:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,586,354
Активни 51
Страници 8,307
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Кой иска да се качи на самолет, управляван от ученик, преписвал на матура?

Тази година не е реалистично да има плащания по нови проекти, финансирани от "Научния фонд", казва просветният министър проф. Тодор Танев
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Проф. Тодор Танев е завършил висше образование по социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Професор е по политически науки и администрация и управление от 2003 г. Бил е основател и ръководител на катедра "Публична администрация" в СУ (1997 г.), ръководител на катедра "Политология", заместник-декан на Философския факултет (1993-2000 г.), директор на Центъра за еврейски изследвания на Философския факултет (от 1997 г.). Автор е на седем монографии и множество научни статии, както и на два документални филма. Проф. Танев е един от инициаторите и членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Министър на образованието е от 7 ноември 2014 г.
- Проф. Танев, прокуратурата не откри престъпление в продажбата на отговорите на матурата по български език и литература и не установи участие на квестори и учители в изнасянето на изпитните материали. Това означава ли, че вашите твърдения за замесени стотици квестори са неверни? Ще има ли промени в реда за провеждане на изпита догодина?

- Нямам никакво основание да се съмнявам в прокуратурата като инстанция, ангажирана с този казус. Не забравяйте, че ние като екип алармирахме за пробойни в системата. В министерството е съставен екип от експерти, натоварен с основната задача да работи над казуса. Още преди месец на срещата, организирана по мое разпореждане с шефовете на инспекторатите от цялата страна, дискутирахме безкомпромисно този въпрос. Разбиране има, воля също. Но е интересно защо толкова години се заобикалят тези теми. Вие лично с какво си го обяснявате? Може би така е по-лесно да се взимат дипломи? Може би цялата система е свикнала да бъде употребявана, като в един момент добрата оценка не е гарантирана от знания, а от отлично смазана машина за преписване. В чисто човешки план ще ви отговоря така - това не е честно към децата, родителите и учителите. Еквивалентът на образован човек не е треперещата ръка на преписвач. Кой би искал да го оперира хирург преписвач, кой би искал да се качи на самолет, управляван от ученик, ходил сто пъти до тоалетна на матура? Девалвацията на доверието в образованието не е кодирана в стола на министъра, не е зашифрована в кабинета на директора или учителския профил. Тя е скрита в "бележкарството", както казват самите ученици.

- Изразихте публично недоволство от учебниците за 4-ти клас и дори предложихте да се издават обяснителни свитъци към тях. Защо бюджетът трябва да плаща двойно за некачествено свършена работа?

- Реакцията ми към учебниците е продиктувана от почти всекидневните ми разговори с родители. Преди няколко дни една млада двойка ме спря на улицата и ми разказа - къде на шега, къде доста остро, за следната фраза в учебник за трети клас - "През ХХ век сред всички групи в обществото навлиза модата в облеклото. Къси поли, джинси или официални дрехи става въпрос на личен избор". Каква е тази идиотщина и как е попаднала в учебник? Но с това драмите не приключват. В министерството се получи писмо с още по-шокиращи, а на места и откровено манипулативни послания в учебния материал. Човек трябва да е с доста здрави нерви, за да не избухне на мига. Толкова умишлено нерешавани въпроси през годините в образователната система изискват свръхусилия. Добавете към това и нелеката задача да се изчистят критериите за нови конкурси за учебници. Знаете как се е случвало всичко досега и ще отидат дни в излишни спорове кой крив, кой прав. Въпросът за новите учебни програми пряко кореспондира с приемането на закона за предучилищното и училищното образование. Необходимостта от силен нормативен акт е повече от очевидна.

- Да, но приемането на законопроекта бе отложено за след ваканцията. Ще може ли законопроектът да влезе в сила за учебната 2016-2017 г., както е предвидено?

- В интерес на всички нас, работещите в сферата на образованието, родители, учители, служителите е законът да бъде приет час по-скоро. Не ме питайте за прогноза. Моето лично желание, и го казвам чистосърдечно, е да имаме действащ нормативен акт, който да ни помогне значително в работа с предучилищното и училищното образование.

- И тази година не се размина без скандал около дейността на научния фонд, управителят му дори бе арестуван. Сформирахте експертна група по проблемите на фонда, какво показа анализът й?

- С екипа ми не сме търсили извинения за некомпетентност в минало време, но тя е категоричен факт. Установихме, че фонд "Научни изследвания" не изпълнява ролята си на инструмент за изпълнение на Националната стратегия за научни изследвания, цялата философия за изготвяне на годишната оперативна програма на фонда е сгрешена. Фондът не поддържа актуална статистика и не може да предложи адекватен резултатно-ориентиран анализ от дейността си поради липсата на ефективен мониторинг върху изпълнението на проектите. По същия начин предвидените в годишната програма операции не почиват на анализ и планирането не е обвързано с политиките на МОН.

Наред с принципните проблеми годишната оперативна програма на фонда за 2015 г. е приета с двумесечно закъснение най-вече поради сложни междуличностни отношения и недобро сътрудничество в работата на Изпълнителния съвет (ИС) и управителя. Добавете и забавяне, свързано със сформирането на управителни органи на ФНИ. Министърът, неговите заместници и шефове на дирекции нямат никаква вина за това. Не сме забавили нито с ден утвърждаването на оперативната програма, напротив - настояхме за спешно заседание на ИС за разглеждане и приемане на годишната програма през юни. Поради ареста на бившия вече управител на фонда, след нарочна среща с ръководството на БАН и Съвета на ректорите, спешно бе съгласувана с екипа ми, Изпълнителния съвет на фонда и ресорния вицепремиер кандидатурата на г-жа Геновева Жечева за управител. В ход е процедурата по номинации за съставяне на нов Изпълнителен съвет и избор на нов председател на ИС до края на август. Вече бе възложено и преработването на насоките за кандидатстване по предстоящия за тази година конкурс след получени от финансовото министерство указания. В насоките в момента няма мерки за избягване на двойно финансиране, няма координиране между фонд "Научни изследвания" и Иновационния фонд, няма и план за експлоатация на резултатите от изследванията и тяхната защита. Как можем да оставим всичко това без реакция? След отстраняването на тези пропуски насоките могат да бъдат съгласувани с Министерството на финансите в началото на септември. Обявяването на конкурсна сесия предполага двумесечен срок за подготовка и подаване на проектни предложения и последващи действия за оценка - още поне 2 месеца. При така очертания времеви график реално резултати от сега взето решение за обявяване на нова конкурсна сесия бихме имали в края на декември или началото на януари 2016 г., ако функционирането на институцията не бъде затруднявано. Но плащане в рамките на тази бюджетна година е невъзможно, нека бъдем реалисти.

- Ще бъде ли преструктуриран фондът в агенция за насърчаване на научните изследвания?

- Предвидили сме фондът да остане инструмент за финансиране на научните изследвания, но със значително подобрен капацитет и изцяло нова визия за неговата роля като инструмент за насърчаване на научните изследвания. Екипът ни извърши проучване относно съществуващите в момента европейски модели за финансиране на научни изследвания и търсим най-подходящата форма. В одитния доклад на Сметната палата основни констатации са очертани по отношение на липсващия персонал, приемственост, експертиза, проследимост на ефекта и резултатите от финансираните проекти, регламентиране на вътрешните процедури и създаване на ясни и публични правила за гарантиране на публичните средства, с които ФНИ оперира. Говорители на фонда се оказват лица в съдебни спорове с фонда и бенефициенти на фонда. Абсолютно порочна практика, невиждана никъде в страните от Европейския съюз. Къде се е получило изкривяването преди време (което не е от днес), кой се е възползвал години наред от "порочността на ФНИ" и къде трябва да се намеси МОН, за да изпълни законовите си правомощия и обществени ангажименти по отношение на строг контрол върху финансирането и дисциплиниращи изисквания към органите, които управляват този процес? Ето ви думи не само за размисъл. Визията на експертите от министерството за една бъдеща агенция ще бъде изцяло съобразена с препоръките от доклада на PSF (Policy Support Facility) - инструмента, който очакваме в началото на октомври. Критериите, които бихме искали да спазим, са очертани в Стратегията за интелигентна специализация, препоръките от международната оценка и обществения диалог, който предвиждаме да проведем с научната общност, парламента, президентството и членовете на Министерския съвет. Като правило за публичност търсим и партньорство с медиите в този процес.

10
3237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
21 Август 2015 08:44
Подкрепете министъра !
Напоследък се нагледах на помпозни дипломи за магистратури от ДИСТАНЦИОННО обучение.
Аз им викам дипломи тип "копи-пейст".
Аз , навремето блъсках пет години за моята дипломка, дъщеря ми ходи три семестъра на очни и пр. за своя магистратура.
А сега ми вадят три магистратури по различни дисциплини, придобити в рамките на 4 месеца .
Няма нужда да споменавам в кой ВУЗ, али Академия ...
21 Август 2015 09:01
Министърът, неговите заместници и шефове на дирекции нямат никаква вина за това. Не сме забавили нито с ден утвърждаването на оперативната програма, напротив - настояхме за спешно заседание на ИС за разглеждане и приемане на годишната програма през юни. Поради ареста на бившия вече управител на фонда, след нарочна среща с ръководството на БАН и Съвета на ректорите, спешно бе съгласувана с екипа ми, Изпълнителния съвет на фонда и ресорния вицепремиер кандидатурата на г-жа Геновева Жечева за управител. В ход е процедурата по номинации за съставяне на нов Изпълнителен съвет и избор на нов председател на ИС до края на август.
Сега да ви преведа какво не е казал министъра за Фонд Научни изследвания. Той, като ръководител на МОН с месеци държа управителя Николай Христов, който упорито стопираше всички проекти и решения на Изпълнителния съвет, въпреки докладите на проф. Венелин Енчев и др. В SHOW се казва, че Николай Христов е от ръбовете от РьБь, откъдето и подлогологът Танев. Нещо повече Христов е гравитирал и към ДПС. Сега се готви проф. Енчев да бъде махнат, като председател, за наказание, че разкри корупцията на Николай Христов и като опасен разкриващ корупционните практики във Фонда. Сега предстои да се разпределят едни 100 милиона евро. Целта е да се направи един послушен на МОН Изпълнителен съвет, най-вероятно там ще командва Стоян Денчев и кадри от неговото университетче, свързано с ДПС. И корупцията ще се развихри, за опапване на тези 100 милиона. Те ще отидат в партийните касички на ДПС и ГЕРБ и в джобоверте на някои помазани. А на учените ще им се покаже един среден пръст.
21 Август 2015 09:09
Говорители на фонда се оказват лица в съдебни спорове с фонда и бенефициенти на фонда. Абсолютно порочна практика, невиждана никъде в страните от Европейския съюз. Къде се е получило изкривяването преди време (което не е от днес), кой се е възползвал години наред от "порочността на ФНИ" и къде трябва да се намеси МОН, за да изпълни законовите си правомощия и обществени ангажименти по отношение на строг контрол върху финансирането и дисциплиниращи изисквания към органите, които управляват този процес?
Ех каква неясна мисъл. Как да се преведе този хаос от думи. Ей така. Проф. Енчев дава управителя Николай Христов на прокуратурата, като преди това пише редица писма до МОН. А подлогологът Танев мълчи и нищо не прави, за да махне Николай Христов. Трябваше Николай Христов да извърши убийство, че Танев да се сети да го махне. А сега Танев се опитва да изкара, че Енчев е виновен като Николай Христов, защото сер нещо скарали и било недопустимо, като видиш нарушения да сезираш прокуратурата. Да му имам логиката. Какво не правят 100 нмилиона евро, одма на някои им пада пердето.
21 Август 2015 12:13
Кой иска да се качи на самолет, управляван от ученик, преписвал на матура?

Ако матурата е по български език и литература, няма проблем!

21 Август 2015 13:03
Да бе,а некои глупаци писАли,че в началото било словото!
21 Август 2015 16:06
Преди време в ЦСКА играеше един словак по име Забавник. Защо ли се сетих за него?
21 Август 2015 16:42
Подкрепете министъра !
Напоследък се нагледах на помпозни дипломи за магистратури от ДИСТАНЦИОННО обучение.
Аз им викам дипломи тип "копи-пейст".
Че какво предлага този министър срещу тази практика на дипломи "копи-и-пейст". Аз не съм видял нещоо такова в нито един документ. За какво да го подкрепяме по-точно. Те докторски степени защитиха чрез "копи-пейст" и доценти професори станаха, ти за магистрати говориш.
21 Август 2015 20:44
Нали искате правова държава. Ами това е - няма нарушен закон, значи няма престъпление. Обаче - по-добре ли се живее?

21 Август 2015 20:47
Няма ли нарушен конкретен текст от закон - значи няма престъпление.

Казано по друг начин правовата държава е алабала. Или трябва да е съществувала поне 300 години за да се подредят законите или принципът трябва да е предишния - Което не е разрешено е забранено/социалистическият/. Сегашният/демократичен/ - което не е забранено е разрешено - води то ей такива "смешки".
22 Август 2015 09:23
Архивите на министерството и фонда са пълни със сигнали, доклади, ревизии, одитни доклади
и какво ли още не. Само че няма кой да ги прочете и да вземе решение. По-лесно да разчитаме, че
пилотът ще бъде заменен с автопилот и все някак ще кацнем.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД