:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,580
Активни 142
Страници 24,214
За един ден 1,302,066
Съмнения

МВР министъра си сменя, но нравите - не

Ако при предишните правителства е имало политически разработки, защо Румен Петков не ги огласи, а плаши с тях? Нима и той ще играе по същите правила?
Министърът на вътрешните работи Румен Петков вероятно още не е свикнал, че не е в опозиция, а начело на сериозна институция, иначе нямаше да се стряска и държи неадекватно при всяка критика към действията му. В рамките само на седмица се случиха две неща: първо, министърът отправи обвинение към медиите, които според него с критиките си работели против интересите на държавата, понижавали самочувствието на полицаите и прочее; второ, не прие, че е сгафил с идеята си да състави Обществен съвет към МВР, и директно започна да размахва пръст, да плаши с възмездие критиците във и извън медиите. "Ако напъните на господата да се упражняват с Обществения съвет на МВР не престанат, ще последва обратна реакция", предупреди той.

От една страна, е добре тази енергия министърът да я насочи срещу бандитите. От друга - още не са минали 100 дни от неговата работа, сиреч все още се намира в любовен период с медиите. За да се появят критики, значи Петков много бързо се е изстрелял в облаците и е редно да бъде върнат на земята с въпроси от принципен характер.



Основната тема тук е доверието към МВР



Последните изяви на Петков не работят в посока на неговото повишаване. Да вземем например гневната му заплаха към критикуващите го политици. "Тези, които са се занимавали с разработки (политически - бел. ред.), не трябва прекалено да разчитат на възпитанието ми. Ако много държат да бъдат огласени политически разработки, аз ще го направя. И тогава ще стане ясно кой се е занимавал с тях и ще трябва да обяснява с какви мотиви го е правил."

Т.е. от думите на Петков става ясно, че при предишни правителства МВР е изпълнявало политически поръчки, което само по себе си е незаконно. Ако министърът има такива данни, защо не сезира прокуратурата и не изчисти това петно от работата на министерството, като направи публично достояние нарушенията на свои предшественици? Ако умишлено не го прави, създава впечатлението, че той е част от заверата тип "гарван гарвану око не вади". Как тогава ще ни гарантира, че прецедентът няма да стане политика и по негово време, че и той няма да разработва политическите си опоненти? Още повече след подобни закани.

Самият обществен съвет е абсолютно неясен като орган от законова гледна точка, както коментира "Сега" миналата седмица. Той нито е неправителствена организация, нито държавен орган. Ако не е една некадърна ПР кампания, навежда на мисълта, че е опит да се изведе извън скоби, по якобински, управлението на сигурността на страната. Това само по себе си е антипарламентарно. България е демократична държава и в конституцията ясно е казано кой къде кове законите и кой как ги изпълнява. Вероятно тези мъже са големи професионалисти и едва ли някой ще критикува Румен Петков, ако пие кафе или нещо друго с тях, но превръщането на приятелски отношения в институция не би следвало да се толерира от обществото по никакъв начин.

Доверието към МВР действително е малко, но не защото журналистите не го подкрепят, а защото



има очевадни несправедливости,



двойни стандарти и ялови действия по отношение на масовата престъпност. Да вземем например синята лампа върху колата на Христо Стоичков, която националният селекционер използва абсолютно незаконно. За нея "Сега" писа още при предишното ръководство на МВР, което не реагира. Оня ден колегите от Нова телевизия показаха как Стоичков продължава да пуска синята лампа. Петков не желае да коментира това ходещо закононарушение. Друга тема е за какво му е на Камата синя лампа. (То ако така се гонеха победите на футболното игрище, както със сирена - пиян шофьор, да го преглътнем, но явно яловите треньори и политици се крият зад сините буркани.) Случаят е дребен, но изключително значим поради името на Стоичков и поради постоянството на МВР при две правителства да си затваря очите. Ако Петков подкрепя двойните стандарти, как обикновените, честни полицаи ще си вършат съвестно работата. Те как ще знаят кого да арестуват и глобяват, ако политиката на правителството не е последователна.



Така стигаме и до самочувствието на обикновените полицаи



Да застане министър Петков един ден на иначе забранената за движение улица "Граф Игнатиев" и да види колко скъпи коли профучават с бясна скорост по нея и как униформите се свиват като попарено мушкато пред тях и тогава пак да поразсъждава кой допуска това. Очевидно не са медиите.

Примерите могат да са хиляди, но и това стига на министъра като база, върху която да поразсъждава и през стоте дни на толеранс да се захваща с бандитите, а не с медии и политици.
27
2719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
19 Септември 2005 23:18
Борба с коя престъпност-кокошкарската, а недосегаемите ? Mайтапи
20 Септември 2005 00:09
Тоя министър вече пръ..а силно. Скоро ще се пос..е. Много дълго ще мирише.
20 Септември 2005 01:25
Па той простака веднага се на...сира без увертюра....
20 Септември 2005 02:26
Даи на простака влас па му гледаи сеира.....
20 Септември 2005 02:41
Статията е много точна. Само бях чел това онова за Р. Петков, но наскоро го гледах няколко пъти, абе то трагедия, абсолютно изкопаемо, откъде се пръкват такива, все едно гледаш как някакъв нисш партиен кадър натегач, да кажем от 70-те години, приказва, настоява, спори, без нищо да казва. Изобщо не преувеличавам, този човек трябва да бъде държан далече от всякаква власт, докато не е късно.
20 Септември 2005 03:32
Докато за мнението на опозицията БСП може да си затвори ушите, за мнението на европейските държави ще е малко трудно дори и на гьонсурат като Румен Петков.


Да се надяваме че тази тиква ще компроментира окончателно БКП/БСП и доведе до преждевременното им изгонване с камънйе и дърве окончателно и завинаги от управлението на страната барабар стратегическите им партнйори с фесове.
20 Септември 2005 03:35
Карамфилов, късно е. Предупрежденията бяха до изборите. Сега се консумира легитимния вот на народа. С други думи, и да ривеш, и да ни ривеш, се същия таратор че разхлаждаш.
20 Септември 2005 03:41
Както и да го въртим Румен Петков е следствен и пряк участник в
-Аферата "Акрам", една от многото източвания на банки " по указание на Луканов", за която БСП не отрича прякото си партийно участие. Самият подставен палестинец Акрам се самоуби в Испания, след което на него бе прехвърлена цялата вина.
-Предотвратяване на полицейска проверка:
По време на кметстването му в Плевен, са в сервиза на приятеля му Димитър Рангелов са намерене -описани и задържани 10 /десет/ крадени коли. Та другаря Петков, възлага партийно поръчение на н-ка РДВР Плевен, да му предаде ключовете от запечатания от полицията гараж. Колите естествено изчезват бързо
20 Септември 2005 05:03
Когато министър на Полицята започва да заплашва мирни граждани това се нарича ФАШИЗЪМ.
Тя и мутрата му е на гаулаитер!
А с този нечуван "съвет" на прежди генерали, кво цели?.....Държавен преврат?.
Може и да стане!След като Парванов обяви Народното Събрание за "цирк на хулигани".След като Пирински забранява критика на управляващите.....
Поведението на министъра на Полицята не е глупост и некадърност.То е израз на комунягите овладяли властта в България..
Лоши времена ни предстоят!
20 Септември 2005 05:04
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 11:55:10

20 Септември 2005 06:33
http://www.mvr.bg/contactus.htm На този адрез можете да пействате тази статия.Ако сте курнази де.Аз го направих вече. Target=_Blank id=url>Натиснете тук
20 Септември 2005 06:50
Нещо не се получи, отново; http://www.mvr.bg/contactus.htm Натиснете тук
20 Септември 2005 07:50
МВР министъра си сменя, но нравите - не- важното е редовия полицай как си върши работата щото нормалното в нашата страна се случва, бог високо, цар далеко айде па накрая на смената изкарал некой лев добавка към заплатата!!!
20 Септември 2005 08:26
Комунист и критика - Непотънал Титаник!!!!
20 Септември 2005 08:34
Без Бойко по бойковски

Ех, Емиле, откакно се тръгна с оня компромат за Л. Начев и залупени в това "не, та не, ние сме правите" , изпуснахте да съобщите, че в министерството продължава по бойковски - ей, на 15 тона канабис заловиха, но по по-важнато вест - вие ни гък , ни стон:
Съдружник на брата на Милен Велчев задържан при опит да внесе тайно 400 хил. евро
19 Септември 2005


Съдружник на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, е задържан преди два дни на аерогара Варна с 400 хил. недекларирани евро, съобщи в понеделник агенция БГНЕС



20 Септември 2005 08:35
ПП:
оттук
Натиснете тук
20 Септември 2005 09:07

"политически разработки" - за нещо такова говори и Бойко Борисов, но за по времето на костоваците, естествено.
20 Септември 2005 09:15
Щом Гаспаринито толко се е запенил, значи Румения започва добре , ясно ли е спахийски ефенди...
20 Септември 2005 09:31
*****, Milche....


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 11:56:29

20 Септември 2005 10:14
Въпросите в статията са добре поставени. Реакциите на г-н Министъра са твърде неадекватни. Да се озъбиш публично не е като да скръцнеш със зъби някому на четири очи. Приказки като "Тези, които са се занимавали с разработки...” са си всекидневие за форума ни, но не се говорят от Министъра на вътрешните работи – той в такъв случай или веднага започва действия без предварителни изявления по закононарушението (ако става нещо ново в МВР!), или изобщо не си отваря устата публично (ако ще я кара по старому). Аз лично при всеки удобен случай ще питам напомнящо какво става с политическите разработки в МВР! Да не си е признавал!
Използваните примери от автора са много на място. Те не са дребни, а всекидневни. И афишират пълното пренебрежение от “силните на деня” към закони и правила. Очебийно по-нагло от някогашните “по-равни” – те не се виждаха на всяка крачка.
Преди много години министърът на горите на Финландия за неправилно паркиране беше наказан със стандартното “една седмица работа в дърводобива”. И си изработи наказанието на общо основание като секач!
Ние може да спрем трамваите по “Графа” да не пречат на нарушителите...
20 Септември 2005 11:19
Хубава статия. И точна.
20 Септември 2005 12:35
абе пич си е руменчо. а милиционерите му са юнаци. циганите им треперят и път им сторват
20 Септември 2005 13:26
какво ни чака под мъдрото ръководство на новият министър ще покаже времето. но имайте предвид, че той е като питбул - захапе ли, няма пускане!
20 Септември 2005 15:37
Тепърва ще му сърбаме попарата на Р.Петков. Още е рано..., но стартът му е "обнадеждаващ"....
20 Септември 2005 17:21
Имал съм възможността да поговоря лично с Пикаещият във фонтани. Доста бърз ум е, но е арогантно копеле. Ще му берем срама, май...
20 Септември 2005 19:49
""Тези, които са се занимавали с разработки..."" Това наистина понамирисва леко на изнудване. И понеже министърът е на под 100 дни (т. е. не ги е навършил още) е добре да му се обясни, че медиите вече не са еднопартиини (едноцветни) и да не очаква само похвали. Също така, да проверява изнесеното в медиите и в случай, че написаното отговаря на истината (което си е в повечето случаи верно) - да взема мерки, съответстващи не толкова на възпитанието му, колкото на длъжността, която заема, нали. И да не си хваща белята да заплашва медиите и журналистите с "Обратни реакции", че тогава и възпитанието му няма да го спаси.
Айде, и умната!
(баба ти Стана)
20 Септември 2005 20:03
Даде Господ в интересни времена да живеем...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД