровят 20 милиарда в АЕЦ Белене без хал хабер да си има от енергиен пазар и инвестиции). Или движещият мотив е друг -защо те ще вземат толкова много, а аз - не? Чувал ли си някога синдикат в частна фирма да се съгласи да защитава интересите на мениджмънта (който също е наемен)? Защо хора, които бяха толкова щастливи да карат лади, сега мразят онези с мерцедесите?
Това се нарича завист.
4. Знаеш ли колко доноса получава средно на месец един мениджър? Поне десетина. При това - не свързани с работата, а - "шефе, а бай Иван каза, че си некадърник". И бай Иван си отива, а доносникът заема мястото му. Да не говорим колко професионални интриганти има - особено жени, любовници на шефа, които непрекъснато топят останалите. А ако фирмата е чуждестранна и шефът не е българин, любовницата му се превръща в едно малко Гестапо.
Това се нарича интригантстване.
5. Прави ли ти впечатление, че България има световноизвестни футболисти, но не и треньори, певци, но не и композитори, артисти, но не и режисьори - тоест, ние сме добри само като изпълнители, но не и като създатели на нещо ново. Какво креативно българско нещо виждаш около себе си? Всичко е копиране на утвърдени образци - като почнеш от чалгата, през облеклото, та до организацията. Затова и икономиката ни е на това дередже - понеже работи с ниска принадена стойност, т.е. не създава нищо уникално. Не говоря за космически кораб, а за един парфюм например. Или за киносценарий. Де ги?
Това се нарича липса на иновативност/креативност.

Казах ти вече веднъж да мислиш, преди да спориш с мен, но явно не е било достатъчно.
15 Юни 2015 14:06
1. Има ли свободни работни места у нас, които никой не иска да заеме?...
Това се нарича мързел.

Свободни работни места в България - 16 890
Свободни работни места в Германия - 1 600 000
8 пъти повече на 1 германец; германците са 8 пъти по-мързеливи от нас
2. Какво ще се случи, ако оставиш един електрожен да пренощува на площадката пред блока?
Това се нарича крадливост.

Ще се случи същото, каквото и в Германия. Това се нарича поминък, ако го вдигнат циганите или "терористична" параноя, ако викна полицията
3. Вярваш ли, че обикновения българин го е грижа за бюджета и затова настоява за плосък данък? (Това е същият българин, който гласува да се заровят 20 милиарда в АЕЦ Белене без хал хабер да си има от енергиен пазар и инвестиции)...
Това се нарича завист.

Не разбрах връзката между АЕЦ и завист, но ще те опровергая със собствената ти "логика". За АЕЦ Белене гласуваха 20%, а не 80%, колкото твърдиш ти, че са завистливите у нас. 20%, а не 80%
4. Знаеш ли колко доноса получава средно на месец един мениджър?
Това се нарича интригантстване.

Знам. Интриганстването е факт. Но знам и че с него не се занимават 80% от хората
5. Прави ли ти впечатление, че България има световноизвестни футболисти, но не и треньори, певци, но не и композитори, артисти, но не и режисьори - тоест, ние сме добри само като изпълнители, но не и като създатели на нещо ново. Какво креативно българско нещо виждаш около себе си? Всичко е копиране на утвърдени образци - като почнеш от чалгата, през облеклото, та до организацията. Затова и икономиката ни е на това дередже - понеже работи с ниска принадена стойност, т.е. не създава нищо уникално. Не говоря за космически кораб, а за един парфюм например. Или за киносценарий. Де ги?
Това се нарича липса на иновативност/креативност.

Това се нарича малък пазар. Футболистите стават световноизвестни на големите пазари и същите хора, със същата иновативност се провалят на малкия ни пазар.
Казах ти вече веднъж да мислиш, преди да спориш с мен, но явно не е било достатъчно.
То и аз ти казах да мислиш ...
15 Юни 2015 14:29
Аз само искам да изтъкна, че медиите са стожери на дърдорокрацията, в т.ч. и в. Сега.
Няма нито една сериозна медия със сериозна мисия, да речем да следи 2-3 проблема, които са наистина значими, ама да ги следи изкъсо и всеки ден да информира. Всичко е на границата на жълтото и политкоректното. Даже и горната статия е една дърдорковщина, която нищо ново не казва. Това, че всички приказват, за да замажат липсата на действия, или погрешни такива е базово положение отпреди 100 години поне. Да не кажа - от хилядолетия. Това не е ново, жалко за заблудените, които и вдигат палчета на Галка, забравихте ли как оплюваше Орешарски?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД