:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Констатации

Шуробаджанащината превзе фонд "Научни изследвания"

Ако не вярва на одита на инспекторите си, министър Тодор Танев може да забележи поне очевадните конфликти на интереси
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Може би е редно министър Танев да обърне най-сетне внимание и на научния фонд.
Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев напоследък понамали медийните си изяви. Няма ги редовните понеделнишки пресконференции, няма ги гръмките изказвания от сорта на: "Кой, ако не аз? Кога, ако не сега?". Съответно няма и кой да го тормози със смущаващи въпроси. Например за съсипващия одит на фонд "Научни изследвания", който откри една камара нарушения в администрацията и организацията на държавния орган, разпределящ държавните милиони за наука у нас. На фона на това и стартът на тазгодишната конкурсна научна сесия е сериозно забавен, финансирането на редица проекти е под въпрос. А споменът от 2012 г., когато пари се раздаваха на близки фирми, е пресен.

Какво има черно на бяло? 30 страници одитен доклад на МОН, обхващащ периода 2013-2014 г., в който всяко второ изречение започва с



констатация за някаква нередност -



"назначен е без конкурс...", "липсва анализ на...", "не води аналитично сметката...", "не е осъществен контрол по...", и т.н., и т.н. На този фон откровенията на министър Танев, че докладът е смущаващ, са евфемистични. Странно е защо подобен документ тъне в мъгла и не се дава на никого за публично ползване. Все пак става дума за над 2 млн. лв. държавни средства, а дори не всички депутати разполагат с него. Какво остава за членовете на Изпълнителния съвет на фонда, които четат от вестниците какво пише в него. "Сега" успя да го получи едва след като го изиска по Закона за достъп до обществена информация.

Докладът е прелюбопитно четиво за незапознатите с тъмните дебри и битовата част на науката у нас. Плащане за дейности, дублиращи работата на администрацията, назначения на служители без съответния конкурс и нужния стаж, редовно пилеене на пари за договори с външни фирми, превишаване със стотици хиляди левове на заложените разходи за персонал и обслужване на фонда... Това са само част от констатациите на одиторите на министерството. Няма нужда човек да бъде експерт, за да разбере, че в работата на този фонд има нещо гнило. Не е работа на проф. Тодор Танев да играе ролята на прокурор, но като министър той има право и задължение да контролира фонда, защото той назначава членовете на управителния орган на фонда - Изпълнителния съвет. И например, ако не уволни сегашния управител Николай Христов, то поне да го подсети да се освободи от компрометирания вече бивш шеф на фонда Христо Петров.

Петров бе уволнен като управител в началото на 2013 г., когато гърмеше скандалът с неправомерното финансиране на 22 фирми, близки до тогавашния министър Сергей Игнатов. Христов обаче го е приютил отново - като юрисконсулт, който на всичко отгоре не върши работата си поради дългосрочен отпуск по болест от юли м.г. Настоящият управител на научния фонд обаче не назначава човек по заместване, а преценява, че е по-изгодно да даде 17 хил. лв. на външни юристи, които да оказват правни услуги! Христов също така



не изпълнява решенията на Изпълнителния съвет (ИС),



както е по закон, променя годишната оперативна програма, без да го съгласува с ИС, и др.

Проф. Танев явно не вярва на безбройните констатации за нарушения във фонда, защото след възраженията на Христов, подадени в 10-дневен срок, решава, че е нужна външна експертиза. За момента не е ясно дали такава е стартирала. Затова пък министърът е възложил на три свои дирекции - "Правна", "Наука" и Инспектората към МОН, да направят повторна проверка. Интересно е какво още ще проверяват те, освен че нищят дали председателят на ИС проф. Венелин Енчев е избран правомерно. Което пък е потвърдено преди 2 месеца от правната дирекция в отговор на въпрос на зам.-министър Костадин Костадинов. Този развой на нещата няма как да не наведе на извода, че постоянните проверки и доуточнявания на нарушенията целят единствено да потулят нередностите.

Извън събиращия прах засега доклад министър Танев би могъл да се задейства и само поради един-единствен, но скандален и изключително показателен за нивото на фонда случай. Става дума за Боряна Янкова-Хаджиева, която е секретар на научноекспертната комисия по природни науки на фонда, впоследствие назначена и за секретар на Изпълнителния съвет. Дотук всичко щеше да е наред, ако въпросната дама не беше на щат и в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), катедра "Информационна среда за туризъм, изкуство и култура", с ръководител проф. д-р Евгени Велев. Още по-интересно става, когато се види, че проф. Велев има спечелен проект за близо 227 хил. лв. от миналогодишната сесия в научния фонд. Ако на проф. Танев



това не му се струва конфликт на интереси,



би могъл да го даде на комисията за установяване на този вид нарушения.

Любопитните подробности не свършват. Майката на Боряна Янкова - проф. Иванка Янкова, в момента е декан на Факултета по библиотекознание и културно наследство в УниБИТ. Преди това е била директор на Университетската библиотека на СУ, откъдето обаче е уволнена заради конфликт на интереси. През 2012 г. майката е привлечена като експерт в комисията по културно-историческо наследство на фонда, като по това време дъщеря й е била секретар на друга комисия. Макар и недоказуемо, съмненията, че те са имали възможност да влияят при оценяване на проектите, остават. Същата година - 2012 г. - майката участва в проект, финансиран от научния фонд, в качеството й на професор от УниБИТ. Иванка Янкова участва и в още два проекта към фонд "Научни изследвания" - през 2008 -2011 г. като ръководител, и през 2009 г. като част от екипа. В два от проектите участва и племенницата й (и първа братовчедка на Боряна) гл. ас. Силвия Станчева. Най-фрапиращото тук е, че Станчева е избрана за асистент в катедра "Библиотечен мениджмънт" на УниБИТ на конкурс, чийто председател на журито е лелята Иванка Янкова, което си е чисто нарушение на закона за академичния състав. Ето в този случай просветният министър би могъл да действа. Но не действа.

Докога? Ако не можем да си оправим държавното финансиране за наука, какво остава за европейското, по което до 2020 г. страната ни би трябвало да усвои 560 млн. лв...
Снимка: Михаела Катеринска
Вече бившият министър на образованието Сергей Игнатов дава обяснения пред депутатите от просветната комисия за дейността на фонд "Научни изследвания". Време е и проф. Тодор Танев да се "отчете" по въпроса.
Снимка: Борислав Николов
Преди 3 години учените излязоха на протест пред МОН заради нарушенията във фонда, разпределящ милиони за наука.
17
4988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
08 Юли 2015 20:47
чийто председател на журито е лелята Иванка Янкова, което си е чисто нарушение на закона за академичния състав
Няма никакво ограничение в закона, дори майка да й беше.

Сарайско-библиотекарската мафия е посегнала и на Фонда. Няма изненада. Толкова е алчна и бездарна, че накрая винаги лъсва, но никога не връща парите.
08 Юли 2015 23:59
Каква наука има в България? БАН още ли не е закрит?
09 Юли 2015 09:10
И например, ако не уволни сегашния управител Николай Христов, то поне да го подсети да се освободи от компрометирания вече бивш шеф на фонда Христо Петров.
И Николай Христов и Христо Петров са за изгонване. Венелин Енчев е дал Николай Христов на прокуратурата. По време на Христо Петров, както си му е редът ние поискахме член от Фонда да присъства на нашата Обществена поръчка по проекта. И както си карам колата между Бургас и Варна ми се обажда една дама която се представя за юристка от фонхда и ми нарежда да и пуснем граждански договор за присъствието и на тази обществена поръчка. Каза, че от НБУ са и пуснали 500лв, после научих, че Христо Петров взел и от институт на БАН пари. Нашата отговорничка и се обади и и каза, че Фондът е държавна институция и пари не трябва да се искат. Тя отговори, че е на договор със фонда. Тогава, обаче избухна голения сканадал във Фонда и тя не се появи повече. Това обяснява, защо се назначават извънщатни служители във фонда. По този начин се вземат незаконно пари и корупцията расте.
А сегашния министър явно замазва нещата, защото са съпартийци ръбове от РъБъ-то с Николай Христов. Този Наполеон Танев съвсем оплете конците в министерството и е също за изритване.
09 Юли 2015 09:11
Каква наука има в България? БАН още ли не е закрит?
bostanji, айде сопри се и не се изказвай за неща, които не ги разбираш. Сега Танев щял да прави някакви научни центрове. Същите центрове ги има в БАН. На този идеите му бълбукът като пролетен ручей. Само дето са много невчесани. Ама в МОН вече ги сърбят ръцете, как ще бръкнат в кацата пълна с милионите от ЕС. У нас завъртят ли се някои милиони и вече започва да ги влече неудържимо да присвоят колкото се може повече от тях.
09 Юли 2015 10:07
Ами какво да се прави като цялата наука е щура баджанащина
09 Юли 2015 10:37
Нещо ново в РБ? Ми нищо, краде се. Ама много!
Бъдете здрави!
09 Юли 2015 10:52
Със заплати на професорите си 400 евро България не може да усвоява Европейски фондове за половин милиард. Учените ни изчезват главоломно и никой не иска да се занимава с наука. Нека Бг-политиците да оправят заплатите на учените си и след това да искат пари за наука. Иначе парите ще отидат на вятъра – строителство и научна инфраструктура с която няма кой да работи.
09 Юли 2015 11:01
Най-тъпото е, че учените които наистина се занимават с наука,
са толкова потиснати, че не могат да надигнат глава срещу тази
мафия. Това е някакъв 100-глав змей.
А трябва ли учените да се занимават с революции ?
Те по дефиниция не са много настроени на такова поведение.
09 Юли 2015 11:03
Но ако българските учени, доколкото такива са останали,
искат да усвоят парите по ОП Наука, а да не им бъдат откраднати както обикновено,
този път наистина трябва да се организират и да се опълчат.
Иначе, пак ще си налягат парцалите и само ще мрънкат под сурдинка.
09 Юли 2015 11:04
Щуробаджанащината е навсякъде в държавните учреждения.
09 Юли 2015 11:23
"Ако не можем да си оправим държавното финансиране за наука, какво остава за европейското, по което до 2020 г. страната ни би трябвало да усвои 560 млн. лв..." Няма страшно! По усвояването, еле па в нАуката, сме първопроходци и нЕмаме равни! Ще се развихрят едни проекти, едни техпаркове, ще падне едно тъкане на нАучни черги и тъпчене на дюшеци...Справка - "Зетьошуробаджанакизмът", Захари Стоянов, том 3. Остава само професор Тодор, освен да препрочита "Катков умрял", да направи нещо и за ширещата се роднинска любов и благоденствие в подопечния му вилает.
09 Юли 2015 12:05
Мисля, че учените в България трябва да направим подписка срещу приемането на EU финансирането, до като не се накажат виновниците за корупцията във ФНИ и не се повишат заплатите ни.
Стига кражби!
09 Юли 2015 12:05
Мисля, че учените в България трябва да направим подписка срещу приемането на EU финансирането, до като не се накажат виновниците за корупцията във ФНИ и не се повишат заплатите ни.
Стига кражби!
09 Юли 2015 12:06
Мисля, че учените в България трябва да направим подписка срещу приемането на EU финансирането, до като не се накажат виновниците за корупцията във ФНИ и не се повишат заплатите ни.
Стига кражби!
09 Юли 2015 12:12
Абе на нас май ни трябва един чичко Сталин. По негово време целият фонд, барабар с министъра Танев щяха вече да строят Волго-Донския канал.
09 Юли 2015 12:20
И кой е казал, че шуробаджанащината е нещо лошо ?
Напротив, решава твоите проблеми.
Сега и мен да направят някъде някакав фактор, веднага ще си назнача жената на хубава заплата.
Защото вече от години е безработна и ние изнемогваме само с моята саплата.
И след като по редовния начин не става, ами тогава ще го направя по втория, с връзки.
Някой да ме упрекне в нещо ?
09 Юли 2015 15:38
Сега и мен да направят някъде някакав фактор, веднага ще си назнача жената на хубава заплата.
Повечето хитрушани така правят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД