:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фондовете се опасяват от измами с избора за втора пенсия

Прехвърлянето в НОИ ще става без нотариална заверка, предупреждават експертите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Даниела Петкова
Частните пенсионни фондове предупредиха за възможни злоупотреби при прехвърлянето на парите за втора пенсия към НОИ. Причината е, че местенето на натрупаните суми от индивидуалните партиди и пълните вноски ще става със заявление до данъчните, без то да е заверено пред нотариус. Нотариалната заверка няма да е задължителна и при движението в обратната посока - от НОИ към частен фонд. За това хората също ще подават заявление, но до избрания от тях пенсионен фонд. Това се разбра от проекта на наредба за реда за прехвърляне на осигуровките на финансовото министерство. Предстоят изменения в още наредби, за да може реално хората да се възползват от новото право на избор. Редът, по който НАП ще приема или отхвърля заявленията за прехвърляне на вноските на родените след 1959 г., ще се определя тепърва от финансовия министър, пише в проекта на наредбата.

Според пенсионните дружества има риск човек да се събуди с прехвърлени вноски от втория стълб в НОИ, без да знае. Това коментира пред БНР Даниела Петкова, управител на пенсионно дружество. В момента, ако човек иска да смени фонда, в който се осигурява за втора пенсия, трябва да подаде нотариално заверено заявление до избрания нов фонд. Има и такса от 20 лв., която също бе въведена като защита срещу злоупотребите. Въпреки това измамите продължават - сигналите за шестте месеца на миналата година са 11, а за 2013 г. бяха 33.

Другото притеснение на фондовете е, че те ще трябва да правят справка до края на месеца за натрупаните средства по индивидуалните партиди, а да ги прехвърлят към НАП до 15-о число. "На 15-и парите на всички осигурени лица, натрупани в партидите им, даже теоретично не е възможно да са толкова, колкото са били към 30-о число на миналия месец, защото ние оценяваме ежедневно доходите по партидите. Наредбата не казва какво се прави с тази разлика от 15-и този месец към 30-и миналия месец", коментира Петкова пред БНР.

Според бившия социален министър Иван Нейков в наредбата има "странни неща". "Най-странното е, че много по-подробна е процедурата, когато човек реши да си прехвърли парите от пенсионен фонд в НОИ, но почти няма уредба за обратната процедура", заяви пред БНР Нейков. Експертът разкритикува остро възможността да се прехвърлят изобщо вноските между капиталовия и солидарния стълб. "За хората, които ще поискат да се преместят в НОИ, НАП иска пенсионното дружество да прехвърли налични парични средства. Което е изумяващо, защото средствата в пенсионните фондове не стоят като пари, а като активи, като инвестирани в държавни ценни книжа или в дялове, в акции. Оттам идва и приходът за човека. Министерството на финансите иска средствата, натрупани по сметката, само че такива средства няма", разясни Нейков. Така пенсионното дружество ще трябва да продаде активи, за да може да внесе в НАП парите. "В момента, в който човек подаде заявление, се казва, че "по твоята сметка имаше Х лева". Само че аз, като ги продавам на пазара и се оказва, че сумата, която получих, не е X, както беше в този ден, ами поради това, че аз ги продавам в недобър момент, тя е вече X минус нещо. Тогава какво правим? Ние сме ощетили вече човека с тази продажба и тогава какви пари ще преведем?", коментира Нейков.

ОЩЕ

Другите недостатъци са, че прехвърлените в Сребърния фонд пари за втора пенсия няма да носят доходност. Ако хората решат пак да се върнат към капиталовия стълб, ще получат точно колкото са внесли без лихва. В държавния фонд няма и наследяване на партидите.
2
1708
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Август 2015 07:17
"Министерството на финансите иска средствата, натрупани по сметката, само че такива средства няма", разясни Нейков."-ето къде е ключа за бараката, просто никакви налични средства няма! А да попитам този всезнайко Нейков, като си сменяш фонда от един частен в друг частен, как се прехвърляха средствата? Каква е разликата твоите "натрупани" пари дали ще отидат в НОИ или частен фонд? Истината, е че единствено в ING има някакви пари всичко друго е извама, вижте кои са собствениците и не е нужно да се говори повече.
07 Август 2015 08:38
"Фондовете се опсяват, че няма да им минат измамите!" е по.вярното заглавие. Щом ми водиш х пари по сметката значи и толкова трябмва да ми прехвърлиш пък ако щеш фалирай пирамидо смотана или разпродавай бъбреците на белите си якички алчни!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД