:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 396
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Всеобщата несигурност фабрикува страхове

Ние нямаме истински проблем с ромите, турците, бежанците или с хората с различна сексуална ориентация, а със собствената си неспособност да организираме живота си
Антоний Гълъбов
Реакциите по отношение на драмата в Гърция, която е на път да се превърне в трагедия; насърчаваните безогледно страхове от война; яростното противопоставяне срещу всеки опит за рационална оценка на руско-украинския конфликт и последиците му за България; разрастването на ксенофобските нагласи, както и още десетки по-малки по обхват и разрушителна сила теми налагат въпроса: Какво се случва в българското общество?

Нараства агресията във всички сфери на публичния и частния живот. Обществените нагласи стават все по-податливи на масови манипулации. Увеличава се относителният дял на онези, които са склонни да се противопоставят на стратегическия избор на България като член на НАТО и Европейския съюз. Доверието в публичните институции достигна критично ниски равнища. Нарушени са базисни линии на съгласие около ценностите на демокрацията в България.

Изглежда, че



става въпрос за мащабен социален конфликт,



но на повърхността доминира усещането за почти пълната загуба на ориентация. Няма ясно откроени противостоящи се страни. Дори и политиците не успяват да си създадат ясен враг. Ако можем да говорим за конфликт, то той е по-скоро аномичен, основан на състоянието на аномия, разбирано като беззаконие, липса на правила, и онова, което Ралф Дарендорф нарича "безлика тирания".

Основното ядро на този конфликт е съпротивата срещу установяването на правила и тяхното спазване. Става въпрос за дълбока криза на легитимност на публичните институции, които не могат да изграждат съгласие около норми и контрола върху тяхното следване. Това не е проблем само пред политическите партии или държавните институции. Енергията на противопоставяне срещу правилата е резултат на неспособността ни да постигаме колективни решения.

Декларираните симпатии към гръцката безотговорност не означава, че мнозинството от българските граждани биха искали да бъдат управлявани по този начин. Истерията около военните учения не означава доверие в боеспособността на Българската армия. Реанимираната постсъветска носталгия не е израз на желание за възстановяване на мизерията на "реалния социализъм". Общият източник на цялата тази агресия е в отказа от спазване на правила поради недоверието в авторитета на онези, които ги налагат.

Тази нагласа позволява еднакво упорито да се твърди, че международното право не трябва да се отнася до Руската федерация; че задълженията и договорите не би трябвало да бъдат прилагани по отношение на Гърция, както и че корупцията може да бъде оправдавана чрез бедността. Само частично и периферно тази нагласа бива употребена от левите радикали в тяхната представа за "една нова, социална Европа". Но в основата си този прилив на популизъм не е резултат от някаква "лява вълна", още по-малко в страна като България.

Българското общество се намира в



състояние на дълбока социална дезинтеграция



с критично ниски равнища на солидарност. Социалните неравенства се възприемат като непоносимо дълбоки, а заедно с тях се разпада и общата перспектива към споделени ценности и принципи. Общество, намиращо се в такова състояние, не може да генерира автентична лява политика, но е силно податливо към радикален популизъм, пакетиран в лява или дясна идеология.

Това състояние на обществото създава неприемливо високи равнища на риск. Липсата на елементарна солидарност, дълбокото разбиране за несправедливост и представата за нарастване на непосредствените заплахи във всекидневния живот изграждат масовото усещане за несигурност, което компрометира всеки опит за установяване на норми. Несигурността не се нуждае от непосредствени рискове или заплахи - тя самата е в основата на всеки риск.

Продължителното състояние на аномия, в което старите правила и норми вече не могат да бъдат прилагани, а новите не успяват да се установят, деградира националната общност и самия смисъл на съвместното ни съществуване. Затова е по-лесно да се крещят патриотарски лозунги, отколкото да се прави нещо за България. Това насърчава агресията спрямо различието, защото липсва съгласие относно онова, което ни прави българи. Затова изглежда толкова лесно от нафталина да бъдат извадени старите лозунги от времето на Студената война и да се раздухва истерията за "Русия, таз' страна велика".

Основната фигура на аномичния конфликт са "новите губещи". Тези млади хора, които нямат лични спомени от "равенството на социализма", не се вписват в носталгията на своите родители. Те не са част от онези групи, които претърпяха реални загуби в процеса на дълбока социална и икономическа трансформация. По-голямата част от тях вече разбират, че животът им ще протече така, както и досега - в напразно очакване на "големия удар"; в пространството на градове, в които се чувстват чужди; в малки, неустойчиви групи от други губещи като тях, сред разрастваща се агресия, насочена срещу всички и всичко.

Няма значение



дали те търсят пространство за сблъсък



край футболните стадиони или около ромските квартали. Протестите от февруари 2013 година показаха, че за тях няма съществено значение кои политически лидери ги водят и какво им предлагат. За по-голямата част от тях липсата на житейска и социална перспектива все по-често ще бъде компенсирана с патриотарска истерия и радикални призиви. Те дори не разбират начина, по който биват употребени в интерес на онези, срещу които формално се противопоставят.

Техният относителен дял не е определящ за мащабите на социалния проблем, пред който се изправя българското общество. Неспособността за постигане на съгласие около норми на съвместното ни живеене е основният проблем пред всяка форма на социална интеграция. Тук не става въпрос за представата за "интеграцията на ромите", разбирана като нещо средно между асимилация и етническо прочистване. Ние нямаме истински проблем с ромите, турците, бежанците или с хората с различна сексуална ориентация, а със собствената си способност да организираме живота си. Това е истинската заплаха пред перспективите на България. Защото тази нагласа е еднакво ясно различима във всекидневния ни живот - от причините за повечето катастрофи у нас до отношението към политическото участие.

Независимо от драматично променящата се външна среда за сигурност истинските заплахи за България са в състоянието на самото българско общество. Хибридната война не би достигала толкова ефективно целите си, ако капацитетът ни за постигане на съгласие не бе на толкова ниско ниво. Рисковете, свързани с международния корпоративен бизнес, представящ се за ислямски тероризъм, не биха били толкова сериозни, ако можехме да постигнем съгласие относно това



как да продължим да живеем в разбирателство



с различните от нас, така както сме го правили векове наред.

Това не е проблем само пред българското общество. Новите губещи са европейски феномен, който вече маркира трайно динамиката на обществените процеси. В тази среда изглежда твърде лесно да бъдат лансирани радикални популистки призиви. Много лесно е да бъдат намерени псевдорокери и псевдозапалянковци, които да бъдат тласнати към радикални действия. Във всеки момент изглежда, че може да бъде провокиран яростен, но краткотраен сблъсък. Политтехнолозите продължават да разчитат на тази стихийна агресия като инструмент за политически натиск. Но в подобна обществена атмосфера не може да възникне смислена алтернатива.

Няма обща и споделена перспектива, в която може да се зароди успешен проект за национално развитие. И това ще продължава да бъде така, докато мнозинството от българските граждани продължават да търсят някого или нещо, на което да поверят отговорността за собствения си живот.

-----

*Заглавието е на редакцията.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В средата на обща несигурност изглежда твърде лесно да бъдат лансирани радикални популистки призиви. Много лесно е да бъдат намерени псевдорокери и псевдозапалянковци, които да бъдат тласнати към радикални действия.
Снимка: Юлиян Савчев
Протестите от февруари 2013 година показаха, че за "новите губещи" няма съществено значение кои политически лидери ги водят и какво им предлагат. За по-голямата част от тях липсата на житейска и социална перспектива все по-често ще бъде компенсирана с патриотарска истерия и радикални призиви. Те дори не разбират начина, по който биват употребени в интерес на онези, срещу които формално се противопоставят.
25
2510
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
08 Юли 2015 19:59
Правилни изводи прави автора но никакъв анализ как се стигна до това положение на нещата.А причините поне тук у нас не са толкова стари всичко това се разви в последните двадесет години и автора би трябвало да е пряк свидетел ако не и участник в тях.И ще приема че е участник в тях дотолкова доколкото не се спира на причините довели до това. А основна причина това да се случва е че беше и продължава да се извършва огромна социална несправедливост и хората най безцеремонно бяха ограбени за сметка на някои от новозабогателите.Справедливост в обозримо бъдеще не се очаква и нещата ще си остават такива.Бедните бедни без практическа възможност някога да излязат от мизерното си съществуване -богатите богати завинаги и осигурени до девето коляно.Бедните ще мразят още по силно богатите богатите ще презират още по усърдно бедните и така никога никога няма да бъде постигнато национално съгласие по какъвто и да било повод та ако ще и турско да стане.Точно такава е била и ситуацията в навечерието на падането ни под турско робство и това е една от основните причини това да се случи.А за днешното ни състояние има и ред други причини и съм уверен че тук във форума те ще бъдат посочени.Ако това е било целта на автора надявам се че ще остане удовлетворен.Но лично аз съм уверен че на него вече му е ясно какво се случва пред вид скорошните му обиколки из страната.
08 Юли 2015 20:08
Интересно. Този път комунистите и руснаците на са посочени за виновници. Браво авторе.
08 Юли 2015 20:29
нямаме истински проблем с ромите
Хайде де!
08 Юли 2015 20:42

Нека изясним един важен въпрос - тази статия със съдействието на Министерство на отбраната в рамките на "План 2020" ли се публикува или в рамките на друг проект?

08 Юли 2015 21:09
Аман от неумели демагози, набеждаващи българите за какво ли не... Нямаме проблеми с циганите, нямаме с пришълците /какви бежанци?/, нямаме с наглите педали... Само с нас си... Ми - изчезваме. Кои измират, кои емигрират. И кой после ще осигурява средства за НПО-та, социолъжци, политдалавераджии, мошеници, манипулатори, демагози...
--------------
Сайтът на Генек
08 Юли 2015 21:12
Между другото, поставянето на това в рамките на "Анализи" е... Може би е нужна рубрика "Агитация и пропаганда"...
-------------------
Сайтът на Генек
08 Юли 2015 21:16
Българското общество се намира в



състояние на дълбока социална дезинтеграция


Демек нещото, което авторът нарича "българското общество" е в процес на прекратяване на съществуването си като такова?
Не мога да не се съглася.
08 Юли 2015 21:34


Ми в яка дезинтеграция си е обществото.

Като си затворим очите, че никога не е било баи в такава интеграция, дето го натискат, и махнем от него младите, старите, богатите, бедните, средните, чужденците, циганите, хомосексуалните и сродните им права...

И какво остава:
обществото, пиарката му и хибрида, койо ги следи..
08 Юли 2015 22:17
Фотография - ни лук ял, ни мирисал дори ...
08 Юли 2015 22:29
Този ли е онзи ,дето обикалял България да предлага нещо по военни клубове?
п.п., къде е повръщащото човече?
08 Юли 2015 22:46
Не го виждам, ползвай това или това

а намерих го това е
08 Юли 2015 23:10
Защо гледа така свирепо авторът? Гаче има проблем на несигурност с мен и му образувам страхове.
08 Юли 2015 23:38
Сънят на разума ражда чудовища и обратно, като разумът се събуди и отиде да си гледа работата, чудовищата се мушват в креватчетата си и почват насън да произвеждат гигантски излишъци от разум, който веднъж роден, веднага се катурва в леглото и почва да праи насън нови чудовища и в един момент се оказваме заринати от шибани чудовища, нагазили до колене в изработения от тях разум...

Тъпо.
09 Юли 2015 00:24
Българското общество се намира в състояние на дълбока социална дезинтеграция с критично ниски равнища на солидарност. Социалните неравенства се възприемат като непоносимо дълбоки, а заедно с тях се разпада и общата перспектива към споделени ценности и принципи. Общество, намиращо се в такова състояние, не може да генерира автентична лява политика, но е силно податливо към радикален популизъм, пакетиран в лява или дясна идеология.

Това състояние на обществото създава неприемливо високи равнища на риск. Липсата на елементарна солидарност, дълбокото разбиране за несправедливост и представата за нарастване на непосредствените заплахи във всекидневния живот изграждат масовото усещане за несигурност, което компрометира всеки опит за установяване на норми. Несигурността не се нуждае от непосредствени рискове или заплахи - тя самата е в основата на всеки риск.


Точно и вярно
09 Юли 2015 00:29
Лъжливо и манипулативно
09 Юли 2015 00:45
Статията ми хареса, но страда от няколко недостатъка, като не се казват причините довели, ни до това състояние. Например, нима несправедливостта в България не е една сред причините? Не искам никого да обиждам, но трябва да си малоумен, за да не виждаш, как буквално пред очите му се откраднаха милиарди с пирамидата наречена КТБ. Не без съдействието на няколко институции и служби. Не и без корумпираната прокуратура и косвено цялата съдебна система. Не и без крупни депутати и министри, от предишното правителство, а сега народни представители с имунитет. Това ако не говори за съществуването на мащабна мафия, то здраве му кажи.
09 Юли 2015 09:13
Интересно. Този път комунистите и руснаците на са посочени за виновници. Браво авторе.

Виновни са онез, след които трева не никне. Авторът не ги сочи, защото хем ги знаем, хем те си се знаят.
09 Юли 2015 09:16
Едно от най-противните свойства на писания като това е позоваването на "международното право". За кого и кога се сетиха, че съществува?

09 Юли 2015 09:59
Тук някак се премълчава едно обстоятелство. Участието на гилдията , която представлява авторът в момента в подържането и подсилването на несигурността в живота на българите А и страховете получават ясен израз в публичните монолози на членовете на тази всеядна гилдия.
09 Юли 2015 10:08
Юнкер 09 Юли 2015 09:13
Интересно. Този път комунистите и руснаците на са посочени за виновници. Браво авторе.

Виновни са онез, след които трева не никне. Авторът не ги сочи, защото хем ги знаем, хем те си се знаят.


Седесарите и други американските подлоги. Ще са необходими десетилетия за обеззаразяване на почвата след тях.
09 Юли 2015 10:56
"Всеобщата несигурност фабрикува страхове" Звучи като самооценка на "хвърковатия четник" Антоний, който срещу овенно-аграрни хонорари разяснява из страната как Путин можел да извърши десант в Поморие. Мдам... Това може би е следствие не от различна сексуална ориентация, а от "собствената си неспособност да организираме живота си". От памтивека е известно, че хонорарите не миришат.
09 Юли 2015 11:05
Всеобщата несигурност е породена от липсата на закони и спазването им.
Това в едно изречение, няма нужда от цяла статия по въпроса.

А проблемът с циганите е посочен като номер едно от хамериканското посолство.
На него вярвам повече, отколкото на автора.
09 Юли 2015 11:23
Естествено, че няма обща идея и програма, която да обединява населението на територията, бивша държава. Също така естествено е отделните молекули- общество отдавна няма; да не приемат правилата, налагани от управляващите, защото не са общи, а всичките са с етикет за кого важат и за кого не. А когато за някой овластен са особено неудобни- просто се променят.
09 Юли 2015 12:51
Четох, четох, но едно вярно нещо не намерих.
Спорни неща се представят като безспорни истини. Неясните неща според статията са ясни. Нагласите на хората към случващото се по света и в България са дадени като една еднаква за всички нагласа, т.е. според нагласата на пишещия.
09 Юли 2015 15:24
Правилни изводи прави автора но никакъв анализ как се стигна до това положение на нещата.А причините поне тук у нас не са толкова стари всичко това се разви в последните двадесет години и автора би трябвало да е пряк свидетел ако не и участник в тях.И ще приема че е участник в тях дотолкова доколкото не се спира на причините довели до това.
Е па как ще стигне, като авторът е десен и сърце не му дава да признае, че системата е фалшива. Аз съм писал тук, че след социализъм, капитализмът е забранен преход. Това е Реставрация и като всяка Реставрация не може да предложи нищо читаво. Прочетете романите по времето на Английската и Френската ресртаврация за да разберете, че всеки опит за връщане колелото на историята назад води до една такава несигурност. Обществото се развива по свои еволюционни закони - революция, диктатура, реставрация и накрая установяване на новия строй. Така е било с капитализма, така ще бъде и със социлизма. Гърция е една от първите лястовички в тази насока.
А авторът пак ни забълничква с притоплената манджа, че се нарушават международно установените граници с Крим. Крим не е единствения случай, след 1989г. много граници бяха променени в Европа. Крим никога не е бил предаван по законен път на Украйна. Самият украински народ никога не е бил питан иска ли да напусне Русия, както и ние никога не сме били питани искаме ли да влизаме в НАТО. Всички тези действия са правени от отделни тъмни субекти. Решението за Украйна беше взето от трима -Шевернадзе, Елцин и Кравчук, ако не греша за нпоследния. Решението ние давлезем в НАТО също беше взето от ограничен кръг в правителството на царот.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД