:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Външно министерство потъна в адските кръгове на промените

Петилетката на преобразуванията в дипломатическото ведомство, наченати от ГЕРБ, го превърна в окаяна службица, която мисли предимно как да не излезе от коловоза на рутината
Снимка: МВнР
От МВнР се оплакват, че не могат нито да привлекат, нито да задържат кадри с висока квалификация. Това е фактическо признание за провала на усилията да се разбие прословутата "обърната пирамида", при която посланиците са повече от редовите дипломати. Просто старите не напускат, защото няма къде да идат, а младите не идват, защото няма за какво да идват. Дори и плановете за дълго обещаваното навлизане на министерството в ерата на информационните технологии са замразени за неопределеното бъдеще.
Реформа, реформа и пак реформа. Магическият лозунг, на който се крепят правителството и мнозинството в парламента, вече буквално извира като вода от спукана водосточна тръба. И ако се съди по вонята, която се носи от т.нар. съдебна реформа, май пробитата тръба води към отходния канал. Носовете на управляващите обаче се вирят нависоко и неприятният мирис на безпринципните политически съглашения и компромиси не ги достига.

Далеч от вниманието на обществеността и с почти никакъв шум псевдореформата тече и на други места. Безброй институции минават през болезнени промени, мъчейки се отчаяно да се нагодят към променящите се вътрешни обстоятелства и да преживеят политическите бури, без много-много реално да се реформират. То и управляващите, които и да са те в даден момент, не го искат. Всичко, които им трябва, е топло местенце за наши хора и удобно поле за реформаторски експерименти, които най-често не стигат по-далеч от безразборното рязане на бюджети, колкото да се каже на обществеността "Ами, ето, харчи се по-малко". А резултати има ли, няма ли, кой го интересува. Учебникарски пример в това отношение може да бъде външното ни министерство, което след 5 години на реформа, начената от ГЕРБ, се превърна в окаяна службица, която само си наляга парцалите и гледа предимно как да не излезе от коловоза на рутината.



В началото беше Симеон Дянков



Колкото и парадоксално да звучи, именно прословутият финансов министър и майстор на постните пици от първото правителство на ГЕРБ стои в основата на реформеното усилие на дипломатическото ведомство. Причината е много проста - парите. Още с първия бюджет на тогавашния кабинет на Бойко Борисов за 2010 г. на МВнР беше определен разходен таван от 106 000 500 лв. Намалението на бюджета на министерството беше шоково - с над 60 млн. лв. Да се разберем - външно нямаше как да продължи да оперира с огромния (за нашите стандарти) бюджет, който имаше дотогава. Просто държавата не можеше да си го позволи с продънената си от съвместните усилия на тройната коалиция и глобалната криза хазна. Безразборното, еднократно и масирано орязване на бюджета обаче можеше да подобри единствено отчетите на финансовото министерство, но не и състоянието на външно. През същата 2010 г. беше приет т.нар. Стратегически преглед на дипломатическата служба - програмният документ на реформата, с който дипломатите заложиха като основен неин принцип "съобразяването с ограничените ресурси". В друг свой документ от това време - бюджетната прогноза за периода 2011-2013 г., хората на тогавашния външен министър Румяна Желева държаха съвсем различен тон. Първо, посочваше се неадекватното искане на финансите 40% от бюджета да са собствени приходи на МВнР. А неговият доход се формира почти изцяло от такси. Нямаше да има проблем, ако външно министерство беше частна туристическа агенция, издаваща визи за чуждестранни туристи. Но то е държавно ведомство, което прави външна политика, а събираните от него такси са за сметка на гражданите и бизнеса, били те български или чуждестранни. А орязването на разходната част на практика го лишаваше от възможност да върши основната си работа. "Определеният разходен таван не дава никаква възможност да се прави външна политика извън рамките на вербалната дипломация, т.е. посещения, разговори и заявления. С бюджет от общо около 50 млн. евро в чужбина не могат да бъдат завоювани и трайно отстоявани сериозни позиции, които да водят до значителни политически, икономически, общностни и на сигурност ефекти за държавата и обществото", предупредиха тогава от дипломатическото ведомство.



Варианти за подобряване на ситуацията, разбира се, имаше -



съкращения на щата и преструктуриране на централното управление на МВнР в София, намаляване и реорганизиране на дипломатическите и консулските представителства в чужбина, аутсорсинг на услуги и т.н. Всичко това беше направено. Щатът на министерството беше намален от 1700 на 1350 души. Дипломатическите представителства намаляха от 91 на 81, а консулските - от 20 на 16. Създадоха се изнесени центрове за визи в Турция, Русия и страните от Персийския залив, управлявани от международна компания. За резултатите от промените външно си траеше. В отчетните си документи ведомството се придържаше към традиционната си линия на бюрократичен оптимизъм, поставяйки си приоритети като "влиятелна България в системата на международните отношения", "просперираща България" и тем подобни странно звучащи лозунги. Тук-там обаче можеха да се забележат и пукнатини в бронята на самодоволството, зад които прозираха трупащите се дългосрочни проблеми. На първо място, разбира се, стоят отново парите. При бюджет от около 120 млн. лв. за 2015 г. външното министерство харчи близо 77 млн. лв. (63 на сто) за управление на задграничната дейност - разходи за имоти, персонал и всякакви активи в чужбина. Още около 20 млн. лв. отиват за администриране на дипломатическата служба. Близо 14 млн. лв. се харчат за вноски и задължения към различни международни организации. Оставащите са всичко десетина милиона налице за реална дипломатическа дейност. "Ограничените финансови ресурси и съкращаването на щата в централното управление и в дипломатическите и консулските представителства не способстват за постигане на външнополитическите цели в пълен обем", констатират срамежливо от външно в отчета си за 2014 г. Всъщност в неосъществените "в пълен обем" цели влиза на практика всичко, дори участието ни в общите политики на ЕС и НАТО. От МВнР се оплакват и че не могат нито да привлекат, нито да задържат кадри с висока квалификация. Това е фактическо признание за провала на усилията да се разбие прословутата "обърната пирамида", при която посланиците са повече от редовите дипломати. Просто старите не напускат, защото няма къде да идат, а младите не идват, защото няма за какво да идват. Дори и плановете за дълго обещаваното навлизане на министерството в ерата на информационните технологии са замразени за неопределеното бъдеще.

Какво излиза в крайна сметка - въпреки мултимилионния си бюджет външно министерство има толкова пари, колкото да се поддържа в състоянието, в което е сега. Образува се порочен кръг - средствата изтичат за настоящата крайно неефективна структура на ведомството, а реформа не може да се направи, защото пари няма. И всичко това във време на международен хаос, в което качествена дипломатическа служба ни е крайно необходима. Провалът на наченатата от герберите реформа е очевиден, както и необходимостта от нова преоценка на състоянието и възможностите на МВнР.
9
2518
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
23 Юли 2015 22:23
Людмил Илиев, а нещо за външните министри? Портрети, резултати?
23 Юли 2015 22:53
Външните ни министри ще отидат в осмия кръг на ада, запазен за тези, които казват "реформа" и онези, които стискат пастата за зъби в средата.
24 Юли 2015 00:00
Всичко много хубаво, но това са само техническите неща, които както и да се менят няма да доведат до нищо, докато липсва основното - българска външна политика.

Държавният департамент си има достатъчен бюджет, кадри и мисии, за да му трябва още една, формално водеща се българска и плащана от българският данъкоплатец.

След като няма собствена външна политика, то защо й е на България външно министерство ? Какви собствени цели преследва за да могат те да бъдат постигани "по-пълно" или не ? Ами просто няма такива. Няма дори и мисъл да има такива. Външни министерства трябват на държавите, а не на колониалните територии лишени от самостоятелност.
24 Юли 2015 04:17
Каква е целта на това писание?
24 Юли 2015 10:43
Нищо повече от боза.
24 Юли 2015 11:03
Докато МВнР продължава да се обсъжда единствено във финансов контекст, а персоналът му продължава да се крие зад кухи лозунги, нищо няма да помръдне в тоз станал напълно излишен бюрократичен мастодонт!
24 Юли 2015 11:56
Външните ни министри ще отидат в осмия кръг на ада, запазен за тези, които казват "реформа" и онези, които стискат пастата за зъби в средата.

Моля те, не тази комбинация - аз съм от вторите и няма да изтърпя първите
Не може ли да сме с прелюбодейците
24 Юли 2015 20:05
И ако се съди по вонята, която се носи от т.нар. съдебна реформа, май пробитата тръба води към отходния канал. Носовете на управляващите обаче се вирят нависоко и неприятният мирис на безпринципните политически съглашения и компромиси не ги достига.


Това ми напомня за края на Глава 57 от книгата "Преводачи и агенции" - полухудожествени размисли за една полуунищожена [от МВнР] професия:

"Залегнали в траншеите на своите учреждения, бюрократите обаче не се чувстваха спокойни и сигурни. Последва нов щурм срещу непревземаемата им цитадела. Този път тактиката беше сменена. Преводачите вече не се кланяха и не молеха „уважаемите“ дами и господа управници да им направят услуга, като отменят гнилия „правилник“. Този път вече протестиращите преводачи открито заявиха, че знаят, че „правилникът“ е гнил и че нищо друго не остава, освен да бъде изметен и хвърлен на бунището на историята.
За съжаление, бюрократите се оказаха много търпеливи, а може би и със запушени носове, защото продължиха да не усещат страшната воня, издавана от разлагащия се „правилник“. Тази воня се разнасяше вече надлъж и шир из цялата ни мила родина, но бюрократите с отчаяни усилия се мъчеха да я понасят. Докога щяха издържат, не се знаеше, но не би могло да има жив и нормален човек на света, който да устои на такава смрад и да не си почисти къщата. Нашите бюрократи обаче винаги са държали първенството в това отношение и сигурно биха влезли в книгата на Гинес за най-дълго изтърпян разлагащ се труп на „нормативен“ акт, ако съществуваше подобен рекорд."
Източник: http://softisbg.com/library/prevodachi_i_agencii.htm
26 Юли 2015 00:10
При създадената ситуация е абсолютно излишно да се поддържа ведомство като МВнР. Щом нямаме самостоятелна външна политика е излишен лукс поддържането на подобно ведомство. Редно е страните които външнополитически обслужваме, в случая САЩ , е да поемат основните разходи на евентуална канцелария която да отчита извършената протоколна дейност!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД