:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 30
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Европа има по-човечна мечта от САЩ

Каубойският модел не е добър за България, смята американският мислител Джереми Рифкин
Джереми Рифкин е президент на американската Фондация за икономически тенденции. Автор е на 17 книги за отражението на научните и технологичните промени върху икономиката, обществото и околната среда. Работил е над 20 години в Европа, където е бил съветник на държавни ръководители, а също и на бившия председател на Комисията на ЕС Романо Проди. "Нешънъл джърнъл" го определя като една от 150-те личности в САЩ с най-голямо влияние върху формирането на федералната политика. На 26 септември ще излезе на български език най-новата му книга "Европейската мечта".

----------------------------------



- Как ще обясните на българската аудитория разликата между европейската и американската мечта, след като стратегията на България се нарича евро-атлантическа ориентация, което означава евро-американска мечта?

- Американската мечта бе стандарт за света 200 години като мечта за земя, която дава възможности. Имигранти идваха от цял свят и постигаха успехи. За жалост - и мисля, че това е нещо, което българите не знаят, - през последните 45 години американската мечта бе напълно разнищена. Днес САЩ се нареждат на 24-о място сред индустриалните държави по неравенство на доходите. Само в Мексико и Русия има по-голямо неравенство. Сигурен съм, че българската телевизия е показвала кадри от урагана в Ню Орлиънс. Картината наподобяваше страна от Третия свят. Всеки четвърти американец живее така - в бедност. И въпреки това 51% от нацията още вярват в американската мечта. Когато американците използват думата "свобода", която е сърцевина на нашата мечта, имаме предвид нещо съвсем различно от вашите представи. В САЩ тя означава самостоятелност и подвижност. Затова обичаме автомобила - дума, която съдържа в себе си представата за автономност и мобилност. Американците смятат, че децата трябва да бъдат свободни, независими, да се оправят сами. Това е каубойски манталитет - всеки сам да си живее живота. В Европа представата за свобода е правопропорционална на качеството на живота и на общността. Вашата мечта е по-колективистка, по-общностна, нашата е по-автономистка и индивидуалистка.



- След като двете са толкова различни, възможно ли е България да ги съчетае?

- Американската мечта се основава на индивидуалното натрупване на богатство. Европейската мечта се основава повече на качеството на живота. Американската мечта се основава на растежа, европейската - на трайното развитие с мисъл за околната среда и земята. Американската мечта е фокусирана върху правата на собственост и гражданските права. В Европа се отделя повече внимание на социалните права - като здравеопазване, грижа за пенсионерите и майчинството, защита на човешките права. Американската мечта се концентрира върху работата - ние работим най-дълго в света. В Европа вие предпочитате да работите, за да живеете, а не да живеете, за да работите. Американската мечта се фокусира върху патриотизма и религията. Ние сме най-религиозната нация в света - 90% от американците имат Библия, повечето ходят на църква. В Европа хората показват все по-светска ориентация. Те може и да имат лични вярвания, но не са религиозно и институционално обвързани. Европейците също са настроени патриотично - това личи на футболните мачове. Но политическият патриотизъм ги изнервя, защото им навява спомени за лошите времена през 30-те, 40-те и 50-те години на ХХ век, когато всеки се биеше срещу всеки. Американската мечта залага на военната мощ. Тъй като повечето американци са религиозни, вярват, че злото съществува, че сатаната е реален. Затова, когато Роналд Рейгън, а след това и Джордж Буш говореха за "оста на злото", имаха предвид, че злата сила, дяволът, наистина съществува и че трябва срещу него да има мощна военна сила.

- Трябва ли България да избира между Европа и Америка?

- Книгата ми посочва как да се вземат силните страни от всяка мечта. Мисля, че европейската мечта е по-добър ориентир за младите хора в глобализиращия се свят, но мисля също, че европейците могат да вземат и някои неща от американската мечта, за да станат по-силни - чувството за лична отговорност, надеждата, нашия оптимизъм, поемането на риск.

- Вие изграждате представата си за европейската мечта върху живота на 15-те стари членки на ЕС. Но там има вече 10 нови членки и се надяваме, че скоро ще се добавят още две - България и Румъния. Тази нова конфигурация не налага ли да преосмислите вашата концепция?

- Може би и в България има хора, които смятат, че се нуждаете от американския пазарен модел. Но Европа е голяма икономическа сила. Чист мит е, че Америка е сила, а Европа е за музея. Действителността е друга. Брутният вътрешен продукт в ЕС през 2003 г. надхвърли обема на брутния вътрешен продукт в САЩ. Най-големият износител в света днес е ЕС - не САЩ, Индия или Китай. ЕС е най-големият пазар в света. От 140-те най-големи компании в света 61 са в Европа, а 50 са в САЩ. Европа е по-напред от Америка в основното и средното образование, има повече лекари пропорционално на населението и продължителността на живота там е по-голяма. Европейците почиват 46 дни в годината, ние - 10. В много аспекти може да се каже, че Европа е светъл пример и по-хуманен експеримент.

- Но никой не я определя като икономически локомотив на света.

- Проблемът е, че икономиката й изглежда отслабена, безработицата е висока, а някои неоконсерватори и неолиберали твърдят: "Трябва да се откажем от европейската мечта, защото не можем да си позволим нейните социални програми." Те се обръщат към американския модел, като изтъкват, че растежът на икономиката създава работни места. Но българските читатели трябва да са наясно, че истината за растежа в САЩ през последните 15 години е кредитната задлъжнялост. Американската икономика се движи от кредитните карти за сметка на бъдещето на нашите деца. През 90-те години средните спестявания на американското семейство бяха 8%, а сега са нула. Милиони американци харчат повече, отколкото изкарват. Ако икономиката в Европа е толкова слаба, а Америка е толкова силна, защо доларът не е по-скъп от еврото? Мисля, че американският модел не е добър за България, защото се основава върху дългове.

- Но ЕС гледа с известна ревност към Америка и преди пет години прие т. нар. Лисабонска стратегия да догони до 2010 г. САЩ. Как ще обясните това противоречие?

- Пет години след Лисабон виждаме, че Лисабонската стратегия не работи. Защо? Защото политиците се върнаха у дома си и заиграха с вътрешните си проблеми. Въпросът е кое е по-добро за бъдещето: да се върнат в националните рамки или да се интегрират в икономика без граници? Бъдещето на следващото поколение в България зависи от интеграцията в Европа без граници. Според мен това е решението от Лисабон. Нуждаете се от интеграция на пазара като в Северна Америка. Златната патица се нарича единна Европа.

- Вярвате ли в лидерството на САЩ в демократичния свят? Трябва ли да се придържаме към политическата линия на президента Буш във войната срещу тероризма и по-специално в Ирак?

- Мисля, че тази администрация е опозорена. Тя поляризира още повече Америка. Ние трябва да разберем, че светът се глобализира, превръща се в единна планета. И всички сме уязвими. Трябва да възприемем нова мечта и това е може би европейската, която позволява да се поддържа чувството за лична отговорност, съчетано с чувство за глобална отговорност. Ако всеки се държи по каубойски, светът ще експлодира. Американците трябва да се научат от европейците на солидарност.

- Какво е бъдещето на НАТО? Има ли риск за западната солидарност, след като Европа и Америка не споделят една и съща мечта?

- Добър въпрос. Ние се грижехме за сигурността в Европа 50 години. От друга страна, се отнасям с уважение към стремежа на Европа за изграждане на мира. Ще цитирам Романо Проди, бившия председател на Комисията на ЕС. На една вечеря го запитах каква е представата му за Европа, каква е неговата мечта. Проди каза: "Мир." Европа харчи повече пари от нас за мирни мисии, дава повече пари за чуждестранна помощ, за възстановяване, за хуманитарни цели. Що се отнася до НАТО, Европа трябва да защитава своя военен интерес. Тя създава сили за бързо реагиране от 60 000 души, защото не може да продължава да се осланя на Америка,и в частност на НАТО, което означава американските военни. И ние, американците, трябва да разберем, че рано или късно вече няма да можем да диктуваме чрез НАТО сигурността и външната политика в Европа.

- България продължава да вярва, че се нуждае от американски бази на своя земя. Нима тя върви против интересите на Европа?

- Признавам, че страните в Централна и Източна Европа са благодарни за американското военно присъствие, защото смятат, че е служило като противоотрова срещу Съветския съюз толкова много години. От друга страна, съветската заплаха си отиде. Младото поколение вижда, че бъдещето му е Европа. Младите българи все повече ще казват, че са българи и европейци, и ще започнат да осъзнават отговорността да са част от голяма Европа, като развият и чувство за колективна сигурност.
342
1551
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
342
 Видими 
19 Септември 2005 22:52
Много време е прекарал Джереми Рифкин в Европа. Изглежда го е пипнал вируса на комунизма.
19 Септември 2005 22:59
Европа е светъл пример и по-хуманен експеримент

Вече минахме през "хуманния" експеримент наречен комунизъм с всичкото му равенство и братство. Който иска да участва в следващия - лек му път. Америка с всичките си недостатъци е естествена и спонтанна. А е и добре да си припомним, че европейската култура е базирана на 2000 години християнство. Всичкият ни хуманизъм идва оттам. Че викам, ако и в БГ 90% от хората си купят Библията, нацията ще си спомни за какво става въпрос.
19 Септември 2005 23:00
Умен човек! Тук във форума обаче е пълно с полубългарско-американски талибани дето никога няма да могат да схванат истината в приказките му...
19 Септември 2005 23:02
Браво на автора и на неговия събеседник – значи какво излиза – да си беден, но да си свободен. Ами Ботев и Левски нали за това ратуваха...
Защо пак американци ни дават акъл, питам?
19 Септември 2005 23:12
Интересно а какви мечти имат талибаните.............
19 Септември 2005 23:57
Особено поразяващи са познанията на Джереми по икономика.И този идиот е съветвал Романо Проди?Ще се пръсна от смях.Те , заради това харесвам Америка, защото там можеш да видиш всекъкви издухалци.Тоя толкова се е издухал, че е започнал да говори като един бивш депутат на БСП баи Ангел Димов, които като доиде в Чикаго викаше -"Е, тук има ТКЗС до ТКЗС и за това има успех в УСА".
20 Септември 2005 00:04
Тук съзирам един идиот, но не е Йеремия. Авторът е евреин, но читав. С това интервю заби кол в гъзовете на бушистите и ционистите. Удар на редакцията
20 Септември 2005 00:06
Когато Георг Вашингтон превзема земите на ирокезите (сегашния щат Ню Йорк и северно от него) и избива по-голямата част от местното население, принуждава останалите живи вождове да подпишат документ за компенсации с мотива: (Обърнете внимание!) "...поради яростната съпротива, която са оказали на своите освободители". Този манталитет и начин на мислене американските ръководители явно са съхранили през цялата си история, та до наши дни. Ирак е ярко потвърждение на думите ми.
20 Септември 2005 00:09
С риск някой талибан да ме вземе за приятел, ще си изкажа и аз мнението:
Има няколко дребни противоречия, които трябва да се доизчистят за не остане капка съмнение в качествата на Терзиев и особено на Рифкин.
1. "Една от 150-те личности в САЩ с най-голямо влияние върху федералната политика" е крайно недоволен от същата тази политика. Малко неубедително ми изглежда. Някой може да си помисли, че в такъв случай не може да има чак толкова голямо влияне. Ще се наложи да го наречем талибан за да го опровергаем.
2. Презумпцията че определящите федералната политика на САЩ са умни и отговорни хора, на които трябва да се вярва е нелепа, като се имат предвид качествата на тази политика, разкрити по-надолу. А ние искаме Рифкин да бъде умен и честен, за има смисъл статията. По добре е да се каже че е един от 150-те, от които американската политика е най-малко зависима.
3. 20-те години съветник в Европа са много добра находка за подчертаване качествата на г-на. За съжаление събужда известно недоверие във възможността му да дава съвременни оценки и проценти за 'повечето американци' от извора. Да се каже откъде са сведенията му и защо източника заслужава уважение.
4. Не знам как е било преди 20 години, но в съвременния жаргон 'Добър въпрос' означава неяснота в отговора, добра тема за бъдещи анализи и т.н. Определено отговора не е окончателен. Неподходящо за тезисна статия - параграфа да отпадне.
5. Признанието, че в Източна и Централна Европа са благодарни за американското присъствие добре показва обективността на г-на, но също и е лека обида защото ако хората бяха чели Рифкин, нямаше за каво да са благодарни. - предлагам да отпадне. След горните корекции, резултата е следният:

Мнение на г-н Рифкин, от който американската политика не зависи (анализи на данни от първа ръка на CNN, BBS и ТАСС):
Мисля, че тази администрация е опозорена. Тя поляризира още повече Америка. Ние трябва да разберем, че светът се глобализира, превръща се в единна планета. И всички сме уязвими. Трябва да възприемем нова мечта и това е може би европейската, която позволява да се поддържа чувството за лична отговорност, съчетано с чувство за глобална отговорност. Ако всеки се държи по каубойски, светът ще експлодира.

Отлична статия !
20 Септември 2005 00:12
Ако му се вярва на думите , значи ЕС е по-социалистическа от Щатите ! Ами тогава защо социалистите и разни АТАКИ от по-малки партиики са против влизането на БГ в ЕС ????
ПП- Значи излиза че БГ социалистите и разни атакисти са капиталисти и не ебават социалната ЕС ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 20/9/2005 г/ 00:43:20

20 Септември 2005 00:22
Как може "Сега" да пускат тоз отявлен комунист? Добре, че няма да чакаме дълго, за да се появят мъдри хора, които да ни покажат Правилното мислене
20 Септември 2005 00:32
Ще взема да предложа някои от думите на Джереми в рубриката "бисери" на Reader Digest като например, че Европеиската икономика е по-добра от Aмериканската, защото еврото било по-силно от долара.А също така, че Неw Орлинс изглеждал като страна от третия свят СЛЕД УРАГАНА.Тоя човек, които е писал статията оставя впечатлението, че никога не е бил в този град. Ами ако мине един ураган със същата сила през България, то може да започне да изглежда и като след потоп.А може и Адам и Ева да се появят.Прави само добро впечатление , че американците не скриха фактите свързани с урагана и ги показаха пред света такива каквито са.
20 Септември 2005 00:32
Ста, допуснал си грешка тук:
"Една от 150-те личности в САЩ с най-голямо влияние върху федералната политика" е крайно недоволен от същата тази политика. Малко неубедително ми изглежда. Някой може да си помисли, че в такъв случай не може да има чак толкова голямо влияне.

Примерно еретиците също са оказали огромно влияние върху църковната политика, без да са останали особено доволни от нея...

20 Септември 2005 00:42
Хиршфелд,
Признавам си грешката и си признавам, че не си и помислих за подобно тълкуване.
Все пак, според мен моето тълкуване по-точно отразява духа на статията и това, което е имал предвид автора.
Аз също съм съгласен с тезата, че в днешно време недоволните и критиците не оказват влияние на Американската политика което, разбира се я прави по-лоша. Това се вижда и в предложения от мен вариант на статията.
20 Септември 2005 00:45
20 Септември 2005 00:57
Хубаво интервю!

Господинът е известен и доста уважаван. Деленето на ляв - дясен в неговият случай не е меродавно. Разбира се не е меродавно докато не се появят наемниците Бойци за " 'мериканската Мечта" и не се запенявят из форума.

Плюсът на САЩ е в единната основа върху която е построена държавността им. Докато ЕС е построена на множество разллични фундаменти: От стари и масивни каменно-бетонни формации, примесени от кирпичени основи - та чак до най-обикновенни Курници прилепени към европеската сграда. Това е основната слабост на ЕС. В не един спор тук въФ Форума съм изтъквал всеобщата примитивност на 'мериканския бякграунд. Особено сравнено със страни като Германия, Франция и Англия. Които за съжаление решиха в последните години - най-вече Германия, да допуснат масивно американизиране в обикновенния си живот. Нещо което силно дразни и настройва широката публика в тях....

Друг голям проблем внасящ и провокиращ икономическа нестабилност е панацеята на съвременните лихвари и търгашо-мошеници: - Борсата. Едно чисто комарджииско начинание влияещо по най-недопустим начин на световната икономика..... Е, независимо кой ще вярва или не, всеки е "свободен" (не, по-точно е принуден) да плаща високите цени за течните горива в резултат на игрите на спекулантите!

Браво на редакцията!
20 Септември 2005 01:01

Малииий... Дека са манхатънските патриоти да ви напраят на бъз и коприва на бърза ръка!
И вас всичките тука и тоя американски баш комуняга!
20 Септември 2005 01:17
Не бях чел нищо по смислено за Америка напоследък.

А Луизиана Е страна от третия свят защото 27% от
семействата нямат Автомобил. Да, да!
НЯМАТ Автомобил.
И ако някой се чуди защо евакуацията е била провал това е основната причина.
Другата причина разбира се е липсата на държава в тази, така наречена държава.
20 Септември 2005 01:18
Eicblock, не съм много съгласен с твърдението ти за единната основа на американската държава.Ако това до голяма степен е било така до преди 30-40 години, сега нещата са променени.Америка е била почти хомогенно общество на базата на европейската идентичност на огромната част от населението и.Вследствие на променената имиграционна политика(новият имиграционен закон от 1965г.), Америка се е превърнала отдавна в едно много разнородно общество, в което хората с европейски бекграунд бързо намаляват относително, а това променя културата и характера на тази държава.Миналото на САЩ е европейско, но бъдещето и е латиноамериканско, и това предопределя големи структурни промени на социално, политическо и икономическо ниво, поради което аз съм доста голям песимист относно равитието на Америка и ролята и в света......
20 Септември 2005 01:22
ХЦЦ1 : Ти ме издуха.Чакаи да те цитирам:" Луизияна е страна от третия свят, защото 27% от населението нямат коли".Е, ако това е "страна от третия свят", където 73% от населението ИМАТ коли, то не знам от кои свят е България тогава ? Светни ме , брато!
20 Септември 2005 01:23
Повече трябва да се слуша Pennywise и по-малко разни Зевзеци
Много е просто- вижте външните дългове на страните и ще разберете кой е в третия свят.
20 Септември 2005 01:29
rego,

в аспекта на разсъжденията ти - си повече от прав. Просто е така.

Но аз говоря за нещо друго. За основите на държавността, докато населението е просто пълнеж в тези рамки. Думата ми е за обща законна база (въпреки, че всеки един отделен щат има собственно законодателство - но все пак хармонизирано с централното такова), за еднаква (пак в известни граници) структура на изпълнителната власт. Както и еднакви устои на икономиката валидни за всички щати - с една уговорка (от вероятно множество още към тази тук) - различни локални облагания на дадени отрасли. Напр. с по-ниско облагане стана възможно да се създаде Силилконовата долина близо до Сан-Франциско. По късно дигнаха данъците и тя почти загина.

Докто в Европа не може и да се говори за някаква еднаквост (от там и образното ми описание на различните Темели) - дори само факта, че по отношение на използваните езици тук е направо вавилонско стълпотворение!
20 Септември 2005 01:30
Е, то ако става въпрос, имало е къде по-човечни мечти и от "европейската", и от "американската". Хайде да не давам примери, че ще станем на кълбета.
Да гледаме по-реално на нещата. Дето вика Чичо Фичо, хората гласуват с краката си за тая или оная мечта. Хайде да не взимаме предвид други държави освен САЩ и старите членки на ЕС. Колко европейци се местят за постояно в щатите и колко американци - в Западна Европа?
За съжаление освен човечността, заслужаваща внимание особеност на всеки обществен модел е и ефективността. Стискам палци на немския и френския социален модел, но не вервам че ще могат още дълго да я карат така.
Колега докторант, лявонастроен като повечето хора в университета, недоволства че работи по десет часа на ден и живее в едностаен трийсетина квадрата, докато на тия със социалките им се полагало 65 квадратни метра жилище. Същевременно никой не иска да се хване да върши неквалифицирана (и естествено нископлатена) работа освен емигранти. И те мигом я зарязват щом докопат мечтаният немски паспорт.

Редактирано от - Oraсle на 20/9/2005 г/ 01:39:44

20 Септември 2005 01:34
А, бе какво обръщате внимание на този "комуняга", вижте smarty ass-чето, Зевзекуса и сие нехранимаиковци с претенции! Мале, мале какви американски европеици - отрепки е раждала, ражда и ще ражда пуста маика България!
20 Септември 2005 01:36
К: За какви външни дългове говориш и между кои страни.УСА няма голям външен дълг , а има голям бюджетен дефицит.Автора си няма хабер от американска икономика, а да не говориме, и че почти е приписал качества на каубоя като на джентълмен.
20 Септември 2005 01:40
Ха-ха,
bill кажи го това на арабите дето притежават Citibank например. Тука как пищат разни конгресмени, като праска на Коледа
20 Септември 2005 01:40
Е, и билли - гледам ти направо плачеш за НобелЕвата награда - кел фаида, че няма външен дълг (които може да бъде опростен), а има вътрешен бюджетен дефицит (които няма шанс да изчезне). Пиши за царо-там ти е силата. Сиктир от тъпунгери.[/b]
20 Септември 2005 01:45
NEZNAESHT,
/:/ "...Ако му се вярва на думите , значи ЕС е по-социалистическа от Щатите ! Ами тогава защо социалистите и разни АТАКИ от по-малки партиики са против влизането на БГ в ЕС ????
ПП- Значи излиза че БГ социалистите и разни атакисти са капиталисти и не ебават социалната ЕС"
..................................
НЕ си прав Партия "Атака" !
Партия "Атака" НЕ е ПРОТИВ влизането на България в ЕС, а е ПРОТИВ влизането на България в Европейския Съюз "ПРИ ВСЯКАКВА/разбирай, негативна!/ ЦЕНА за България и българите от това влизане" !
......................................... ......................................... ..........
ПРОГРАМНА СХЕМА на Партия "Атака"
...
10. Външна политика
(отношения с ЕС, с Русия, САЩ, съседни страни, баланс на влиянието им върху България. Участие във военни блокове и международноправни задължения)

Изграждане на национална доктрина на базата на безспорния суверенитет. Неутралност спрямо военни блокове. Армия и въоръжение, съобразени с реалните съотношения на силите в региона. Рязко отваряне към Изтока, Юга и всички страни, които могат да предложат нещо на България. Преговорите с ЕС не са по-важни от стандарта и живота на българина....
......................................... ....................
Освен това, Партия "Атака" НЕ е идеологически обременена- тя НЕ е партия с определена Идеология!!! Така че, НЕ я търси нито в социалистическото нито в "капиталистическото" политическо измерение! Партия "Атака" е партия на ПРОТЕСТА срещу ДОСЕГАШНИТЕ и ДОСЕГАШНОТО след 1989 г.- НЕизпълнените обещания и ИЗПЪЛНЕНИТЕ до краен предел вече Бедност, Престъпност, Мафия, Корупция, Безработица, Демографски срив, сривове в Здравеопазването, Пенсионното дело, БЕЗотговорност на управляващите, Престъпна Приватизация, НЕдопитване/Референдум/ до Народа и прочие!!!
20 Септември 2005 01:48
Билле,

не знам от къде се обаждаш и от къде ти е аршина ама в Калифорния
брачет всеки мексиканец току що пристигнал от Оахака или салвадорено от Чалатенанго има кола и не щото тъи било в Калифорния ами щото със заплатата за половин месец можеш си купи кола в добро състояние ако отидеш на junk yard можеш да си намериш кола все пак в движение и за $200. Мизерията в Луизиана е отчайваща, брачет.
Много е лесно , човек да се концентрира само на собственото си БМВ ама тогиз наистина ще пропусни неправдите на тоз свет
20 Септември 2005 01:57
Да бе, никакъв външен дълг няма, мдааа, хахаах
20 Септември 2005 02:09
Верно навсекаде по света има богати и бедни.Но бедните в Америка са бая богати в сравнение с много други народи.За бедните в Америка да имат кола компутер телефон и телевизор не е проблем.Да имат месо и бира на масата всеки ден е гарантирано.Според ваще вазможности това да ви звучина на беден питам само.
20 Септември 2005 02:13
Сега, дали американския или европейския модел, все едно да плачем за нероден Петко. И двата са на еднакво (огромно!) разстояние от нашия роден модел с ченгеджийско-мутренска бизнес анти-култура, съчетана с повсеместна корупция и неразвити обществени отношения. Така че всякакъв спор тук ми изглежда чиста схоластика. А че Сега публикува точно такъв материал - няма нищо случайно - всеки камък в градината на лошите (американците) е добре дошъл за нас. Обаче на мен лично интервюто ми хареса, въпреки че доста от отговорите са дипломатично засукани, като от политик.
20 Септември 2005 02:13
Доста глупава статиjка.Личи си , че не е живял в щатите.Имало неравенсто на доходите.Ами има, как няма да има , след като вупросните африканци са крадливи като нашенските цигани и почти толкова мурзеливи.Оставаше и да имат доходи , като хората , гдето работят
20 Септември 2005 02:14
Трудно може да се каже кой модел е по-добър. За България сигурно европейският, след като ще се интегрираме в Европа. Аз мисля, че е добре да има разнообразие, конкуренция, експерименти. Някои биха се чувствали по-добре в Америка, други в Европа. Важното е да имат възможност да осъществяват едната или другата мечта. Все пак общите неща между Америка и Европа са повече от различията.
Америка наистина не върви на добре. Не само от политиката на Буш. Напливът на чужденци от неученолюбиви нации ще създава все повече проблеми в бъдеще. Но има и нещо друго. В Америка все по-често ще се говори за корупция. Корупция на всякакви нива. От корупцията започва да загнива американската корпорация. Мениджърите се превръщат в новите експлоататори. Извоювали са си много големи права и заплати, участие в разпределяне на печалбата, проценти от икономии на бюджет или разходи. Но това явно не им стига. Пришпорват здраво работника, правят икономии от какво ли не, от заплати, от условия на труда, от социални придобивки за персонала. Икономии от поддръжка на сгради и съоръжения, от качеството на продукцията и от какво ли не, за да дръпнат личните проценти. В същото време правят голямата далавера с всякакви външни контрактори. Основни ремонти, реконструкции и да не ги изброявам- всичко се дава на братчеди за много големи поръчки, а последните правят възможно най-евтиното изпълнение на поръчката. Козметики и кърпежи. След тях всичко се доправя. Тука ми са пряките наблюдения. Предполагам, че парата играе при всякакъв вид контрактори. Държавните служители не изостават. И тук имам пряки наблюдения. В същото време цените за десетина години са се вдигнали с пъти, докато минималната работна заплата е почти същата. Като цяло, имам чувството, че хората обедняват. Нямам педвид негрите, които съзнателно лежат на държавата, а хората, които работят.
20 Септември 2005 02:16
Да не забравяме каква беше Европа през 1939 и 1945 г. и по чия вина, и каква можеше да стане цялата след 1945, и кой я направи каквато е сега. Тоя материал е за домашна консумация на либералите в САЩ, но в България налива вода в мелницата на хората, които между САЩ и ЕС винаги безгрешно избират СССР (по Оракъла). Пиша слаб (2) като за български вестник.
20 Септември 2005 02:17
By Gunio - ти па гаче си живел повеке у Америката?
20 Септември 2005 02:18
ахам
20 Септември 2005 02:19
Зую не знае колко на зле вървяла Америка в първите десетилетия на 19 в. и никой не вярвал, че от нея ще излезе нещо. Думичката "корупция" се чувала много по-често от сега. "Америка е една гигантска грешка". И сега Зуювците вещаят, че "Америка не върви на добре". В сравнение с кого, бе Зую?
20 Септември 2005 02:21
Човекът много здраво е попил европейското левичарство за 20 години. Само погледнете кого е "съветвал". Лисабонската стратегия за "настигане" на САЩ от Европа не работи, понеже европейската икономика е погрешно скроена, а пък за да настигнеш някого в бъдеще, трябва първо да започнеш да намаляваш дистанцията. Засега обаче тя продължава да се увеличава в полза на САЩ. Примерът с евтиния долар е повече от неудачен - точно той показва силата на американската икономика, като прави стоките им по-конкурентни. Затова на много европейци им е по-евтино да почиват във Флорида, отколкото в Испания и Франция.
Това за брутния вътрешен продукт на Европа, че бил с няколко % повече от този на САЩ, е вярно, ама въобще не трябваше да го споменава, защото следва смях в залата: Щатите нямат 300 млн. души, а Европа е 460 млн.
20 Септември 2005 02:22
Чиче, ти нали си направил цивилизования избор. То поне да плачеше на чужд гроб (като Оракъла), ами цялата топурдия е сал да демонстрираш "правото" си да пишеш двоики. И ти си ми един балкански либерал... гордо гласувал за Буш!
20 Септември 2005 02:23
Че ахаш, къде че одиш.
20 Септември 2005 02:26
Зуо,
прощавай че съм те слагал във един зверилник със Зевзека, olo и леките
от Манхатън .
За корупцията си напълно прав и който не го вижда е обикновен глупак.
20 Септември 2005 02:34
За да почувстваш, че обедняваш, трябва ли непременно да се сравниш с някой друг, бе Фичо? Не можеш ли да го усетиш по собствения си джоб?
20 Септември 2005 02:36
Here we go!

за глада , вселената и всичко останало в Лос Анжелос например

Натиснете тук

като я кара великата демокрация за сега в Лос Ангелос а скоро и в други градове
20 Септември 2005 02:48
Фичо, на мен никой не ми плаща, за да правя реклама на Америка. Ако ми направиш добра оферта, може и да се съглася. Старая се да бъда обективен и да изказвал личното си мнение или впечатления.
Аз не вещая, че Америка не върви на добре. За мен това е един факт. Дай боже да се оправи. Тук смятам да живея. Задълбочава се разликата между фасадата на Америка и задния й двор.
20 Септември 2005 02:54
По моя не мога да го усетя, а обективно Америка засега има всички мислими предимства през (западна) Европа.
20 Септември 2005 03:04
Alex dim, преди около месец гледах едно коментарно предаване по CNN с известния водещ Лу Доуб, където ставаше въпрос точно за слабия долар и неговото отражение върху износа и туризма.Оказа се(с данни, цитирани от участниците в дискусията)че няма почти никакъв ръст на туризма и износа през последните 3 години(откакто долара падна чувствително спрямо други валути).Цитирано бе например, че нито канадците, нито европейците са увеличили своите пътувания до САЩ през тези три години, независимо от "слабия" долар.Но това, да речем, може да се обясни частично със засилените мерки и процедури за влизане в Щатите след 11-ти септември.
По-важното е обаче, че и американския износ не е направил някакъв ръст спрямо 2002 заради благоприятното обезценяване на щатската валута.
Така че "на книга" обезценяването на долара трябваше да доведе до нещата, за които ти говориш, но на практика това не стана.
Слабият долар не е резултат от едно преднамерено(както някои вярват) дирижиране от страна на Федералния резерв и Алън Грийнспън, нито от неадекватността на Европеската централна банка, а отразява сериозните структурни проблеми на американската икономика-огромен и задълбочаващ се бюджетен дефицит без изгледи нещата да се подобрят в близко бъдеще, огромно отрицателно външнотърговско салдо, и най-вече-значително оттегляне на чуждестранните инвеститори -те вече не искат да инвестират парите си в недвижимости, на борсата и т.н.
20 Септември 2005 03:11
Вече част от получовеците, живеещи в къщи от мукава са надали вой до Бога. Нормално.
Задокеанския наставник-параноик също е на поста си.
А бе нищо ново под слънцето
Old Emigrant
20 Септември 2005 03:23
Х-ТЕЕН: Само да знаеше каква е мукаватa на моята къща, жив ще ме оплачеш.И не проявяваш никакво разбиране към получовеците.Нямам време да ти пиша, защото бързам да разнасям поредната пица.Имаи милост към нас бедните и онеправданите, които имериялистическа Америка "шиба" яко.
20 Септември 2005 03:30
Джеремито ми прилича на някогашния Дийн Рийд, комунистическо измекярче, ама американец по рождение. Ходеше тоя пич с една китара из лагера на соца и голема борба падаше със загниващия стадий. Плащаха му да плюе по Америка. Само дето никой не го знаеше в истинския свят.


От друга страна пък, интервюто си е точно на мястото в тиражката с левите мераци. Вий какво искате, Дик Чейни ли? Ха-ха.


Давам тон за песен: Вън окупационните войски от Луйзиана! Долу ръцете от Ню Орлийнз! Янки го хоум!


... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД