:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДПС пожела замразяване на съдебната реформа до есента

Засега остава загадка как ще гласуват представителите на БДЦ
СНИМКА: БГНЕС
Два дни след като премиерът Бойко Борисов и лидерът на ДПС Лютви Местан прерязаха заедно лентата на новата пречиствателна станция край Момчилград, наследникът на Доган поиска замразяване на проекта за промени в конституцията.
ДПС настоява за замразяване на поправките в конституцията за съдебната система до есента, когато "от мандатоносителя ГЕРБ да дойдат нови промени", защото реформа по модела на Реформаторския блок няма обществена подкрепа и страда от липсата на компетентност. Едва тогава е възможен политически консенсус по въпроса с измененията в основния закон. Това уточнение направи лидерът на движението Лютви Местан пред "Сега". Той допълни, че РБ се опитва да наложи тезата - от успеха на реформата зависят стабилността на кабинета и пълният му мандат. "И някой казва на ДПС: "Подкрепете конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението". Но мисля, че е сбъркал адреса", бе категоричен Местан. Вносителите трябвало да убедят партията на Доган, че в името на върховенството на закона няма да го потъпчат. "Това ще рече да ни убедят, че всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено НС, че не газим в територията на Велико народно събрание", поясни лидерът на ДПС.

Сегашната закана на Местан е любопитна от гледна точна на дългото мълчание от страна на движението при внасянето на проекта. Единственото условие тогава бе да бъде изваден Патриотичният фронт от управлението на страната.

Вчера депутатът Четин Казак обясни, че ДПС е категорично срещу премахването на тайното гласуване във Висшия съдебен съвет, защото вместо по-голяма независимост на ВСС и отпадане на възможността за политическо въздействие ще се получи точно обратното. "Премахването на тайното гласуване е най-яркият признак, че вместо да се постигне отпадането на външен натиск, директно се подкопава възможността за гласуване по съвест и директно се излагат членовете на ВСС на непрекъснатия контрол, надзор и угрозата от санкции при евентуално гласуване, което не би се харесало на този или онзи", подчерта Казак.

От ГЕРБ отклониха поканата за коментар на предложението на Местан. През уикенда обаче шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов загатна, че може да има поправки на текстовете, но не стана ясно нито кога ще се случи това, нито на какви компромиси са склонни.

Станалият скандално известен с отсъствието си на решаващото гласуване във временната комисия, когато проектът на управляващите бе отхвърлен, Димитър Делчев от РБ пък каза, че реформаторите също са склонни на компромис. Но при условие, че промените влязат на първо четене в пленарната зала между 22 и 24 юли и бъдат подкрепени от ДПС. В замяна на това управляващите ще дадат рамо на Местан да не отпада тайното гласуване във ВСС. Ако било само това, подкрепа ще има, но пазарлъци - не, зарече се Делчев. Без гласовете на ДПС или БСП конституционните поправки нямат шанс да съберат необходимите 160 гласа в пленарната зала.

От БСП и АБВ нямат промяна в позицията си. Филип Попов от левицата заяви, че социалистите ще гласуват против тези промени, и отказа да навлиза в подробности срещу какво точно недоволстват. АБВ продължава да държи на собствените си промени в Закона за съдебната власт.

-------ЗАГАДКА

Как ще гласуват представителите на БДЦ, не се разбра и вчера. Във временната комисия те заеха позата на въздържали се. Зам.-шефът на НС Явор Хайтов изрази пред "Сега" личното си мнение, че не би подкрепил измененията. "Конституцията е основен закон, който не бива да се променя повърхностно и с лека ръка", заяви той. И допълни, че някои се опитват да подменят състава на ВСС, който е основният кадрови орган в съдебната система, за да започнат да назначават свои послушни магистрати. Хайтов очаквал групата да гласува шарено.

1315
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД