:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,545,351
Активни 121
Страници 2,297
За един ден 1,302,066
Партиен живот

Перестройка в ДПС - единственият изход на Доган

Изборите и пазарлъкът за властта показаха, че нещо скърца в българския етнически модел
Снимка Велислав Николов
ДПС е единствената партия, която е увеличила подкрепата за себе си, след като е била в управлението. Това бе изводът, който Ахмед Доган гордо направи в изборната нощ.

Безспорно ДПС постигна голям успех, вкарвайки 34 депутати. Появата на "Атака" обаче и протестите из цялата страна срещу кандидатите за областни управители на движението би трябвало да са червена лампичка за Доган, която неспирно да му напомня, че нещо в т.нар. етнически модел не е в ред. И след като лидерът на ДПС се гордее, че този модел е негова рожба, той би трябвало да се погрижи и да го преустрои - с цел да го запази. Перестройката би трябвало да започне от неговата партия, тъй като именно тя е фундаментът на този модел. "Атака" е само следствие.

Първият проблем, който виси пред Доган, е по-скоро козметичен и касае името на партията му. Макар името ДПС да не е чак толкова евронеприемливо, колкото НДСВ например въпросът за неговата смяна все пак витае във въздуха, и то не от вчера. Активисти на движението признават, чеотдавна се мисли за ново име на партията,тъй като наличието на формация с названието Движение за права и свободи би могло да предизвика тълкувания, че в съответната страна има проблем с правата и свободите на гражданите. А това никак не подхожда на държава-членка на ЕС. Доган вече направи подобен опит, формирайки около партията си коалицията ОНС през 1997 г. После обаче се върна към абревиатурата ДПС заради историческия заряд на тези три букви.

Дори и да запази името на партията си, ДПС със сигурност ще трябва да промени някои особености на своята политика, които при последните преговори за съставяне на правителство стигнаха до нетърпими крайности. Няма как да не предизвиква раздразнение у обществото тезата, че видите ли ДПС не може да не участва във властта, защото представлява малцинствата и ако те не са в управлението, едва ли не Европа ще се отрече от нас. Именно този отговор даваха не един и двама активисти на движението, запитанизащо без ДПС не може,след като БСП и НДСВ заедно имат 135 депутати - предостатъчно за съставяне на правителство. Така обаче ДПС само дава аргументи в полза на онези, които твърдят, че у нас правата на малцинствата са станали привилегия.

Най-големият проблем на Доган обаче е етническият характер на неговата партия. За Сокола това е клетка, която винаги ще ограничава политическите му перспективи. Вярно, клетката е златна, защото многобройният и дисциплиниран електорат на ДПС придобива все по-голяма тежест на фона на все по-големия брой негласуващи. Нищо чудно обаче на следващите избори да се забрани на българите в чужбина да гласуват, което ще удари най-вече ДПС. Да не говорим, че все в един момент машинациите с двойни гласувания ще трябва да секнат. Политиците в София си затварят очите за тях, за да не развалят достлука с ДПС, но по места хората виждат. По изборите имах чувството, че нито един турчин не се е изселил - така член на секционна избирателна комисия в Разград описа наплива в града от желаещи да гласуват наши съграждани от Турция.

Вярно е, че в България има солидно малцинство етнически турци, които имат право, както всички останали български граждани да участват във властта. С този факт се съобразяваше дори БКП, която назначаваше техни представители на отговорни партийни постове в смесените райони. Съдейки обаче и по протестите при последното редене на управлението, тези хора винагище имат проблеми, докато правят кариера само чрез ДПСТе са постоянно уязвими за подозрения, които рушат добрия ни имидж на страна, в която има толерантност между различните етноси. И основната причина за това е, че отдавна движението се е превърнало в държава в държавата, в политически субект, за който важат по-особени правила. На изборите през 2001 г. например заради вътрешнопартийни ежби ДПС изпусна законовия срок, за да регистрира листата си в Благоевград. Хора от ръководството веднага ревнаха, че ако не ги регистрират, това ще е заплаха за етническия мир. В крайна сметка, в противоречие на закона листата бе регистрирана.

Причината за настроенията срещу турците не са само историческите предразсъдъци на българите, които често биват използвани недобросъвестно. А и фактът, че ДПС вече беше на власт, и отново е във властта, което винаги носи негативи на която и да е партия. Тези негативи се усилват многократно, когато се пречупят през етническата призма. И това е една от основните причини за влизането на "Атака" в парламента. Преди месец напримериз цяла България вървеше слухът,че турците нарочно са изпуснали язовирите и заради това са станали катастрофалните наводнения. Това няма как да не притеснява всеки отговорен български политик, какъвто безспорно е и Доган. Засега той отговаря на тези настроения с ловки ходове, като назначаването на Петър Кандиларов за областен на Варна. Подобни жестове безспорно говорят за класа и умение да се решават проблеми. Добрата политика обаче не е тази, която решава проблемите, а онази, която ги предотвратява.

Така че пред лидера на ДПС има два изхода. Първият е да назначава на отговорни постове безупречни хора, с морал на светци, които да не дават никакъв повод за критики. Това е, меко казано, нереалистично. Вторият е да намери начин да се отърси от етническия имидж на партията си. Засега Доган се опитва да го прави, като привлича българи в ръководството и в парламентарната група. Файдата обаче май е почти никаква. За обществото ДПС продължава да си бъде турската партия, а българите, които се включат в нея, са предатели, еничари и т.н. Това, разбира се, са доста силни и крайни определения. Но и за най-незаинтересования от политика човек е ясно, че етническите българи отиват в ДПС само и единствено заради облагите от властта. Някои от тях смятат, че ръководните постове са им гарантирани само защото са българи, което пък дразни по-старите активисти на ДПС. Пък и докога ДПС ще е на власт, която да е магнит за българите - инш Аллах.Етническият характер на ДПС може да се окаже проблеми в международен аспект. Вярно е, че движението стана член на всички видове либерални интернационали. Нито една публикация в западната преса обаче не споменава ДПС като либерална партия. Напротив, навсякъде се говори за "партията на турското малцинство". Да не говорим пък за възторжените статии в турската преса през последните дни в стил "нашите хора пак са на власт в България". На фона на това, че в Европа настроенията срещу приемането на Турция в ЕС са доста силни, може един ден това да се окаже проблем и за ДПС.

Заради всичко това лидерът на ДПС няма друг избор, освен да намери начин да преустрои партията си, ако иска тя да просъществува. Един от вариантите пред движението е да поеме курс към демократизация. Защото, докато на неговите национални конференции има само една кандидатура за лидер, който се преизбира всеки път за три минути, едва ли нещо ще се промени. Само чрез демократизация в ДПС на ръководни места биха се появили нови хора, които да освежат партията. И да я изведат от статуквото, което вече очевидно създава проблеми.

Този ход, разбира се, е нож с две остриета. Той или ще освежи ДПС, или ще я прати в историята. Всеки поврат - от Великата френска революция до падането на Берлинската стена - започва като намерение за реформи и свършва с тотална промяна, при която старото отстъпва на нещо ново. Така че нищо чудно - ако Доган започне перестройка, тя да се окаже началото на края на ДПС. С което той ще изпълни собственото си пророчество. При създаването на ДПС в началото на 1990 г. Доган предрече, че то ще съществува 10 години и ще изчезне. Този срок изтече отдавна.
 
Наличието на няколко българи в ДПС съвсем не променя облика й на партия на етническите турци.
37
1259
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
20 Септември 2005 00:07
Ми то ДПС нали е 100% продукт на перестройката!? Не може да се перестрои пак БКП се перестрои и изчезна. СДС е перестроечен продукт и изчезва. И ДПС ще изчезва. Ама бавно, както БСП и СДС.
20 Септември 2005 00:12
отговорен български политик, какъвто безспорно е и Доган

ювелирно.
20 Септември 2005 01:09
А, бе тая статия колко пъти още ще излиза макар и с различно авторство?
20 Септември 2005 01:40
Добра статия.

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 11:52:54

20 Септември 2005 02:04
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 11:52:31

20 Септември 2005 02:36
ха-ха-ха
и таз добра, човека печели избори едва ли не, редовен участник в управленчески коалиции, а някакъв си журналист седнал да му дава акъл.
Не ги слушай Соколе, ти си политикът на България.
Другите само могат да се учат от Доган. По ирония на съдбата обаче това разбра май само Сидеров.
Да живее България! България на Доган и Сидеров! Явно там е бъдещето! Поне електората това казва.
20 Септември 2005 03:46
Аз пък се надявам, че някой ден ще изчезнат онези Волни и не-Волни фанатици.
Забележете, че разните радикали, Ини и тем подобни, са най-отявлените поддръжници на искрицата на ДПС, макар, че са най-злите и словесни - поне засега - противници.
Да, ДПС ще изчезне, когато всички етнически турци разберат, че не са дискриминирани - не само формално, по Параграфски, а истински - с твърдо установени правила, възпитание в толерантност, осъзнаване, че българин не е етническо понятие.
Ще изчезне заедно с тези, които събудиха заспалите чувства на турците и сега с усърдието на осъзнат виновник, сипят огън и жупел по творението си.
Ще изчезне, когато няма да четем историята за да си подхранваме първичните чувства, а за да я знаем и тачим.
Ще изчезне, когато ще спрем да скверничим, че ДПС е причина за появата на болните от атака - те са си били болни още преди "звездните" за тях 1985 и 1989 година.
Четейки форума, разбирам, че това няма да стане скоро. В едно, обаче съм сигурен. Доган пак ще изпревари заспалите гниди и ще направи това което е необходимо за да обнови ДПС.
20 Септември 2005 05:19
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 11:53:43

20 Септември 2005 06:13
Да живеят всички ДПС-та, по всичките земни кълбета. Да живее етническия мир и обръчите от фирми. Да живее Али Баба и 40 разбойника. Слава на вожда Доги, на червената шапчица бат Серго и Дедо Кумчо Вълчо...
20 Септември 2005 06:24
Прав си, Неболе, но проблемът на конете с капаци у форумо е, че те просто НЕ ИСКАТ да вникнат в казаното от теб или мен.И на мен ми е писнало да чета как крокодили кат Любчо леят сълзи на Догановото гроб, макар, че партията на Сокола ЕДИНСТВЕНА е пример за това, как се прави политика.
И все пак-прав е Любчо...Сокола требе сериозно да се замисли за бъдещето-сал 34 депутата са малко, а и честно казано, Движение за права и свободи наистина не звучи европейски.
Па нека Любчовците си плачат.Щото те най-паче плачат за Ф.Д.и Костов, Савов и Дертлиев/Бог да ги прости/, Желев и Пешо Стоянов, Надежда и "царя на българите"/де успя да грабне кво можа от българското "царство"/...
Те плачат...плачат и чекат месията.
20 Септември 2005 06:49
Nebol Мнението ти е по-добро и от самата статия.Подкрепям.
Само, че за да стане всичко това са нужни 1-2 поколения, необременени от комунизъм, преход и псевдо-демокрация в БГ.
20 Септември 2005 07:22
Брех колко чалми се издадоха сами тука , кой от кой по учен e нахлупил по голем фес пълен с акъл, па ние простите Радикали сме зимали да се мерим с тяхВай, вайв, ай кво че правиме сега ние клетите ие тихи и кротки агънца, май требва да чекаме да ни теглят ножа и после да ни печат на чеверме и да слушаме как пеят чужди песни и играят кючек!!!Не най добре ще изкараме нашата песен да разбудим всички Българи Стани, стани юнак балкански
Стани, стани юнак балкански,
от сън дълбок се събуди,
срещу народа отомански
ти българите поведи!

Че сълзи кървави пролива
във робство милий наш народ;
високо той ръце простира
да го избави вишний бог!

И тъй ний много претърпяхме,
но стига толкоз да търпим,
да бъдем пак, каквито бяхме,
ил, всинца да се изтребим.

Докога, братя, да се губим?
Защо да се не съберем?
Така ли вечно ще се трудим
и в робство всинца да измрем?

Я, вижте, братя, погледнете
на ближните нам племена!
От тях добър пример вземете
как си прославят имена! Станете, братя, вий станете,
начало покажете вий;
и сабите си запашете,
и помощ ще ви се яви.

На помощ сърби, черногорци
със радост ще се затекат,
а и от север храбри руси
тоз час ще да се появят.

Догде е мъничка змията,
елате да се съберем!
С крака да й строшим главата,
свободни да се назовем!

Да стане лева наш балкански,
от него вятър да повей,
та полумесец отомански
под тъмен облак затъмней!

Да се развием знамената,
да светне нашата земя,
да си прославим имената,
да гинат турски племена!

Да живее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!
20 Септември 2005 07:28
Горкият радикал-преди беше сам, а днес цела партия е станал.
20 Септември 2005 07:31
Я Асан и тук се е изцвъкал. Той само като чуе нещо за любимия вожд и се одупва. Пълен автомат........
20 Септември 2005 08:08
Bay Hasan-що не се запишеш в нашата международна партия следващите избори за Европарламент може и депутат да те направим имаме за цел 100депутати от всички страни от ЕС да вкарамев Европарламента!!!Ема Бонино веднага че те хареса щото си от малцинствата, мандата ти е сигурен наду ми тя главта в Афганистан, по тия избори!!!Тя ръковди делегацията на наблюдателите от Европейския парламент в тези избори!!!А аз простото българче личен гавазин по край нея само по чалмите снайпера ми беше насочен!!!Преди като бях в Афганистан толкова жени с бурки нямаше, сега се броят на пръсти тези жени които са бес бурка и това вашето ако е вяра мани, мани па да не говрим за друго че лошо ми става не само на мен ана другите и да знаеш тия как смърдат дето се не къпат там поради айде да ти неразправям че и ти че се откажеш от вашата вяра ако го видиш!!!Аиде па Да живее Велика България!!!Да живее во век и веков!!!
20 Септември 2005 08:16
...смешно е...
...Америка плаща на Плюнчо да и защитава хатъра...
...Русия на Дмитриевич...
...великата Порта на Доганов...
...перестройката в ДПС трябва да започне с славянизиране имената на такива като бай Хасан...
...това което навремето направиха хората на бай тошо си беше съгласувано с анкара за да се преброят дивите зайци...

Редактирано от - чичата на 20/9/2005 г/ 13:18:58

20 Септември 2005 09:44
до "простото българче"-той се знае-в Афганистан си бил от патриотизъм предполагам.Такива измети като тебе, които за жълти стотинки отиват на другият край на света да убиват, просто са в графа тъпаци.А сега и акъл даваш
20 Септември 2005 10:29
ДПС ще изчезне когато БГ стане правова държава и има наистина демокрация. Когато се спазва закона и той не позволи да съществуват етнически партии.
Когато турският тероризъм, прикрит под предтекст че българите си подхранват първичните чувства чрез историята, бъде под лупата на прокуратурата. Когато ООН признае турския геноцид над българския народ. Когато Турция признае геноцида и почне с покорство да плаща репарации и не се радва, че техните са пак на власт под опекунството на САЩ.
Ако това не стане ДПС ще ликвидира окончателно тази държава и турчолята ще подкрепят без проблеми в този форум турския тероризъм под булото на симулираната БГ демокрация.
20 Септември 2005 10:35
За Доганов може да е изход, но ще е временен. Както знаем от близкото минало, перестройките не работят за дълго
За БГ изxодът е друг. Незаконните организации не се преустройват, а забраняват. Особено когато работят за интересите на чужда държава. Ей такава държава:
Натиснете тук
Толкова по въпроса за националната идентичност.
20 Септември 2005 13:57
ДПС никога няма да се демократизира, защото, както правилно се отбелязва в статията, това означава да изчезне. Т.е. тази партия ще трябва в крайна сметка да изчезне принудително. Ако законите у нас се спазваха тя никога нямаше да бъде регистрирана.
20 Септември 2005 14:07
Най-добре ще е да изчезне.
Защо няма турци, които правят политическа кариера през други партии? Защото Доган и олигархията му бдят пиле да не прехвръкне и където се появи кадърен кадър, захапват и не пускат... Моментът, в който в другите партии се появят силни фигури от турски произход, ще е краят на ДПС.
20 Септември 2005 14:10
С изчезването на фашизираната мафиотската организация ДПС българските турци ще се освободят от икономическия си гнет и от позицията си на второ качество граждани в каквато тя ги поставя.
ДПС ще изчезне тогава когато полицията и съдът поставят икономическия престъпник, турчеещият се татаро–цигански мафиот на подсъдимата скамейка за да отговаря за безбройните си икономически престъпления в ущърб на българската държава.
Изчезването на ДПС и вкарването на татаро–циганския мафиот в затвора ще бъде ден първи на свободата на българските турци.
20 Септември 2005 14:12
Наистина името "Движение за Права и Свободи" вече не е никак актуално. И права си имат и свободи си имат, остава само "Движение за...".
И понеже се ползват с ПРИВИЛЕГИИ- трябва да са във всяко едно правителство, щото да не ни изпапат, както се вика, на всяка манджа миродия, или барабар Петко с мъжете- им подобава да се наричат-
"Движение за Привилегии" или "привилегирано Движение".

П.П. Статията е прекрасна.
20 Септември 2005 16:18
А двамцата от втората снимка как се казват сега? Христо е може би е Хасан, а Данчо Ментата-Исмаил. Точно тях ли трябваше да ни давате за пример на българи в ДПС?
20 Септември 2005 16:51
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 20/9/2005 г/ 16:54:37

20 Септември 2005 17:15
ДПС , просто, ТРЯБВА да се преобразува от Партия- в СДРУЖЕНИЕ/НЕпартийно- по Закона за юридическите лица с нестопанска цел/. Чрез такова Сдружение-НПО българските граждани от турски етнос могат УСПЕШНО да запазват и съхраняват- щом толкоз много искат!- етническата си култура, самобитност, обичаи и прочие! Както, впрочем, го правят ВСИЧКИ други останали етноси в България- АРМЕНСКИ, ЕВРЕЙСКИ, ГРЪЦКИ, АРАБСКИ, ВИЕТНАМСКИ, РУСКИ и т.н.!!!
Но САМО българските граждани от турски и цигански етнос да имат ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННАТА Привилегия да си имат Партия на етническа основа- това, тази и други противоконституционни ПРИВИЛЕГИИ, са предпоставка за съществуването и задълбочаването на МЕЖДУетническо нарежение и МЕЖДУетнически проблеми в Република България!!!
КОЙТО СЕЕ етнически ПРИВИЛЕГИИ- ЩЕ ЖЪНЕ етнически ПРОБЛЕМИ!/П39/

КАЗАХ!
20 Септември 2005 17:23
Параграфе,
Само дето на Доган му дреме на феса за тези наши и вестникарски коментарии.Нали е гъз..., пардон, това се пишеше със "с" - нали е гъст с прокуратура, бесепета, първановци, мафиоти и пр., а освен това електоратът му е свит, сегрегиран и наплашен...
20 Септември 2005 17:59
РИЖ,
Вярващите християни вярват, че "В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО!"
Аз НЕ съм религиозновярващ, но вярвам, че , за да се направи опит да се реши един проблем, първо трябва да се ЗАГОВОРИ за този проблем!!! А "говоренето" , освен друго, означава и, евентуално, раждане и/или размяна на ИДЕИ !!! А Идеите движат Света!
ДА ПРОСВЕТИМ БАЛАМИТЕ, ЗА ДА НЯМА ТАРИКАТИ! /П39/

Редактирано от - paragraph39 на 20/9/2005 г/ 18:02:44

20 Септември 2005 18:15
Да, бе, да , бе,
Параграфе,
обаче само с приказки няма да стане. Трябва и да се действа или както се пее в една стааара песен "Дойде време, ставайте! От сън се събуждайте.Стига робство и тиранство, всички на оружие!"
Това - метафорично казано, де.Не призовавам към "насилствено сваляне на правителството и установения конституционен ред".
20 Септември 2005 18:27
Докато има овце ще има и вълци. До като има много толерантни, ще има и много нагли. Докато има незаинтересувани глупаци, ще има хитреци. Докато не се въведат наказанията ще има престъпления, престъпления от всякакъв характер. И все пак кражбите на всички цигани взети заедно не могат да се сравнят със загубите на България предизвикани само от един давама като Велчев и Симеон.

20 Септември 2005 18:45
ИВАНОВ,
"Демократичният" ПРОБЕМ днес е, че пи Демокрацията Престъпление е САМО това деяние, което е посочено , като Престъпление, в Наказателния кодекс! А Наказателния Кодекс НЕ е Библия- него го списват хора-дептати! Сиреч, от депутатите ЗАВИСИ/а в демократична България депутатите НЕ зависят от Народа!/ кое деяние ще е Престъпление и кое- НЕ/всички останали деяния, де!/. Например, като решат депутатите, че КРАЖБАТА - Приватизация НЕ е Престъпление- никой приватизатор няма да носи наказателна отговорност за "кражба чрез приватизация", нали!!!
20 Септември 2005 19:04
Прав си Иванов. Тея говеда Велчев и Симеон окрадаха България. Добре че беше поне Иван да дръпне Бълария напред, та да не сме толкова зле сега. Да не забравяме и Жан, без когото този раи земен би бил немислим, докато не се появиха Велчев и Симеон. Лошо Иванов... мнооого лошо...
20 Септември 2005 19:49
Бай Асане, от определено време много почна да ми аресваш. Само така - малко са му на Доган 34 путати. Требе а ги увеличиме докъде барем 200, ама требе по-напред да смениме името на партията, та а не дразни. Може да е ПСБ(Партия на Сите Българи) например. И Мемет също - ако иска да остане в управлението, требе да се преименува. Най-ногу гласове че обере, ако се прекръсти на Тодор Живков - без майтап, с това име сите че гласуваме за него...
20 Септември 2005 20:08
Сопола си играе играта. ДПС въобще не е партия на българските турци, ами на очилати самодоволни доносници. Жалко, че коренният им електорат не разбира това. За смуглите граждани гласували с/у 16 лв. за тази пасмина изобщо не бива да се споменава.
20 Септември 2005 21:56
Има предложение за преименуване- от Яни Янев - ДПС- Движение за пари и служби. Поне да се знае като членуваш в тази партия ще имаш келепир.
20 Септември 2005 22:43
Браво Небол, голяма приказка каза!
Тва няма смилане обаче от 90% от народа, било то български, било турски. Трябва по-еваж май.
Но обещавам ти ще те цитирам вече!

...че българин не е етническо понятие.

21 Септември 2005 00:41
Сорри, Байо, сорри Не-болчо!

Малки и големи се страхуват да говорят за кмета си във Венец
Феодали на ДПС колят и бесят в Делиормана
И с вас съм роднина, опровергава обвиненията в шуробаджанащина Кахри Ибрахим
КРАСИМИР КРУМОВ
Каолиновският опит
Кметът на Каолиново Нида Намъков е за първи мандат на този пост и колегата от Венец му е нещо като партиен и колегиален настойник, а младокът прилага челния венецки опит на каолиновска почва. Без конкурси, съгласно изискванията на чл. 10 от Закона за държавния служител, Намъков назначил трима души. Заради видимото нарушение главният юрисконсулт Гюлджан Сабриева пише до тогавашния министър на държавната администрация Димитър Калчев и иска експертен отговор и становище на министъра относно назначаването на директори като стажанти. По нововъведена от Намъков практика директорите на дирекции "Финансови и стопански дейности" и "Административно обслужване и образование" Назике Хюсмен и Незиха Сюлейман, както и двама началници на отдели със значителен трудов стаж в системата официално се водели като стажанти. Такива стажантски длъжности в единния класификатор липсват. В отговор до юристката, с който "Монитор" разполага, министър Калчев пише, че "кметът на общината трябва да съблюдава закона и да издава законосъобразни актове". В противен случай възникналите служебни правоотношения са недействителни. Намъков се стресва от писмото и през август разписва конкурс за незаконно заетите длъжности. Самият Намъков вчера не беше открит за коментар. Сред нарушенията му е и това, че в разрез с чл. 330 ал. 2 от НК е оставил на работа в общината баща си. Мъжът работел там повече от 10 години и случаят имал човешки измерения. Според юристи обаче, законът не бил спазен и с избирането си за кмет Намъков е бил длъжен да освободи баща си от работа. За нарушенията в Каолиновско също е сезирана прокуратурата. Според депутата Асен Агов обаче в прокуратурата в Шумен властвали колегите му Юнал Лютфи и Четин Казак.

За действията на Ибрахим (вляво) и Намъков (до него) е сезирана шуменската прокуратура.
Ние сме хората, това е мястото и сега е времето. Този надпис посреща всеки във фоайето на община Венец. Отдолу на 12 снимки е представен животът на общината в стил "Успехи, които радват". Фотосите, запечатали сплотения колектив на кметството, могат да минат вече за семейни фотографии, след като в деня за парламентарен контрол в петък стана ясно, че кметът на Венец Кахри Ибрахим е подредил на работа в общинската администрация голяма част от фамилията си.
Мястото е общинската администрация във Венец, а кои са хората задочно разшифрова депутатът от ДСБ Асен Агов, който отправи и питане за фрапиращи нарушения на трудовото законодателство в общините Венец и Каолиново. Според Агов кметът Кахри Ибрахим е назначил за свой заместник първия си братовчед Мехмед Кечеджи, брат си Хюсеин за свой шофьор и бодигард, а по-малкия си брат Фахри за шофьор на автобуса на общинското училище, снаха си Шерин и сина си Тамер в общинските служби "Социално подпомагане" и "Земеделие и гори". Според юристи Ибрахим е погазил новия чл. 107 от Кодекса на труда, който забранява да бъде сключван трудов договор с лице в йерархическа връзка на ръководството, което е роднина по права и съребрена линия до първи братовчеди включително. По същия челен почин е действал и кметът на Каолиново Нидам Намъков. Действията и на двамата кметове са били определени от Областната инспекция по труда като нередни, а за случаите е била сезирана и прокуратурата в Шумен.

Кахри Ибрахим беси и коли тука, а този автобус е негов, личен, твърди 47-тодишният Акиф Акифов.

За разлика от други села в района, във Венец пристигат вестници, а на местната спирка качват и оставят пътници над 20 автобуса дневно и хората минават за добре информирани. Нас това не ни интересува, други проблеми имаме, притеснено отговарят трима селяни в кръчмата на автобусната спирка. Въпросът към тях е дали е вярно, че кметът Кахри Ибрахим се е обградил с роднини в общината. Заради репортерското присъствие в пълно мълчание клиентите на кръчмата се изнизват навън един по един.
Тотопунктът пред сградата на кметството. Нищо не искам да коментирам, коментирах веднъж, казва тотаджийката и се премества в съседната баничарница да направи хамбургери на тукашните ученици. Жената е бивша медицинска сестра. От пет години си изкарва прехраната с каквото свари. Не се представя, питам за името й децата, които чакат за закуски. "Сьойлем" (не казвай) извиква предупредително красиво туркинче на другарчетата си. Страхът от говорене е обзел и млади и стари. Единствената разлика от времето на "бай Тошо", е че сега не ги глобяват, когато говорят на турски.
Анонимен заместник на Кахри Ибрахим със значка на ДПС на ревера се усмихва, но само докато разбере, че говори с репортер на "Монитор". Айде, отивайте си, няма го кметът, избутва ме с ръце от фоайето заместникът. Не бил братовчедът. Братовчедът бил в отпуска. Кметът днес не е идвал. Вчера, по информация на служители, също. Заместникът минава зад охраната и се скрива по горните етажи на кметството.

Снимки: АВТОРЪТ
Многозначен лозунг и малка фотоизложба висят във фоайето на общината във Венец.
Служителките от фронт офиса също се спасяват поединично и помещението опустява. Никоя от тях не иска да коментира. Едната почти плаче: Като човек ви моля, отидете си.
Навън децата постепенно се разприказват. Министъра, оживяват се, докато черно БМВ в компанията на "Мерцедес" - "кубче" и няколко джипа профучава край автобусната спирка. Децата не знаели кой е министърът, но често идвал в "Паламара". Така и не става ясно дали Министъра е прякор на някой от местните депесари, или е действащ член на кабинета.
Тука Кахри Ибрахим коли, Кахри Ибрахим беси, затова ги страх да говорят хората, осмелява се да говори 47-годишният Акиф Акифов. Предишния кмет Юнал Раим много го плюехме, ама този мина всички преди него, разказва мъжът. Роднинските назначения били публична тайна. Ми ей го, тоя автобус тука на "Шаллъ" ООД е на самия Ибрахим, твърди мъжът и децата потвърждават - даа, всяка нощ даже е паркиран пред къщата на кмета в Ясенково. Автобусите на Ахмед Шаллъ-то имат договор с общината да извозват учениците селата до общинския център. Зад волана на единия сяда братът на кмета. Шаллъ-то е съселянин и роднина на кмета. И двамата са от Ясенково. Когато станал кмет, Кахри Ибрахим махнал от общината местните и назначил свои от Ясенково, твърди още Акифов.

"Нямам думи", е единственият коментар на продавачката на тотофишове и закуски за роднинските назначения на кмета.

Пладне минава, Кахри Ибрахим така и не се появява в кметството. По джиесема казва, че е в Шумен. Предлагам му среща там. За какво да сме се срещали, какво е станало, пита. Аз хора в щатното разписание, които да попадат под действието на чл. 107 от Кодекса на труда, нямам, отговаря Кахри Ибрахим. И за братовчеда -заместник Мехмед Кечеджи също отрича. За моралната страна на въпроса? Каква морална страна, аз и с вас съм роднина, ако става въпрос, твърди кметът и казва, че няма за какво повече да говори.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД