:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,320,567
Активни 150
Страници 8,169
За един ден 1,302,066
Екология

Заблудите за чистотата на въздуха

В Драгалевци, Симеоново и Бояна се диша леко само през лятото. А през зимата и там, и в Стара Загора замърсяването е еднакво, но мирише различно
След неколкократното обгазяване на Стара Загора и региона в две поредни лета за всички вече е ясно, че екологията не е проблем, който може вечно да се омаловажава. Поддържането на чиста околна среда пък изисква не само много пари, но и усилията на цялото общество. Може би прозрял именно това преди седмица старозагорският градоначалник Евгений Желев организира граждански комитет "За чист въздух", в който привлече 22 видни родни интелектуалци. В специална декларация те поискаха от правителството същото, което и редовите жители на общината - да се изградят по-бързо сероочистващи инсталации на тецовете от "Марица Изток", да има пълна прозрачност на работата на полигона край Змейово и да се предвидят компенсации за засегнатите от работата им.

След последните изнесени данни за замърсяванията в Стара Загора и техните източници обаче се оказва, че хората трябва да бъдат не просто информирани за това, което се случва около тях, но и ограмотявани. Защото неколкодневната паника в целия град за наличието на опасен хлороводород можеше да бъде избегната, ако още тогава се знаеше, че източникът на замърсяването е обикновена хлебопекарница. Оказа се, че регистрираното вещество идва от голям съд с белина в двора на търговския обект, който е на 3 м от изследователския пункт на здравните експерти. Ситуацията е комична. Но изправи 200 хил. жители от региона на нокти.

Подобен случай преди години имаше и в Русе, обясни за "Сега" Валери Серафимов, началник на отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда в екоминистерството. Тогава целият град също изпаднал в паника, въпреки че химическият завод на румънския бряг, тровил българите години наред по време на социализма, отдавна вече бил затворен. Тогава също се оказало, че в близост до пункта се извършвало миене с белина и други препарати, съдържащи хлор.

При наличието на опасни вещества голямо значение има и тяхната концентрация, обяснява експертът. Защото има огромна разлика между регистрацията на даден елемент идостигането на пределно допустимите му нормиЕднократно взета проба не е доказателство за наличието на замърсяване, обясняват експертите. Затова, макар да не звучи особено популярно за жителите на Стара Загора, екоекспертите не са склонни да драматизират случващото се в града. За тях всичко е много относително, защото зависи за какви замърсители се говори. "Това, че в даден град са регистрирани 3, 4 или 5 превишения на нормата, не значи, че там има проблеми," обяснява екоекспертът. Той се позовава на европейските норми, които допускат на едно и също място в рамките на една година да се случат 24 превишения на нормата на серен диоксид.

Специалистите са убедени, че случващото се у нас не може да излезе извън контрол по няколко причини. Първо, всяко работещо предприятие има комплексно разрешително, което го задължава да внедрява най-добрите и съответно най-безвредните технологии. В случая с тецовете обаче инсталирането на сероочистващата техника е изключително скъпо, затова и не може да стане бързо. Второ, всяка отделна община трябва да изпълнява свой план за справяне със замърсяванията. И трето, системата от мониторинг на ековедомството е достатъчно надеждна, за да регистрира всяко опасно явление. В района на Стара Загора например пунктовете за наблюдение са най-много в сравнение с който и да било друг регион на страната. Броят на системите зависи от нивото на замърсяване и брой население. В страната действат 53 стационарни пункта, 14 автоматични измервателни станции и 9 автоматични оптични системи в Свищов, Никопол, Русе, Силистра, Бургас и Стара Загора.

Според експертите обачеСтара Загора не е най-мръсният градв страната. Във всеки район се следят показателите на различни замърсители в зависимост от производствата в региона, транспорта и трансграничния пренос. В София например се следят показателите на абсолютно същите замърсители, които се наблюдават и в Стара Загора - серен диоксид, олово, азотен диоксид, озон, сероводород, прах. А от изброените столичани вдишват от всичко повече с изключение единствено на серния диоксид. В сравнение с тях пък жителите на Кърджали, Пловдив и Асеновград са застрашени от наличието на олово. Главният източник на това вещество е транспортът и според експертите проблемът с него е решен след задължителното въвеждане на безоловните бензини преди няколко години. Проблемът остава само в районите, където работят оловно-цинкови комбинати. А ситуацията с металургичните производства е аналогична на тази с топлоцентралите от "Марица Изток" - за внедряването на новите технологии трябват много пари и време.

Извън изискванията на Евросъюза у нас се прави мониторинг и на специфични замърсители. Родните експерти следят концентрациите на фенол, сероводород, аерозоли на сярна киселина, амоняк. На Запад те не попадат в мониторинговите системи, защото проблемите с техните източници вече са решени. У нас обаче положението е различно. В Никопол например няма производство с амоняк, но атмосферата там е замърсена заради пренос от Румъния. В Бургас пък вредните производства са може би най-много. Въпреки това през последните години фрапиращи случаи на замърсявания няма, категорични са експертите. Освен това според всички изследвания наличието на вредни вещества като цяло намалява. От една страна, промишлеността работи далеч под оборотите от времето на социализма. От друга, всяко ново производство е задължено да използва най-добрите налични практики.

Годишно провеждането на мониторинг и поддръжката на системите струва десетки милиони левове. Експертите предвиждат и откриването на нови пунктове - в Банкя и в кв. "Хиподрума" за София, в Добрич, Ловеч, Несебър, Сливен, Шумен. Една от причините е, че местата за контрол на състоянието на въздуха трябва да бъдат пропорционално разпределени според броя на жителите.

Въпреки това специалистите категорично отказват да направят класация на чистите места в страната. И обясняват положението с относителността на измервателните методики и способи. Единица мярка за чистота няма, важни са допустимите норми, защото там, където работят предприятия, винаги има последствия. Единствено връх Рожен в Родопите продължава да бъде пример за запазено от вредното човешко въздействие място.Хората обаче са в заблуда,като смятат, че къща в планината задължително им осигурява чист въздух. Голяма част от софиянци мислят, че квартали като Бистрица, Симеоново и Драгалевци например са много по-чисти от останалата част на града. Това е така, но само през лятото, твърди Валери Симеонов. Причината е, че по време на отоплителния сезон 70-80% от жителите на тези квартали се отопляват с твърдо гориво и нафта. Тогава заради приземната инверсия вредните вещества от горенето на отоплителните уреди се задържат точно над къщите в хвалените квартали. И разликата със Стара Загора тогава е, че там мирише на сяра от тецовете, а пък в Симеоново ухае на дърва, твърди експертът. Иначе при всеки процес на горене се отделят едни и същи замърсители.

Всеизвестният Орлов мост също продължава да е едно от най-мръсните места в столицата. Неговото първенство обаче успешно оспорва друг голям булевард в центъра на града - "Александър Стамболийски". Заради близостта на Борисовата градина и широтата на "Цариградско шосе" на Орлов мост има ефект на самопречистване на въздуха, докато на " Ал. Стамболийски" последиците от транспорта са доста по-неприятни, защото булевардът е много тесен и обграден с високи сгради, които не дават възможност на вредните концентрации да се разсейват, обяснява експертът.

--------------опровержение

Не е възможно в Стара Загора да има замърсяване от полигона в Змейово, твърди експертът. Участъкът, на който са регистрираните вредни вещества, е от близо 350 кв. км и обхваща Гълъбово, Димитровград, Раднево. Там обаче не е възможно да има такъв голям пренос на вещества. Причината е, че на полигона се емитират количества от 10-20 куб. метра отпадни вещества, които при това се изхвърлят на височина 5-6 метра над земята и много бързо падат долу. Няма как да се разнесат на 60 км от Змейово, твърди Серафимов.
 
Богатите столичани предпочитат подножието на Витоша. Оказва се, че и те дишат мръсен въздух.
11
3108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
20 Септември 2005 00:23
Защо сложиха тези умопомрачителни надписи на цигарите след като, така или иначе, няма спасение. Все пак мирисът на горящи дърва е за предпочитане пред този на сяра.
20 Септември 2005 01:19
Вчера Русе и дунавския бряг, днес Стара Загора - да има да се приказва, ама нещо да се направи - нема и немое да го бъде. Бе то при "комунизма" нищо не се правеше, та при демокрацията и слободията ли ще стане? Мижи да те лажам. Краино време е някои да уврат, че и на-добрият специалист е безсилен там, където няма закони, ако пък ги има никои не ги спазва, ако ли пък някои ги спазва, нема паре и т.н. Риск Ассессмент и Риск Манагемент са две различни неща. БГ-те спецялисти може и да са дозрели да оценят риска, ама като няма спецялисти да предложат мерки за митигация и превенция? Като пък има спецялисти способни да предложат ефективни, като резултат и стоиност мерки - ще ли се намерят пари да приложат мерките? Ако пък Европа или друг някои даде пари - нема ли да рипне местният саибия дето е приватизирал индустрията-замърсител за 1 лев, че ще бяга, че "комунягите" му имали зъб и т.н. и т.н. ... та до края на света.
20 Септември 2005 06:22
Илюзия. Чист въздух нема......Само Майкъл Джексън си правеше експерименти с чист въздух, в камери и почна да му пада носа......... Правете си изводи....
20 Септември 2005 06:23
.... да не ви падне нещо друго от чист въздух........
20 Септември 2005 08:07
...докато има пушачи и бездомни псета, екологията е перверзия и екозащитниците са нещо като педераси слагащи си спирала за да не забременеят...
20 Септември 2005 10:26
Журналистите наистина понякога пишат неща, които никак не са им ясни! Това е голям проблем, защото по този начин заблуждават читателите, които не са длъжни да разбират от всичко. Да се говори, че белината за дезинфекция отделя големи количества хлороводород е повече от смешно. Помислете - във всички детски заведения, в болници, в заведения за обществено хранене и др. се дезинфекцира с белина, с хлорна вар, с трезон. Особено в болниците досега всички пациенти трябваше да са отровени, имайте предвид, че в родилно отделение се минава минимум три пъти на ден с дезинфектант. Това са хипохлорни препарати, като дезинфекциращото действие се дължи на активния хлор, няма начин да се отделя хлороводород. На същия принцип/активен хлор/ е и обеззаразяването на водата.
Друга неточност на автора е и информацията, че превишени норми на серен двуокис на едно място се допускат до 24 пъти в годината. По закон 1. Санитарната норма за опазване на човешкото здраве е 60% от средноденонощната норма, а тя е 125 микрограма/куб. метър. Нормата от 350 микрограма, с която ни манипулират е алармената норма/т.е. трябва да се изнесем или да предприемем мерки за защита/. Така че нормата за човешко здраве е 75 микрограма и 2. Тази норма /75 микрограма/ по закон не трябва да се надвишава ТРИ пъти в рамките на календарна година. Мисля, че скоро може да излезе по-официална статия по този въпрос, по-скоро надявам се.
За това моля журналистите, когато пишат по специализирани статии да не правят свободни съчинения, а да се обърнат към хора които са наясно. Могат да ми пишат на ел. адрес, ще ги свържа с такива хора!
20 Септември 2005 11:02
Ako имаше кой да прилага законите в България нефтозавода в Бургас отдавна да е затворил врати. Това че не са се наблюдавали драстични замърсявания на въздуха са пълни глупости защото то замърсяването си е постоянно да не говорим за нощните смени когато се пускат най-отровните производства ама хората тогава спят и не ги усещат. В Стара Загора се вижда и усеща замърсяването и човек може да се предпази а тук в Бургас нито миризма нито мъгла а сме на първо място по онкоболни. Защо ли?
20 Септември 2005 11:58
Нитратите у зелето, ногу биле полезни
20 Септември 2005 12:05
Защо няма анонс -"Платена публикация"?!?
То и Чернобил беше безопасен за България, обаче шведите развоняха работата.
И тогава същите нископлатени експерти ни уверяваха че видите ли няма никаква опасност - и хайде на Първомайска манифестацийка.
Който вярва на очите си а не на ЕКСПЕРТИ- лично ще го разведа по билото на Средна Гора.
Макар че вече думичката "гора" е излишна. Такава няма.
П.П. За желаещите еко-похода:
Ще трябва да ходим ПЕША.
Навремето имаше път (т.нар. Чирпански път, строен от Фердинанд), но "неизвестни" лица демонтираха всички мостове по него. Колко му е - 10-ина тона. Напънеш се малко и го събориш.
20 Септември 2005 13:19
merijiv, бъркаш по въпроса за хлороводорода - "But hydrogen chloride (a toxic and irritating gas) is released when sodium hypochlorite (bleach) is combined with organics". Това е цитат от информационния лист за безопасност за натриев хипохлорит. Ако са използвали белина да мият дървен под (а това е село) напълно вероятно е да се отдели хлороводород или друг хлорсъдържащ продукт, който да компрометира резултатите от изследванията. По въпроса за нормите - съгласно преложение 1 на Наредба № 9 за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици и олово в атмосферния въздух (ДВ бр. 46/1999 г., в сила от 1.01.2000 г.), допустимата средночасова (еднократна) норма е 350 микрограма/куб. метър, която не трябва да бъде превишавана повече от 24 пъти на година. Не знам какви са твоите източници, може би не си разбрал(а), че Наредба 14 е отменена.
20 Септември 2005 22:12
Браво на авторката! Добре свършена работа! Може на някои да им се ще статията да е платена, ама ако могат по-добре, що не опитат сами те? Или на крив ...й и вълната му пречи. За замърсяването на въздуха е излято мастило и пак ще се лее, ама на българина мозъка няма да му дойде докле не подхванат глобите и санкциите от ЕС. Ние сами си правим белята, а заводите и мръсните производства ни били криви. В никоя членка на ЕС го няма това печене на чушки на открито, горене на огън и съчки, само като се зададе дим отнякъде и хоп полицията пристига. Не, че съм против милите български обичаи, ама малко отмалко ще трябвада влезем в света. Друг е въпросът, че бедна България е приют за отпадъчни технологии и в това спор няма. Все пак нека си помогнем сами вместо да хулим и плюем

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД