:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 570
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глупостите станаха обществено опасни

Или как в публичната глъч бием по пряката демокрация и гражданската активност
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кметът на Кюстендил не прави референдум, а обикновено социологическо допитване за себе си, изходът от което е предизвестен.
Българската публичност традиционно е наситена с много изговорени глупости. Тези дни обаче ми идват в повече. Чета и се мая, слушам и не вярвам. Не може така да продължава, трябва да се реагира! Защото глупости взеха да стават обществено опасни, убиват и без това мъничката гражданска активност, която иначе на думи всички приветстваме.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов решил да сложи урни в града и да зададе три въпроса на съгражданите си. Основният, разбира се, е дали да се кандидатира отново. Урните нямало да бъдат поставяни в циганските квартали, защото ... населението там търгувало гласовете си. Доброволци щели да му организират мероприятието, пък и евтино щяло да излезе. Поне в 10 репортажа до момента това начинание е обговорено в медиите като "референдум". Много се извинявам, но е абсолютна лъжа и безотговорност тази (само)дейност да бъде определяна като референдум - в какъвто и да е контекст.

Живеем в ера на всевъзможна публичност, където и най-очевадните истини следва да се разясняват, защото все ще се появи "всезнаец", който 20 кладенеца ще пресуши и обори очевидността. Затова обяснявам - референдум се свиква по закон, ред, с тема, от органи, с ясно разписани процедури за провеждане, броене на бюлетини, писане на протоколи, проверка, оспорване и т.н. Той също така изисква общо избирателно право (никога не съм предполагал, че трябва да се пояснява) и равен достъп. Всичко друго, което е извън законовия ред, не е референдум. У нас законът (за прякото участие на гражданите във властта) в никакъв случай не е насърчителен, но единствено той, макар с много недостатъци, казва какво е референдум. И по света е така -



референдумът е висше волеизявление,



защитава се от правила срещу прищявки и злоупотреби. Каня се да сложа урна пред жилищния ми блок с въпрос: "Мислите ли, че е редно държавата да ми дава 1000 лв. на месец?". Всеки може да участва, никого не изключвам, бюлетините, не се съмнявайте, ще преброят "независими наблюдатели". Питам - това референдум ли е? (Нали знаете отсега отговора - да, държавата трябва да ми дава 1000 лв.; и кметът на Кюстендил ще е пожелан да се кандидатира).

Казусът съвсем не е семантичен, най-малко - безобиден. Той е удар срещу това, в което Паунов и такива като него се кълнат - пряката демокрация. Казусът изкривява, подменя и откровено манипулира що е това истинско допитване. Колкото повече медиите го обговарят като "референдум", толкова повече хората ще мислят, че рефендумите се свеждат до някаква предизборна акция. Че в едно истинско допитване може да изключиш някого, в случая - циганите. Че референдуми може да обслужат един-единствен човек, свикани от него. Няма да се учудя, ако кюстендилската случка дори обогати статистиката на референдумите, а Паунов стане Човек на годината. Какъв е резултатът обаче? Резултатът е не просто, че грозно се лъже. Или че кметът ще извлече дивиденти. Резултатът е, че се подкопава и без това невисоката гражданска култура в България. "Гледай ти за какво се ползват референдумите!", ще си каже един. "Браво на кмета, ей на - оряза ги тия цигани, искаме още такива референдуми!", ще добави друг. Трети ще се отврати. Умните ще се потресат. Тъй референдум няма да се е случил, но ще бъде възприет като събитие и ще хвърли дискусиите в посока



далеч от пряката демокрация, от същността



на истинското допитване.

Тези дни се информирах още от медиите, че граждани организирали подписка срещу паметника на Самуил. Прекрасно - имат право и на мнение, и на инициатива. Изпаднах в ступор обаче, когато разбрах, че "подписката набирала скорост във "Фейсбук". Все едно Иван, Стоян и Драган да се съберат, да позамезят на масата и да се провикнат от балкона - "Долу Бойко-о-о!". Пък и да го напишат на стената на блока. Начинанието им подписка ли е?

Подписката, също като референдума, е законов инструмент, форма на гражданско участие. Но пак се организира по правила, процедури, с нужните атрибути. Съответният властови орган се задължава да реагира - приема, разглежда, отговоря, ако не, може да го съдиш. Има и не толкова стриктни органи - като например общински съвет в предизборен период. Общинските съвети разглеждат всякакви подписки в предизборен период, но пак се искат поне няколко формалности - подписи, адрес, ЕГН евентуално, почерк някакъв... Във "Фейсбук" се пишат статуси, пускат се снимки на розички и котета, вдигат се палчета. Подписки не се правят. По каква причина повечето медии нарекоха този ентусиазъм "подписка"?

Знаете ли коя е първата мишена на глупостта "подписка във "Фейсбук"? Мишена са самите хора, които не харесват паметника. Защото те мислят, "че нещо се прави по въпроса". А то не се прави.



Пак имаме случай на лъжа, илюзия,



която не просто мами - тя създава грешна представа що е гражданска активност, успива я. Много хора вече мислят, че с натискането на бутон в мрежата са заявили гражданска позиция. Наскоро моя позната ме помоли да се включа в петиция от някакъв сайт, без да знае, че тия петиции работа не вършат. Тя всеки ден чува от медиите за поредната подобна петиция, но никой не й разяснява, че без електронен подпис и съответната процедура нищо не струват. Мислиш, че си активен, ама не си.



Познайте кому е изгодно?



Гражданската активност изисква и време, и усилия, най-вече - познания. Съответно си има процедури, ред, по който се заявява, иначе - адресатът може да ти обърне внимание, ама може и да не. Процедурите, колкото и да са досадни, предпазват от шарлатания. Пренебрегвайки на едро тези подробности, с нищо не помагаме на хората, подвеждаме ги. Не възпитаваме гражданската култура. В повечето случаи го правим неволно, по инерция, в бързината, без да се замислим... Но вредим, много вредим.

Тези дни чета и още нещо - "Хората в Гърмен", "Хората в Орландовци", "...в Нови хан". Добре, че имаше колеги, които показаха част от тия хора ("изненадващо" маскирани). Следях протестите във Варна преди 2 години срещу тогавашния кмет Кирил Йорданов. Демонстрациите бяха многобройни, но далеч под изписваните 30-50-70 000. Колкото повече се мъчих да обясня, че хората по улиците са много по-малко, толкова повече бях припознаван като защитник на кмета злодей. След два месеца, когато бурните събития доведоха до извънредни избори и на тях се явиха едва 26% (!) от варненци, в едно радио ме попитаха: "Как така след многохилядните протести, след тая маса народ по улиците, гласуваха толкова малко хора?". Смотолевих нещо. Е, какво да кажа, колеги,



че тая работа със 70-хилядния протест я измислихме ние?



Публиката разбра тогава, че във Варна се е случило нещо непонятно - много хора протестирали, малко гласували. А не беше така. Когато все пак вотът произведе за кмет Иван Портних, човек от обкръжението на Йорданов, учудването беше още по-голямо. "Гледай бе, гледай кви прости сме ние, варненци - протестираме, а после избираме същите!", каза ми познат. Омерзи се от всякакви протести, бе добил грешна представа от медиите за мащаба и характера им. Тъй и с Гърмен и сега размирните райони - използването на общ знаменател ("всички цигани крадат", "българите атакуват", "жителите на... искат изнасилване") без нюансите, уточненията, цифрите и конкретиката рискува да създаде грешна представа - у едни хора ще се изкриви понятието за протест, втори ще се отвратят от протестите въобще, трети така и няма да разберат какви точно са проблемите в гетата.

 За да бъде валидна една подписка, тя трябва да е събрана по точно определения от закона ред.
12
3710
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
24 Юни 2015 22:25
Нали знаете отсега отговора - да, държавата трябва да ми дава 1000 лв.

Бас държа, че отговорът ще е точно обратният - кой си ти бе, че да ти дават по 1000 лв., и ти, и жена ти работите, какво ще ги правите толкова пари? А ние, дето стоим безработни по кафенетата...
Виж, ако напишеш: Трябва ли да дава държавата НА ВСЕКИ по 1000 лв. за изключителната му заслуга да се роди точно тук - тогава друга работа. Но пак ще има възражения- защо на всеки, някои имат високи заплати, по-добре на бедните по две хиляди, а на богатите нищо. Това е висша социална справедливост и бла-бла.
Авторът определено няма данни за популист.
А ако напишеш - трябва ли държавата да дава НА НАС, БЕДНИТЕ, по 1000лв. - готов си за депутат. Ставаш народен герой за една нощ и от утре си най-популярната личност, особено ако не коментираш защо точно ВИЕ сте бедни и свързано ли е това с образованието и уменията например. Но хайде, да не се отклоняваме от темата.
24 Юни 2015 22:56
г-н Божидаров.
24 Юни 2015 23:03
Процедурите, колкото и да са досадни, предпазват от шарлатания. Пренебрегвайки на едро тези подробности, с нищо не помагаме на хората, подвеждаме ги. Не възпитаваме гражданската култура. В повечето случаи го правим неволно, по инерция, в бързината, без да се замислим... Но вредим, много вредим.

E и описването само на част от фактите и обстоятелствата като "цялата истина" също не е за пренебрегване.
Всъщност по-важното е че в текста се усеща едно вдъхновение и искреност, които откровено липсват в медийните матрияли от доста време.
24 Юни 2015 23:08
Казусът съвсем не е семантичен, най-малко - безобиден. Той е удар срещу това, в което Паунов и такива като него се кълнат - пряката демокрация. Казусът изкривява, подменя и откровено манипулира що е това истинско допитване. Колкото повече медиите го обговарят като "референдум", толкова повече хората ще мислят, че рефендумите се свеждат до някаква предизборна акция. Че в едно истинско допитване може да изключиш някого, в случая - циганите. Че референдуми може да обслужат един-единствен човек, свикани от него. Няма да се учудя, ако кюстендилската случка дори обогати статистиката на референдумите, а Паунов стане Човек на годината. Какъв е резултатът обаче? Резултатът е не просто, че грозно се лъже. Или че кметът ще извлече дивиденти. Резултатът е, че се подкопава и без това невисоката гражданска култура в България


Само не разбрах защо авторът смята, че седесарят Паунов се е кълнял някога в пряката демокрация. Но може и да съм пропуснал нещо.
25 Юни 2015 09:12
Тимуре! В едно е прав автора.Ако се прави нещо и искаш да ти обърнат внимание то трябва да се прави по правилата т.е. по закона.Както е казано още от римското право:"по добре лош закон от колкото без закон"До тук автора поне формално е прав.Лично аз обаче по отношение на закона и правилата си мисля че един лош закон или недомислени правила които никой не спазва са в състояние да компрометират цялата законова уредба.Както сполучливо е описано в примера за лъжицата катран дето разваля цял казан хубава манджа.И още нещо:Според законите и правилата революции не трябваше да има.Обаче има и въпреки всичките си недостатъци в сравнение със еволюциите те обикновенно водят до бърза промяна и бърз напредък.И това е нужно да бъде написано за да се знае че ако искаме нещо да се промени бързо то ни е нужна точно революция.Останалото както се е изразил автора е просто успиване на народа.
25 Юни 2015 09:57
Има ли случай, някой да е на власт и да не е боклук ?
Просто филтърът е такъв, пропуска нагоре само мошеници и наглеци.
25 Юни 2015 10:44
25 Юни 2015 11:07
Не съм убедена, че някой наистина приема подобни неща насериозно, за да му се обяснява, че не е. А за протестите във Варна- не е верно, много бяхме. Само че после видяхте ли кандидат- кметовете- за кого от тях бихте гласували? И аз почвам да си мисля че от протести няма смисъл щото е кофти материала- наистина не можем да изберем достойни хора да управляват, защото или няма такива, или ако има, не биха станали политици
25 Юни 2015 11:25
Диян Божидаров
25 Юни 2015 12:24
Бас държа, че отговорът ще е точно обратният - кой си ти бе, че да ти дават по 1000 лв., и ти, и жена ти работите, какво ще ги правите толкова пари? А ние, дето стоим безработни по кафенетата...


Малце не си разбрал - авторът е намикнал, че след като той брои резултатите ще ги изброи, както му се хареса (твърдят, че Сталин бил казал нещо в този ред на мисли .
25 Юни 2015 12:41
inventus

Изобщо не оспорвам логиката на автора. Само уточнявам, че за да работи едно допитване/референдум, се изисква определено ниво на интелигентност на електората. Имам горчива спомени от референдума за АЕЦ Белене, когато много медии показаха възрастни хора, убедени, че са гласували за понижаване на цената на тока. Неграмотността на хората и липсата на политическа култура у нас превръщат подобни полезни начинания във фарс.
Освен това народопсихологията на българина е особена. Няма никаква толерантност. Аз не пуша - дайте с референдум да забраним пушенето изобщо. Аз нямам кола - дай да забраним движението в града с повече от 30км/ч (имаше такива идеи). Аз нямам внуци - дай да забраним на децата да играят в градинките пред блоковете. И т.н., и т.н. Това имах предвид, а не да опонирам по принцип на автора.
25 Юни 2015 12:50
Ahhahhahha

Така съм го разбрал, така съм го коментирал.
Държа да уточня, че сега вероятно ще бъда малко пристрастен. Както вече съм споменавал тук, аз самият съм болен от рак в четвърта, последна степен. Следя доста форуми, но САМО В БЪЛГАРСКИ И РУСКИ ФОРУМИ съм срещал мнения тип - защо са хабят толкова средства за раково болните, те нали така и така ще умрат? По-добре парите да се насочат към безработните, да се вдигнат заплатите, понеже ние за такива заплати няма да работим. Естествено е да съм възмутен от цинизма на мързеливците, но това не е само цинизъм - това е и нещо друго. Аз все още работя (макар и на химиотерапия) и ми удържат около 500 лв. от заплатата ежемесечно. За последните десет години съм вкарал 60 000 лв. само от заплатата си. А този, който реве за "солидарност", не е внесъл и един лев. Така че разбираемо е да съм против някои форми на "социална справедливост".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД