:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Времена

Септемврийчета и ноемврийчета: открийте приликите

На кого му липсват червените връзки, дисциплината и фанфарите? Или как един президентски указ ни напомни, че основният проблем не е в отношението към символите, а в носталгията по контрола
Пионери
Странен плевел е симпатията към тоталитарното минало - периодично избуява напук на здравия смисъл и опитите за съзнателно изкореняване. 24 години след края на СССР и всесъюзната пионерска организация президентът Владимир Путин издаде указ за създаването на ново Руско движение на учениците, тутакси разпознато от медиите като опит за връщане на червените връзки.

Е, все още не са изяснени детайлите от тийнейджърското облекло, но едва ли някой се съмнява, че се задава държавен опит за внедряване на униформено мислене. И би било глупаво просто да махнем с ръка - о, у нас това никога няма да се случи пак, защото руското влияние не е онова, което беше, защото управляващите тук се наричат десни демократи, а и сегашният ни премиер не прилича кой знае колко на Владимир Путин.

Ами че не беше ли точно Бойко Борисов човекът, който изригна публично през 2011-а: "Най-малко БСП имат право да говорят за използване на децата за политическа агитация. Тяхната партия ме караше да ходя с червена връзка!" Обаче не е зле да припомним и повода, по който бяха казани тези думи - ученическо състезание в Пещера под патронажа на активистка от партията на премиера завърши със сглобяването на изречението: "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни".

Макар че в България партията отдавна не е една и не се изписва с главна буква, а децата не са принудени да маршируват в такт с "Пейте в светлата родина септемврийчета безчет...", матрицата очевидно още си е цяла и се възпроизвежда обезпокоително лесно. И причината далеч не е само в това, че ръководните кадри на всички сегашни политически сили са израснали в условията на старата система. Дори само един бегъл поглед към младежките им структури е достатъчен, за да се види колко много си приличат



сегашните натегачи и някогашните комсомолци



Те очевидно са съвсем наясно, че лесният път нагоре минава през лоялност към съответната абревиатура и демонстративна преданост към лидера. А след като високият стандарт у нас се свързва предимно с правенето на политическа кариера и на шоубизнес (все по-често като две в едно), то и фактът, че партийното членство отдавна не е задължително условие за успешна кариера не може да е чак толкова радостен.

За съжаление старите модели в мисленето още шават и извън политиката. Това се вижда ясно от българските реакции след руската новина за новото училищно движение. Коментарите по форумите варират от къси шеги от типа "Пионерчета или наркоманчета - изберете сами!" до по-дълги обяснения като това: "След 1989-а с настъпването на демократичната анархия паднаха разните организации на чавдарчета, пионери и комсомолци. Църквата я нямаше, нямаше кой да учи на добро нашите деца. Родителите, заети да работят за насъщния, не знаят нищо за децата си. Не знаят, че техни идоли са мафиоти с черни джипове и чалга силиконови певици. Имаме крещяща нужда от детски и младежки организации..."

Тук-там избухват и спорове на тема копирали ли са някогашните съветски пионери западните скаути, или не съвсем, но терминологията не е основният проблем за участниците в анонимните дебати. Колкото и крайно да са политизирани ругатните между форумците, под синьо-червеното оцветяване прозират сходни тревоги около оттеглянето на държавата от контрола над учениците. Редки са гласовете в полза на възстановяването на учителския авторитет, на клубовете по интереси и на индивидуалната отговорност на всеки родител за начина, по който расте неговото дете. Мнозина търсят



лек срещу хаоса в затягането на гайките



- а както и да се нарекат оплакванията от липсата на наложена дисциплина, те са си учудващо жилава проява на носталгия по соца с неговите чавдарчета, пионерчета и септемврийчета.

И каква полза тогава, че никой не нарича (освен на шега) децата, родени след Голямата промяна, "ноемврийчетата"? Да, тях не ги вкарват в откровени идеологически калъпи, не ги карат да рецитират "Чавдарчето е примерно във къщи и във клас./ То знае: "Пионер ще стана аз!". Но и ноемврийчетата виждат как преуспяват в живота политическите активисти от комсомолски тип, а родителите им често по стар навик разчитат на училището да ги замести във всичко, за което не им достигат време и нерви.

Парадоксът е в това, че иначе по-старите поколения масово свързват остатъчната носталгия по соца не с училищните ограничения, а със сладките му символи като шоколада "Крава", евтиното море и бонбоните "Черноморец". Пионерските връзки по-скоро попадат в графата "примки" около врата, те са част от принудата, която днешните 40-50-годишни не са харесвали като 10-годишни. За тях "пионер" ще остане символ на скучното, официозното, лицемерното - най-много някой да се сети, че на младини е открил още едно, съвсем изненадващо значение на думата покрай романите на Джеймс Фенимор Купър от серията The Pioneers, or The Sources of the Susquehanna. Или може да се порови още малко в спомените и така да стигне до първите си дънки "Пионер", лош заместител на мечтаните Levi's.

Такъв човек никога не би казал в прав текст, че иска за детето си същото - да изтърпява кухи фрази и скучни уроци за партизани, за да бяга после при игрите на каубои и индианци. Но пък и детето вече на практика има неограничен избор. Онзи свят на двусмислено съществуване наистина няма как да се върне, защото днес никой и не опитва да държи контрола над информацията.



---------- /каре/-----------

Из спомените на пионери и чавдарчета



Учителят по история Иван Гуляшки помни много точно къде се е намирал малко след 9 вечерта на 4 март 1977 г. Току-що си е легнал да спи като добро дете, прилежно сгънало новата си чавдарска връзка.

"Изведнъж витринките на библиотеката започват да дрънчат, всичко скърца. "Земетресение!", вика брат ми, той е по-голям и пръв се сеща", разказва Гуляшки в сборника "Аз живях социализма" (ИК "Жанет 45", 2006). Минути след като роднини и съседи се поздравяват за благополучното избавление във фоайето на блока на "Работническо дело", единствен първокласникът Иван не може място да си намери от притеснение. И повтаря като пренавит грамофон: "Нищо ми няма, само дано не се е случило нещо с чавдарската ми връзка"... Няколко години по-късно от един 24 май ще му останат съвсем различни спомени: докато се шляе щастлив из старата Зоологическа градина след края на задължителната манифестация, изведнъж някакъв сърдит чичо с очила залепва шамар на приятеля му Милко. Защото си бил вързал пионерската връзка през челото като индианец.

В същата книга може да се открият и други сходни случки с червени или сини връзки, както и доста неприятни преживелици около лагерни огньове. Но като че най-добрата илюстрация по темата е в "Не станах каубойка" на Яна Пункина. Ето какво разказва тя: "...Бях последна група в детската градина и ужасно исках да тръгна на училище и да стана чавдарче. Исках синята връзка, защото с нея щях да приличам на каубойка, пък и мама и тати вече бяха от СДС. Това беше по времето, когато другарките в градината изведнъж станаха госпожици, а ужасно шумните и многочислени купони у нас зачестиха до нетърпимост. И така аз обикалях между всички тези пияни, танцуващи рок хора към три през нощта и им обяснявах как ми трябва синя връзка, за да стана каубойка от СДС, а те, естествено, се спукваха от смях..." Но Яна все пак попада в първия випуск, който "не почавдарчиха и не покаубойчиха следователно".



33
4183
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
09 Ноември 2015 19:56
Я-а-а-а, още един убиец на комунизма.
09 Ноември 2015 20:15
Я-а-а-а, още един убиец на комунизма.




Громим по спомени на баба и материали от интернет.
09 Ноември 2015 20:27
Вече обсъждахме приликите със скаутите, сега да обсъдим разликите.
09 Ноември 2015 20:27
Манджа с грозде !
09 Ноември 2015 20:32
4 март 1977 ... По телевизията даваха "Родена от революцията". Първо падна лампионът. Помните ги - едни такива телени триножници, оплетени с пластмасови ленти. У дома - аз, леля ми, чете за изпити, задочничка, брат ми, бебе почти. Майка ми и баща ми - на кино, за пръв пат от доста време сами. Ако щете вярвайте, ама си дръпнах пионерската връзка. Целият блок се клати, съседите търчат полуголи, по гащи, с хавлии, леля ми с пижамата на баща ми, брат ми, завит в одеало, в ръцете и.

СЕГА съм но доста напреднала възраст. Леля ми още ме подиграва как съм търчал по стълбите с червена връзка на врата и вик "Спокойно, другарии ...! Това е земетресение ...!" (не знам що, сигурно да не си помислят, че е Трета световна ). Хората бедстват в ужас, аз се готвя за подвизи. Тежко увреден от малък!

После бях сред малкото, дето се посмяха да се качат обратно. Върнах се, угасих нафтовата печка, взех в една торба хляб, една флашка шпек и шише вода, още едно одеало и космонавтката на брат ми, угасих осветлението и ТВ, заключих и пак слязох. Майтапът беше, че всички бяха слезли, някои бяха в колите със запалени двигатели, някои навън, но всички ... под блоковете. Ние с леля ми за по-безопасно се дръпнахме от нашия блок и седнахме ... под съседния. Да се смееш ли, да плачеш ли ...
09 Ноември 2015 20:45
Вагалинска

ИНТИМО ХЕЛП
09 Ноември 2015 20:51
Много повърхностна и зле скалъпена статия. Едни тъпаци писали по форумите, че пионерите копирали скаутите, други писали жалейки по социализма...

Тия глупости биха могли в най-добрия случай да бъдат отправна точка, от която журналистката да започне изясняването на нещата, да позадълбае в ролята на младежките организаци в квазирелигиозните тоталитарни култове ("Балила" в Италия, "Хитлерюгенд", октябрята, ВЛКСМ, пионерчета, ДКМС)...

Ама тя си е спестила усилията, просто си е запълнила колонката с к'вот се сетила и намерила.
09 Ноември 2015 20:59
А иначе ... Октомврийчетата, после пионери, после комсомолци спасиха този шибан Свят, за да може СЕГА да има свободата да ги почита или осмива. Хвърляха се под танковете, горяха в самолетите, потъваха в ледените води на морета и океани ... Алтернативата ... Юнгфолк, Хитлерюгенд ... Орлета, бранници ... И те горяха в танковете, запалени от другите или пък запалваха тях в техните. Но ... загубиха. Не вярвам да съжаляват. Ако са оцелели, де. Такива едни ... прилики, госпожо.
09 Ноември 2015 21:16
Фирмине
09 Ноември 2015 21:46
Хубаво е, патриотичното възпитание на децата, да се подкрепя от държавата .. историята на страната , героите, традициите .. трябва ние, възрастните да ги предадем на идващите след нас- това е наш ДЪЛГ!
В САЩ и Израел поне, е така ....

Демократичността на обществата от това, не е пострадала, кой знае колко, поне аз така мисля .. разбира се, и там има хора, като авторката, които намират в подобна държавна политика негативни страни ... тяхно право е- да им се даде трибуна, да си изкажат болката ...

Поздрави
09 Ноември 2015 21:49
Много слаб опус. А темата е богата, толкова много неща може да се кажат.
09 Ноември 2015 21:52

Тоя опус не става за коментар. Не се хабете.
09 Ноември 2015 22:00
една флашка шпек

Почтен гражданин от малък!
09 Ноември 2015 22:02
Ха-ха. Прилича ми на ученическо съчинение. 7-8 клас най-много.
09 Ноември 2015 22:46
Разнопосочно писание, без ясна структура и изводи. Аз лично не разбрах какъв точно е преследваният ефект с тая публикация.

Е, има и проблясъци - "колко много си приличат сегашните натегачи и някогашните комсомолци". Сетих се, между другото, че и двамата комсомолски секретари от класа ни - несменяемият на класа и този на общогимназиално ниво - отдавна са в САЩ. Което говори за ... гъвкавост и приспособимост?

Колкото до това, дали "оплакванията от липсата на наложена дисциплина (...) са си учудващо жилава проява на носталгията по соца (...)", не съм запозната с младежките организации (ако има такива) в Япония, Южна Корея и Сингапур, но там, чувала съм, дисциплината сред учащите е "яка".
09 Ноември 2015 22:59
Октомврийчетата, после пионери, после комсомолци спасиха този шибан Свят, за да може СЕГА да има свободата да ги почита или осмива. Хвърляха се под танковете, горяха в самолетите, потъваха в ледените води на морета и океани ... Алтернативата ... Юнгфолк, Хитлерюгенд ... Орлета, бранници ... И те горяха в танковете, запалени от другите или пък запалваха тях в техните. Но ... загубиха. Не вярвам да съжаляват. Ако са оцелели, де. Такива едни ... прилики, госпожо.


09 Ноември 2015 23:14
Громим по спомени на баба и материали от интернет.


Не знам за спомените на нечия си баба, но аз самата съм баба и си имам спомени при здрава памет.

Това, което бръщолеви @%^&**!1 Вагалинска, са непеошки представи за онуй време. Историята за пионерската връзка какво смешно или позорно съдържа - не става ясно. Въобще - поредният боклук, с който затрупват миналото, за да стане то лелеяното "сметище на историята".

Няма да стане.

10 Ноември 2015 00:09
Изчетох написаното от госпожица/госпожа Вагалинска и не знам защо се сетих, че по времето на Джек Лондон са плащали на брой написани думи. Що ли пък се сетих за това?
10 Ноември 2015 00:25
ех, чавдарчета, пионерчета , комсомола за малко не го доживях
всички чавдарчета в нашия край биваха приемани задължително на някоя гранична застава - под зеленото знаме, задължително следваше снимка с кучето и граничар , на баткото граничар се подаряваха колосана яка и крем за бръснене каро. Мислехме, че много се радват на тия подаръци. Горките, какви сме били наивни, само ако знаехме, че са щели да се радват повече на кюфтета, щафета шпеков салам или пръчка луканка..........
Тогава ни разправяха, че сме чавдарчета по името на Чавдар войвода, от дистанцията на времето имам така едно смътно чувство, че е възможно да е било по името на отряда "Чавдар"
пионерството - скучна и досадна работа - пионерски поръчения - да събере 5 кила стара хартия или желязо, да нарисува стен-вестник по случай Деня на трезвеника, и други подобни щуротии.
О времена, о нрави!
10 Ноември 2015 00:31
Много странна статия. Какво толкова се е случило. Четеш за поредната дивотия, дето се случва у Жужуландия, плюеш в пазвата, викаш пу-пу, добре, че се отървахме и толкоз...
10 Ноември 2015 01:26
Ако ще има пионерски лагери 20 дена за 5 лева, ще изтърпим червените връзки.
10 Ноември 2015 06:19
Ох , ти изтърпявай връзките , аз ще изтърпя дружинната. Няколко пъти.
10 Ноември 2015 07:34
При подобни бръшолевения се питам често за вредата от политкоректността. За да има баланс, четем често и такива нелепици /връх - съботните изнасилвания на мисленето, стила, логиката и фактите/...

----------------------------------
Сайтът на Генек
10 Ноември 2015 10:50
"...а родителите им често по стар навик разчитат на училището да ги замести във всичко, за което не им достигат време и нерви."

Не е само до време и нерви - само родителите не могат да се занимават с детето; на него му е нужно и трети човек, страничен, достатъчно авторитетен, когото да уважава, на когото да подражава и да се води от неговите напътствия. Родителите са до време, те не могат да му дадат абсолютно всичко, необходим си е педагог, ама педагог се изгражда трудно и с години, с много години.

Firmin,
Дорис,
10 Ноември 2015 11:15
само ако знаехме, че са щели да се радват повече на кюфтета, щафета шпеков салам или пръчка луканка..........

Ми да беше "доживял" комсомола, че и казармата... Шпеков салам (от месо) имаше ВСЯКА СУТРИН на закуска, а с кюфтета се замеряхме. Да не мислиш, че граничарите ги хранеха по-зле?
Скаутските организации, които съм виждал, грабват децата още от първи клас - с военните униформи, с лагерите, с имена като "млади тигри, орли, лъвчета" и т.н., със сериозно военно обучение. В това отночение наистина нашите пионерски и чавдарски организации бяха наистина недоносчета - явно наистина сме били миролюбиви интернационалисти. В тази посока трябва да се прави нещо, но няма как да стане в страна, ревизираща непрекъснато историята си и без външнополитическа и военна доктрина, а и би противоречало на идеята за Кончита Вурст...














10 Ноември 2015 11:21
че по времето на Джек Лондон са плащали на брой написани думи.
Краткостта е сестра на таланта и мащеха на хонорара.
10 Ноември 2015 11:42
сборника "Аз живях социализма" (ИК "Жанет 45", 2006).

Попадна ми случайно. Нямах друго за четене под ръка и, for my sins, трябваше да се задоволя с този пасквил. По голяма боза, писаници на комплексирани натегачи / някои от бившата номенклатура, което е още по- гнусно / не бях чел отдавна.
10 Ноември 2015 11:49
heelic
10 Ное 2015 00:25
ех, чавдарчета, пионерчета , комсомола за малко не го доживях всички чавдарчета в нашия край биваха приемани задължително на някоя гранична застава - под зеленото знаме, задължително следваше снимка с кучето и граничар

А националното знаме вдигаше ли се, в школото ви сутрин??? И въобще, имахте ли знаме??
И вие пеете химна, с ръка на сърцето??
Не ..?? .. значи сте били далече от САЩ ...
П.П.
Почти всяко американче, поне е чувало за 101 въздушно-преносима дивизия ... a дали , пишещите тукана, могат нещо да кажат за 9-та плевенска??? .. а знаят ли песента "Велик е нашият войник" на кой полк е марш ??
Та .. НАШ ДЪЛГ Е , да възпитаме патриотично децата , да ги запознаем с традициите, да ги накараме да са горди, че принадлежат на тази страна .. тогава можем да им кажем ... "не мислете, какво страната ви, ще направи за вас, мислете вие, какво вие ще направите за страната си"-така както правят смислените общества ...

Дето разни хора имат друго виждане и го изразяват - тяхно право!
10 Ноември 2015 11:51
а с кюфтета се замеряхме

burglarian,
сложи си лигавниче,че си покапа пионерската връзка



10 Ноември 2015 11:54
heelic
10 Ное 2015 00:25 .. ..Тогава ни разправяха, че сме чавдарчета по името на Чавдар войвода, от дистанцията на времето имам така едно смътно чувство, че е възможно да е било по името на отряда "Чавдар"

А нямал ли си смътно чувство, че е възможно , името ви е идвало от автобусите "Чавдар"???
10 Ноември 2015 12:49
На мен пък баща ми ми е разправял, че преди 09.09.1944г имало масова младежка организация "Бранник", в която той не членувал. И майка ми ми е разправяла че бранниците редовно биели вуйчо ми. Защо подобни писания все започват от социализма? А преди това- всичко цветя и рози, така ли?
10 Ноември 2015 13:23
Грозде с гювеч тюрлю.
10 Ноември 2015 15:55
tatyana1
10 Ное 2015 12:49
На мен пък баща ми ми е разправял, че преди 09.09.1944г имало масова младежка организация "Бранник"
.. детската е била "Орлетата" ...имали са значки ... майка е била орле - но за малко, била е 9 годишна, и 9 септември идва ...

А скаутите са си от Англия .. "1907 г. от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. Като бивш военен лорд Бейдън-Пауел създава първият скаустки отряд който наброява 15-20 момчета от градските улици.."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД