:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хапки

Kулинарните трикове на BG туризма

Каквото и да е останало по хладилниците от два-три дни, комбинативният шеф готвач го обърква в нещо ново, дава му екзотично име и го предлага като екстравагантна салата
Храната по курортите е с меко казано спорно качество, но менютата са поне забавни. На снимката се предлага салата "Kum who, who swat, Soniabrother who" Т.е. "кой кум, кой сват, кое не Соня брат"
Поръчах си гаспачо. Избягвам да го правя в български ресторант, особено от супертуристически тип, като тези по морето. Причината е на около петнайсет години - преди толкова време в едно от онези "пиратски корабчета", превърнати в механи по курортите, ме натровиха с една такава студена доматена супа така, че цяла нощ прекарах гушнала тоалетната чиния.

Не знам какво бяха сложили в нея, но истината е, че и душата ми миришеше на белина поне още три дена след като доматеният ад приключи. Е да де, ама достатъчно време е минало, казах си този път.

Дай да видим като как се развива гаспачото по нашите географски, курортни ширини цели петнайсет лета по-късно!

Сервитьорът, видимо опитен, от тези, дето ти се подпират на ъгъла на масата, докато ти взимат поръчката и лекинко ти намигват, когато си готов, ми обяснява с умалителни как я правят.

"Начи... слагами доматки тъй, нарязанки и пасиранки, лукчи малко, чесанчи леко така, да ни съ прекали, ся нашият готвач тука слага и червена пиперка за вкус, малко босилечи и тъй..."

"А с олио или зехтин я готвите", питам аз. Тук сервитьорът леко се спича, защото не знае кой е правилният отговор според моя вкус. "А!... Той идин път със зехтин, друг път с масло..."

"Както и да е, казвам, дайте едно гаспачо за начало!" Шумно затварям папката с менюто, а сервитьорът ме похвалва за избора с едно "Чудесен избор, мадам!"



И десет минути по-късно гаспачото идва



На вид е тъмно, керемиденочервено, като цвета, който придобива купешката лютеница, останала дълго по стените на буркана в хладилника. Докато се поклаща в чинията, полека на повърхността се отделят малки локвички мазнина, под която се оформя пласт вода. Като разбъркам с лъжицата, по-плътната долна част се изкачва за малко нагоре и после отново потъва на забавен каданс. Безпомощно плуват няколко кубчета лед, около които се концентрира черен пипер и прашинки някаква зелена подправка, предполагаемо сух босилек.

Въпреки смущаващия вид, опитвам на вкус. Изобщо не е нужно да съм експерт гастроном, за да отгатна мигом ресторантската рецепта - разредена с вода и олио студена смес от кетчуп и лютеница! Преди петнайсет години беше поне консерва с домати на кубчета. Нещата с гаспачото очевидно никак не са добре...Всъщност, преди да седнете в който и да е ресторант по морето това лято, добре е да си дадете сметка на какви рисковани кухненски трикове можете да попаднете. С желанието да ви предпазим от някои от тях аз и група изстрадали от българското черноморско гурме приятели (между които и един сервитьор в ресторант в Несебър) обединихме опита си и ви го споделяме. Пък после вие си решавате дали да е сандвич, дали да е дюнер, дали да е пица или морски деликатеси!



Въпросът с таратора



е горе-долу като този с гаспачото. Ако в домашните ви рецепти тараторът се прави от кофичка кисело мляко, разредена с половин кофичка вода, то в типичния курортен ресторант пропорцията е обратната. Важно е просто студената супа да е бяла на цвят. Краставицата, за по-бързо, често е рендосана, при това с обелката. Чесънът, ако има такъв, е на прах.

Китайски, който мирише още по-гадно и настоятелно на другия ден. Орехи и копър са екстри, които в по-претенциозните ресторанти се приемат за опция. Ако са част от рецептата, сигурно е, че ще имате повече черупки, отколкото орехови ядки, така че внимателно със зъбите. Тараторът в курортните ресторанти НЕ СЕ прави със зехтин, така че не вярвайте на сервитьора.

Също така си знайте, че водата е тази от чешмата. Затова в места като модерното село Лозенец например с таратор и кубчета лед със сигурност си докарвате класическия за там ежегоден стомашно-чревен вирус.



Салатите по "екзотични" рецепти



Има ги всякакви. Поръчвала съм си салата "Олга", салата "Бандера роса", салата "Стъпала с пясък" и "На баба ти хвърчилото" (съвсем сериозно!). Винаги в тези случаи става дума за някаква странна смес от сурови и варени зеленчуци, към които е добавено нещо изостанало от менюто предния ден - я топка качамак с няколкодневна коричка, я залепнала паста, я картофи от смесената гарнитура или червен боб пак от там.

Когато салатата ви има майонезен или млечен сос, пардон, "дресинг", бъдете особено внимателни, защото е почти сигурно, че задачата му е да прикрие лошия търговски вид на продуктите. Т.е. каквото и да е останало по хладилниците от два-три дни, комбинативният шеф готвач го обърква в нещо ново, прибавя малко зелена салата, домати и краставици, дава му екзотично име и го предлага като екстравагантна салата.

С малко свеж червен лук или стръкове магданоз и босилек всеки бъркоч започва да изглежда сравнително добре.



Гозбите с кайма



Чудно звучат в менюто! Домашна мусака, домашни кюфтенца яхния, домашна супа топчета, домашни пълнени чушки или тиквички с кайма... Домашни, домашни...колко да са домашни? Говорим за една и съща евтина кайма, в която дупетата, копитата и жилите са повече от месото, смесена фабрично и дълбоко замразена в горещото лято на 2005-а примерно.

Добре де, вероятно преувеличавам, но не вярвайте, че някой ходи и зарежда в жегите месо от екологично чисти свине, расли на свобода из предбалканските полета. В бързооборотната кухня на курортния ресторант каймата е заготовка, която се прави наведнъж и е една и съща за всичко, що е готвено с нея. Затова и мусаката има същия вкус като този на соса за спагетите.

Да не говорим, че една година в гювечето ми имаше просто намачкано кюфте на скара, вероятно изостанало от предния ден (надявам се да е било само от предния, де). Малките разлики, ако изобщо има такива, са в допълнителните подправки за вкус - босилек в каймата за лазаня, джоджен в каймата за пълнеж, чубрица в каймата за мусака.



Предястията с яйца



Тук вече комбинативността на хората в кухнята е главозамайваща. Каквото и да е изостанало наоколо, включително и по чиниите на нахранените клиенти, може да бъде върнато в употреба тутакси с помощта на две-три разбъркани яйчица.

Взимате кьопоолуто от вчера, варените картофи от оня ден, останалите задушени зеленчуци от чинията на някое злоядо детенце, обърквате всичко това с яйцата, изпържвате го, наричате го "омлет по селски" и го сервирате. Ако ви се занимава малко повече, можете да капнете и малко мляко или сос бешамел (брашно, вода, мляко на прах и олио), да турнете една щипка сода, че да бухне, и да го запечете във фурната - това вече отвсякъде си е суфле "Провансал"!

В никакъв случай не забравяйте да декорирате със стръкче магданоз отгоре или с елегантно полегнал пресен зелен лук. Това чудесно замазва очите на претенциозния клиент. Ако сервирате и с екстри - крутончета от стария хляб от началото на седмицата примерно - си е истинско гурме.



Богатите менюта



Много им се радвахме едно време, но сега сме наясно, че колкото повече кулинарни чудеса ни обещават в един ресторант и колкото повече менюто прилича на Достоевския "Идиот", толкова повече се опитват да ни направят на такива.

Бъдете подозрителни към всякакви "... по еди-какъв си начин" манджи. Гъби по пармски, паста по неаполитански, кюфтета по чирпански, яхния по пирдопски, патладжани по гръцки... Зад всичко това най-често се крие някакво кухненско нехайство и ресторантьорски трик - става дума за една и съща съставка, къде умело, къде не толкова умело префасонирана от лелките с бели престилки до печките.

И с десертите е така - застоялата бисквитена торта, надробена и сложена в чаша с малко ванилов крем се превръща в шумлой галушки; забравената баница заливате с мляко със захар и запичате малко, за да стане сладка баница; палачинките от вчера стават солена палачинкова торта, ако ги намажете с лютеница и руска салата (пак от застоялата, разбира се) и ги поръсите с настърган кашкавал; завехналите плодове са чудни за плодова салата, само не се скъпете да ги покриете с огромна топка сметана от спрей.



За морската храна пък направо не ми се мисли, защото там си е цял кулинарен раздел!



То са мидени салати, панирани миди, октоподи и калмари, пълнени риби, печени опашки и т.н., които можете да видите във всякакво ястие, стига към името му да сте добавили нещо от типа на "моряшки", "капитански", "мечтата на водолаза", "похотливата сирена", "остров Бали", "бургаски вечери", "корабен дневник", "малката русалка", "тайната на мидата" и т.н. Въпрос единствено и само на въображение е.

Същото е и с алкохола. Това обаче е една друга тема, от която наистина боли глава.
 Кулинарна аранжировка със силен подтекст
 Салати по екзотични рецепти - става дума за някаква странна смес от сурови и варени зеленчуци, към които е добавено нещо изостанало от менюто предния ден. Когато салатата ви има майонезен или млечен сос, пардон, "дресинг", бъдете особено внимателни, защото е почти сигурно, че задачата му е да прикрие лошия търговски вид на продуктите.
41
5361
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
08 Юли 2015 20:31
Това е моето мнение от години, въпреки, че не съм толкова наясно с подробностите.
Позволявам си само бира с пържени картофи.
А за риба, признавам само капанчето след рибарското селище по пътя за пристанището на Лукойл.
Тази година не съм го посещавал.
Чак на есен, като се изтеглят "курортистите".
Не се употребява вече тази дума.
08 Юли 2015 20:55
Има и хубави. Но не са за туристи. Ако минавате през Влас потърсете Севда.. Под чевермето,но няма табела. Джолан с пресни картофи или рапани....прясна риба...семеен ресторант.Трябва ви местен за да влезете. Носят се слухове че има касов апарат....
08 Юли 2015 21:22
Най-после нещо свястно от веб-кафето...
--------------------
Сайтът на Генек
08 Юли 2015 21:30
Има и други хубави заведения....но са все семейни и се губят в ширпотребата. Под Лагуна , вдясно, има капанче. Пробвайте истински миди скордаля, на излизане от Несебър за Равда има отбивка по черно преди Академика. На самия плаж има рибен ресторант....във Варвара вижте къде е Димо....това е друг тип заведения,друга кухня...друго усещане,какво можеше да е....
08 Юли 2015 21:37
Но не очаквайте гаспачо,карпачо или котлети по киевски. Както и касова бележка или сервилен сервитьор. Просто прясна риба,домашни рецепти и максимум пет маси. Това не е масов туризъм. Истината е в зоната на здрача.
08 Юли 2015 21:54
Само чуй кво е бтърсил автора!! Гаспачо! Все едно в Биская да си поръчам капама или тажин в Стокхолм. Кус- кусът в Токио сигурно е толкова калпав , колкото темпура в Рабат!
08 Юли 2015 22:12
На морето-гаспачо, тататор и екзотични салати...?
Що бе булка? Цаца, бира, сафрид, попчета....нормални морски неща, салата от домати и краставици...няма как да сбъркаш.
08 Юли 2015 22:17
Цаца, бира, сафрид, попчета


+ шкембе
И през вечер на барбекюто на семейния хотел, където съм отседнал. 3-4 ракии с шопската и после 2 бири със скарата
Дървени въглища си нося от вкъщи. Немам вяра на купешките
08 Юли 2015 22:20
Не еточно молекулярна кухня , но е модерна версия на гаспачо от семейно ресторантче в Царево ( собственикът е бил корабен кок) печен черсен пипер,печени люти чишки и нарязан червен лук се подреждат върху препечена филийка и нарязан на шайби слънчев домат. В бледер пускаш средата на филия бял хляб,четвърт връзка магданоз или пресен кориандър , люта чушка, един домат,захтин ,винен оцет и сол на вкус. Монтираш,оставяш за пет минути да почине и поднасаш с пастис,узо,ени ракъ или мастика като салата.... Иначе влизаш в ширпотреба ресторант с четирсет кинта за пейпърстек и водка от бидон за три кинта и искаш кухня от Мишлен докато до теб английски тинейджъри се опитват да си махнат глаевата за пет минути и петнайсет лири.
08 Юли 2015 22:27
3-4 ракии с шопската и после 2 бири със скарата


Преди години имаше един работник при мен, здравата си пийваше.
Един ден разправя на ТРЗ-то бай Кръстьо: Снощи в "Дупката" ударих 3 коняка, после в "Стъклото" 2 ракии, бири, мента и т.н.
И Бай Кръстьо: Бе Иване, не е ли много?
А-а, не е много бай Кръстьо, но организма не понася повече.

Та, не е ли много бе Атанасе?
08 Юли 2015 22:33
Та, не е ли много бе Атанасе?


Ена седмица почивка в годината...разрешено ми е
08 Юли 2015 22:53
Таляна на Отманли е селогодишен. Лефер,паламуд,попче,барбун,цаца,хамсия,сулкс....рядко морска пъстърва,врана,барбун,зарган,хамсия.....това,което е в морето и околните язовири според сезона.....гаспачо на пиратския клраб си е суицид.....де ги щамповат тия блондита бе? Едва ли в катедра астрофизика!
08 Юли 2015 23:05
Добро и поучително писание на авторката, бравос!
За съжаление, в някои BG ресторанти е така. За радост, не във всички е така. Нещата опират преди всичко до култура, съвест и майсторлък.

А тук изкопах малко усмивки от старите постинги. Годината е 2006, форумът е на "Новинар". Който не го мързи - да прегледа форумната дискусия.

http://novinar.bg/news/andre-tokev-predsedatel-na-asotciatciiata-na-gotvachite-i-glaven-majstor-na-hiltan-balgarinat-e-oshte-na-nivo-rakiia-i-shopska-salata_MjAzMDsyMw==.html

027

Даскал Цеко - готварството не е за всеки 09-09-06 15:04ч

... Забелязал съм и друго едно гнило явление в България. Миналата година (2005 - заб. моя, ДЦ) ходих в няколко прехвалени ресторанта в София и други градове. Още от вратата ме посрещат келнерите с всепронизващ рентгенов поглед и ме преценяват – аджеба, дълбока ли ми е кесията, или само ще се хабят да ходят до кухнята и обратно. Защото с местните муцуни келнерите са свикнали – отдалече ги разпознават и моментално се разтапят от угодничество, само като ги съзрат, ама такива като мен са им малко неясни. Гледам менюто и почвам да се чудя и се мая. Три четвърти от манджите са яко измислени от готвача, че и едни купешки, засукани названия им турил – да се шашнеш, ама си личи моментално, че са аджамийски мешавици. Такива манджи няма по света, така продукти не се смесват, такива сосове може да спретне само човек, дето не е ходил по-далеч от Драгоман, а и да е ходил, носил си е хляба, захлупците и кашкавалеца, че да си пести валутицата (тъй де, защо да си даваме парата на немеца, и у нас има кой да я яде). Та за манджите – тежки, мазни, несъвместими мешавици от мръвка, бекон, рокфор, гъби, консервирани зърна, кочани, екзотични плодове и всякаква подобна плява, всичко това безмилостно запържено, замазано, зализано, нанизано и поднесено. Е затова все още триста пъти предпочитам да ида в някоя хубава нашенска механа или обикновена кръчма, отколкото в подобни префърцунени заведения. И да си пия ракията с шопска салата, вместо да ставам жертва на пишман-кулинарни “експерти”.
09 Юли 2015 00:17
Отдавне не се храня в ресторанти. Поне в България, но и на други места в Европа ресторантите не са стока.
Понякога, когато имам среща в ресторант, поръчвам нещо без повече три съставки, и ако не ми хареса, не го ям.
За морето - не вярвам на сезонните ресторантьори. Наемаме си апартамент с кухня, и с жена ми импровизираме - обикновено салати, риба, прясно месо.
09 Юли 2015 00:20
А историята с гаспачото ме разсмя. Веднъж, воден от спомените ми за паеля в Барселона, поръчах паеля в Ротердам. Не открих никакви сходства, освен в някои от съставките, но и начина на приготвяне и вкуса бяха твърде различни.
09 Юли 2015 01:20
Вижте - кофти заведения има бол - но човек трябва да е малко съобразителен да знае какво да очаква и да поръчва рационално. Не можеш да очакваш да отидеш в някой капан за туристи и да останеш сит, еле пък здрав. По принцип нашето черноморие го отбягвам - понеже не искам повече да си развалям спомените от преди 26 години (предпочитам да гледам снимки от едно време на плажа Кабакум, отколкото да видя наживо в какво се е превърнал). Но има хубави заведения - сещам се за Марина Диневи и особено Немо в Евксиноград. Освен, че храната е много добра и обслужването е на адекватно ниво. По зимните курорти - особено в Банско има също много добри места. Дори и в София от няколко години има заведения, където трябва да се резервира отрано. Те пазят марката си и имат по-високи стандарти към персонала и храната. Естествено тези места са незначителен процент от общия брой заведения в страната, където само ако надникненте в кухнята и няма да стъпите повече в какъвто и да е ресторант. Но точно в това е работата - явно има желаещи за подобни места. Следователно ги има. Ще рече - не е проблемът в долнопробната храна и обслужване в нашите заведения - а в това, че манталита на "мат'риала" е на нивото да търпи това и да си плаща.
09 Юли 2015 04:45
Не можеш да очакваш да отидеш в някой капан за туристи и да останеш сит, еле пък здрав.

А би трябвало...
09 Юли 2015 09:30
Не можеш да очакваш да отидеш в някой капан за туристи и да останеш сит, еле пък здрав.


А би трябвало...

Аааа недейте така. Още от соца (ох гиди сладка носталгия) си знаем, че те ни лъжат и ние ги мамим, взаимно се крадем и цакаме с топла бира. И те така все се пазим, внимаваме и се гледаме взаимно у ръцете тука на територията-кенев. Патриоти сме, носталгици и не очаквама глупости. Мммдаа! А на ресторантите умилително им казваме "капанчета". Направени от ръждива тел и тенеке с парче мухлив кашкавал вътре.
09 Юли 2015 10:15
Поразително въображение обхвана авторката! Било то не било гаспачо Това не е ли предварително ясно, че България не е Италия,а? А таратор това пък хептем не е за дискусия. Просто няма такъв като се има предвид млякото и другите съставки.
Прави са дискутанти Яде се само това, което е пред очите ти се прави от елементарни съставки без претенции за бира Която по принцип ако е правена в България не е бира!
Защо се изфука авторката също е ясно В това веб-кафе ........... Вери сори!
09 Юли 2015 10:43
Yantar, ,
Има ресторанти и ресторанти.

Атанас Димитров, ,
Веднъж се живее.
09 Юли 2015 11:09
"Ако в домашните ви рецепти тараторът се прави от кофичка кисело мляко, разредена с половин кофичка вода, то в типичния курортен ресторант пропорцията е обратната."

Ще ме извините, г-жо Касимова, но дори и в домашните ни рецепти таратор не се прави така, това е някакъв бълвоч, дори не е и айран. Според домашната ни рецепта таратор се прави с кисело мляко, наситнена, много ситно нарязана обелена краставица, счукан чесън, олио (зехтин), копър и най-важното: счукани орехови ядки. Таратор без орехи не е никакъв таратор. Таратор с маруля, вместо краставица, също, макар, че мога да го ям.
Много е важно ореховите ядки да се смачкват в хаванче бавно и внимателно заедно с чесъна и малко сол, да не изхвърчи чесънът от хаванчето. Краставицата се ситни с ножа и се реже, не се настъргва. Да не се прекалява с водата при таратора; той трябва да е една две идеи по-рядък от сухия таратор, но да не се прекалява. Аз лично и по-гъст го обичам; така го правеха мои роднини в Бургас.
Между другото, тъщата беше много учудена, като сложих орехови ядки в таратора, смачкани по горната "технология". Дъщеря и хареса рецептата, но помоли в бъдеще да слагам по малко орехови ядки.
Специфичният и очарователен вкус на таратора идва от комбинацията между орехи, чесън, олио и копър на фона на омекотяващите вкусове на краставицата и млякото.
09 Юли 2015 11:10
собственикът е бил корабен кок)

Кок / англ./ - петел, мъжки полов орган
Кук/ англ./ - готвач
09 Юли 2015 11:11
Ооопс, извинявам се, избързах, не прочетох до края статията.
Ще си го закача като обеца на ухото друг път да прочитам внимателно до края и чак тогава да пиша.
09 Юли 2015 11:31
*
09 Юли 2015 11:33
парче мухлив кашкавал вътре.

Юнкер, една седмица непоряд !
Кашкавалът не може да бъде мухлив, може да бъде мухлясъл.
09 Юли 2015 11:44
Ганий,
И аз съм чувал за гръцките корени на таратора.
В кръга на шегата да спомена, че като ученици си прехвърляхме един майтапчийски "Тест за интелигентност", в който фигурираха въпроси като "Известна марка австрийско кисело зеле", "Известен индийски скиор от близкото минало", "Древногръцки откривател на таратора", "Нищо съществено с 3 букви" и др. подобни.
Но иначе сериозно много е вероятно Гърция да е родината.
Между другото, понеже тук се спомена курорта Лозенец, споделям, че миналата година бяхме там и много харесахме кухнята на семейния хотел "Янис". Рибата прясна, готвеното си беше готвено - пълнени чушки, боб, тиквички с кисело мляко, супички и др. Понеже съм голям любител на сафрида се скъсах да ям сафрид и не ми омръзна. И зарганът беше много вкусен и бая голям - преди години ядох зарган за първи път в Созопол, беше един дребен, което обаче не му се отразява на вкуса.
09 Юли 2015 11:48
*
09 Юли 2015 11:54
Ганий, недей така, обяд е, напълни ми устата със слюнка, обърках клавиатурата. Ще опитам твойта рецепта, примамливо звучи.
Между другото, на Лозенец за пръв път ядох лихнус, вид попче. Много вкусно беше.
09 Юли 2015 12:03
*
09 Юли 2015 12:11
консумира се лакомо само с ръце,(4) облизват се пръстите до степен да не е нужно измиването им!


Ох, бабачкоооо!!!
Ганий, да живейш дълго и предълго!
09 Юли 2015 14:56
С риск да не прозвучи в морски стил скоро посетих Хепи-то в МОЛ Парадайс. Не повярвах че сме в България - виното, скаридите, октопода, рибата, гарнитурите, десертите, обслужването, обстановката... всичко беше невероятно.
Цените си бяха високи, спор няма. Но усещането си остава - релакс и наслада.
09 Юли 2015 15:15
Таратор...бял хляб се мачка с чесън,зехтин и орехи в хаванче,ситни се краставица и копър.. Сол и оцет на вкус Разрежда се с вода. Учебник по готварство на" Мария Луиза", 37 година.
09 Юли 2015 15:29
Горното го водят селски...има в същият календар и с кисдло мляко.
Давам за 4 души. Кило кисело мляко,сто грама олио или захтин,,краставица ,петдесет грама орехи,сол,оцет,черен пипер,копър и лед. Към трийсет и седма в таратора вода няма.
09 Юли 2015 17:10
Цените си бяха високи, спор няма.

Резервация в rezzo.bg - намалява цената с 20%. Преди да се запътите към Happy, правите резервация през сайта. И на вратата съобщавате, че имате резервация - масата ви вече ви очаква. Накрая не забравят намалението.
Аз бях също приятно изненадан сега през май. Подчертано, ама много!, любезни. В Германия любезността е по дискретна. Тези са любезни като унгарци към австрийците преди 1989.
09 Юли 2015 18:02
Горното го водят селски...има в същият календар и с кисдло мляко.
Давам за 4 души. Кило кисело мляко,сто грама олио или захтин,,краставица ,петдесет грама орехи,сол,оцет,черен пипер,копър и лед. Към трийсет и седма в таратора вода няма.

....и чесън няма....а , дедо Пене в Банско викаше, че таратор без чесън е като жена без цици
09 Юли 2015 18:05
*
09 Юли 2015 18:22
renegad
09 Юли 2015 15:15 нарича се харманджийски таратор, защото на хармана през лятото киселото мляко нямало как да не се вкисне. Та по тая причина го правели без кисело мляко. Осевн това този таратор разхлажда повече от таратора с кисело мляко. Прави се с повечко чесън, орехи и копър, за да не бъде "измит" вкуса. Препоръчва се през горещите дни като днешния.А статията е смешна - има ли нормален човек, който очаква да получи нещо по-добро в т.н. "курортни" ресторанти
Ганий, в Царево/Мичурин/ нищо не е същото , както навсякъде по морето. Пак има ресторантче долу под съда, но то работи само през летния сезон. А както знаете през летния сезон пресен паламуд няма
С две думи, сестро както навсякъде другаде по света, за да намериш добра кухня на прилични цени трябвада попиташ местните. Експериментите с гаспачо по Черно море са си риск отвсякъде.
Хепи от кулинарна гледн аточка има едно единствено достойнство-добри десерти. Готвеното не блести с някакви достойнства.
А най-великата черноморска риба е Лефера.
09 Юли 2015 18:52
*
09 Юли 2015 19:04
Заиграчка
09 Юли 2015 18:22

Аз доколкото знам така въобще е открит таратора. По жътва, за разхлаждане оцет, вода и краставица. Целта е същата като пиенето на вино с вода. Да се убият дезинтерийни и други гадини във водата и да не се разболяват хората. Киселото Мляко като съставка се появява по-късно.
10 Юли 2015 18:25
За статията
Иначе, стратегическа грешка е през лятото да се консумират ястия с кайма и/или яйца в заведение.

10 Юли 2015 18:27
Обикновено бяхме компания от 2-3-4 колеги и след изнурителните речи/дебати преминавахме към следната процедура в капанчето:

(1) сваля се сакото и вратовръзката,
(2) затретват се ръкавите до лактите,
(3) консумира се лакомо само с ръце,
(4) облизват се пръстите до степен да не е нужно измиването им!


Подозирам, че някои и разкопчават най-горното копче на панталона ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД