:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП превърна бизнеса с руските военни доставки в политика

Никой не се замисли за подготовката на българските войници, сержанти и офицери и за рисковете, които крие за тях остарялата ни военна техника
Антоний Гълъбов
Пленумът на БСП реши да бъде внесена декларация в Народното събрание относно "разполагането на тежка военна техника" в България. Според социалистите споразумението от 2006 г. за военните учения не било достатъчно основание за приемането на американска военна техника. В същото време председателят Миков заяви, че БСП е против увеличаването на бюджета за превъоръжаване на българската армия.

Конкуренцията между "Атака", БСП и АБВ за представителство на руските интереси в България се изостря. По всичко изглежда, че БСП ще направи всичко възможно да компенсира изоставането си по темата за "тежката военна техника" и "американските бази в България". Но "Атака" запазва известно "предимство", обвинявайки именно правителството, доминирано от БСП, за сключване на споразумението на съвместните учения. АБВ си запазва ролята на по-умерен говорител на Кремъл, но се опитва да не изостава от общата говорилня за американските танкове, с които сме щели да нападаме Русия.

Въпросът, на който преди всичко БСП дължи отговор пред българските граждани, е



защо се обявява против увеличаването на бюджета за българската армия



Предложението на Министерството на отбраната е за повишаване на процента от БВП за отбрана, който е поет от България като ангажимент на Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. Разбира се, както БСП, така и "Атака" вече многократно оспориха позицията на президента Росен Плевнелиев на тази среща, както и поетите ангажименти от страна на служебното правителство. Но част от съюзническите ни ангажименти в рамките на алианса безспорно включват и отговорността за осигуряване на необходимото въоръжение и оборудване на армията.

Едва ли някой се съмнява в това, че състоянието на българската отбранителна техника е лошо. Ако не бъдат предприети необходимите действия, България е изправена не само пред невъзможността да изпълнява съюзническите си ангажименти, но и своите конституционни задължения. Единадесет години след присъединяването ни към НАТО българските бойни самолети все така не могат да участват в съвместни учения, защото не разполагат с необходимото оборудване за разпознаване. И през всички тези години проблемът не е бил в парите, а в гласната или мълчалива съпротива на определени корпоративни и политически интереси.

Никой не си зададе въпроса защо е така. Никой не се замисли за подготовката на българските войници, сержанти и офицери и за рисковете, които крие за тях остарялата ни военна техника. Вместо това, когато проблемът бе поставен в цялата му острота по отношение на военната ни авиация, мнозина реагираха бурно на перспективата въздушното ни пространство да се охранява съвместно с бойни самолети на други съюзнически държави.

Някак



неусетно патриотарската реторика бе изоставена



за сметка на отстояването на руските интереси. Говоренето срещу американските танкове придоби гротескни мащаби. Според някои "информационни източници" в България ще навлязат хиляди американски войници и "тежка военна техника". В средата на април "Атака" заяви, че етнически или религиозни конфликти ще бъдат използвани като претекст за "окупирането" на България от САЩ.

Няма смисъл да се питаме дали някой ще потърси отговорност за подобни изявления. Както и по отношение на приказките за разполагането на ядрено оръжие на Шабла, което да бъде насочено срещу Крим, усещането за безнаказаност ще продължи да насърчава упражненията по военна реторика. Би било много добре, ако главният прокурор поиска имунитета на депутатите, които си позволяват да говорят за въвличането на България във война, но изглежда твърде малко вероятно е това да се случи.

За проруската пропаганда в България няма значение фактът, че военната техника, която ще бъде транспортирана за планирани военни учения в българските военни бази, ще остане тук, така както ние не връщаме всеки път военната си техника при смяната на войниците ни във военни мисии зад граница. Няма значение и това, че техниката, която ще бъде оставена в българските бази, ще осигури само провеждането на съвместните обучения и не може да бъде използвана за каквито и да било други цели. Още по-малко значение има очевидният факт, че с танкове не може да бъде водена каквато и да било военна операция на територията на друга страна. Все пак България не е Русия.

Причината, поради която БСП се обявява срещу увеличаването на бюджета за българската армия, няма нищо общо с демонстрираната загриженост за състоянието на войските. Единственото възможно обяснение, което социалистите старателно заобикалят, е, че увеличаването на бюджета би означавало България



постепенно да ограничи пълната си зависимост



от руското въоръжение. БСП и останалите партии, поставили се в услуга на чужди интереси, ще защитават с всички сили тази последна бойна линия.

Това не би било проблем, ако имаше каквото и да е рационално обяснение армията ни да продължи да се снабдява с руско оръжие, при положение че повече от единадесет години е член на НАТО. Нито една руска компания не притежава необходимите лицензи за оборудването на военна техника по натовските стандарти. Тук не става въпрос за качеството или за конкурентните предимства на руското въоръжение. Докато българските войници, сержанти и офицери служат на руска техника, те остават неразпознаваеми за своите съюзници от алианса и по същество остават извън процеса на съвместно развитие на военните способности.

Някой би могъл да се изненада от консервативния подход към бюджетните разходи от страна на партия като БСП. Но когато става дума за превъоръжаването на българската армия, БСП е против и обяснението няма нищо общо с идеологията или ценностите на социализма. За голямо съжаление за пропагандаторите на социалистическите идеи това няма нищо общо и с борбата за мир по света.

Загубата на монополната позиция на Русия по отношение на военните доставки за България би се отразила върху цял сноп от връзки и зависимости, изградени през изминалите десетилетия. На тях дължат оцеляването си в политиката и бизнеса десетки и стотици хора. Руската монополна позиция буквално е "обраснала" със зависимости, които продължават да имат съществено влияние върху българския политически живот 25 години след началото на политическите и икономическите промени у нас. И това няма нищо общо с "любовта към Русия", нито с "традиционните братски чувства между нашите два народа".



Това е бизнес, превърнал се в политика



Липсата на каквото и да е рационално обяснение за запазването на руския монопол няма да попречи на поредната бурна дискусия в Народното събрание. Отново ще бъдат изговорени всички клишета на руската пропаганда и публичното пространство ще бъде залято със заплахи за война. Освен предизборния стремеж на БСП да се доближи максимално до Русия и "Атака"; зад приказките срещу президента и министъра на отбраната и външните работи; срещу НАТО и световния империализъм, ще продължат да прозират същите корпоративни интереси и зависимости.

За съжаление в парламентарния дебат едва ли ще намерят място въпроси като: как увеличаването на бюджета за отбрана ще се отрази върху българската отбранителна индустрия; какви могат да бъдат икономическите ефекти от изпълнението на отделни проекти от програмата, която предлага Министерството на отбраната, или как всичко това ще се отрази върху заетостта и професионалната реализация. Освен откровения популизъм, който за пореден път ще противопоставя разходите за отбрана на разходите за социална политика, изглежда, че БСП вече не е в състояние да предложи нищо друго на своите избиратели.

Старите МиГ-29, които България най-вероятно ще ремонтира.

 Старите МиГ-29, които България най-вероятно ще ремонтира.


СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
БСП влезе в състезание с АБВ и "Атака" за "окупиране" на руската тема.
41
3334
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
30 Юни 2015 20:16
Тезите на автора са толкова не само спорни, но и незащитими, че човек се чуди откъде да почне и коя първо да обори.
БСП превърна бизнеса с руските военни доставки в политика

За какви руски военни доставки бълнува авторът?
Въпросът, на който преди всичко БСП дължи отговор пред българските граждани, е
защо се обявява против увеличаването на бюджета за българската армия

Въпросът, на който преди всичко авторът дължи отговор е защо беше ликвидирана българската армия и военна промишленост от българските "демократи" под диктовката на САЩ.
Няма смисъл да се питаме дали някой ще потърси отговорност за ангажиментите, поети от името на България от президент, външен и военен министър, без санкцията на НС, да не говорим за даден мандат от суверена.
Останалите параграфи са толкова безочливи и нагли лъжи, че не виждам смисъл и да ги коментирам.
Обидно е за читателите на СЕГА да се поднасят такива буламачи.
30 Юни 2015 20:27
БСП и останалите партии, поставили се в услуга на чужди интереси, ще защитават с всички сили тази последна бойна линия.


За този с текста горе пет пари не давам. Поредното мекере, наето навярно от "Америка за България" или друга присъдружна ней измет. Нещо не го помня сред специалистите по национална отбрана и сигурност.

Но важно ми е да знам това позиция и оценка на редакцията ли е - че БСП се е поставила в услуга на чужди интереси. В случая - руски. Наистина ми е важно.
30 Юни 2015 20:34
Че кога БКП/БСП не е била в услуга на съветските, впоследствие на руските интереси? Няма такъв момент в най - новата ни история.
За статията
30 Юни 2015 20:36
Отродителите-проробовладелци облъчват 24/7...

Соц.пропагандата пет пари не чини пред проробовладелската пропаганда...
30 Юни 2015 20:38


Че кога СДС не е била в услуга на американските интереси? Няма такъв момент в най - новата ни история.
За статията


30 Юни 2015 20:42
мечкар 30 Юни 2015 20:16


След избухването на демокрацията на страните от т.нар. Източен блок, вкл. Русия, бяха наложени жестоки репарации под формата на приватизация.

30 Юни 2015 20:46
мечкар
30 Юни 2015 20:38

124 год. срещу по - малко от 10.
Няма по - голям срам в историята ни от тази партия!
30 Юни 2015 20:58
Митове и легенди от ранното СДС, Не минават вече ве.
30 Юни 2015 21:02
Митове и легенди от ранното СДС, Не минават вече ве.


Ба, не минават! Я глей зрелият ГЕРБ как кълве!
30 Юни 2015 21:15
Гълъба активен ли беше или пасивен? Харесва ми на снимката.
30 Юни 2015 22:08


защо се обявява против увеличаването на бюджета за българската армия


Кой това - Бойко Борисов ли? Ами прав е човекът - що ни е на гол тумбак чифте пищови

мечкар
30 Юни 2015 22:28
Никой не се замисли за подготовката на българските войници, сержанти и офицери и за рисковете, които крие за тях остарялата ни военна техника

На кого му пука за българските войници, сержанти и офицери. Една истинска боеспособна армия с кадърни и почтени командири е смъртна заплаха за мутроархатя. Ако могат, кратунчовците ще докарат само братя хамериканци, да ги пазят от овчето стадо, че ако то подивее, не дай си Боже, ще стане лошо, много лошо...
30 Юни 2015 23:19
Кардиф е англосаксонското начало в практическото окупиране на държавния Суверинитет на България ...
Освен срещу заплащане, името на този Автор няма нищо общо с пернатите Емблеми на Пикасо ...
01 Юли 2015 00:05
Не само БСП.
След приемането на България в НАТО, военното министерство беше овладяно от поредица търговци, които пръснаха камара пари за какво ли не, освен за модерно и нужно на България въоръжение.
Отделно петата колона е мобилизирана да вряка всеки вски път когато стане дума за намляване на зависимостта от Русия, включително за въоръжението на армията.
01 Юли 2015 00:07
Загрижил се за българските войници и офицери - затова да купим старите американски самолети(един днес падна в Индонезия)...
01 Юли 2015 06:23
Конкуренцията между "Атака", БСП и АБВ за представителство на руските интереси в България се изостря.

Пицата се смалява. Рублятата почват да се ръфат едно друго.
01 Юли 2015 08:07

отврат... толкова примитивна пропаганда при късния соц не си спомням... ама от НБУ уманитар на сороска копанка какво да очакваш

мяза на десант от изхранваните с американски грантове "независими" медии...

01 Юли 2015 08:08
Интересно е, защо редакциятта пуска такъв невероятен боклук. Или иска да се изчисти предварително, защото кметицата обещава да вдига таксата за боклука? Тогава да вземат и автора заедно със статията.
01 Юли 2015 08:25
На който не му харесва този вестник - да си чете друг.
Демокрацияебе ( както казва Парко ).
01 Юли 2015 08:58
Няма понятие "остаряла военна техника", има "годна или негодна" военна техника.
Апропо, сравнена с НАТО-вската , нашата в повечето случаи е по-ефективна.
Примери : Кубчето "Брадли" - нашите БТР-60 и БМП ; "непобедимата ламя" Абрамс - Т-62 : Ф-16 - Миг-29 и особено "Брадавичестата свиня" А-10 и Су-25 !!!
01 Юли 2015 09:32
Пропусна да посочиш превъзходството на калашника над М16.
НО
В съвременната война освен ефективно оръжие на първата линия е важно обеспечаването , логистиката , комуникациите , общото геостратегическо съотношение на силите и ресурсите.
Пример :
Блестящият марш на скок на руската десантура до летището в Прищина не доведе до никакво военно предимство на Русия.
Англичаните тихо , кротко и спокойно ги обградиха и блокираха. Помощ от никъде. Англосаксонците държаха ( а сега - още по-плътно ) всички линии за снабдяване и комуникация. Накрая почнаха да доставят вода и храна да не измрат момчетата на летището поради глупостта на Генщаба им. Много бойци от двете страни се сприятелиха и част от руските командоси след изтичане на контракта се прехвърлиха на служба на Кралицата.
Такива работи.
01 Юли 2015 09:40
Според "моралните норми" когато една статия е написана в резултат от финансиране от чужда фондация, или авторът и се издържа основно с парите от там, поне би било добре да се спомене.
Подобни писания, както и ответните реакции във форума на славни и недоразвити третокласни студенти "външна поръчка" от НБУ, трябва задължително да се маркират като платена публикация.
Но същевременно те показват, че "феноменални неръкотворни" политици от калибъра на недоучният, неикономистът и неземеделецът в отбора на РБ не са случайност. За да се пръкне знание като тяхното, явно са закусвали, обядвали и вечеряли със "статии" като горната.
Най-добре е ракетите да дойдат - и колкото повече и по-бързо толкова по-добре. Между другото дали някой от мъдрите, славни военолози, знае че ядрените ракети във Федерална Република Германия, до 1981 не са имали кодове за заключване. И в резултат от това, всеки от калибъра на Ненчов е могъл да ги задейства. И не само е могъл, но и го е правел. Кога свободната и независима журналистика ще разкрие фактите на подобни невинни шегички
~~~~~~~
#ГьобелсЛинкс
01 Юли 2015 09:53
Въпросът, на който преди всичко БСП дължи отговор пред българските граждани, е защо се обявява против увеличаването на бюджета за българската армия


стигнах дотук и не четох повече. за обществото ни като цяло е по-добре държавата да поеме дела си в здравното осигуряване и образованието да не е толкова мизерно финансирано /сравнимо с бедна африканска страна/. а напоследък против увеличаването на военния бюджет са всички, не само бсп. те го те бойко и той вече не иска самолети.
01 Юли 2015 10:00
dementor
01 Юли 2015 09:40
...Най-добре е ракетите да дойдат - и колкото повече и по-бързо толкова по-добре. Между другото дали някой от мъдрите, славни военолози, знае че ядрените ракети във Федерална Република Германия, до 1981 не са имали кодове за заключване. И в резултат от това, всеки от калибъра на Ненчов е могъл да ги задейства. И не само е могъл, но и го е правел.

Стана ми интересно.
И кво направиха останалите задействани ракети освен тази дето те уцели ?
01 Юли 2015 10:01
Пропусна да посочиш превъзходството на калашника над М16.


Щото от шейсет лета насам това си е аксиома.
А иначе, срещу глупостта нищо не може да се направи, а в армиите тя е най-често срещаното "качество".
01 Юли 2015 10:13
Не е само в армиите. За съжаление.
01 Юли 2015 10:13
рядко глупава статия
01 Юли 2015 10:32
Оставете го автора Той не знае че за да пише патриотични статии трябва да си вярва поне на себе си. Занаята му е такъв да не вярва
01 Юли 2015 10:33
[Би било много добре, ако главният прокурор поиска имунитета на депутатите, които си позволяват да говорят за въвличането на България във война, но изглежда твърде малко вероятно е това да се случи./quote]
ама в Конституцията пише:
"Народните представители не носят наказателна отговорност за изказвани от тях мнения"
Е за това трябва да се отмени промени Конституцията
01 Юли 2015 10:34
Съгласно правилата на форума е забранено да се коментира личността на автора.
Коментира се позицията изразена в конкретният материал.
01 Юли 2015 11:42
Няма по - голям срам в историята ни от тази партия!

За ГЕРБ ли става дума?
01 Юли 2015 11:47
Все пак, не видях никъде в текста авторът да обясни защо някой би трябвало да подкрепя увеличението на военния бюджет, който се харчи основно за мисии в чужбина, защитаващи нечии чужди- не български и не европейски интереси
01 Юли 2015 12:23
Имаше е един филм и една интересна реплика - "Ти не само обиждаш моята интелигентност , по лошо - ти обиждаш дори моята тъпота".
И не знам поради що Гълъба ги похвалва тия мръшляци БСП и АБВ , че били русофили??? Тия са си от атлантиците - от най-гадните ,щото само дават вид , че са проруски. Спрямо тех , ДСБ и реформаторите са си направо пичове. Поне са автентични в русофобията си и никого не лъжат.
01 Юли 2015 13:13
Firmin 30 Юни 2015 20:27

Но важно ми е да знам това позиция и оценка на редакцията ли е - че БСП се е поставила в услуга на чужди интереси. В случая - руски. Наистина ми е важно.


Питайки с този заплащителвн, сталинистки тон, едва ли ще посмеят да ти отговорят
01 Юли 2015 14:45
VOCI 01 Юли 2015 09:32
Пропусна да посочиш превъзходството на калашника над М16.
НО
В съвременната война освен ефективно оръжие на първата линия е важно обеспечаването , логистиката , комуникациите , общото геостратегическо съотношение на силите и ресурсите.
Пример :
Блестящият марш на скок на руската десантура до летището в Прищина не доведе до никакво военно предимство на Русия.
Англичаните тихо , кротко и спокойно ги обградиха и блокираха. Помощ от никъде. Англосаксонците държаха ( а сега - още по-плътно ) всички линии за снабдяване и комуникация. Накрая почнаха да доставят вода и храна да не измрат момчетата на летището поради глупостта на Генщаба им. Много бойци от двете страни се сприятелиха и част от руските командоси след изтичане на контракта се прехвърлиха на служба на Кралицата.
Такива работи.


Това го видях с очите си през 2003-та. Русначетата държаха малко периметърче покрай пистата, няколко палатки и един хеликоптер Ми-17. В същото време терминалът в южния край на пистата беше готов, гражданския в северната също. Персоналът на КФОР бяха настанени в сглобяеми модулни постройки, климатизирани, с ВиК. В един кучи студ, минус 15 градуса, натовците им предложиха да ги настанят и тях. Май чак след като закараха едно войниче в болница с измръзвания на крайниците, кандисаха.
01 Юли 2015 15:26
Хайде сега щом нечии измислени тези, казват нещо против Русия и веднага се намират вдигнати палчета за статията макар и малко(все пак това е СЕГА). И обратното ще важи. Аз просто съм втрещен как е възможно, тоз човек, който поне едно време помнех като балансиран коментатор да цепи такива НЕПОИСКАНИ глупости, по тема които е много далеч от него. Явно наистина усвоява разни проектни финансирания, а щом си политолог си пенкилер по всяка тема.
01 Юли 2015 21:52
Смешник
Единадесет години след присъединяването ни към НАТО българските бойни самолети все така не могат да участват в съвместни учения, защото не разполагат с необходимото оборудване за разпознаване.
Че те и в момента участват в съвместни учения, бе охлюв. На Графа едно свършва, друго почва. Седни си, двойка!
Би било много добре, ако главният прокурор поиска имунитета на депутатите, които си позволяват да говорят за въвличането на България във война
т. е. пак трябва силом да затворим устата на всеки, който открито говори неполиткоректни истини. Е къде е разликата отпреди 89-та?
В средата на април "Атака" заяви, че етнически или религиозни конфликти ще бъдат използвани като претекст за "окупирането" на България от САЩ
Е тук атака са попресолили манджата, наистина. За какво да ни окупират, като държат Боковци, Цецовци и Цецки за топките.? Пардон, Цецка не я държат по разбираеми причини. И Ненков не го държат-по същите причини, няма топки. Затова Ненков и Цуца-за ненките
Няма значение и това, че техниката, която ще бъде оставена в българските бази, ще осигури само провеждането на съвместните обучения и не може да бъде използвана за каквито и да било други цели.
Това къде го пише? И дори да го пише някъде, няма ли при евентуална промяна на обстановката (разбирай война) това правило автоматически да отпадне?
Още по-малко значение има очевидният факт, че с танкове не може да бъде водена каквато и да било военна операция на територията на друга страна. Все пак България не е Русия.
Ми то първо беше логистичен център с трима офицери, някой компютър, два-три телбода и кашон принтерна хартия. После дойдоха два танка, които явно ще станат повечко. Няма да ни учуди и появата впоследствие на ракети и други принадлежности.
Докато българските войници, сержанти и офицери служат на руска техника, те остават неразпознаваеми за своите съюзници от алианса
Следващата глупост. Абе тоя що не си бистри с Огнян Минчев и другите капацитети цоциологията, политологията или к'вато там измишльотина е учил ? Най-мразим такъв галош да се изказва компетентно от последна инстанция по въпроси, които не разбира. Още 2004/2005 соц техниката като Су-25, Ми-24, Л-39 и пр. беше снабдена с TACAN, VOR/ILS, GPS и прочие западна навигационна апаратура. Транспондери имат всички още от началото на века. А системата за опознаване"свой/чужд" е едно блокче с 3-4 антени, дето ще ти го монтират и в кварталния гараж за 20 лв. Или говори за сухопътните войски, ми не знам танковете и БТР-ите да имат такива системи за опознаване. Турците сигурно са много големи загубеняци да си купуват руски БТР и после някой съюзник да се припознае в силуета и да ги одруса, понеже са руска техника?
Въобще, такава некомпетентна и мракобесна статия отдавна не бях чел. Диян Моркин си беше глъмар, но е нещо като титан на мисълта в сравнение с този непеошник.
01 Юли 2015 22:06
Ето го последният ни военен министър. Порадвайте му се. Като благ мехлем е за сърбежа ви покрай "руските военни доставки".

Ангел Найденов е на 56 г., депутат от БСП с дългогодишен опит в Народното събрание. Военен министър в правителството на Пламен Орешарски. Известен с пронатовските и проевропейските си позиции, заради които вероятно бе изключен от Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП в края на миналата година, след като Михаил Миков оглави партията. Найденов отказа да коментира пред ПИК събитията от последния пленум, на който от ИБ бяха извадени и Антон Кутев и Кристиан Вигенин. Той обаче бе болезнено откровен за това, което се случва през последните месеци в БСП.
- Г-н Найденов, забелязвате ли, че има русофилски кръгове в БСП, които се радват на поведението на гръцкия премиер Алексис Ципрас спрямо кредиторите на Гърция и спрямо Европейския съюз?
- Сигурно. Това не е само в БСП. Има достатъчно русофилски настроени български граждани, които отдавна гледат на Европейския съюз като на организация, която налага някакъв диктат на по-малките държави, в това число и на България.
- Вие така ли виждате Европейския съюз?
- Не, естествено (смее се). По-големият проблем е желанието на кръговете в БСП да сложат знак на равенство между БСП и русофилското движение. Нека да напомня, че консенсусът в България по отношение членството в НАТО, което пък отвори пътя и за членството ни в Европейския съюз, беше именно с позицията на БСП „за” членство в НАТО. Аз не мисля, че е възможно едното без другото. Има, разбира се, страни, които са членове само на едната организация - България не е в тази ситуация. За мен членството в НАТО и ЕС са двете страни на една и съща монета и това са приоритети, по отношение на които БСП не бива да допуска колебание или съмнения в нейната позиция.
- Каква е тенденцията в БСП?
- Аз съм казал вече, че се случва промяна на образа и на облика на партията силно наляво. Поне на този образ, който БСП има от 1997 г. насам. Това е моето заключение. Случва се пълна доминация на така нареченото ляво крило.
- Това непременно лошо ли е?
- Не казвам, че е лошо, а казвам каква е моята констатация.
- Може ли да спечелите електорат примерно от „Атака” по този начин?
- Не. Нито ще върнем хора, които по една или друга причина са били разочаровани от БСП, нито ще привлечем хора, които гласуват за други политически формации, които са по-наляво от нас. Това според мен е илюзорно.
- Към кой електорат трябва да се насочи БСП тогава?
- Млади и активни хора.
- Вие самият не се ли чувствате все повече като чуждо тяло в БСП?
- Не, не се чувствам като чуждо тяло, защото не мисля, че моето мнение е изолирано. Аз съм не просто свидетел, очевидец на промените и на развитието на БСП, но аз съм и пряк участник в тях от 1989 г. Разбира се, че ме боли за всичко онова, което се случва и което най-лаконично наричам „промяна на образа и на облика”. Но това все още не ме демотивира. Все още!
- Алексис Ципрас категорично отказва да подпише споразумението с кредиторите. Правилна ли е според Вас тази позиция?
- Не, не мисля, че е правилна.
- Защо?
- Защото изправя Гърция пред риска от не просто фалит, а от много сериозни последици с дългосрочно въздействие. Банкрутът на една държава означава проблеми, далеч по-големи и по-дълбоки, отколкото подписването на споразумението. На всичко отгоре той застрашава под една или друга форма и единственото в рамките на еврозоната и на Европейския съюз, и съответно дългосрочните планове и инвестиции и на Гърция и по отношение на Гърция. Разбира се, това има своите социални обяснения и нежеланието на Ципрас да отстъпи от предизборните си обещания и съответно правителствената програма. Най-вероятно собствената му партия щеше да го бламира в парламента, ако беше предложил одобряване на условията по споразумението. Аз обаче чувам, че по време на провеждане на референдума на практика това споразумение няма да бъде в сила. С основание тогава се поставя въпросът – какво точно ще одобрят гръцките граждани.
- Същевременно обаче чуваме гласове и от Европейския съюз и от Международния валутен фонд – че те разчитат на този референдум, с което го признават.
- Аз не съм чул, затова задавам въпроса – ако е вярно, че към момента на провеждане на референдума споразумението няма да бъде в сила, тогава какво точно ще бъде одобрено? Второ, те вероятно разчитат да бъде потвърдена необходимостта от сключване на това споразумение, което пък от друга страна ще бъде един вид пак бламиране на Ципрас, доколкото той до този момент отказва да подпише споразумението при тези условия.


Не е ли сладък! Този беше говорител на партията, че и министър на отбраната. Как да не печелиш избор след избор с такъв начело, а!
01 Юли 2015 22:26
Как да не печелиш избор след избор с такъв начело, а!
Както писа един братовчед на Баскервил в руски форум:
Проблема состоит в том что придя к власти красные тоже становятся голубыми.
02 Юли 2015 09:06
Сини или червени - не това е проблемът. Демокрацията предполага политически плурализъм, многообразие.

Проблемът са мекеретата - не сините, не и червените. Боклукът цвят няма.
02 Юли 2015 16:38
Лошото е, че през последните 20 години, много хора започнага да си изкарват хляба с платени русофобски писания, финансирани или от чужбина, или от местните представители на чуждите сили. Авторът на горната дописката - включително. Очаквам след като се дава по подобен начин трибуна на русофобите за да ни облъчват с пропагандата си, като компенсация да чуем какво мислят по въпроса хора на които не мразят Русия или не се препитават чрез плюене по нея, а имат нормално и безпристрастно отношение към тази страна и нейния народ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД