:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 465
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Гърция се срива и големият губещ е социализмът

Приватизация, намаляване на данъците, свиване на правителствените разходи и изгонване на МВФ и Световната банка. Това е рецептата за изход от кризата
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Възрастна гъркиня празнува сред поддръжниците на СИРИЗА резултатите от референдума, на който гърците отказаха исканията на кредиторите си за реформи. Гърците се пенсионират средно на 60 г. и получават щедри пенсии, докато безработицата сред младите хора е 50 на сто.
Гръцките граждани хвърлиха заровете и на референдума гласуваха да отхвърлят мерките за затягане на коланите. Това бе техният начин да забодат пръст в окото на кредиторите си. Левицата по света отвърна на вота с топовни аплодисменти и представя резултатите от референдума като вот "за малкото момче".

Гърците повярваха, че като гласуват срещу плана за преструктуриране на дълга, ще получат повече отстъпки от банките, МВФ и ЕС. Но какво се случва в момента в Гърция? Банките са затворени, тегленето на пари е силно ограничено. Гърция официално е в дефолт по дълговете си и в следващите седмици, когато настъпят падежите по други заеми от МВФ и ЕС, Гърция ще потъне във фискална тъма. Това е естественото и неизбежно последствие от социализма навсякъде, където се опитаха да го приложат.

Вече няма "добри" възможности за изхода от тази гръцка трагедия. Най-добре за Гърция е да избере най-малко лошата възможност, която би била принудителен банкрут.



Оставете Гърция да фалира



И после оставете тази някога богата нация да натисне бутона, за да рестартира и да изгради отново икономиката си.

Предлагам за Гърция това, което в Америка стана известно като Варианта на Детройт. Назначете на Гърция синдик и нека той прецени как да управлява дълга и да реши кой ще поеме бремето на орязването в плащанията - пенсионерите, притежателите на ценни книжа, получателите на социални помощи, правителствените служители, МВФ. Трудно е, но това е единственият изход.

Вече чувам сърцебиенето на инвеститорите от Уолстрийт. Този вариант ги поставя в ембрионална поза с пръст в устата. Те се тревожат, че цялата световна икономика се срива, докато кредиторите бързат да се отърват от държавните дългове - на Испания, на Аржентина, на Венецуела, на Пуерто Рико, на Португалия - все страни с щедри социални системи, с пропукани пенсионни системи и смаляваща се събираемост на данъците.

Но всяка друга възможност е по-лоша. В продължение на 6 години умните глави от МВФ и ЕС пишеха спасителна програма след спасителна програма. Нито една от тях не проработи. Успяха единствено да натоварят гръцките граждани с още повече дългосрочни дългове, които не могат да бъдат платени. Сега Гърция има дълг от 350 млрд. долара. Той е невъзвръщаем и международните валутни експерти се заблуждават, че с някаква магическа пръчка тази нация от 11 млн. души някой ден в бъдещето ще вземе да събере парите и да ги върне.

Гърците вече са прекалено натоварени с данъци и добавянето на нови за бизнеса, който все още функционира, само ще гарантира скорошната му смърт. Междувременно гръцките граждани са стигнали до дълбокото убеждение, че тлъстите пенсии и социалното дундуркане от раждането до смъртта са човешко право, което никога не бива да им се отнема. Това заявиха те на референдума. Но тези благини ще им бъдат отнети. Социализмът радикално сваля стандарта на живот на гражданите.

Всички конвенционални решения на МВФ и ЕС - които са основните кредитори на Гърция, пренебрегват основната причина за настоящата гръцка трагикомедия. гръцките граждани, живеят далече -далече над възможностите си. Средната възраст за пенсиониране в страната е 60 г. Всеки четвърти грък е безработен, половината от младите хора са безработни. При това положение кой работи, за да плаща тези суперекстравагантни социални плащания? Нима упорито трудещите се германци ще трябва да плащат по-високи данъци, за да може с тях да се плащат щедрите пенсии на гърците? Почти сигурно няма да стане така.



Биха били глупаци да го направят



Банкрутът ще принуди всички да се задействат. Кредиторите може да получат 50 цента за зает долар в зависимост от това колко изтънели са финансите в Атина. Социалните плащания ще трябва да бъдат отрязани. Пенсиите ще бъдат намалени в зависимост от новите реалности в гръцките финанси. Това може и да изглежда "несправедливо", но нима е справедливо да се иска от младите гърци да плащат разоряващи данъци, за да изплащат греховете на бащите и дядовците си.

Когато Детройт обяви фалит, това даде възможност на града да рестартира икономиката си. Градът бе финансово отрязан от възможност да взема заеми. Правителствените служители бяха уволнени. Социалните плащания бяха орязани. И познайте какво стана? Детройт вече се завръща. Цените на имотите се покачват. Строителството се поднови. След десетилетие Детройт ще бъде финансово стабилен и отново ще е желано място за живеене и за бизнес.

Едно усложнение от този вариант е, че инвеститорите ще започнат да гледат на държавния дълг като на рискова, а не като на безрискова инвестиция. Те ще налагат по-високи лихви на страните, които имат големи нефинансирани задължения. Затрудненията за заемане на задлъжнелите правителства всъщност ще е положителна промяна. Повече пари ще отиват за финансиране на частния сектор и по-малко за правителствата.

Удовлетворяването на исканията на гръцките избиратели за по-добри условия по дълга ще увеличи опасността от фискална зараза. Ако това се случи, всяка страна, която дължи пари на МВФ или ЕС, ще поиска по-щедри условия от кредиторите си. Страни като Аржентина и Боливия ще спрат да плащат международните си заеми с аргумента, че условията по изплащането им са твърде тежки.

Голямата лъжа е, че Гърция вече е преживяла затягането на коланите. През 2013 г. страната харчеше 59% от БВП за правителствени плащания и програми. Дори и днес половината харчове са на правителството. Какви икономии са това? Проблемът е, че докато частният сектор се свива, ролята на правителството се увеличава. Гръцкият дълг бе 120% от БВП преди десетилетие, сега е 175%. Това е обратното на затягането на коланите. Това е панаир на харченето.

Казано накратко, Гърция има нужда от по-малко социализъм и повече приватизация. Нека разпродаде правителствените активи. Да намали данъците. Да продаде един остров на "Дисни". Да изгони комунистите, които разориха нацията. И да намали правителствените разходи до 25% от БВП. И после нека отреже МВФ и Световната банка, които й помогнаха да натрупа тези дългове. Тези институции не са успявали да предотвратят финансови кризи. Те ги улесняват чрез политиката си на заемане, които са равносилни на това да дадеш крек на наркоман. Тази приказка никога не свършва и, уви, Гърция е първият трагичен пример за това.

73
8128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
08 Юли 2015 19:39
Вече чувам сърцебиенето на инвеститорите от Уолстрийт. Този вариант ги поставя в ембрионална поза с пръст в устата. Те се тревожат, че цялата световна икономика се срива, докато кредиторите бързат да се отърват от държавните дългове - на Испания, на Аржентина, на Венецуела, на Пуерто Рико, на Португалия - все страни с щедри социални системи, с пропукани пенсионни системи и смаляваща се събираемост на данъците...
Казано накратко, Гърция има нужда от по-малко социализъм и повече приватизация.

Казано накратко, инвеститорите получават сърцебиене при мисълта, че политиците няма да "социализират" токсичните им вземания и ще ги оставят да фалират, по всички правила на капиталистическия катехизис.
Още по-накратко: долу социализмът! Приватизация на вземанията! Честни фалити за инвеститорите! Кьорав карти не играе!
08 Юли 2015 19:50
Гърция е в особено тежко състояние - тя е една напълно "разпасана държава", без никаква дисциплина и самосъзнание (службите ѝ не работят)! Начин за спасението ѝ е да се създаде "режим на армията" (както беше едно време в Турция) - това е задача на НАТО... Трябва да им се разсрочат дълговете! Трябва да им се направи "пострижка" с 30% на влоговете в банките! След време, след като се поутежни положението, трябва да се въведе Валутен борд в държавата, като паричната единица е драхмата (трябва "здрава власт", която да спира гладните бунтове, които имат искания да се печатат безконтролно пари)! Трябва да бъде придържана към НАТО, защото Русия ще се възползва от ситуацията, за да я разпадне (Русия има интереси от гръцките морета)! Трябва да се отпускат банкови заеми на "базовите бизнеси" в Гърция - като флотът, земеделието, туризмът и т.н. - защото те са "гръбнакът" на сегашната и бъдещата гръцка икономика (трябва да се предотвратят възможностите да има глад в страната)! Трябва да се създаде специален, контролиран по интернет, режим на приоритет на това гръцките стоки да влизат в ЕС и да се търгуват в него! Всички популистки и националистически партии в Гърция трябва да бъдат забранени!
08 Юли 2015 19:54
засега големият губещ е социализмът, понеже банкстерите наложиха неолиберализма почти навсякъде.
Но палачинката почна да се обръща вече и съвсем скоро големият губещ ще станат банките.
Щото най-много социализъм има в скандинавските държави, пък те единствено не се сриват, докато целият западен останал модел върви главоломно надолу.
08 Юли 2015 19:54
Да изгони комунистите, които разориха нацията.

Комунистите, без служебните премиери, управлявали Гърция от 1990 г. до края на 2014 г. са:
Мицотакис, Караманлис и Самарас - Нова демокрация, общо 11 години
Папандреу, баща и син, и Симитис - ПАСОК, общо 13 години
Всички те са милиардери и да ги изгонят е все едно да ги заселят в гръцкия "Дисни", хем спокойно могат да си купят острова и да късат билетчетата.
За комунистите - съд, затвор и конфискация на милиардите
08 Юли 2015 20:02
Прекрасна статия. Само, дегу тоз Ципрас с обратен знак, да направи необходимите реформи?
08 Юли 2015 20:07
FOX off!
08 Юли 2015 20:15
засега големият губещ е социализмът

кайли, тия нелепи писаници са те объркали напълно.
Социализмът - губещ?
От две десетилетия социализмът е най-голямата далавера.

Политиците размахват социализъм пред стадото, докато го натоварят с всички борчове и данъци, от които освободили богатите.
А самите социалистически бонзи стават мултимилионери, вместо честно и по капиталистически да споделят залъка на пролетариата.

Банкстерите палят свещи на социализма, защото той ги освобождава от несъбираемите вземания, като ги прехвърля на стадото заедно с удоволствието да ги отгладува.
А самите банкстери си живеят като крезове с многомилионните бонуси, вместо честно и по капиталистически да гният в дълговата яма.
08 Юли 2015 20:24
На Стивън Мур, FoxNews.com трябва някпй да му напомни, че комунистически Китай непрекъснато финансира със заеми САЩ и нямат никакъв проблем да ударят едно рамо на Гърция, но на определени условия. Заедно с Русия разбира се.
08 Юли 2015 20:25
социализъм има само в скандинавието и какъв кусур точно му намираш, драги?
08 Юли 2015 20:30
социализъм има само в скандинавието и какъв кусур точно му намираш, драги?

Кат им намалеят природните ресурси ще ги видим и тях.То по твойта логика и в Кувейт е социализъм
08 Юли 2015 20:31
социализъм има само в скандинавието

Само в Скандинавието ли? Ти нищичко ли не си чувала за ПЕС?
08 Юли 2015 20:34
Междувременно гръцките граждани са стигнали до дълбокото убеждение, че тлъстите пенсии и социалното дундуркане от раждането до смъртта са човешко право, което никога не бива да им се отнема. Това заявиха те на референдума. Но тези благини ще им бъдат отнети. Социализмът радикално сваля стандарта на живот на гражданите.

08 Юли 2015 20:39
Само в Скандинавието ли? Ти нищичко ли не си чувала за ПЕС?

не съм, разкажи ми
08 Юли 2015 20:42
kaily,горният пост беше в кръга на шегата. Повечето скандинавски страни са все още монархии,а че имат социална политика спор няма,но няма и нищо общо със социализъма и ПЕС и Ципрас и други видни комсомолци
08 Юли 2015 20:42
Щото най-много социализъм има в скандинавските държави, пък те единствено не се сриват, докато целият западен останал модел върви главоломно надолу
Какво великолепно непознаване на Скандинавския модел. Най-често това се среща при провалените куманези. Тъй като техният модел се разпадна с гръм и трясък, те сега се опитват да присвоят Скандинавския модел и да го назоват социалистически. Но пасаран! В Скандинавските страни няма куманези, там тези ги гонят по настървено и от бежанци. Опитите за присвояване на чужди модели могат да бъдат единствено жалки!
08 Юли 2015 20:45
Гърците се пенсионират средно на 60 г. и получават щедри пенсии, докато безработицата сред младите хора е 50 на сто.

Средно се пенсионират на 50 годин. Получават 15 и 16-та пенция. Неомъжените моми, наследяват пенциите на бащите си. Масово гъркините немат ни един ден трудов стаж. На един от островите имало цели 200 слепци, дето цоцали пенции и така нататък. Цоциализъм в действие...
08 Юли 2015 20:45
тлъстите пенсии и социалното дундуркане от раждането до смъртта са човешко право, което никога не бива да им се отнема. Но тези благини ще им бъдат отнети. Социализмът радикално сваля стандарта на живот на гражданите.

Патагонец, не се подхилквай, защото и ти ги плещиш същите.
Не може нещо си хем да предоставя благини, хем радикално да сваля стандарта на живот.
Айде, тоя екземпляр е от фокс тиви, ами ти що не четеш, какво пишеш?
08 Юли 2015 20:52
че имат социална политика спор няма,но няма и нищо общо със социализъма

разкажи, каква е разликата между социализъм и социална политика
08 Юли 2015 20:53
Не може нещо си хем да предоставя благини, хем радикално да сваля стандарта на живот.
Може, може! Ама Стивън Мур е останала неразбран. Човекът всъщност е казал, че предоставянето на много благини, в крайна сметка довежда до сваляне на стандарта на живот. Или с други думи: секунда сладък живот, а после цял живот мъртъв.
08 Юли 2015 20:54
Безработицата сред младите е 50%, щото са горди охита и по цял ден кесят у кафенетата. И никогиш нема да копат у фермите заедно с българите, македонците, албанците и северноафриканците. Щото са готованковци, получаващи цоциални помощи от Европата. На референдума сами си ритнаха канчето. Сеги бъдещото пред тях е на просяци и миячи на чинии у Америка и Австралия. Те това е положението...
08 Юли 2015 20:56
Човекът всъщност е казал, че предоставянето на много благини, в крайна сметка довежда до сваляне на стандарта на живот.

това за милионерите и милиардерите важи ли?
08 Юли 2015 21:00
това за милионерите и милиардерите важи ли?

Те се жертват за наше добро, нагърбвайки се с все повече и повече благини, та като им падне стандартът на живот само тях да затрупа.
08 Юли 2015 21:01
Патагонец, не се подхилквай, защото и ти ги плещиш същите.

Не разбрах какво точнo искаш да ми кажеш...
08 Юли 2015 21:02
Публичната администрация у гръчко е ламя. Лапа 75% от БВП. Те това е световен рекорд. Сеги ша повръща. Кръв или пари, нема значение...
08 Юли 2015 21:05
разкажи, каква е разликата между социализъм и социална политика


Ми не знам точно.Май е природни ресурси,ама пък ако е така Русия,Венецуела и половин Африка трябва да процъфтяват ,но при всички случаи не е от млади комсомолци. Социална политика се прави с много пари,а не с голи амбиции и афиши.
08 Юли 2015 21:05
Постна каша със заместители...
--------------------
Сайтът на Генек
08 Юли 2015 21:06
засега големият губещ е социализмът, понеже банкстерите наложиха неолиберализма почти навсякъде.
Но палачинката почна да се обръща вече и съвсем скоро големият губещ ще станат банките.

За ПЕС си погледни в гугъл,
аз ще ти обърна внимание, че днешният социализъм и неолиберализмът са абсолютно тъждествени. Палачинка или две страни на една монета, както ти харесва, но и двете са машинки за отнемане ресурсите от мнозинството в полза на микроскопично малцинство. И двете правят това чрез политиците и предприятието им, което кой знае защо наричаме държава. Без нея и без овладяването й шашмите им просто не могат да се осъществяват.
08 Юли 2015 21:10
това за милионерите и милиардерите важи ли?
Ъхъм! Но е извън контекста. Авторът говори за държавните бюджети, а не за отделния индивидуум. Но важи и за тех: ако милионер харчи кат' за милиардер или пък милиардер кат' за мултимилиардер, правилото на г-н Мур е в сила.
08 Юли 2015 21:12
Ми не знам точно.

е как можеш да не знаеш точно, пък да се кълнеш, че не е това? Това е проява на нездравомислие...я разкажи Швеция откъде са и парите?
08 Юли 2015 21:14
За ПЕС си погледни в гугъл,
аз ще ти обърна внимание

ма недей опитва да ме хлъзваш толкова елементарно, разкажи какво е социализъм, в кои държави има социализъм, защо ти го причисляваш към социализма?
И по-бързо, че компютрите в САЩ гърмят и може да сринат световната мрежа всеки момент.
08 Юли 2015 21:16
разкажи какво е социализъм, в кои държави има социализъм, защо ти го причисляваш към социализма?
Я, не се прави на прокурор! Кво разпитваш човека, сякаш знаеш отговорите?!
08 Юли 2015 21:19
ако милионер харчи кат'

питах за благоденствието на милионерите, откъде им е дошло до главите?
08 Юли 2015 21:20
питай, питай
08 Юли 2015 21:30
е как можеш да не знаеш точно, пък да се кълнеш, че не е това? Това е проява на нездравомислие...я разкажи Швеция откъде са и парите?

Хубуу от това е. Социалистите дойдоха на власт на скандинавският полуостров и страните там процъфтяха за една петилетка
Не знам кво точно имат шведите и от къде са им парите. Знам,че имат една от най-добрата стомана в света,а щом правят стомана,предполагам имат прилични залежи от желязна руда. Предполагам имат и други ресурси.
08 Юли 2015 21:35
ах, предполагаш, а беше толкова сигурен...
оня виц знаеш ли го- не дишаш а? а как дишашеее...

Та да се върнем на думата - единствените устойчиви и здрави икономики, държави и народи понастоящем са скандинавските и там е почти изграден комунизмът.
Тогава как може социализмът да е губещ, при положение, че социализъм има там и те са добре, докато останалият свят е зле?
08 Юли 2015 21:38
Е как комунизъм в монархия? Да върнем царя пак да управлява с Бсп,ама без Доган,та белкем се оправим.
08 Юли 2015 21:40
sorry,

Споко! Кат' доат шведите тия ша станат от масата!
08 Юли 2015 21:55
Е как комунизъм в монархия?

ми е те тека е те
знаеш ли каква е дефиницията на комунизъм? Устройство държавно при което важи принципът - от всекиму според способностите, всекиму според потребностите.
Има ли го там почти в завършен вид или не?
Ти май не си наясно с термините и затова ти се бърка в главата.
08 Юли 2015 22:01
наеш ли каква е дефиницията на комунизъм? Устройство държавно при което важи принципът - от всекиму според способностите, всекиму според потребностите.
Брей, че то било проста работа!
08 Юли 2015 22:05
Е да ама не.В Щвеция,както и в повечето монархии,а и стари капиталистически страни си има разделение на прослойките с много изразена аристокрация,хора научени със столетия,че са нещо повече от другите. На тези хора потребностите са по различни от долните прослойки,но пък и образованието им е друго,не мислят като тълпата.Така като гледаш,че прилича на комунизъм,май не е.Нещо друго ще да е,някъв скандинавски комунизъм
08 Юли 2015 22:08
Нещо друго ще да е,някъв скандинавски комунизъм

добре де, да си стиснем ръцете на скандинавски комунизъм

Темата беше - че социализмът и комунизмът не провокират срив, нещо друго го провокира - и това нещо е концентрацията на капиталите, следваща от неолибералния модел.
Не широкото разпределение на благата в обществото предизвиква срив, а точно обратното -концентрацията на благата във все по-малко ръце.
08 Юли 2015 22:12
***
08 Юли 2015 22:25
Колко милярда еднократно! тръсна Америка на смрадливите си банки?

Ми то и Гърция може да направи същото. Даже не милиарди, ми трилиони и квинтилиони...
08 Юли 2015 22:26
Аз тва за фалита на Детройт не го бях чувал.Явно и там си оставят черпаклиите да се оправят сами и ги отбиват от копанята Ако е вярно де.
08 Юли 2015 22:34
гръцките граждани са стигнали до дълбокото убеждение, че тлъстите пенсии и социалното дундуркане от раждането до смъртта са човешко право, което никога не бива да им се отнема. Това заявиха те на референдума.

Съвсем вярно.
Но няма нищо общо със социализма. Гърция е специфичен случай на клептокрация в национален мащаб, властвала повече от 30 години и завършила логично с охлократичен популизъм.
08 Юли 2015 22:44
Да бе, приватизация Колко умело се управляваше Мерил Линч? Много, само че разчиташе на Фреди и Фани Да правиш бизнес (сам по себе си неморален), но гарантиран с парите на гражданите - това ли е частният предприемач? Но това е схемата на западния предприемач. Едрият бизнес е напълно зависим от гаранциите на държавата и поради те са и най-големите лобисти. А на кебабчиите са оставили фъндък, но не тези приватизатори има предвид автора.

Детройт фалира и сега е в растеж. Ми нормално е, от нула (0) всичко нагоре е растеж. Ограбиха града. И тоя филм сме го гледали. Разсипваш предприятие, купуваш йовтинко, закрепваш се и ето ти растеж. Но дали е дългосрочен, какъв е поминъка или имаме разработване на ниша?

Държавата е лош стопанин ще чуваме още дълго тая манта навсякъде, където има какво да се краде. Това е вероюто на идеологическите грабители. С тая залъгалка ограбиха България и принудиха милиони българи да напуснат страната и да раждат деца на други държави. Тия деца са еничари на поробителите, те наминават при баба и дядо (неизвестно защо) и повтарят същите глупости без да осъзнават, че заради тия глупотевени родителите им са изгонени.

Дойде време за ново ограбване на изтока, защото либералната демокрация се проваля и направи западните страни длъжници. Сега изтискват Гърция, после ще е друг.
08 Юли 2015 22:45
Съвсем вярно.
Но няма нищо общо със социализма. Гърция е специфичен случай на клептокрация в национален мащаб, властвала повече от 30 години и завършила логично с охлократичен популизъм.




Абсолютно съгласна.
Но още нищо не е завършило.
08 Юли 2015 23:32
разкажи, каква е разликата между социализъм и социална политика

ако може аз: компоти и компютри
08 Юли 2015 23:42
ако може аз: компоти и компютри

явно не може
09 Юли 2015 00:53
Ето я истината:

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/08/2569160_rech_na_denia_kak_shte_obiasnite_na_bulgarite_che/

А за Гърция:
-Никакво даване на никакви пари по никакъв начин - директно или индиректно.
-Военен преврат тип Пиночет с всички атрибути (вместо стадиони - малки острови).
-Затваряне на границите за хора, капитали и някои стоки - ограда с бодлива тел и вишки.
-Въвеждане на драхмата
-Изтръскване на гръцките дюшеци както по времето на Ленин в СССР: който притежава злато, скъпоценности или валута и не я предаде на властите - до стената.
-Даване на населението на купони за храна и дрехи
-Приватизация на всичко

Полека -лека сред има няма половин век ще се оправят.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД