:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 495
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Възраждането на българската имперска идея

В края на VІІІ в. господарят Кардам „преоткрива” стратегическите цели на българската държава
Първата крепостна стена около Двореца на българските владетели в Плиска е от дърво и кирпич - т. нар. Голямо дървено укрепление (разкопки на С. А. Плетнева, а после на П. Георгиев, Я. Димитров, Р. Василев) и от единична дървена палисада - т. нар. Малко дървено укрепление (3D изображение на Св. Русев). Горе - южната порта на Малкото дървено укрепление; археологическото проучване на Голямото дървено укрепление (долу).
Особено време е царуването на последните български владетели от последната четвърт на VIII в., преходно. Към това време вече сме се връщали по други поводи, но краят на управлението на господаря Кардам и възшествието на великия господар* Крум продължава да бъде сред неизяснените въпроси в ранната българска история (вж. Свързани текстове). Недостатъчните писмени извори са най-съществената причина за потребността често да гадаем по този въпрос, а и по много други, отнасящи се до "тъмния" VIII в. Нека само да си спомним, че днес не знаем със сигурност и крайната година от управлението на Аспаруховия наследник Тервел Дуло**; само се предполагат началните и/или крайните години от царуването на цяла поредица от владетелите през втората и третата четвърт на все същия VIII в.

"Тъмни" и неясни са главно тези години - от 718/721 г. до 774 г., за които изворите са или недостатъчно подробни, или датирането на събитията по тях е несигурно, или съществуват разминавания с данните от други източници. Така, при по-внимателно вглеждане, "неясният" VIII в. може да се сведе всъщност до един "тъмен" половин век. Но и това не е чак толкова важно, понеже в този половин век България е притисната от мощния си южен съсед, многобройни византийски агенти донасят в Цариград (вж. Свързани текстове) всяка дума на българските владетели, а и самите тези владетели се сменят често-често. Господарят Умор Вокил (766), например, е на българския престол едва 40 дни, както прилежно ни е осведомил Именникът на българските владетели.

Дори през този "тъмен" половин век не може безцеремонно да се твърди, че България е изцяло слаба и неумолимо притисната. Във времето от края на царстването на великия господар Тервел Дуло, сиреч от 721 г. най-вероятно, до 755 г. интересът на главните византийски разказвачи от това време към България необяснимо секва, което, както изглежда, би трябвало да се дължи на отсъствието на някакво по-любопитно развитие в българо-византийските отношения. Изглежда тези 30 и няколко години българските владетели Кормесий Дуло (721-738***), Севар Дуло (738-754) и Кормисош Вокил (753-756) използват за да укрепят твърде бързо разрасналата се българска държава, която след Тервел Дуло изглежда е имала съществена нужда от вътрешно укрепване и устройване. Впрочем в тези десетилетия изглежда Византия е достатъчно наплашена от напористата външна експанзия на господаря Аспарух Дуло, както и на неговия наследник, от този страх империята се освобождава едва след средата на VIII в.

Време на неблагополучия - ,на вътрешна нестабилност и външнополитическа немощ, България изживява само в дванайсетилетието от 756 г. до 768 г., когато на българския престол се изреждат за кратко шестима владетели - Винех Вокил (756-762), Телец Угаин (762-765), Сабин Вокил (765-766), Умор Вокил (766), Токту (766-767) и злощастния Паган (767-768).

Да, точно така се оказва в края на краищата, само през 12 от годините през VIII-то столетие България е слаба, раздирана от междуособици, предателства и неблагополучия. Идването на господаря Телериг (768-777) на българския престол е ознаменувано от хитро прочистване на българските властови структури от византийски храненици. Изворите са категорични, че очевидно във времето между 756 г. и 768 г. в българския владетелски двор, където и да се е намирал той по това време (вж. продължението на текста), византийските тайни служби са поддържали множество доносници. Главната си задача господарят Телериг вижда в прочистването на двора. И макар накрая сам той да се оказва беглец в Цариград, достойно изпълнява преди това историческата си мисия.

При такъв поглед към ранната българска действителност вече ще можем да сме категорични, че идването на господаря Кардам на българския престол е историческо знамение. Едно уточнение ще е нужно още отсега. Отдавна е забелязано (Иван Дуйчев, 1972), че името на този български владетел вероятно е звучало различно, Кардам го назовават византийските и латинските извори. Когато се изследват внимателно тези извори може да се стигне до извода (Wilhelm Tomaschek, 1877), че същинската форма на името на този старобългарски владетел е била Кардамиш. Още повече, че тази форма ни е позната от цяла редица по-късни извори - в един документ на Хилендарската обител от 1322 г. е споменат някой си Николаос Кардамис; сред игумените на Ватопедската обител от началото на ХIV в. има един Григориос Кардамис,; в началото на ХV в. в Солун се споменава някой си Йоан Кардамис.

Укрепнала и прочистена от чужди храненици, България в последната четвърт на VIII в. е вече готова за да изпълни историческата си мисия в нашия край на света. Историческата заслуга на господаря Кардам е вярата в силите на България и в нейната готовност за бъдещите велики дела. Досега бяхме уверени, че не негова, а на великия господар Крум е тази историческа заслуга. Твърдяхме го, понеже историческите извори с безгранична изчерпателност разказваха за Крумовите победи. Вече знаем обаче, че всичко започва изглежда няколко години по-рано - при Кардам, който може да е всичко друго, но не и любимец на летописците. Ще видим скоро, че точно българо-византийската война от юли 792 г. и битката при крепостта Маркели (до дн. Карнобат) изглежда е онова преломно историческо събитие, което ще възроди не само вярата в българската сила, но и позабравената след 721 г. българска имперска идея. Именно господарят Кардам усеща, може би интуитивно, че времето за това възраждане е вече дошло.



* * *



Понеже 1225 години от тази знаменита битка ще се отбележат скоро, може пък някоя държавна структура, чието впрочем задължение е това, да реши да положи представителен паметен знак на мястото на битката, или пък в самия Карнобат. Поради това малко по-рано ще отбележим годишнината от това знаменателно събитие в българската история, та да имат достатъчно време за подготовка.

(следва)

__________

* За титулатурата на старобългарските езически владетели тук вече е писано, след това само прилагаме получените резултати.

** В съответствие с вече изказаните основания (вж. Свързани текстове) имената на старобългарските владетели и на другите исторически личности от езическите времена ще бъдат сдвоявани - лично име и родово име в случаите, в които те са ни известни. Така ще бъде приложена със задна дата установената през Х в. традиция българските владетели да носят по две (лични) имена, което е особеност на българската владетелска именна традиция. Добавянето на родовото име ще ни е много полезно и в бъдеще, когато неминуемо ще се открият много още имена на старобългарски деятели и някои от тях е възможно да се повтарят.

*** Годините на управление на всички български владетели след великия господар Тервел Дуло и до господаря Телериг са спорни поради недостатъчни указания в изворите.



Извори



"Император Константин [V Копроним (741-775)] заселил в Тракия сирийци и арменци, които довел от Теодосиупол [в Сирия] и от Мелитена [в Армения]. От тях се разпространила павликянската ерес . . . През същата година [756] българите поискали данък за построените крепости. И след като императорът не почел техния пратеник, те се отправили на поход, стигнали чак до Дългата стена [преди Цариград] и предприели нападение срещу столицата. Те направили големи опустошения, отвели пленници и се завърнали невредими в земите си . . .

Императорът се отправил на поход срещу България [през 760 г.] и като стигнал до теснината Верегава, посрещнали го българите и избили много от неговите хора . . . както и много войска. Българите взели оръжията им, а те се завърнали безславно . . .

През същата година [774] Паган, господарят на България, изпроводил пратеници при императора да моли да се види лично с него. И като получил отговор, слязъл при него с болярите си. Императорът седнал, като заедно с него седнал и [бившият български владетел] Сабин [Вокил (765-766)], приел ги и ги укорил за тяхното безредие и за омразата им към Сабин. И сключили привидно мир . . .

На 21 юни [766 г.] през 4 индикт императорът се вдигнал срещу българите и изпратил към Ахело [дн. Поморие] 2600 хеландии [кораби], като ги снабдил с войници от всички теми. А когато тези хвърлили котва при бреговете и задухал севернякът, насмалко щели да се разрушат всички хеландии и се издавили много войници, така че императорът заповядал да опънат мрежи, за да бъдат събрани мъртъвците и да бъдат погребани. И на 17 юни той [императорът] влязъл безславно в столицата [Цариград] . . .

През месец април [791 г.] [император] Константин [V Копроним] се отправил в поход срещу българите и дошъл до така наречената местност Проват, до рекичката Свети Георги. Той [там] срещнал Кардам, господаря на България. След една малка битка, станала привечер, ромеите се уплашили, избягали през нощта и се завърнали безславно [в Цариград]. А и българите, уплашени, се завърнали [в тяхната си столица] . . ."

Из "Летописи" на Теофан Изповедник (758/760-818)



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?issueid=2967§ionid=5&id=0001301

(България и Византия си съперничат и на тихия фронт)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2009010800040001301

(Личните имена може да са част и от националната сигурност)

http://www.segabg.com/article.php?id=729778

(Къде се е намирал пътят "Из варягъ въ грекы"?)

22
25909
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
08 Юли 2015 19:47
Това Кормесий много ромейско ми звучи. Да не е бил Кормесиш, или по-скоро Караманлиш, което се потвърждава от наличното в наши дни Караманлис?

А за фамилиите е по-правилно да се следва българската фамилна традиция и да завършват на ов и ев, според мен. Тервел Дулов, Кормисош Вокилев... А на който не знаеме фамилията, да сложим една подходяща за такъв човек, примерно Крум Копелдаков.
08 Юли 2015 19:53
Винех Вокил (756-762), Телец Угаин (762-765), Сабин Вокил (765-766), Умор Вокил (766)


Между другото, доколкото си спомням, според Именника Винех и Умор са на Укиловите, а не на Вокиловите.
08 Юли 2015 19:59
Това Кормесий много ромейско ми звучи...А за фамилиите е по-правилно да се следва българската фамилна традиция и да завършват на ов и ев, според мен. Тервел Дулов, Кормисош Вокилев...


Не, не! Авторът правилно следва форумната фамилна традиция - всичко да завършва на "й". Като започнеш с цар Първий и цар Вторий, минеш през евреий и завършиш с финансий.
08 Юли 2015 20:06
Това Кормесий много ромейско ми звучи.

Ми нормално. Като се има в предвид колко българи са били на императорските тронове в Рим и Цариград...
08 Юли 2015 20:16
Иван Петрински
08 Юли 2015 21:13
Котка -
---------------------------
Сайтът на Генек
08 Юли 2015 21:16
За "господаря". Това, че за нещо е писано, не означава, че написаното е вярно...
Винех Вокил (756-762), Телец Угаин (762-765), Сабин Вокил (765-766), Умор Вокил (766)

По паспорт? А ЕГН-тата?
-------------------------------
Сайтът на Генек
08 Юли 2015 21:29
Е, има напредък.
Щом българските князе и царе не са ханосани и каносани, пак добре...
09 Юли 2015 00:12
генек 08 Юли 2015 21:13
09 Юли 2015 10:58
А защо не господаря г-н Кардамон?
09 Юли 2015 11:21
Сабин пък и той не знае на кои хора е, явно, щото на Вокиловите е по жена...
09 Юли 2015 11:21
Това горното е много мъдра мисъл, два пъти е излязла, по команда от телеметрията на кораба майка, явно...
09 Юли 2015 11:59
Действително датировките на управленията са доста спорни, вкл. и цитираните в статията.
Така например, идването на Кормисош на власт се датира от 738 та до 753.
В полза на първата дата е теорията, че той е бил част от българите, останали в северо и източно причерноморските степи, станали поданици на кагана на хазарите. В 738 е в разгара си най-голямата война между Хазария и Арабския халифат, чиито войски стигат до Волга и разоряват каганата. Знае се за ново немалко преселване на българи от каганата в Дунавска България. Една от теориите е, че начело на тези преселници е бил Кормисош, който идвайки тук и облягайки се на тези сили завладява престола.
......................
Друг момент е крайната година от управлението на Кардам и началната съответно на управлението на Крум. Те варират в периода 797 - 803, която като цяло се приема най-често за вярната. Счита се, че Крум е бил от аварските българи, голяма група от които се преселва в България тогава бягайки от Аварския каганат, водещ по това време тежка война с Карл Велики. Но доколкото тази война е в периода 793 - 803 е трудно да се прецени кога точно са се преселили Крум и сродниците му и как Крум е заел престола в Плиска (най-вероятно със сила).
09 Юли 2015 12:37
Мда , било е време да държим съдбата си в ръце. А не като сега , да се молим големите началници да се разберат. Тангра ни обърна гръб щото се поколонихме на чужди богове.
09 Юли 2015 13:50
Тангра ни обърна гръб щото се поколонихме на чужди богове.

Това, че българите са се кланяли на Тангра, разбира се е измислица и нема нито едно доказателство за такова твърдение. Едни от първите ранносхристиянски църкви и базилики са строени точно от нашите деди. Включително и Плискуба, юще от времето на Константин Велики...
09 Юли 2015 14:57
Едни от първите ранносхристиянски църкви и базилики са строени точно от нашите деди. Включително и Плискуба, юще от времето на Константин Велики

Вашите може , българските с голяма неохота след 864 след като хан Борис прие гръко-еврейската ерес.
09 Юли 2015 15:50
Що да е ерес?
11 Юли 2015 23:24
Укрепнала и прочистена от чужди храненици , България
Телериг прочисти България от византийски НПОшки през 8 век.
Същото направи и Путин -- през 21 век почти проччисти Русия от чужди НПОшки
Жалко, че сега си нямаме княз Телериг
11 Юли 2015 23:45
Федаин 09 Юли 2015 12:37
Тангра ни обърна гръб щото се поколонихме на чужди богове.
Тоз Тангра, от кои писмена го изкарахте. Ни ромеи, ни евреи, араби, арменци ... никой никъде не е споменавал че Българите са се кланяли на Тангра. Съчинен беше от българската историчарска наука, по един полуизтъркан надпис. Бешевлиев, един от малкото истински историци, винаги се съмняваше в прочетеното.
Чуждите когато са писали за нас, не са писали и че праТаковата са от жълтата раса.
Спрете се вече с глупостите си и се засрамете -- десетилетия наред лъжете децата -- Тангра, жълтакавия Мостич ((при положение че в Манасиевата хроника, има руси и светлокестеняви мъже (Муртраг или Омуртаг е изрисуван като рус бял мъж) и няма ни един с дръпнати очи)), та престанете с праНъмквиси, огромното славянско море и .. изпарилите се траки.
Ние сме местен народ. Гърците ни наричаха траки. И от същия народ, живееха на север от Дунав и на север от Черно море. Тия, които дойдоха с канас (княз, а не кан или хан) Аспарух, бяха свои. Те постепенно отвоюваха землището ни от Римската империя и освободиха народа ни от 6 вековното Римско робство
14 Юли 2015 05:25
"В началото на годината излязоха първите резултати от най-мащабното правено досега ДНК-изследване на генофонда в България.
То доказа по безспорен начин, че българите са народ с европейска генетична структура, а тюркските гени са едва 1,5%.
40% от днешните българи принадлежат към хаплогрупите E-V13 и I-M423, които най-вероятно са възникнали в нашата Прародина на Балканите и оттук са били разпространени в цяла Европа от нашите предци при тяхната демографска експанзия след овладяването на земеделието. Също така за българите са характерни автохтонни, почти ендемични, редки и уникални генни комбинации."

Това генетично изследване е от изключителна важност, а българските медии, учени и историци не му обърнаха почти никакво внимание. Не чухте за него по новинарските предавания, не чухте обсъждания в сутрешните предавания, не чухте и изказвания на иначе устатите ни разбирачи историчари.
А трябваше.
Защото въпросът за произхода на българския народ е много важен. И тъй като е много важен не просто за нас, а с голяма вероятност е от световно историческо значение, тъй като историята е обвързана, мнозина предпочитат да мълчат.
Една от чудовищните лъжи, че българите са тюрки (ако се чудите защо македонските лумпени ни обиждат на "татари", именно затова е) е дълбоко вкоренена в официалната история. Тази лъжа можете да прочетете във всеки учебник по история, по който сте учили вие или вашите деца. Нея можете да прочетете в Уикипедия, нея ще чуете и от устите на най-известните ни "историчари, нацвъкали академични и професорски титли пред името си."
А това е лъжа.
Гените не се подават на манипулация. И доказват лъжата. Простата човешка логика, която куца в официалната теория, също доказва лъжата.

Истината се оказва трудна за възприемане, след като са те лъгали цял живот. И се иска открито и непредубедено съзнание, за да я допуснеш до себе си."
14 Юли 2015 15:12
"Специалистите-езиковеди, които са изследвали Именника, казват, че името Кормисош е могло да бъде на древния български език единствено Кормиш или Кормъш. Как ли у преписвачите е станало Кормисош? - Според мен става дума за смесване на две думи "Кормъш-сас"; Кормишсас, Кормъшсас към Кормисош. "Сас" на чувашки означава "глас, гласоподаване". Оригиналът иска да подскаже, че смяната на толкова славната династия Дуло е станало по напълно законосъобразен ред-с гласуване в съвета на великите боили, и то при единодушие. Причината не е била само в династическите разпри, но още и в това, че Севар е извършил непростими политически и военни грешки, за които знаем от други сведения.
Йордан Вълчев, "Календар и слово" София 1986, Български писател
14 Юли 2015 15:26
Тан-Нак-Ра-Небе, Човек, Бог. Религиозно-философско достижение на древните българи за триединството на света. В християнството е Бог-отец, Бог-син, Бог-дух. При Монтескьо-съдебна, законодателна, изпълнителна власт.
Някой да е виждал изображение на бог Тангра?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД