:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 486
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На каква сватба канят Борисов в Европа?

България се оплита в драмите на еврозоната, докато собствените й проблеми остават незабелязани
Светослав Терзиев
Висока чест споходи нашия премиер Бойко Борисов. Получи покана да иде в неделя на тежка колективна сватба, където ще го женят за най-богатите булки в Европа - Германия и Франция. Няма да скучае, защото и други младоженци като него са поканени на същата церемония. Какво се случва?

Лидерите на еврозоната са изправени пред възлово решение, за което искат да споделят отговорността с държавите, които не са приели еврото и които по никакъв начин не са причинили кризата със затъналата в дългове Гърция. Някои по-суетни могат да се ласкаят, че богатите държави в ЕС имат нужда от тяхното участие, но



церемонията не е за радост



Тя е съставена от две части: ако до неделя не бъде постигнато "окончателно споразумение" с Гърция, еврозоната ще се разведе с нея. Това е страховитият "План Б", чието съществуване дълго бе отричано, но което в крайна сметка бе признато завчера от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: "Еврокомисията започва да разглежда сценарий за възможното излизане на Гърция от еврозоната. Вече имаме детайлизиран план за Грексит (гръцко излизане - бел. ред.)". На тази част от церемонията (ако не бъде отменена в последния момент) Борисов ще присъства само като свидетел. За нас обаче по-важна ще бъде втората част.

Ако Гърция остане в еврозоната, ще продължи да имитира, че обслужва дълговете си, и ще трупа нови, защото, както се видя, не може да издържи и две седмици, без да й се наливат милиарди евро. Колкото и да се съкращава дългът (през 2010 г. бяха подстригани 107 млрд. от 330 млрд. евро), той има свойството постоянно да расте. Сега е 320 млрд. евро и всяка нова програма за Гърция, независимо дали ще се нарича хуманитарна помощ (както предлага председателят на Европарламента Мартин Шулц), или по друг благозвучен начин, ще означава увеличаване на сумата. В сферата на много големите числа се задействат икономически закони, които излизат от обсега на инструментите за управление на кризи. Европа просто трябва да признае, че



гръцкият дълг е неплатим



Да си представим за какво става дума - на какво се равняват 320 млрд. евро? Това е планина от злато. По днешната му борсова цена, която е 33 560 евро за килограм, става дума за над 9500 тона злато. В трезорите на най-богатата държава в света - Съединените щати - има 8100 тона злато. При 10 милиона народ всеки грък - от дете до грохнал старец, ще трябва да събере паричния еквивалент на кило злато, за да върне дълга на страната си към западните кредитори. Как и кога ще стане?

От пет години срещите в еврозоната за гръцкия дълг имат само един смисъл - да разсрочват проблема, за да се наследява от следващи правителства и никое от настоящите правителства да не носи финална отговорност пред народа си. Заедно с това тече и друг процес. Дългът се разхвърля върху все повече "кредитори". Първоначалните виновници - частните банки - го прехвърлиха на своите държави, след като се съгласиха да отрежат значителна част за своя сметка. Държавите (главно Германия и Франция) го приписаха по този начин на сметката на своите данъкоплатци, но тъй като се уплашиха от мощно недоволство, го разхвърляха върху всички членове от еврозоната с аргумента, че



всички носят отговорност за стабилността на еврото



и нямат интерес то да се срине и да повлече също и тях. За целта през 2012 г. Берлин и Париж измислиха начин как да преодолеят едно от важните правила в Договора от Маастрихт, който забранява едни държави в еврозоната да спасяват други. Те преправиха (с общо съгласие) Договора за функциониране на Европейския съюз, така че да се избегнат референдуми за поправките, и въведоха Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) с обща маса от 440 млрд. евро, увеличена много скоро на 700 млрд. евро. Така от национализация на гръцкия дълг бързо се премина към федерализация, макар че ЕС не е федерация. Направен бе и неуспешен опит чрез пакта "Евро плюс" да бъдат въвлечени и държавите извън еврозоната, но те бързо усетиха за какво ги търсят и приеха поканата само в нейната политическа, но не и във финансовата й част. Тогава България бе на ръба да се подлъже, но също се вразуми, като осмисли с бавни темпове, че става дума за пари (над 6 млрд. евро) за нейна сметка.

Защо еврозоната отново има нужда от държавите, които не членуват в нея, и ги кани на срещата идната неделя? Нали са неподготвени за високите й критерии за членство? Както се видя,



федерализацията в ЕС се ускорява, когато се търсят пари



Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, които винаги преди важните срещи се събират насаме, за да настроят в синхрон гласовете си, решиха, че точно в този момент имат нужда не от Европа на две скорости (ядро на богаташите от еврозоната плюс разни изоставащи), а от единни действия на всичките 28 членки в ЕС.

Причините са две: Първо, Гърция не може да бъде изгонена от еврозоната, без да бъде изгонена от ЕС, защото в договорите не е предвиден изход от еврозоната. Там има само вход. Следователно трябва да се използва изходът от ЕС, който обаче се отваря с ключовете на всичките 28 държави. Разбира се, Гърция също трябва да гласува за излизането си от ЕС, което е немислимо без единодушен натиск. Второ, независимо дали ще бъде приложен "План Б", проблемът с липсващите 320 млрд. евро остава. Парите трябва да се съберат отнякъде, защото на богатите държави им е много обидно сами да носят бремето на неразумната си кредитна политика.

Ако всички държави в ЕС (без Гърция) поемат отговорност за "План Б", ще се натоварят косвено и с неговите последици. Точно тук



ще настане моментът да се викне "Горчиво!"



и Борисов заедно с други като него да се предадат в обятията на най-заможните европейски булки. Подозира ли какво го чака?

На последния Европейски съвет той се изказа непредпазливо по адрес на булките: "Европейският съвет се занимава с темата за ситуацията в Гърция от години. Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция (...) Северна България продължава да е най-бедният регион в ЕС и е по-добре съветът да разгледа и тази тема, отколкото да се занимаваме всеки ден с Гърция", каза той на 25 юни пред малка група български журналисти в коридора. В Брюксел обаче и коридорите имат уши. Ето класически пример защо трябва да внимаваш какво си пожелаваш. Защото може да се сбъдне.

Не мина месец и Борисов бе поканен да заяви на всеослушание, че му е дотегнало ЕС да се занимава с Гърция. Той и представителите на няколко източноевропейски държави напоследък са цитирани изобилно в западни издания, че са главни противници на по-нататъшни мерки за спасяване на Гърция. Създава се впечатление, че Гърция може да бъде изгонена по инициатива не на големите си кредитори, а на държави от европейската периферия. Германия и Франция ще се "вслушат" в техния глас и след като "заедно" вземат такова важно решение, ще продължат "заедно" да ликвидират вредните последици, защото всички трябва да предотвратят дестабилизация на целия ЕС.



Повтаря се същият сватбен сценарий,



според който всички в еврозоната трябваше да поемат грижата за стабилизация на еврото, независимо дали са виновни за гръцката драма. Що се отнася до второто желание на Борисов - Европа не само да извърне очи от Гърция, но и да се вгледа в най-бедния си регион, какъвто е Северозападна България, естествено, в духа на задълбочаващата се европейска солидарност ще бъде отговорено, че това ще стане веднага след уреждането на тъй неотложния проблем с дълговете на Гърция. Нали първо трябва да се намерят пари? За по-бързото постигане на целта ще се наложи всички да пуснат нещо допълнително в касичката. Ще бъде некрасиво Борисов да си тръгне точно когато е удостоен с честта да вдигне тост на сватбата си.

Остава да се надяваме, че той няма да изпадне в опиянение, че му дават шанс пак да се отърка о големите европейски фигури, които толкова зачестиха гостуванията си в Брюксел, че белгийците вече ги гледат с равнодушието на хотелиери.



Снимка: БГНЕС
Като се харесват, ще се вземат ли?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Индустриален район на Атина. Изходът от кризата е само нарисуван.
68
12186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
08 Юли 2015 19:52
Защо еврозоната отново има нужда от държавите, които не членуват в нея, и ги кани на срещата идната неделя? Нали са неподготвени за високите й критерии за членство?


Ами то е повече от ясно. 19 държави са взимали решения да се дават заеми на Гърция, а сега 28 държави трябва да поемат последиците.
08 Юли 2015 20:02
Ммм даа,
Баце е казал. Писнало му е от Гърция.
08 Юли 2015 20:08
Подозира ли какво го чака?


Това не му е работа на браточката. Не му влиза в джоб дискрипшъна. Той е лоялен. Каквото кажат началствата - това ще прави.
08 Юли 2015 20:21
Булката е Гърция и и готвят жесток gang bang.
08 Юли 2015 20:22
Светослав Терзиев —
08 Юли 2015 20:22
Моля се на Господ големите началници да се разберат, казва премиерът

Да.."НАЧАЛСТВАТА". Някой в тази държава обърнал ли е внимание какво говори този простак в интервюто си пред ТАСС ?!?!?
И това е премиер на суверенна държава ?
08 Юли 2015 20:23
showstopper, 08 Юли 2015 20:21
08 Юли 2015 20:28
г-н Терзиев , беше много забавно, мерси.
08 Юли 2015 20:29
За по-бързото постигане на целта ще се наложи всички да пуснат нещо допълнително в касичката. Ще бъде некрасиво Борисов да си тръгне точно когато е удостоен с честта да вдигне тост на сватбата си.

Ха, точно за това ставаше дума около цялата гръцка криза: че ще дойде момент да се иска от всички държави от ЕС да спасяват Гърция.
За тази цел Бацето има силен ход, като обяви, че в България ще се проведе референдум за да се попитат гражданите съгласни ли са България да даде примерно 3-4 милиарда на Гърция без гаранция за връщане или ако това все пак стане с гратисен период от 20 години и разточено за още 40.
Да видим тогава народът какво ще каже!
Най-вероятно ОХИ!

И да не стане някой сакатлък отгоре ще бъде написано НЕ с по-големи букви и съответно с по-голямо квадратче.
Освен това въпросът трябва да бъде формулиран максимално близо до истината, а именно:
"Съгласни ли сте да подарим на Гърция 4 милиарда?"
08 Юли 2015 20:41
Шоустопер!Аз викам ние да не учасваме в такива групови изпълнения щото в суматохата да не го отнесем по погрешка.Да си решават квото си искат от нас само съгласие и пари не даваме щото няма .
08 Юли 2015 20:44
За тази цел Бацето има силен ход

ъхъ, и ще си го изиграе. В коридора пред българските журналистки.
08 Юли 2015 20:56
Тази чудесна статия на Терзиев ( ) много ще подплаши Боко. Тя ще му покаже че нещата в ЕС стават по-сложни отколкото досега. Той горкият и досега нищо не разбираше - ходеше между разговарящите групички и като видеше Дейвид го удряше по гърба, а Дейвид се обръщаше и му казваше че са големи приятели.

Ще ни зареже скоро Боко - този живот на теле в железница става много мъчителен за него. Не е изключено и проруските му изказвания да са ход в тази посока.
08 Юли 2015 20:59
Тази чудесна статия на Терзиев ( ) много ще подплаши Боко
Ще го подплаши, ако той беше булката, на която се гласи gang bang.
08 Юли 2015 21:02
Борисов даде 100 млн за плана Юнкер, що да не отдели няколко милиарда за Гърция. Срещу потупване по рамото и снимка с Меркел.
08 Юли 2015 21:14
Хубава статия, но ЕС няма да изгони Гърция. Освен ако Гърция сама не го поиска. Така че цялата теза е интересна, но издиша откъм изпълнимост.
08 Юли 2015 21:15
Откъде-накъде ще плащаме ние, бе!
От тази великолепна статия на г-н Терзиев става ясно, че гърците и частните банки взаимно са си правили кюляф
- гърците са взимали и щракали с пръсти, защото са им давали парички
-частните банки са давали с очакване да получат огромни печалби при връщане на заемите
На края и гърци, и частни банки, и държави от еврозоната се изсулват, и ние трябва да плащаме.

08 Юли 2015 21:22
Амазон, какъвто и да е резултатът (със или без Гърция) удоволствието на някои банки да си разделят едни пари с гърците, ще бъде платено от нас. Като казвам НАС, имам предвид и ВАС, дето ревете срещу Гърция и не виждате лицемерието на западните държави...
08 Юли 2015 21:25
Живак, пак не си разбрал. Банките и гърците са си играли сиртаки и са пяли на ушенце, но има една добра ЕЦБ (банка на още по-добрия Европейски съюз), която като видяла как се мъчат горките банки, решила да им откупи дълговете, зер да не останат без пари... Та затова ти ще плащаш, не банките.
Благодарение на добрите чичковци и лелички от Брюксел (Берлин, Париж)....
08 Юли 2015 21:28
Su38
08 Юли 2015 21:22Мнения: 7,907
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Амазон, какъвто и да е резултатът (със или без Гърция) удоволствието на някои банки да си разделят едни пари с гърците, ще бъде платено от нас. Като казвам НАС, имам предвид и ВАС, дето ревете срещу Гърция и не виждате лицемерието на западните държави...

То това е ясно, няма какво да се спори. А аз не рева срещу Гърция и винаги съм защитавал комшиите от разни злобари. Рева срещу оня тарикат с лимбата - Ципрас дето си мисли че голямата политика е нещо средно между игра на Монополи и пазарлък на Капалъ Черши. И сега гърците ще го издухат а покрай тях и ние защото Гърция заедно с Германия и Италия ни е най-добрият търговски партньор.
08 Юли 2015 21:29
Това говорим от поне една неделя, ама никой не ще да слуша. Сеирджиите се кефеха на идиотските изцепки на върби, ракити, щурци и хлебарки, дето "разказват" игрите на русофилите-комуняги, нали?
08 Юли 2015 21:29
която като видяла как се мъчат горките банки, решила да им откупи дълговете, зер да не останат без пари... Та затова ти ще плащаш, не банките.


Именно - добавих в горния си пост и държави от еврозоната.
Но не само чичковците, а и гърците, дето ги изкарахте големи демократи, всъщност са мошеници.
08 Юли 2015 21:33
Амазон, гърците няма да го отнесат. Цялата дандания е разправия между двама мошеници. Само че единият е роден такъв. Но обикновен прецаква другите мошеници, не обикновените хора.
Обикновените хора като сами са си виновни. Като знае, че му готвят курт капан, нашичкият къде се натиска да ходи? Не може ли и той като Ципрас да каже: "Абе, що не си...? Когато ядохте, не ме викахте? Кога трябва да се плаща - ела, мамин, че без теб не можем? Айде у лево, колкото и да сте комисари! Кой какво си е дробил, да си го събра!"
Ама ще стане ли? Аз лично, макар и да не го обичам, ще застана зад него. Ех, мечтииии...
08 Юли 2015 21:34
Живак, даването на заем е риск. Не е задължително да си получиш парите. Затова е и лихвата. Затова е по-добре да договориш такива условия, че другият да не каже "Баста"...
08 Юли 2015 21:37
Живак, даването на заем е риск. Не е задължително да си получиш парите. Затова е и лихвата. Затова е по-добре да договориш такива условия, че другият да не каже "Баста"...

Това не прави гърците по-малко самодоволни мошеници. Така че народът гръцки да грабва сопите и да почва политиците си наред - за Ципрас може да остави и камъни.
08 Юли 2015 21:38
Особено, когато си дал адски много пари... Друг е въпросът за какво. Дотук никой не коментира структурата на гръцкия дълг и за какво е отишъл той. Да не се окаже, че с него са купувани пушкала, лодки под водата, самолетчета и други играчки, произведени от тези, които са дали парите???
08 Юли 2015 21:40
Живак, това не променя основния въпрос: Как е управляван този Европейски съвет? Как така едни "самодоволни" тарикати успяха да водят нашите "блестящи" НАЧАЛНИЦИ толкова години???
Не си ли го задавате този въпрос? Той е много по-страшен от това, тарикати ли са гърците или не!
08 Юли 2015 21:42
Причините са две: Първо, Гърция не може да бъде изгонена от еврозоната, без да бъде изгонена от ЕС, защото в договорите не е предвиден изход от еврозоната.

Това е така. Европейските политици са джентълмени и нема да гонят гърците от клуба на богатите. Просто им спират кинтите с разни фанариотски фатки и пинизи и така. Молбата за нов заем щела да се разглежда некъде през месец октомври. До тогава я Ципурко, я Гърция...
08 Юли 2015 21:44
Койте не го е гледал, да намери филма "Ужилването"...
08 Юли 2015 21:50
Няма да скучае, защото и други младоженци като него са поканени на същата церемония


Баце е от страната на булката, с чеиза...

По-добре да не ходи, щото когати си беше ред и му се падаше на КТБ-то да го фалират, взе кофти решение!
08 Юли 2015 21:52
Гърците няма да го отнесат, щото ще падне "демокрацията" като такава.

Ние ще преглътнем програмата минимум - нищо да не искаме, или програмата максимум - да вземем заемот партньорите, та да ги подпомогнем.
08 Юли 2015 23:07
На последния Европейски съвет той се изказа непредпазливо по адрес на булките: "Европейският съвет се занимава с темата за ситуацията в Гърция от години. Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция (...) Северна България продължава да е най-бедният регион в ЕС и е по-добре съветът да разгледа и тази тема, отколкото да се занимаваме всеки ден с Гърция", каза той на 25 юни


Епа кво лошо толкова е казал,или може би не вярно? Ся е момента да ритне византийците по топките дето ни правиха толкова циркове(затваряха граници с трактори,вдигаха данъка за бг продукти и т.н.) и в същият момент да стопли отношенията с Русия.По изгодна ситуация от тая няма да ни падне поне век още,ама си трябва и политик да я изграе.
08 Юли 2015 23:42
Германия и Франция не спасяват Гърция, както се опитват да ни втълпяват. Те спасяват френските и германски банки отпуснали тези заеми. Парите които уж дават Германия и Франция за това псевдоспасение се взимат от ЕЦБ на лихва от 0,5% и се дават като кредит на гърците с каква лихва? Може ли някой да ме светне? Гърците ще постигнат своето, ние ще продължаваме да пасеме трева докато НАЧАЛСТВАТА СЕ РАЗБЕРАТ и ще поминаваме само с конграчулейшъни.
09 Юли 2015 00:03
И каква трябва да бъде печелившата позиция за България в конкретната ситуация. Това изобщо не стана ясно от целия този словопад...
09 Юли 2015 00:11
Зависи кво искаме да спичелим.
Примерно, ако искаме Рапонът да бъде тупан по гърба, той трябва да направи некво приятно за ушите на потенциалните изтупвачи изказване или айде не чак изказване, може да се блъсне в някой колега и да се извини с мучене. Ако пък искаме да направим впечатление на себе си като донякъде релевантен участник в тая простотия, Рапонът съответно трябва да развие държавническа визия, да научи език и да използва наученото, за да изрази позицията ни.

Първото ми се струва по-изпълнимо.
09 Юли 2015 00:14
За мен е очевидно, че Ципрас и СИРИЗА са ЦРУ-шка политтехнологична разработка за тежко прецакване на Евросъюза. Каквато са спретнали и в Испания.
09 Юли 2015 00:23
За мен е очевидно, че Ципрас и СИРИЗА са ЦРУ-шка политтехнологична разработка за тежко прецакване на Евросъюза. Каквато са спретнали и в Испания.

Това щеше да е очевидно, ако Ципрас ходеше на инструкции в Белио дом, а не у Кремль...
09 Юли 2015 00:23
От пет години срещите в еврозоната за гръцкия дълг имат само един смисъл - да разсрочват проблема, за да се наследява от следващи правителства и никое от настоящите правителства да не носи финална отговорност пред народа си.
Брилянтна статия, както винаги.
09 Юли 2015 01:44

Терзиев, много си назад от историческите събития.
Остави го Боко. Той може да е тиква, ама в сравнене с ония тикви в Брюксел и Берлин е малка безобидна кратунка.
И Гърция я остави. Тя не е проблем, тя е потърпевш. Другаде е проблема.
Гледай - откакто е почнала кризата, Италия, Испания, Португалия и Франция (взети заедно) са натрупали над 2 трилиона евро нов дълг. Нов дълг, Терзиев, нов! Тия 2 трилиона са 7 пъти дълга на Гърция. За 7 години са се появили 7 нови Гърции (чисто количествено, като дългова маса), по 1 на година, само че по на запад по средиземноморието.
И за това вече не може да кажем че гърците са виновни - че били мързеливи, крадливи и не си плащали данъците - защото това се случва извън Гърция. Значи има проблем, който не е вътрешен за Гърция, а е по-глобален. Има проблем, структурен, системен проблем на еврото, проблем на икономическата политика на ЕС.
И тоя проблем не се решава. Докато евротиквите сезанимават с Гърция - щото така е лесно, и се чувстват много велики и важни като тормозят една малка страна от периферията, големя проблем си стои. И расте.
Ш какв ще правим след някоя и друга година, Италия като изпадне в гръцко положение - и тях ли ще гоним? Или Испания ще ги изпревари?

09 Юли 2015 02:33
България така или иначе ще плати част от гръцкия дълг.
Както и всички държави в еврозоната.
По интелигентните сигурно се сещат как сте стане номера.
09 Юли 2015 02:38
Има проблем, структурен, системен проблем на еврото, проблем на икономическата политика на ЕС.
И тоя проблем не се решава. Докато евротиквите сезанимават с Гърция - щото така е лесно, и се чувстват много велики и важни като тормозят една малка страна от периферията, големя проблем си стои. И расте.
Ш какв ще правим след някоя и друга година, Италия като изпадне в гръцко положение - и тях ли ще гоним? Или Испания ще ги изпревари?


Казах ви, има два варианта, или ЕС става федерация или се разпада бавно и мъчително.
А проблема на еврото е че първо се прави федерация, а после обща валута.

09 Юли 2015 04:41
'ще настане моментът да се викне "Горчиво!"
и Борисов заедно с други като него да се предадат в обятията на най-заможните европейски булки.'
Терзиев,палавник такъв,не посмя да кажеш,че боко ще е булката.
А по точно,както винаги,в ролята на булката пак ще сме ние.
09 Юли 2015 05:33
Клуба на елита/ богатите яде, пи и се весели. А просяците не ги пускаха дори до прага да погледнат. Когато, обаче дойде ред да се плаща сметката, не само отварят вратата, ами и ги канят на масата при тях. И проблема въобще не е в Гърция. Ами другите длъжници? Кой и кога трябва да изплати техните неизплатими дългове на благоденствието?! Не стана ли ясно защо се разширява ЕС / елитния клуб на "богатите" държави? За да помага на бедните или те да спасят него? Някой сигурно не се сеща какво е струвало на гърците да се наредят сред тях. Казват, че словоците вече са "солидарни" с нечии дългове. Време е и българите да станем. Като влезем в еврозоната или още преди това. Дадохме вече 100 милиона за плана Юнкер уж от който ние чакахме инвестиции. Сега какво още да дадем?
09 Юли 2015 07:46
Ужаст, дори тези от форума, които плюят срещу Гърция ще трябва да и плащат дълговете !

Айде "фанариотите" ще го преживеят леко, но те?

09 Юли 2015 07:58
За статията, разбира се
С една забележка - много подценявате Бойко Борисов. Бъдете сигурни, че няма да се ожени - нито за тази булка, нито за друга
09 Юли 2015 08:25
showstopper

08 Юли 2015 20:21

Булката е Гърция и и готвят жесток gang bang



27 on 1
09 Юли 2015 09:17
Гърция не може да бъде изгонена от еврозоната, без да бъде изгонена от ЕС, защото в договорите не е предвиден изход от еврозоната.

Това е само някакъв чисто формален измислен "проблем", който лесно ще бъде решен.

Гърция няма друг начин да си стъпи на краката, освен излизане от вредната за страните с отрицателен търговски баланс, включително и за Гърция, еврозона, но няма причина да излиза от ЕС. И точно това ще се случи.

Играта, че не Гърция напуска, еврозоната, а че другите я гонят от нея, е изгодна, както за евробюрократите, така и за гръцкото правителство. Те запазват лице пред народите си.
09 Юли 2015 09:26
Ужаст, дори тези от форума, които плюят срещу Гърция ще трябва да и плащат дълговете !

Както казах вече редно е да се проведе референдум. Ако победят подкрепящите Гърция, България ще плаща. Както искат някои солидарни с Гърция другари.
Аз лично нямам нищо против те да плащат, но имам много против държавата да плаща.
Това, че нашата политическа класа е боклучива е факт, но едва ли са политически самоубийци да плащаме за Гърция.
09 Юли 2015 09:29
Гърция няма друг начин да си стъпи на краката, освен излизане от вредната за страните с отрицателен търговски баланс, включително и за Гърция, еврозона, но няма причина да излиза от ЕС.

Че да седи, но вероятно ще я отрежат от еврофондовете, които се формират от вноските на другите държави-кредиторки. Така поне каза Шулц.
Вноската обаче ще си я плаща.
09 Юли 2015 09:57
Светослав Терзиев

Вчера по някави новини един евродепутат, небългарин, посочи страната ни като антипод по послушание и бедност на гърците. каза нещо като това, как гърците искали такива заплати, като на северната им граница била България, а вижте какво става там.
Когато гърците са добре, ние сме зле, защото сме си зле, но когато гърците са зле, ние сме още по-зле.
09 Юли 2015 09:58
Да не се окаже, че с него са купувани пушкала, лодки под водата, самолетчета и други играчки, произведени от тези, които са дали парите???

Анджък де.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД