:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,557,071
Активни 73
Страници 1,359
За един ден 1,302,066

ЦИК е виновна за заложническата криза в "Арена Армеец"

Пълно безумие е да "виждаме" потенциалните проблеми в изборния процес ден СЛЕД провеждането на изборите
Петьо Цеков
Заложническата криза в "Арена Армеец" завърши успешно, т.е. без жертви. 5000 души, които бяха задържани насилствено в "Гордостта на Бойко", бяха освободени, на пострадалите по време на ареста беше оказана своевременна медицинска помощ. Героите ще бъдат обезвъзмездени с някой лев и почивен ден.

Ден след освобождението на "изборджиите" вероятно целият спор ще потъне в традиционното дребнотемие и партийно интригантство. ГЕРБ вече обвини Мая Манолова, червените атакуват ГЕРБ, ще бъдат направени поредните безсмислени промени в Изборния кодекс и всички заедно ще забравят казуса до следващото гласуване.

Защо се стигна до тази ситуация, която с право би трябвало да носи титлата"най-голямата изборна простотия в най-новата ни история"?Всъщност, отговорът на този въпрос е прост като ланския сняг и всякакво допълнително умуване по него очевидно е политически натоварено.

Виновник за хаоса по изборите е Централната избирателна комисия. По закон ЦИК организира, ръководи и контролира провеждането на избори в България. Никой друг. Не правителството, не Мая Манолова, не ГЕРБ и БСП. Отговорността е на ЦИК. Чу се и версия за саботаж, но дори и тази версия не снема отговорността от ЦИК.

Нещо повече - за да минат изборите гладко, ЦИК е тази, която организира и провежда обучение на съответните РИК и СИК. По силата на Изборния кодекс Централната комисия трябва и вероятно е създала обучително звено от членовете на комисията, които през последния месец са обикаляли като Хвърковатата чета из страната и са пръскали акъл сред членовете на останалите избирателни комисии.

Някои от тезичленове на ЦИК са били пряко отговорниза дейността на ОИК - София, други са били отговорни за другите проблемни общински комисии в страната. Всички тези хора просто не са си свършили работата. Те носят отговорност за провалите.

Забележете - проблем с обработката на изборните протоколи имаше в София, Хасково и още 2-3 места. При всички останали общински комисии драма нямаше. Само този факт е достатъчен, за да покаже, че проблемът "Арена Армеец" не е законодателен. Проблемът не е и в сложните избори от типа "2 в 1". Сложни избори като изминалите България е правила и преди - само да припомня, че точно преди 4 години правихме избори за президент и вицепрезидент, кметове и общински съветници.

Пълен нонсенс е твърдението, че намаляването на членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК) има пряко отношение към забавянето на работата по въвеждането на секционните протоколи. Членовете на ОИК просто не въвеждат секционните протоколи - тази работа се върши от сътрудници, наети от "Информационно обслужване". Членовете на ОИК - независимо дали са 19 или 41, контролират въвеждането, полагат подписи, но не броят и не въвеждат протоколи.Грешките са в организациятаНякой умник очевидно е помислил предостатъчно за необходимата логистика - вода, сандвичи и транспорт, но е пропуснал по-важното - колко души са нужни за бързо и безпроблемно въвеждане на данни.

Няма и не може да съществува нито един разумен довод, който да държи хората под ключ в "Арена Армеец". Бюлетините са ценни книжа, протоколите са безкрайно важни, но до фактическото им предаване в ОИК те са отговорност на приносителя. Затова въобще не беше нужно 5000 души да бъдат изсипани по едно и също време в "Арена Армеец" - това можеше да стане по график, а такъв не съществува. Можеше хората да бъдат приемани на 2-3 места в София. Хубаво е, че се сложи край на комичната картинка - хора с чували да обикалят по тъмни доби из София, но защо тези чували не бяха предавани с протокол още при пристигането на организирания транспорт? Какво пречеше тримата членове на СИК да сдадат чувала при пристигането си в залата и след това да ходят където си искат - докато им дойде времето да отчетат протокола? Страхът от фалшифициране на протоколите е неуместен - все пак този протокол е бил ксерокопиран много пъти и раздаден на много хора, преди да потегли към ОИК. Пък и всеки може да погледне по-късно на страницата на ЦИК и да види какъв протокол с какви данни е бил въведен.

Още по-важно е защо председателката на ОИК-СофияДиляна Цвяткова Иванова не е подсигуриладостатъчно технически ресурс, който да бъде работещ веднага след 19:45 ч. в неделя, когато бе обявен край на изборния ден. ОИК-София е разположена в столичната община, на 200 метра от сградата на "Информационно обслужване", на 300 метра от сградата на ЦИК и каквито и трудности да е имала г-жа Иванова, тя можеше пеша да отиде и да поиска съдействие. Вместо това, дори в най-голямата истерия, тя уверяваше през цялото време, че проблем няма, има саботьори и симуланти. Което само затвърди мнението, че въпросната госпожа никога не е трябвало да бъде назначавана на този пост.

А проблем има. Извън задържането на хора против волята им, най-абсурдният проблем около тази история е във факта, че в 90% от секционните протоколи има грешки. Разбира се, тези "грешки" вероятно са от типа "чертичка вместо нула". Факт е, че преди години подобни "грешки" се оправяха от въвеждащото техническо лице в присъствието на супервайзър - без необходимостта от свидетелските показания на СИК-аджийската тричленка. Въпросът е в друго - къде са спали ЦИК и ОИК, че не са обучили комисиите как да попълват протоколите без грешки. Как е възможно да има методически указания за криене на бюлетините на референдума, а да няма указания как да попълнят протоколите...? Очевидно не само партиите, а и избирателните комисии са проспали месеца преди вота. Въобще няма да отварям дума кому са нужни безбройните хартии с нули, точки и запетаи, които трябва да се попълват ръчно, и защо не се използва техника като компютър, в който да се обобщават данните, които пък да се пращат по електронен път в ЦИК. Просто знам, че в ЦИК и в партийните глави мишката няма скоро да изяде книжката!

Така че ЦИК и издънилите се ОИК трябва да носят своята отговорност. Срамота е, че въведохме постоянно действаща ЦИК, подпомагана от солидна администрация, а не успяхме да подобрим качеството на изборния процес. Пълно безумие е да "виждаме" потенциалните проблеми в изборния процес ден СЛЕД провеждането на изборите.

Снимка: BGNES
Не само Слави и Лепа Брена могат да напълнят "Арена Армеец". ЦИК може и да напълни залата с хора и да ги държи под ключ два дни.
30
5268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
27 Октомври 2015 18:58
27 Октомври 2015 19:16
Какво пречеше тримата членове на СИК да сдадат чувала при пристигането си в залата и след това да ходят където си искат - докато им дойде времето да отчетат протокола?

Уважаемият г-н Цеков и той с мислене и методики от 19в., дето са записани у Кодекса на Мая. Та поради коя причина при сегашните технологии некой требе да се разхожда с чувалите изборна хартия напреде-назаде из цела София...
27 Октомври 2015 20:11
поради коя причина

Поради тая, че съвременните "арийци", иначе казано готи, обичат да послъгват и да покрадват. Особено по избори
27 Октомври 2015 20:13
Те и съвременните траки обичат да послъгват по форумите.
27 Октомври 2015 20:26
ЦИК е виновна за заложническата криза в "Арена Армеец"

Ко? Нье!
27 Октомври 2015 22:27
Това, че хората, които администрират изборите, са трудоустроени полуидиоти, ние много добре си го знаеме.
27 Октомври 2015 22:36
Начи, изборите се администрират при все по-сложни бюрократични процедури. Некой да си направи труда да сравнени изборните закони за последните 25 годин, па да види за кво става въпрос. Едно от безумните изисквания на Мая е изборните книжа да се размножават по найсе пъти...
27 Октомври 2015 23:23
щурчо, скоростта на ескадрата е равна на скоростта на най-бавния и кораб, силата на веригата е равна на силата на най-слабата и брънка.

Ти иронизираш като изостанала технологията на избора. Добра си е тя. За нация, дето намалява часовете по физика и химия в училище, щото трябват часове по математика и роден език, че не може да чете и смята, добра е. Може и по-добра - с маймунки, слончета и банани в диплянка. Щото не технологията, демокрацията е, щурчо.

Но пък как да се разберем с теб - грък и трак? Единият писмен, другият ... той си знае. Не казвам, че траките са нямали демократични избори. Казвам само, че не са запазили ... протоколите с резултата.
27 Октомври 2015 23:40
Технологията е едно на ръка. Става въпрос за методиката. Щото и с бел и црън боб да се гласува при шантави правила пак не си е работа. А траките са гласували като са драскали връз камънье и грънци с нещо Остро. Та и оттам Остракизъм, въведен и у гръчко по времето на Клистен...
28 Октомври 2015 01:18
Забележете - проблем с обработката на изборните протоколи имаше в София, Хасково и още 2-3 места.

Ний видяхме чудото в София. А В София беше и онази особа Мая. В София беше и Костов. Това обяснява всичко...
28 Октомври 2015 05:54

Глава трета
ОРГАНИЗАЦИОННО-ТЕХНИЧЕСКА ПОДГОТОВКА НА ИЗБОРИТЕ
Раздел I
Подготовка на изборите и обезпечаване
Компетентен орган. План-сметка за изборите
Чл. 18. (1) Организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите, включително с техника, консумативи и машини за машинното гласуване, се осъществяват от Министерския съвет и от областните и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии.
28 Октомври 2015 06:20
Това повелява закона.
А ето какво твърди г-н Цеков:

Виновник за хаоса по изборите е Централната избирателна комисия. По закон ЦИК организира, ръководи и контролира провеждането на избори в България. Никой друг. Не правителството, не Мая Манолова, не ГЕРБ и БСП. Отговорността е на ЦИК. Чу се и версия за саботаж, но дори и тази версия не снема отговорността от ЦИК.
28 Октомври 2015 07:33
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5076682
8 от членовете на ЦИК обаче гласуват “против” - Мария Мусорлиева (“Атака” ), Севинч Солакова (ДПС), Владимир Пенев (“Атака” ), Георги Баханов (ГЕРБ), Ерхан Чаушев (ДПС), Иванка Грозева (НДСВ), Йорданка Ганчева (ГЕРБ), Ивайло Ивков (Реформаторски блок). Техните мотиви са, че увеличение само в 3-те града нарушава Изборния кодекс и трябват по-големи състави на всички общински комисии, за което обаче няма достатъчно бюджет.

~~~~~~~
Едно от безумните изисквания на Мая е изборните книжа да се размножават по найсе пъти

Ако не се размножават, МишоК може да обяви резултатите и в 10:00 сутринта. С пълна победа на гетите над готите - нали тъй? Между другото, колко от секционните протоколи са останали същите между 20:00 на 25 Окт 2015 и вчера вечерта? 0% - гарантирано от кадърните Искра Фидосова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. С помощта на Константинов и Томов - математик и социолог.
28 Октомври 2015 08:32
Все по-ясно става, че герберите са решили да използват безобразията, извършени от избраната от тях ОИК-София, за да сменят състава на ЦИК, избран от предното НС. Пълзяща тоталитаризация и налагане на еднопартиен режим.

Никак не прави чест на автора, че подкрепя тази атака.
28 Октомври 2015 10:02
"Чу се и версия за саботаж, но дори и тази версия не снема отговорността от ЦИК."

да, не я освобождава, особено ако ЦИК е разполагала с инструменти да отстрани ОИК в София и да поеме нейните функции.
всъщност в това е въпроса - с какви инструменти за въздействие разполага ЦИК по Закон за да изпълни задълженията си. що се отнася до Инструкции, Методически указания /включително как да се планира обработката на секционните протоколи - макс 35 протокола на комп, например/ и провеждане на обучение, поне до сега не се каза, че не е направено. освен това самия Протокол на СИК изобщо не е сложен. ГОЛЯМ е, но това не е по причини на Изборния кодекс, нито на ЦИК. а основно поради това, че цялата нация се втурнала да я избират я за кмет, я за общински съветник. като има 50 + партии, партийки, коалиции, коалицийки и N + на брой индивидуални състезатели, как да е? нали резултатът на всички претенденти трябва да бъде отразен? направих си труда да разгледам няколко от сканираните протоколи в сайта на ЦИК и видях. че половината от обема на протокола е инструкции как да се попълни всяка позиция в него. т.е. всеки полуидиот /щото като такива ни се представят членовете на СИК от няколко дни/, четейки инструкциите би следвало да се справи с попълването.
отделен въпрос е какъв е софтуера, с който се обработват резултатите и до колко са обучени операторите, които въвеждат данните. защото който е запознат с механизма на обработка на резултатите знае, че при грешка е важно програмата да даде коректна информация кои контроли не излизат и в кои позиции следва да се извърши корекция. което трябва да е разбираемо за оператора, за да обясни бързо и правилно какво да се направи на тези, които следва да внесат корекциите. защото извършването на корекциите когато оператора не е подготвен в съчетание с неподготвена СИК може сериозно да забави нещата. та струва ми се, че в цялата сага по казуса "зала Армеец" ролята на Информационно обслужване" остава, странно защо, неосветена.
поради което ако има пропуск в Изборният кодекс, то той е в това, че не е дефинирано достатъчно ясно ролята както на този, който извършва изчисляването на резултатите /не знам защо в БГ Информационно обслужване е "абонирано" за това/, така и какъв да е софтуерът, с помощта на който се извършва обработката на резултатите. според мен следва да е с открит код такъв софтуер. освен това до извършването на тази услуга трябва да бъдат допускани и изпълнители от страни на ЕС.

ПП всъщност, на какво основание Информационно обслужване извършва обработка на резултатите от изборите? с кого ключва договор? с ЦИК, ОИК? и ако има подобен договор, договори, мисля трябва да е открит за обществото.
28 Октомври 2015 11:44
Чл. 18. (1) Организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите, включително с техника, консумативи и машини за машинното гласуване, се осъществяват от Министерския съвет и от областните и общинските администрации във взаимодействие с избирателните комисии.

Министерскио съвет може сал да подпомага технически Изборната администрация.
Почне ли наместо нея да провежда самите избори става страшно...
28 Октомври 2015 12:03

Don
28 Окт 2015 05:54


На тези избори политика на ЦИК беше Администрацията на Министерски съвет да бъде системно изведена от процеса. Повярвай ми!
28 Октомври 2015 12:03
Гербаджиите трябва да имат търпение още 5-6 дена. Във вторник сутринта могат да атакуват.
Първо - ЦИК
Второ ВСС
Трето КС
Четвърто - атака на малкото кметове от БСП - по всички фронтове.
Смяна на директори и бордове в държавни и общински фирми. Навсякъде - проверени партайгеносета! Същото се отнася за горски стопанства, директори на училища, социални служби, старчески домове.
Така - до последния полски пъдар.
Колкото по-бързо, толкова по-бързо ще се олеят.
Иначе спасение от тая ОГП - найн.
28 Октомври 2015 12:48
Петьо Цеков

28 Октомври 2015 12:51
Bacho Кольо
28 Окт 2015 12:03

Надай се снахо на ....
28 Октомври 2015 12:55
Заложническа криза?
Тука имаме просто откъсване заедно с каишката на кутевата агитка
28 Октомври 2015 13:14
всъщност защо изобщо от сик-овете тръгват да носят грешни протоколи /както беше споделил проф. мишо 90% от протоколите били грешни, ама важното е да бъдем здрави/. защо грешките не са отстранени още в секционните комисии? що трябва да се натрупват всичките в армейската зала и да отстраняват грешки в продължение на не знам си колко си дни?
28 Октомври 2015 13:19

Firmin, това е ирелевантно към колизията, която съм посочил.
Г-н Цеков твърди неща, които са пряко противоположни на законовите норми. Аз обръщам внимание именно върху това несъответсвие. Както виждаш, аз не акцентирам и не коментирам защо на автора му се е наложило да прибегне именно до този художествено-творчески похват.
28 Октомври 2015 13:24
Заложническата криза в "Арена Армеец" завърши успешно, т.е. без жертви.


Моя близка беше в залата - пред нея е починала жена (изнесли са жената покрита с бял чаршаф), за която казаха в новините в понеделник сутринта.
Защо крият този факт?
28 Октомври 2015 13:26
От цялата трагедия , все пак си има и една положителна страна - няма по-нагледна агитация за електронното гласуване. Хич не ни трябваше Референдум !
28 Октомври 2015 13:32
– Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти...
Гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна...
– Гарго, много е важно... Ще гласуваш ли с ДА?
Гаргата:
– Да...
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква.
Гаргата, замислено:
– Аз и НЕ да бях казала, все тая..…
28 Октомври 2015 13:36
onzi
28 Окт 2015 13:14
Мнения: 3,681
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
всъщност защо изобщо от сик-овете тръгват да носят грешни протоколи /както беше споделил проф. мишо 90% от протоколите били грешни, ама важното е да бъдем здрави/. защо грешките не са отстранени още в секционните комисии? що трябва да се натрупват всичките в армейската зала и да отстраняват грешки в продължение на не знам си колко си дни?


Този въпрос включва и отговора
28 Октомври 2015 13:36
пред нея е починала жена (изнесли са жената покрита с бял чаршаф), за която казаха в новините в понеделник сутринта.
Защо крият този факт?


Била е ... симулантка, в комбина със санитарите. Току изнесена от залата, рипнала изпод чаршафа и хукнала на шопинг терапия, да си избие стреса от изборите.
28 Октомври 2015 14:37
Зала "Арена Армеец" - пълна с хора цели 2 дни и нощи. Какво по радващо от това?!
28 Октомври 2015 15:35
много интерсно как ЦИК ще извади МС от процеса на организация и провеждане на избори, когато МС върши всичко съгласно Закона? ако го вади от такива функуции, би могло да се каже, че МС абдикира от изпълнението им. ако МС се опитва да се меси в неща, които не са му функция, нещата са други.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД