:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гърция стана първият щат на СЕЩ

Европейските лидери се уплашиха не толкова от Грексит, колкото от разпадане на ЕС
Светослав Терзиев
Ако някой си мисли, че е гледал гръцка драма в Брюксел, сбъркал е представлението. Европейските лидери не мигнаха цяла нощ от неделя до понеделник не толкова угрижени как ще оправят Гърция и банките й, колкото как ще оцелее Европейският съюз, ако дадат старт на верижна реакция на разпад, която не знаят как ще управляват.

За първи път от зараждането на европейската идея след Втората световна война се появи



дълбока пукнатина между Германия и Франция,



заради чието историческо помирение всъщност възникнаха европейските структури, прераснали в Европейски съюз. Франция се обяви твърдо срещу заплахата да бъде изгонена Гърция от Еврозоната, защото видя възраждане на германски диктат в Европа, срещу който тя има исторически вкоренен условен рефлекс. Дори с риск да остане в изолация (на нейна страна бяха само Италия и Кипър) и да се окаже последен кредитор на Гърция, тя се съпротивляваше на усилията да бъде доведена Атина до капитулация. Германската канцлерка Ангела Меркел, която сплоти зад себе си северните държави и цяла Източна Европа, в крайна сметка се опомни, че сипва пясък във френско-германския мотор, без чиято синхронна работа ЕС просто ще се разпадне или ще се превърне в нещо друго - например в обикновена зона за свободна търговия. Като техници с реноме германците нямаше как да не разберат какво би станало с един мотор при неправилна експлоатация.



Гърция с нейния дълг бе само детонатор,



който можеше да взриви ядрена бомба в основите на ЕС. Неслучайно първоначално бяха извикани на срещата в неделя всички държави от ЕС, включително и нечленуващите в еврозоната, защото предстоеше да се решава съдбата на целия съюз. Отмененото в последния момент заседание в Европейския съвет в пълния му състав бе добър знак, че кризата може да бъде овладяна в пределите на еврозоната. Единственият разочарован може би бе българският премиер Бойко Борисов, който така и не разбра за какво го канят и се бе приготвил да отправи искане за 80 млн. евро компенсации от ЕС на загубите, които България понася от санкциите срещу Русия. Представете си в тази инфарктна атмосфера колко неадекватно щеше да прозвучи негово изказване.

Европейският съюз, който е незавършен проект без крайна цел, се променя след всяка криза, като обикновено засилва федерализацията си чрез допълнителни пълномощия на общите институции. Така е от десетилетия. Въпросът е



какво предстои след кризата с Гърция



Ефикасният лек срещу разпад е засилването на интеграцията. Може да се очаква развитие в тази посока. Под мощния натиск на прогерманския сектор в ЕС Атина се съгласи да отстъпи суверенитет на общността, какъвто не е отнеман от никоя държава. Всички нейни важни закони ще минават през предварително одобрение на кредиторите независимо дали ще бъдат гласувани след това в парламента или на референдум. Законодателството й ще бъде подложено на цензура за съвместимост с условията, които й бяха наложени да спазва.

Вече бе направена генерална репетиция: в Брюксел заедно с председателя на управляващата СИРИЗА Алексис Ципрас бяха викнати лидерите и на другите големи парламентарни партии, за да гарантират, че ще изгласуват скоростно законите, които им бяха продиктувани. Първата акция на живо ще бъде в срок до сряда. Новите попечители на Гърция вече не се интересуват от вътрешнополитическите й борби и дали правителството на Ципрас ще оцелее. Който и да е на власт, ще изпълнява една и съща програма.



Държавата ще продава активи



и ще ги трупа в "независим" фонд за 50 млрд. евро, от който три четвърти ще отиват за рекапитализация на гръцките банки и за обслужване на дълга. По този начин наливането на пари отвън ще спре и ще започне контролиран отвън процес на източване. Гърция успя да се пребори само срещу унижението фондът да се намира в Люксембург. Не е известно какво ще продава, но вече получи първо указание - националната електропреносна мрежа. Нищо чудно да й кажат да продаде Акропола - щом планът не съдържа ограничения. Другите подробности - вдигане на ДДС, намаляване на пенсиите и увеличаване на възрастта за пенсиониране, орязване на социални права чрез пренаписване на колективните трудови договори и пр. - бяха съгласувани на бегом, защото Гърция вече бе свалила гарда чрез финалните си предложения, които повтаряха последния план на кредиторите отпреди референдума.



Като се разнесе пушилката от гръцкото Ватерло,



се вижда следната картина: Гърция вече не е като другите държави в ЕС, защото е с много по-орязан суверенитет от техния. Тя е преминала на външно управление, което ще й спуска решения независимо колко й харесват. В този смисъл прилича на щат от въображаемите Съединени европейски щати (СЕЩ), за които мечтаят федералистите още от зората на европейската идея. Европейските институции ще бъдат за нея като федерално правителство, а собствените й власти ще играят провинциална роля. Дори най-пламенните привърженици на ЕС не са пожелавали такава ускорена евроинтеграция на своите държави. Има риск примерът на Гърция да събуди страхове и национализъм, каквито досега Европа успяваше да държи под контрол. Вместо да се обуздаят, може да се засилят центробежните сили и да се окаже, че с последния си ход лидерите на ЕС само са разсрочили процесите на разпад.

България трудно може да повлияе на решенията, които вземат "големите началници", както ги нарича премиерът Борисов. Но тя също може



да си извлече поуки, когато протяга ръка за кредити



Лесно е да затънеш, но трудно е да се извадиш, когато започнеш да харчиш чужди пари не за производство, с което да ги върнеш, а за да си кърпиш бюджета или за покупка на оръжия, чийто принос за продуктивността на икономиката е колкото от козел мляко. Гърция бе любимка на кредиторите, когато връщаше милиардите им в техните военни индустрии, но бе разлюбена след рухването на така конструираната финансова пирамида. Сега ще плаща с държавния си суверенитет и с всичко останало, което й поискат.















Карикатура: Христо Комарницки
---------------
63
15052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
13 Юли 2015 20:47
Терзиев,
13 Юли 2015 21:04
Германската канцлерка Ангела Меркел, която сплоти зад себе си северните държави и цяла Източна Европа,

Потoму что, "Ну, граждане алкоголики, тунеядцы, хулиганы"...... никой ги не обича! P
13 Юли 2015 21:10
Терзиев, отлично!
13 Юли 2015 21:11
Чудна работа? Тая гръцка победа, като я описват форумците, изглежда по един начин. А като чета, как я описва г-н Терзиев, съвсем не мяза на победа
13 Юли 2015 21:12
Европейският съюз, който е незавършен проект без крайна цел, се променя след всяка криза, като обикновено засилва федерализацията си чрез допълнителни пълномощия на общите институции. Така е от десетилетия.


Ако изстържем повърхностния слой на европейската картина пред очите ни ще се появи друго изображение, различаващо се от това,което търговците на илюзии десетилетия наред се опитват да ни внушат.Те никога не са щадили средства и сили в стремежа да ни натрапят изработения от тях мит за обединена Европа, който няма нищо общо или поне драстично се различава от реалността.За тях става все по-трудно да прикриват факта,че европейският проект не произлиза от желанието и нуждите на европейските народи,а е продукт от съвкупни интереси и целенасочени действия на определен евроатлантически елит. В качеството си на сервилни пажове брюкселските еврократи ни пробутваха стереотипното мнение за необходимостта от създаването на ЕС като противотежест на Щатите.Това беше част от пропагандната реторика на ЕС,целяща да мотивира европейските народи.Ако навремето подобно твърдение галеше ушите на европейците, то днес е табу в комуникационната политика на европейските институции.Без колебание можем да кажем,че коленопреклонната политика водена от тях налага убеждението,че изграждането на ЕС представлява етап,предхождащ крайната цел,която янките са си поставили- да наложат свята нормативна и законова база в областта на финансите, икономиката, културата и други сфери на обществения живот на европейските държави,което затвърждава пълния им контрол в Европа.
13 Юли 2015 21:14
*
13 Юли 2015 21:16
Барми,
какво да се прави... Не е побе4да за Гърция, но е загуба за Брюксел, тантето и банкерите...
Автора -
13 Юли 2015 21:21
Щатите се федерализират ефективно вследствие на Гражданската война, която се води точно с тази цел, а не както е популярно, красиво и приказно - с цел премахване на робството.
В Гърция просто пукна не само първата пушка в европейската гражданска война, пукна и демокрацията.
13 Юли 2015 21:31
Доколкото ми е известно целта на еврозоната и общата валута не е разделянето на държавите на производители и рентиери, като едните да изплащат рента на другите. Едно, че такова нещо едва ли е възможно защото северните държави нямат такъв капацитет и гражданите им едва ли ще искат, след като държавите им имат свои собствени социални проблеми. Държавите от еврозоната се включиха там доброволно, като едно от условията беше, че никоя държава не би трябвало да изплаща чужди дългове или да се надява, че членството в еврозоната ще й донесе допълнителни субсидии за харчене, взети от държавите с по-силни икономики.
Не остана принцип ненарушен за да се разреши (или заплете още повече) казуса Гърция. И след три години отново може да се окаже и то с голяма вероятност, че Гърция пак плаче за спасяване. Няма как от икономика, напомпана от кредити за потребление да може да се изстискат достатъчно пари дори за плащане на лихвите по дълговете, какво ли остава за главниците. И за дивотията, която се случи сега всички трябва да "благодарят" на Оланд. Ще мине време и пак ще се отчитат загуби, защото не се прие най-логичното и разумно решение решение, а именно оставяне на Гърция да фалира и напусне еврозоната.
13 Юли 2015 21:33
По-скоро у гръцко демокрацията пукна!
13 Юли 2015 21:39
В Гърция просто пукна не само първата пушка в европейската гражданска война, пукна и демокрацията.

Високопарни глупости, again.

Екзерсиси на тема "демокрацията като начин да живееш на чужд гръб".
13 Юли 2015 21:40
Пукна в смисъл на разцъфтя или на спомина се?
13 Юли 2015 21:40
автора -
13 Юли 2015 21:42
Пукна в смисъл на разцъфтя или на спомина се?

К'во ти пука ?
13 Юли 2015 21:43
Държавата ще продава активи и ще ги трупа в "независим" фонд за 50 млрд. евро


Много се съмнявам да стане точно така... Ще има яко увъртане и лъгане.
13 Юли 2015 21:44
а така, изкарай си квото ти е накипяло.
13 Юли 2015 21:46
Голямата глупост на ЕЗ, че много различни по стандарт държави споделят обща валута.

Същото се отнася и за ЕС - защото брюкселските чиновници налагат правила които са в полза само на най-богатите държави. Останалите са просто донори и потребители.... на кредити и стоки.
13 Юли 2015 21:48
Същото се отнася и за ЕС - защото брюкселските чиновници налагат правила които са в полза само на най-богатите държави. Останалите са просто донори и потребители.... на кредити и стоки.


мачът току-що почна, тепърва ще го гледаме в качеството си на статисти. Упс, не статисти като обратното на федералисти, а статисти като тези дето правят калабалък в масовите сцени по филмите.
13 Юли 2015 22:06
Голямата глупост на ЕЗ, че много различни по стандарт държави споделят обща валута.

Да де, ама не. ЕЗ си има изисквания към кандидатстващите. И, ако си спомниш, гърците излъгаха - официално, като държава излъгаха, подправиха статистиката - за да се намъкнат там, където не им е мястото.
Гледам, сега се поставят условия за независимост на статистиката от правителството. Май заради тази история ще да е.
13 Юли 2015 22:14
И, ако си спомниш, гърците излъгаха - официално, като държава излъгаха, подправиха статистиката - за да се намъкнат там, където не им е мястото.

На гърците им бе наложен застъпник наречен”Голдман Сакс”.
13 Юли 2015 22:27
*
13 Юли 2015 22:29
А кой им беше одитор!?
Едва ли и кредитният им рейтинг е бил -Z-Z-Z (три пъти минус зет!)

това не е много важно в сравнение с атентата срещу демокрацията:

I followed the summit in a bar, with a bunch of young Greek freelancers – photographers, fashion magazine journalists, speakers of perfect English who could work anywhere, but choose to tote their DSLRs and laptops here. They know they’re sitting on the most visually stunning and compelling story in the developed world. We watched the hashtag #ThisIsACoup proliferate until our eyes could not stay open. Then, said one: “Let’s go to the beach. Let’s bring women that look like supermodels and a bunch of handsome guys and let’s flip the finger at the world, saying: ‘We’re still Greece’. That will go viral.” It probably would, but the Greece they’re part of is shattered. The economy can and will rebound. Syriza will purge itself and be reformed. The right will find leaders who don’t look bewildered by their own defeats.

The problem is with democracy. If democracy cannot express illusions and crazy hopes; if it cannot contain narratives of emotion and ideals, it dies. By countermanding first the landslide victory of an elected government and then a 61% plebiscite majority, the EU functionally vetoed the outcomes of Greek democracy. If the democratic spirit now dies in Greece – and it might – we had better hope that phenomenon too does not go viral.
Натисни тук
13 Юли 2015 22:48
От друга страна, извън еврозоната демокрацията още не е дала фира:
David Cameron has suffered his government’s first defeat of the parliament after Labour won a vote in the House of Lords saying cities that want devolution should not be forced to have elected mayors.

Labour teamed up with the Lib Dems to pass three amendments to the cities and local government devolution bill, which will require ministers to report annually on devolution, introduce a test about suitability for devolution and allow cities to get devolved powers without the need for a mayor.

George Osborne, the chancellor, has been championing devolution for northern cities such as Manchester, but only if they accept the need for an elected mayor.

gj, keep up the good work.
13 Юли 2015 22:50
Добро описание в статията, но липсва най-важният детайл - това все още не е факт, а единствено предусловие за започване на преговори, при това предусловие без кръчмаря (гръцкия народ). Това, че Ципрас го е приел (ако го е прел) нищо не значи. Няма как да бъде приложено без съгласието на гръцкият парламент и на гръцкият народ. А това гръцкият народ да се съгласи или да позволи това, граничи с ненаучна фантастика.

Продължавам да смятам, че съвсем скоро ще сме свидетели на гръцки дефолт и излизане от еврозоната. Сегашните предварителни условия на кредиторите ще послужат само като убеждаващ мотив за драхмата на онези гърци, които все още искаха оставане в еврозоната.
13 Юли 2015 22:53
The problem is with democracy. If democracy cannot express illusions and crazy hopes; if it cannot contain narratives of emotion and ideals, it dies. By countermanding first the landslide victory of an elected government and then a 61% plebiscite majority, the EU functionally vetoed the outcomes of Greek democracy.

Пак същите глупости.

Илюзиите и налудничавите надежди като смисъл на демокрацията. Разбира се - за чужда сметка. Ами, струва ми се съвсем нормално оня, който плаща, да има и той право на глас, не само демократите.

А бе, как можете да преглъщате такива дивотии ?
13 Юли 2015 22:54
Сегашните предварителни условия на кредиторите ще послужат само като убеждаващ мотив за драхмата на онези гърци, които все още искаха оставане в еврозоната.

Варуфакис казва, че в правителството не са стигнали по-далеч от разглеждане на графичния дизайн на драхмата.
---------
Калки
13 Юли 2015 22:53

?
13 Юли 2015 23:03
?

Добре, обяснявам за последно тази вечер.

Фразата " If democracy cannot express illusions and crazy hopes; if it cannot contain narratives of emotion and ideals, it dies" не описва демокрацията, нито съвременното, нито античното понятие, особено в часта илюзии и налудни надежди. Това е специалитет на популизма и охлокрацията.

Айде, лека !

ПП. Може да оспориш превода на crazy като налудни, но, спред мен, в контекста на илюзии той е най-точен.
13 Юли 2015 23:06
Фактите опровергават твърдението ти.
13 Юли 2015 23:06
Обединена Европа се оказа излъганата лихварка - обикновено, такава роля няма на сцената ...
14 Юли 2015 03:32
Реално погледнато, левите "приятели" на Гърция, Франция, Италия и Кипър и съдействаха много по-лоша сделка отколкото предлагаше "врагът" - "неонацистът" Шойбле. Какво реално предложи той: 5 годишно изпадане от еврозоната, съчетано с облекчаване на дългове към т.нар. Парижки клуб и хуманитарна помощ. Противно на очакванията на най-големите специалисти, това би означавало инфлация, но не непременно свръх-инфлация (освен ако някой Виденакис или Мугабакис не оглави Гърция), защото ЕЦБ може да подпомогне и страни извън Еврозоната, но в ЕС, ако те се окажат в инфлационна спирала.
Впрочем този сценарий още не е изключен, ако Ципрас бъде бламиран.
14 Юли 2015 08:23
Добро описание в статията, но липсва най-важният детайл - това все още не е факт, а единствено предусловие за започване на преговори, при това предусловие без кръчмаря (гръцкия народ).

По-точната метафора би била: единият кръчмар се пазари със седемнадесет други кръчмари, да прави ли промоции с безплатното пиене, или да не прави.
14 Юли 2015 08:28
Калки

Правилно съм те оценил преди много години. Тогава си бях отбелязал следното: мощен интелект, не се поддава на идеологеми, склонен да подценява другите...
.......................
Извинения за навлизането в личното ти пространство.
14 Юли 2015 08:43
Великият гросмайстор Ципурко побърка брюкселските зелки.
Утре в Атина се очакват всенародни тържества по случай победата.
14 Юли 2015 09:12
ЕЗ ще я бъде и с Гърция, и без нея... Страха на Германия, да не я упрекнат в имперски щения, направи лоша услуга на гърците...
Ако - както е имало идея - ги бяха пратили за пет години в изолатора, всичко щеше да бъде много по-безболезнено...
Гърция бе почти готова да приеме... А сега - дали, ще приемат, или отхвърлят - ги чака дълъг път изпълнен с брожения, стачки, и пази Боже, граждански битки...
Които, със сигурност, ще доведат до излизане от ЕЗ... без опция за връщане*
*Връщането им - ако бъде възможно след време - ще е с условия, много по тудни, от колкото днешните...
14 Юли 2015 09:34
За първи път от зараждането на европейската идея след Втората световна война се появи дълбока пукнатина между Германия и Франция, заради чието историческо помирение всъщност възникнаха европейските структури, прераснали в Европейски съюз. Франция се обяви твърдо срещу заплахата да бъде изгонена Гърция от Еврозоната, защото видя възраждане на германски диктат в Европа, срещу който тя има исторически вкоренен условен рефлекс.

Авторът отлично е доловил най-важната последица от гръцката сага с дълга. Сега много повече хора могат да си обяснят и инстинкта на Тачър, която беше против обединението на Германия.
Изходът от маратона е нещастен. "Споразумението" е нещо като микро Версай, само че в обратна посока. Няма да изтрае дълго.
Пп Който принизява гласа на народа и го нарича "полулизъм", го върши от собствена тъпота и за собствена сметка
14 Юли 2015 09:46
Варуфакис казва, че в правителството не са стигнали по-далеч от разглеждане на графичния дизайн на драхмата.

Да, да.... http://finance.yahoo.com/echarts?s=FTP.TO+Interactive#{"range":"3mo","allowChartStacking":true}
14 Юли 2015 09:50
Споразумението е мъртвородено и няма да проработи, дори и да назначат "колониално управление" на Гърция с цел да реформират държавните структури и да ги направят по-ефективни за да си вършат работата, за която са създадени. Гърците ще намерят начин да саботират всички приложени мерки с цел да карат и по-нататък така, както са свикнали.
14 Юли 2015 09:55
и го нарича "полулизъм"

Популизъм идва от популус (народ) и на български се превежда, като народнячество. Опитите на антинародните "елитарни" представители да предадат пейоративно звучене на популизъм, като тихомълком заменят с него думата демагогия (водене, подвеждане, лъгане на народа), не са успешни. А и не могат, при положение, че всички правни норми, системи и тяхната философия в последните 200 години се позовават, като легитимност единствено на народа.
14 Юли 2015 10:06
Да им се чуди човек на гърците.
Всички авторитети им обясняват (Кругман, Стиглиц, Туткалчев ), че трябва да излязат от еврозоната, да обявят фалит и да си върнат драхмата като валута.
След това се завихря щур купон - инфлация, хиперинфлация, стапяне на всички вътрешни дългове, всички стават милионери, после милиардери и ... С една дума, живот-мечта. Пък те като са се хванали за полата на г-жа Меркел....
14 Юли 2015 10:12
 По сравнению с Соединенными Штатами Америки, Европа в целом означает экономический застой. На современной экономической основе, т. е. при капитализме, Соединенные Штаты Европы означали бы организацию реакции для задержки более быстрого развития Америки. Те времена, когда дело демократии и дело социализма было связано только с Европой, прошли безвозвратно
H.Ленин, О лозунге Соединенные Штаты Европы, 1915

14 Юли 2015 10:21
Франция се обяви твърдо срещу заплахата да бъде изгонена Гърция от Еврозоната, защото видя възраждане на германски диктат в Европа, срещу който тя има исторически вкоренен условен рефлекс.
И не само за това. Франция и Италия имат подобни проблеми и след Гърция са следващите най-лоши ученици в ЕЗ. Ако махнат Гърция, фокусът ще е върху тях.
Не съм много сигурен, но мисля, че и френският парламент трябва, да гласува програмата за Гърция. Много ще е забавно как оландовите социалисти ще дадат своето ДА за супер аустерито и приватизация наложени на Гърция, а след това пламенно ще ги отхвърлят за Франция.
14 Юли 2015 10:27
Интересно ми е как някой ще обясни следното: Гърция дължи на ЕЦБ и на няколко държави определена сума. Дали може да я върне или не, е съвсем отделна работа. Сега ще получи някаква сума пак от ЕЦБ, демек от евопейските данъкоплатци, каквито сте и вие, и аз, ако някой приватизира електроснабдяването. Ха сега ми обяснете, как гръцката държава ще връща парите на европейските данъкоплатци, а частници ще ползват благата? Как тез изплатени от вас дългове, драти цените на либералната икономика, ще се върнат във вашите джобове, а не в джобовете на олигарсите, срещу които така скачахте?
14 Юли 2015 10:33
Пък те като са се хванали за полата на г-жа Меркел....

Никой не се е хванал за панталона бившата комсомолка. Обратно, немците погрешно си мислят, че еврото е станало тяхна собственост. Че след като Комерцбанк, например, е купила гръцки дълг, за това е отговорен не Юрген, а Йоргос. Че могат да налагат правила на другите и изключения за себе си.
Нихтс мамата! Или, както казва Ицето - "дрън-дрън".

14 Юли 2015 10:52
Къде я виждате "победата" на Германия? В това, че са наложили неработещо споразумение? Гърция не може да си обслужва заемите, дори да продаде активи за 50 милиарда. Гръцката икономика трябва (да расте и) да прави големи първични бюджетни излишъци през следващите години без прекъсване. При първите по-сериозни трудности (а такива ще има), бюджетът отива на дефицит, гърците пропускат вноските и пак се връщаме в изходна позиция. Трябваше да излязат от еврозоната - с всичките рискове, които съпътстват това решение.
14 Юли 2015 11:03
Трябваше да излязат от еврозоната - с всичките рискове, които съпътстват това решение.

Че кой е виновен за това? Да не би Германия да държи Гърция насила в ЕЗ? Напротив - имаха план за излизане на Гърция.
Ако Гърция изяви желание на момента може да излезе от еврозоната и да си върне драхмата. Но на Ципрас не му стиска да направи тази крачка, а иначе устата му голяма да обвинява Германия и другите държави, че натискали Гърция за неизгодно за нея споразумение.
14 Юли 2015 11:16
Да не би Германия да държи Гърция насила в ЕЗ?

Да не би Гърция да държи Германия насила в ЕЗ? Защо не си върне силната дойчемарка и да им каже чао на всички жабари и "мързеливи южняци"? Защо?
14 Юли 2015 11:35
Интересно ми е как някой ще обясни следното: Гърция дължи на ЕЦБ и на няколко държави определена сума. Дали може да я върне или не, е съвсем отделна работа. Сега ще получи някаква сума пак от ЕЦБ, демек от евопейските данъкоплатци, каквито сте и вие, и аз, ако някой приватизира електроснабдяването. Ха сега ми обяснете, как гръцката държава ще връща парите на европейските данъкоплатци, а частници ще ползват благата? Как тез изплатени от вас дългове, драти цените на либералната икономика, ще се върнат във вашите джобове, а не в джобовете на олигарсите, срещу които така скачахте?


Ще им дадат възможност да вземат пари от олигарсите, за да върнат парите на европейските данъкоплатци с лихва, щото дали могат да ги върнат хич не е отделна работа. Кво неясно има?
14 Юли 2015 11:39
Да не би Гърция да държи Германия насила в ЕЗ? Защо не си върне силната дойчемарка и да им каже чао на всички жабари и "мързеливи южняци"? Защо?

Ако Германия и севрните страни излязат (защото със сигурност държавите, недоволни от спасителните планове за Гърция също ще го направят), това ще оправи ли проблемите на Гърция? Не. Инфлацията в южните държави ще бъде мого по-висока, отколкото Франция би искала. Освен това според левичарските принципи, Франция трябва да плаща рента на по-слабите икономики в остатъчната еврозона. Не виждам как би станало това.
14 Юли 2015 11:43
Slex
14 Юли 2015 10:52
Къде я виждате "победата" на Германия? В това, че са наложили неработещо споразумение? Гърция не може да си обслужва заемите, дори да продаде активи за 50 милиарда. Гръцката икономика трябва (да расте и) да прави големи първични бюджетни излишъци през следващите години без прекъсване. При първите по-сериозни трудности (а такива ще има), бюджетът отива на дефицит, гърците пропускат вноските и пак се връщаме в изходна позиция. Трябваше да излязат от еврозоната - с всичките рискове, които съпътстват това решение.

Не знам дали е победа, но ако нещата стоят, както ти ги описваш, Гърция ще трябва да замята поличката над главата и да застава в партер всеки път, щом някой от силните в ЕЗ щракне с пръсти. И тогава цялата радост от победата над капитализъма в неговия висш и последен стадий (Охи!), заедно с цялата гордост и достойнство на създателите на демокрацията, отиват на кино.
...........................
Някакъв вид реваншизъм трябва да е.
14 Юли 2015 11:57
Добре де, защо не излязат тогава и да оставят южняците да се пържат в собствен сос? Нека одат боси! Щом като Германия, балтийските есесовци и сие ще са окей извън еврозоната, що стоят в нея? Да си върнат скъпата дойчемарка и каквито там са племенните им валути. Да илядат.
Ще ти кажа защо. Защото те са, които имат най-много полза от общата валута. Щото ако южните страни не са в ЕЗ, ще продават стоките си тройно по-скъпо там и извън Европа изобщо. Икономиките им ще пълзят, конкуренцията от Изток ще ги съсипе. Ваканциите им на слънце ще са много по-скъпи. Това е простата сметка.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД