:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 462
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Няма нищо по-лошо от това да си коректен данъкоплатец!

Цялата система за облагане с ДДС на активи, ползвани и за лични цели, е сбъркана
Юлиян Савчев
Промените в Закона за ДДС, които ще натоварят фирмите с още бюрокрация, още не са гласувани окончателно в Народното събрание.
Тази година Министерството на финансите надмина себе си в опитите си за влошаване на инвестиционния климат. Почти всички промени, които се предлагат, са в посока увеличаване на данъчното бреме или създаване на несигурност при третиране на разходите за данъчни цели. И най-застрашени от санкциониране, както винаги, ще са не работещите в сивата икономика, а коректните фирми, които се опитват да спазват всяка буква на закона.

Странно е хрумването например да се въведе в закона за ДДС задължение фирмите да подават декларации за активи, които се използват не само за бизнес, но и за лични нужди. И сега в закона има забрана да се ползва ДДС кредит, когато стоките и услугите са за лични цели. Очевидно целта на новата разпоредба е, ако не подадеш декларация, да губиш данъчния кредит изобщо, а не само за частта, която се използва за лични нужди. Тази разпоредба като цяло



противоречи на евродирективата



за ДДС и нейното прилагане ще бъде атакувано пред европейските институции, но държавата в няколко години ще акумулира неправомерни данъчни постъпления. Много е важно каква методика ще се прилага, но ако се използва "разумен метод" на разпределението на разходите за бизнес и лични цели, това ще е предпоставка за субективизъм и за тълкувания в полза на фиска.

В България системата за признаване на данъчен кредит при покупка на автомобили е дълбоко сбъркана и така е от години. Признава се данъчен кредит за автомобили, които са над 5+1 места. А кои коли обикновено отговарят на тези условия? Това са най-вече мощни джипове, които наистина нямат нищо общо с дейността на фирмата и се ползват за лични цели. Малките фирми обикновено не могат да си позволят такива автомобили. Т.е. години наред държавата целенасочено облагодетелства едрия бизнес.

Сега



борбата е държавата да си вземе част от подаръка,



но при неясни правила. Логичната стъпка е точно обратната - вместо да се ограничава данъчният кредит за мощните автомобили, той трябва да се премахне напълно и да се даде възможност да се ползва ДДС кредит за по-малките автомобили, за които е много по-вероятно да се ползват за бизнес нужди. Най-добрият критерий не е броят на местата, а конските сили. Ако се въведе граница до 180 или 200 к.с., до която фирмите да имат право на данъчен кредит, ще е много по-справедливо. Даже да се въведе допълнителен критерий, например фирма до 3-ма души да има право на една кола с данъчен кредит, от 4 до 6 на две и т.н., пак ще бъде по-добре.

Фактът, че МФ предлага специален текст, който да задължава фирмите сами да декларират активи "с двойна употреба" - за бизнес и за лични цели, показва, че целта е да се измъкнат повече данъци от фирми, които работят легално, вместо да се преследват онези, които работят нелегално или полулегално. И си оставя възможността да не признае изцяло данъчния кредит за активи, които фирмите не декларират, защото ги използват само по бизнес, но НАП може да реши, че се използват и за лични цели. Знаем практиката - на фирмата се прави акт за данъчни задължения, пък тя нека да обжалва. Така ще бъде, докато



не се въведе персонална отговорност за чиновници,



които пишат за щяло и нещяло актове, а после при административно или съдебно обжалване те падат. Ако все пак бъде въведена подобна регулация, тя трябва да има съвсем ясни принципи - например съотношение между работни и почивни дни. Няма нужда да товарят фирмите с декларации и други безсмислени бюрократични упражнения.

Встрани от коментарите за новостите в данъчните закони остана изменението в чл.38, ал. 9 от ЗОДФЛ, което предвижда да се облагат с подоходен данък вноските в доброволен пенсионен фонд или в застраховка "Живот". Става дума за онези до 60 лв. на месец, които работодателите внасят в полза на работниците и които са разход на фирмите. Няма логика да се облагат такива преференции, напротив. Те касаят генерирането на допълнителни средства за пенсия и точно това трябва да е приоритет при фалиралия модел на държавно пенсионно осигуряване. Ако ще облагаме тези средства, трябва да облагаме и съответната част от държавната пенсия във вноските от страна на работодателя. Освен това защо извън облагане остават само ваучерите за храна - също по 60 лева на месец? Дали МФ не играе в полза на определени бизнес интереси, като с промените в закона за цигарените акцизи? Това ме подсеща за стария виц: "всичко се прави за благото на човека, знаем даже името на човека".

5
3018
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
09 Ноември 2015 23:09
Ако ще облагаме тези средства, трябва да облагаме и съответната част от държавната пенсия във вноските от страна на работодателя.

Уважаеми авторе, защо давате на министър Горанов идеи? Нищо чудно да ви прочете и да се усети за пропуска!!!
10 Ноември 2015 02:24
Ако ще облагаме тези средства, трябва да облагаме и съответната част от държавната пенсия във вноските от страна на работодателя.


Аааа, и пинсиите, и самите пенсии трябва да се облагат. В "Украйна", каквото и да значи това последното, вече се опитват
10 Ноември 2015 10:09
Румен Обрешков
"За кого бие камбаната?"
"В плоска глава - плоски мисли" - от змийския фолклор.
10 Ноември 2015 10:28
...из информационна брошура на НАП - от това е видно, че направените от ВладГор предложения са несъстоятелни - защо фирмаджия трябва да посочва кога и как ще ползва даден фирмен автомобил за лични цели, като по дефиниция той няма право на данъчен кредит (освен в долните няколко случая)? Тази регулаци беше въведена от Муравей Радев и си остава непроменена.

В КОИ СЛУЧАИ ИМАМ ПРАВО ДА ПРИСПАДНА ДДС
ПРИ ПОКУПКА НА ЛЕК АВТОМОБИЛ?
Право на приспадане на данъчен кредит при покупка
на лек автомобил, възниква ако той се използва един-
ствено за:
• транспортни и охранителни услуги
• таксиметрови превози
• отдаване под наем
• куриерски услуги
• подготовка на водачи на моторни превозни средства.
Право на приспадане на данъчен кредит при покупка на
лек автомобил възниква и когато той е предназначен
единствено за препродажба като търговска наличност.
10 Ноември 2015 13:42
Години наред държавата целенасочено облагодетелства едрия бизнес. ...,а сега едрия бизнес контролира държавата без да я облагодетелства, ...щото едрия бизнес в България в "зората на тая пуста демукрЯция" се предостави на едрите бандити(политиците ни искаха бързи пари от бандитите),вместо на хората които можеха да направят нормален едър бизнес,който сега да облагодетелства и държавата,и по-дребните хорица в нея,без да е смачкан средния и дребен бизнес(щото пречеше на далаверата между мутрите и политиците )....па сега: Кой,Кой,Кой...ни сра в гащите???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД