:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 506
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ами ако Русия успее в Сирия?

От какъв зор България настоява да е във фокуса на геополитическия сблъсък
Светослав Терзиев
Войната в Сирия изкара наяве важен процес, който зрееше от десетилетие, но бе недооценен: "завръщането" на Русия като балансьор в еднополюсния свят, образувал се след Студената война. Интересно е, че нейното завръщане става не само по собствената й воля, но и поради необходимост, притискаща и западните държави, колкото и противоречиво да е отношението им към нея.

В средата на октомври в. "Ню Йорк таймс" писа, че още първите две седмици на руски въздушни и ракетни удари в Сирия "дадоха на западните разузнавателни и военни среди възможност да оценят по-дълбоко трансформацията, която руската армия претърпя по време на президента Владимир Путин, показвайки способност да извършва операции извън границите си и демонстрирайки нови оръжия, тактики и стратегия". Особено силно впечатление са направили оръжията, които досега не са били изпробвани в бойна обстановка - изтребителите Су-34 и базираните на кораби в Каспийско море крилати ракети. Дори президентът Путин не скри, че целта му е да покаже както наличието на модерни оръжейни системи, така и готовността си да ги използва. В негово телевизионно интервю от 12 октомври "Ню Йорк таймс" видя "послание до САЩ и Запада за възстановяването на руската военна сила и глобално присъствие след десетилетията постсъветски упадък".



Включването на Путин в голямата игра



става в благоприятен за него момент след продължителното свиване на Русия в собствените й проблеми: "Нашите колеги в Европа и в Щатите казват, че се борят с тероризма, а реални резултати не виждаме. Още повече, в Америка беше закрита програмата за подготовка на така наречената Свободна сирийска армия. Планираха да подготвят 12 000 души. След това казаха, че ще подготвят 6000. Накрая подготвиха само 60 бойци, а реално с ИДИЛ воюват само 4-5 души. Похарчиха 500 млн. долара. По-добре да ни бяха дали на нас тези пари, щяхме да се разпоредим по-добре с тях от гледна точка на борбата с тероризма", каза руският президент.

Закачливата нотка е разбираема не само на фона на скромните резултати от досегашната война на западната коалиция с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, но и на фона на все по-драматичната неспособност на САЩ и съюзниците им



да овладеят обществения разпад



в много държави, стимулиран от тяхната политика. Известният американски икономист Нуриел Рубини взе думата от политиците, след като не издържа да гледа как се замазват фактите. В остра статия за аналитичния сайт "Проджект синдикейт" той написа: "Сред днешните геополитически рискове никой не е по-голям от дългата дъга на нестабилност от Магреба до афганистанско-пакистанската граница. В колкото по-далечен спомен се превръща Арабската пролет, толкова повече се задълбочава нестабилността по тази дъга. Истината е, че от трите първи участнички в Арабската пролет Либия се превърна в провалена държава, Египет се върна към авторитарно управление, а Тунис е дестабилизирана икономически и политически от терористични атаки. Насилието и нестабилността в Северна Африка се разширяват към Субсахарска Африка, като джихадизмът се разпростира от Сахел до Африканския рог на изток. Също както в Либия, граждански войни опустошават Ирак, Сирия, Йемен и Сомалия, като всички все повече приличат на провалени държави".



И кой е виновен за всичко това?



Рубини не се стеснява да посочи: "Регионалната бъркотия (подклаждана от САЩ и техните съюзници в стремежа им да сменят режимите в Ирак, Либия, Сирия, Египет и другаде) подкопава и някогашни сигурни държави. Притокът на бежанци от Сирия и Ирак дестабилизира Йордания, Ливан, а сега дори и Турция, която става все по-авторитарна под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган." Рубини сочи също като фактори на несигурност хроничния конфликт между Израел и палестинците, ролята на "Хамас" в Ивицата Газа и на "Хизбула" в Ливан, съперничеството между шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия, които насърчават свои протежета в Ирак, Сирия, Йемен, Бахрейн и Ливан, а по на изток тревога предизвиква възможното завръщане на талибаните на власт в Афганистан и засилващата се ислямистка заплаха в Пакистан. Според автора Западът няма достатъчно сили и ясна стратегия да овладее тези проблеми: "САЩ похарчиха 2 трилиона долара за войните си в Ирак и Афганистан, за да създадат само още повече нестабилност."

Очевидно включването на Русия не само като военен, но и като политически фактор е назряла необходимост. Тя помогна в критични моменти за ядрено споразумение с Иран и за ликвидиране на химическите оръжия на Башар Асад, с което бе избегнато разпалването на нови или раздухването на вече пламнали конфликти. Усилията за международна изолация на Путин са контрапродуктивни и въпреки неудоволствието си някои европейски и отвъдокеански столици преговарят с него за едно или друго съдействие.



Опитите на България да се набърка в глобалната политика



точно в този деликатен преходен период са повече от нелепи. Премиерът Бойко Борисов каза на руснаците да го слушат внимателно какво приказва, след като се похвали пред американците колко руски енергийни проекта е спрял от принципни съображения. Огорчението, съчетано с бодлива критика от руския външен министър Сергей Лавров, че България угажда на САЩ за сметка на Русия, бе парирано от още по-абсурдна изява на външния министър Даниел Митов. Той каза: "Манипулативна е тезата, че отказваме проекти в полза на друга държава. Думите на Сергей Лавров граничат с невъзпитано поведение." Едва ли се помни някога външен министър да е заявявал публично по адрес на друг външен министър, и то на велика сила, че е невъзпитан.

В света се наблюдава важно преразпределение на ролите, но българските политици не схващат, че имат нужда от дипломатическа преподготовка. Много назад с материала е и президентът Росен Плевнелиев, който свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност по темата "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност". Негови речи от месец насам показват, че колкото повече говори, толкова повече се отдалечава от



рационалното геополитическото мислене



"Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси. Нашата загриженост е, че политиката на "велики сили" пренебрегва суверенитета и волята на отделните народи и това може да доведе до нови източници на нестабилност. Историята ни е научила, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. Поради тази причина Европейският съюз трябва да престане да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като на център на европейския геополитически интерес и политики", каза той на конференция на бивши и настоящи държавни и правителствени ръководители, наречена претенциозно "Нови визии за партньорство и съседство в Европа". Той доразви "визията" си в Букурещ на среща на високо равнище на страните - членки на НАТО, от Централна и Източна Европа: "Европейският съюз и НАТО трябва да разглеждат региона на Югоизточна Европа не като периферия, а като център на геополитически интереси и политики". От какъв зор нашият държавен глава настоява България да се види във фокуса на геополитически сблъсък, какъвто няма как да не възникне при събиране на едно място на различни геополитически интереси? Нали е угрижен, че "великите сили" пренебрегват суверенитета и волята на отделните народи и стават източници на нестабилност? Нещо повече, той подкрепи съвместна декларация, наречена "Съюзническа солидарност и споделена отговорност", която настоява за "засилване на сигурността от Черно до Балтийско море", т.е. за противопоставяне на Русия по възможно най-широк европейски фронт, а в същото време пропуска, че



главната заплаха за Европа идва от Близкия изток



За разлика от балтийските републики, които са далеч на север, България е първият европейски буфер по суша, който поема последиците от войната в Сирия и Ирак. Вярно е, че всеки дърпа чергата към себе си, но когато балтийци и поляци дърпат прекалено силно натовската черга към себе си, на България й се отвиват краката, а и не само те.

Повлиян от антируската реторика на някои съюзници в НАТО, Плевнелиев не схваща, че други съюзници в НАТО виждат в Русия неочакван помощник, за да излязат с по-малко загуби от геополитическата криза, създадена с тяхно участие. През последния месец т. нар. международна коалиция срещу ИДИЛ губи един след друг ентусиастите си, като вече се оттегли Канада, Великобритания отказа да прати изтребители в Сирия, за Франция се чу, че ще участва, но не и че участва, а САЩ се концентрираха към операции в Ирак. Все някой ще трябва да върши мръсната работа и както изглежда, НАТО не възразява да я остави на Русия. Но за целта ще трябва поне временно да се укротят "натегачите" в общия строй, които в старанието си да набиват силно крак, все не успяват да влязат в крачка с когото трябва.
Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев - човекът с геополитическа "визия".
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дори президентът Путин не скри, че целта му е да покаже както наличието на модерни оръжейни системи, така и готовността си да ги използва.
322
20766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
322
 Видими 
09 Ноември 2015 20:21
Светльо пита : "Ами ако Русия успее ?"
Ми, ако Русия успее, на кея в Поморие ще се струпат всичките , дето днес са първи евроатлантици с погачи и китки , с плакати "Здравствуйте, евразийци !" .
Туй ще стане .
И това време иде. Грантовете от Козяк и реститутските наеми са замъглили главите на някои и хич не им се вярва , че това ще стане .
Както и някои в САЩ не вярваха , че баба Меца ще се размърда в Близкия Изток.
09 Ноември 2015 20:25
09 Ноември 2015 20:30
Добър анализ...
Извод,резилът пак е за българските управници. За пореден път набутват страната между шамарите. Как ще свърши това,знаем. Традицията задължава...
И пак ще има Народен съд.
09 Ноември 2015 20:32
09 Ноември 2015 20:37
Но за целта ще трябва поне временно да се укротят "натегачите" в общия строй, които в старанието си да набиват силно крак, все не успяват да влязат в крачка с когото трябва.

Просто перфектно казано! През Втората световна война имахме Борис II който успяваше да укроти натегачите и предотврати България да изпрати войски срещу СССР, да ама сега го няма Борис, сина му се интересува само от имотите си и няма кой да укроти сегашните натегачи! Ако не създадем система която да укротява натегачите и парашутистите от НПО тата финансирани от Правителството на САЩ.. ще я докарат България до ситуацията с националните катастрофи от началото на миналия век!
09 Ноември 2015 20:47
Г-н Терзиев
09 Ноември 2015 21:00
Mr Bean в тила на врага
09 Ноември 2015 21:05

Адмирации, г-н Терзиев, брилянтно.
Въпросът е кой ще напише нещо, доходчиво до банкянския кръгозор. Щото Той все още нищо не усеща, Той няма сетива за катаклизмите.
09 Ноември 2015 21:24
ама сега го няма Борис, сина му се интересува само от имотите си и няма кой да укроти сегашните натегачи


До сина на Борис ли опряхме....народе-е-е-е
09 Ноември 2015 21:25
Перфектен анализ на батака /вкл.външнополитически/ в който ни натикаха пъпчивите ни тиквички. Липсва синтезът -идеите за излизане от същия батак. Но и едва ли е нужно. Тиквичките едва ли ще го прочетат, нежели проумеят и вменят
09 Ноември 2015 21:25
Не тъй бре, Светльо, - пасианса на англосаксонците ще се закучи ...
09 Ноември 2015 21:26
Въпросът е кой ще напише нещо, доходчиво до банкянския кръгозор. Щото Той все още нищо не усеща, Той няма сетива за катаклизмите.

Нали го хвалехме по-рано че интуиция имал... Дано проработи тази интуиция и се разкара. Абсолютно нищо не разбира човечецът, а нещата много се усложниха. На последната среща в Брюксел (за мигрантите) така и не е разбрал за какво става въпрос.
09 Ноември 2015 21:29
Много добър анализ. Действително ли управляващите в България не са в състояние да виждат реалностите? Глупав въпрос всъщност, имаме си традиции все пак...
09 Ноември 2015 21:33
1.Все още не се знае, с абсолютна сигурност, Асад, или ИДИЛ употребиха химично оръжие ...
2.Съдбата на Сирия е ясна .. Сирия ще падне .. главните събития ще са в морето, като видим два големи флота и ще знаем, какво ще предстои ...
3.Важни събития, ще има и в Ирак .. или може би Турция .. "Шестият изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, от изток." ,но те ще са най-накрая ...
А скоро ли, ще е това време-не, не скоро ...
09 Ноември 2015 21:37
за статията и автора

Но за целта ще трябва поне временно да се укротят "натегачите" в общия строй, които в старанието си да набиват силно крак, все не успяват да влязат в крачка с когото трябва.


- а тук защо има кавички на натегачите?
09 Ноември 2015 21:59
Г-н Терзиев! Разбира се, авторът не може да не си дава сметка, че интелектуалния, образователен и политически капацитет на нашият вожд и подгъзниците му не позволява разни анализи, хеле пък визии и други подобни" шменти-капели". Те се изявяват в общия хор слухарски, "на ухо", без да имат грам талант или усет, а само желанието да са колкото се може по сервилни "атлантици" , прости ме, Господи! А - и трябва да върви далаверата, къде магистрали, къде стари самолети...Толкова име е хоризонтът. Голямата разлика между Боко и бай Тодар не е даже в интелектуалното или образователно ниво, а в държавническото мислене. И бай ви Тодар знаеше, че ходи по много тясна пътека, няма право на крачка наляво или надясно, но в поставените му рамки успяваше да получи най-доброто за страната ни, колкото позволяваха обстоятелствата. Сегашните страната не я мислят, без колебание ще ни набутат в най неизгодната конфигурация на конфликта, ако трябва, не само прифронтова, фронтова държава ще ни направят, дреме им...Но това, струва ми се, ще им изиграе много лоша шега и вътрешно и външнополитически. Ако за първото не им пука, щото не народа ги крепи на власт, второто може много здраво да ги цапардоса.
09 Ноември 2015 22:02
Не че Рубини ми е нещо любимец , ама целта на статията му не е нито да "уточнява факти" , нито да сочи с пръст виновите, както излиза от писанието на д-р Терзиев.
Статията на Рубини
https://www.project-syndicate.org/commentary/middle-east-meltdown-global-risk-by-nouriel-roubini-2015-10
По много интересен, макар и с типично неговата си обсесия , че правителството на САЩ трябва да харчи все повече и повече, в същината изводите на Рубини се пресичат с анализа на Хенри от средата на октомври:
http://www.wsj.com/articles/a-path-out-of-the-middle-east-collapse-1445037513

Струва си да се съпоставят изводите на двамата.
09 Ноември 2015 22:07
Вярно е, че всеки дърпа чергата към себе си, но когато балтийци и поляци дърпат прекалено силно натовската черга към себе си, на България й се отвиват краката, а и не само те.


Направо и лъсва дирникът, да ви река
10 Ноември 2015 00:07
Вярно е, че всеки дърпа чергата към себе си, но когато балтийци и поляци дърпат прекалено силно натовската черга към себе си, на България й се отвиват краката, а и не само те.


Ъхъ... и д-р Терзиев осъжда президента, че дърпа и насам, както по всичко личи.
10 Ноември 2015 00:16
Той Роско просто е уплашен и бие камбанката "SOS, Роско вика Козяк, SOS, Роско вика Козяк, не ни оставяйте на Москва". Страхува го жужо, туйто.
10 Ноември 2015 00:19
Bongo, добре, че си пуснал статията на Рубини. И на него много-много не са му ясни нещата в политически план, но поне е написал причините, обективните причини за колапса на арабския свят, а те са:
1. Светът става все по-независим от петрола на арабите.
2. Подобията на соц. републики с диктатор начело, корупция и субсидирани храни и стоки основани на приходите от петрол.
3. "Джихадизмът" - ново понятие измислено да замести проблема "ислям".

И изведнъж имаме милиони хора, ненапреднали и крачка за последното хилядолетие, оставени на повишаващи се цени на храните, падащи цени на петрола и в плен на една ретроградна идеология като исляма.

Русия няма да оправи нещата. Ще си спаси базите. Балансьор е, ама само военен. Икономически няма как да е фактор. Така, че с нея нямаме работа. Политиката на правителството е неосъзната, но перфектна. Колкото повече натовски танкове и самолети дойдат в страната, толкова по-сигурна ще е тя. Няма значение дали подлайването ще е на север за да дойде помощ и да ни пази от юг (не дай, Боже). В несигурни времена всичко помага. Дори е разумно да се лае с другите кучета. Иначе най-много да ни сритат...
10 Ноември 2015 01:57
Все още не се знае, с абсолютна сигурност, Асад, или ИДИЛ употребиха химично оръжие .


Вече се знае. Преди два дни установиха със сигурност, че идилийците и "умерените" главорези са използвали иприт и други химически вещества в Срия и Ирак - сирийската войса напредва и завзема леговищата им, та тъй...
Но на нашите hdkrxiur медии не им отърва да го съобщят.

Боевики ИГ применяли в Сирии отравляющий газ иприт
http://www.vesti.ru/doc.html?id=2683976

Информация комиссии ОЗХО - первое официальное подтверждение применения экстремистами химического оружия. Доклад будет представлен руководству ООН в конце ноября.
http://www.bbc.com/russian/news/2015/11/151105_syria_mustard_gas
10 Ноември 2015 05:27
От статията не се разбира какво баш търси да успее Русия в Сирия , ама нейсе - сгрея душите на памперсите.
Колкото за новите оръжия
Особено силно впечатление са направили оръжията, които досега не са били изпробвани в бойна обстановка - изтребителите Су-34 и базираните на кораби в Каспийско море крилати ракети.

Аз вече писах за тези кораби с крилатите ракети.
Прости евтини корита лесно произвеждани в големи серии и разположени в Средиземно море ще държат цяла Европа за гушата. Само дето им е жизнено необходима сирийската база. Те това АКО успее да уварди Путин - наистина ще е негов успех. Другото е бошлаф.
10 Ноември 2015 05:41
"Ако". И ревът за Петко започна. Пък тя, щерката, не само неомъжена, ами и май никой не я ще. Че и шанс няма да я поискат.
10 Ноември 2015 06:01
Мдааа... А най-трогателното е, че НАМБА УАН от ранобудните студенти е сериозно разтревожен от конкуренцията. Ще се пребоядисат гадните евроатлантици значи, ще награбят по един букет, и - първи на пристана! А на такива като него, дето искрено вярват в идеята, кво - пак нищо! С право се е разтревожил. Гадните лицемери - евроатлантици, вече са заделили парите за букетите и са организирали транспорта. За всеки случай. Иска ми се обаче да го успокоя. И за него ще има. Кости с ливером.
10 Ноември 2015 06:08
Ако НАМБА УАН се е разтревожил, то НАМБА ФРИ се е размечтал. Как, когато пак дойдат руснаците да вземат властта и да им я дадат, ще има НАРОДЕН СЪД. За всички ония гадове, дето не само не му дават да си уреди живота както е свикнал - с доноси, ами и са го заврели в говорното отвърстие на Станишев. И така са го заврели, че и Миков не може да го измъкне. Не разбира човекът, че то след пиене е така - леко ти треперят ръцете и нищо не можеш да свършиш като хората. Абе - пак плащат за вярност на идеите, ама на други плащат, на други...
10 Ноември 2015 06:10
Политиката на правителството е неосъзната, но перфектна. Колкото повече натовски танкове и самолети дойдат в страната, толкова по-сигурна ще е тя

Възможно е да има някъде по Земята такова правителство и такава страна, разбира се. Добре е да се уточни къде.
10 Ноември 2015 06:12
Изобщо - ранобуден студент да си на тези години! Ще взема и аз да се опитам да се вредя. Само дано да ми не искат кръщелното...
10 Ноември 2015 06:12
Периодично пропускам автори като Терзииски заради разни дорисли дето ме банват заради седрастки вкус и дъх на гнили сини сливи. Грешал съм да се цупя като червена саксия. Терзииски винаги си е заслужавал макар да не се опитва да "кърти мивки". Днес обаче го направи. Липсва му обаче в завършвка един прост въпрос: "Как такива хора се оказаха в позицията да говорята от негово (на Терзииски) име пред света?"
Терзииски знае какво говори вожда К..и .ъз, но вожда дори не знае че Терзииски съществува че да го чете когато не е зает да прелиства рекламни брошури за островни имоти. See the problem? За света, Терзииски колкото и да ми е симпатичен е предстваен от К..и .ъз, който не спира да говори. И как всички се набутахме в тоя К..и .ъз?


10 Ноември 2015 06:13
SvSophia
10 Ноември 2015 06:10
Политиката на правителството е неосъзната, но перфектна. Колкото повече натовски танкове и самолети дойдат в страната, толкова по-сигурна ще е тя

Възможно е да има някъде по Земята такова правителство и такава страна, разбира се. Добре е да се уточни къде.
Германия
10 Ноември 2015 06:16
Краткото "И" е след "Ю"- то, приятелю! При кюертитата, дето къртят мивки, естествено!
10 Ноември 2015 06:17
Светът става все по-независим от петрола на арабите

Това не е достатъчна причина инфраструктурата и държавите им да бъдат разрушавани от армиите на сащ и нато
Подобията на соц. републики с диктатор начело, корупция и субсидирани храни и стоки основани на приходите от петрол.

Подобията на соц. републики с диктатор начело, корупция и субсидирани храни и стоки бяха много изгодни, създадени и съвсем доскоро поддържани грижливо от изгодополучателя. Катар, саудитска арабия и кувейт съвсем случайно не са ли подобия на соц. републики с диктатор начело, корупция и субсидирани храни и стоки, които странно защо обаче НЕ СА са обективна причина за колапса на арабския свят, драги ми смехурко?
"Джихадизмът" - ново понятие измислено да замести проблема "ислям"

бълнуване
И изведнъж имаме милиони хора, ненапреднали и крачка за последното хилядолетие

Появиха се изведнъж. Не сме и подозирали за тях, затова и няма как да носим отговорност за изостаналостта им. Досега сме правили всичко за достойното им развитие. Но щом не са напреднали и крачка за последното хилядолетие, отговорността за това си е тяхна, което намеква за генетичната им неадекватност.
В несигурни времена всичко помага - колкото повече - толкова повече

глупости
10 Ноември 2015 06:22
Обичам детайлните и прецизни литературни анализи. От малък си ги обичам, значи.
10 Ноември 2015 06:25
Малко ме притесняват имената на класиците. Аз, като отшелник, всичко от книжките. Повечето думи, дето съм ги чел, никога не съм ги чувал как точно се произнасят от живи хора. И все пак - не беше ли "Лиотар"?
10 Ноември 2015 06:42
Светът става все по-независим от петрола на арабите

Това не е достатъчна причина инфраструктурата и държавите им да бъдат разрушавани от армиите на сащ и нато


Този стар номер със запазването на думите и подмяната на смисъла в школата у Симеоново още ли се учи? А, отговора за разрушената инфраструктура от НАТО и САЩ в Египет, Сирия и Тунис може да намериш при Терзиев. Гледам и той в тон с петата колона вие напоследък....

Между другото НАТО пък изобщо не е разрушавало инфраструктура в Афганистан и Ирак, че дори и в Либия. Ама, карай да върви - пропаганда е все пак...
10 Ноември 2015 06:44
За статията, ,
'Ами ако Русия' ?
Точно тук е проблема на нашата външна политика.
Тя е насочена само и единствено към отгорор 'НЕ' в случая, т.е. против Русия.
Това добре, но ако все пак 'Русия успее' ?..
След като се пишем сред нейните най-големи врагове, какво ще стане 'ако Русия успее' ???...
Навремето римляните казвали: горко на победените.

В голямата политика се взимат предвид всички възможности, залагането само на една карта е силно рисковано.
За справка: няколкото ни национални катастрофи.
10 Ноември 2015 06:51
Този стар номер със запазването на думите и подмяната на смисъла в школата у Симеоново още ли се учи?

Не, аз съм граждански активист за каузата на Българския хелзинкски комитет. Ако желаеш моем ти издигнем убиец за човек на годината. Искаш ли?
10 Ноември 2015 07:26
От статията разбирам, че за пореден път едни хора искат да се откажем от НАТО и ЕС и да се присъединим към Русия, понеже тя е най-правилната страна в целия свят. Добре, приемаме, че направим това. За такива хора народа е казал, че са въртиопашки или ренегати. А Русия обича ли ренегатите? С какво Русия е по-добра от останалия свят, с икономика, с демокрация, че да другаруваме с нея? И как автора мисли, че страна без икономика ще успее? Странни мисли на хора, които обичат повече чуждата страна пред България!
10 Ноември 2015 07:33
Прав си, дръте, истинският български патриот обича САЩ и ЕС повече от България!
10 Ноември 2015 08:02
Не съм чел тук някой да въздиша по западнярските лидери мечтателно . Съжалявайки че България няма политици от такава класа.
Обаче за Путиииин
Ооо, тука има цяла плеяда обожатели и особено обожателки. Патриотки .
10 Ноември 2015 08:04
не, воцка, по обожателки биеме путин
10 Ноември 2015 08:11
Не е важно количеството , а кацството . Страстта , огъньот в сърцето и пламъкот в очите. За сърбежот на други места не споменавам.
10 Ноември 2015 08:14
Отлично, Кац Воц!
10 Ноември 2015 08:20
. . . да въздиша по западнярските лидери мечтателно . . .

То един да беше лидер - ама те и за секретарки не стават. А повечето са мъжки
Да изринем и изчегъртаме Путин от картата на света
~~~~~~~
#ГьобелсЛинкс
10 Ноември 2015 08:24
Ами заради тая възможност Русия да успее... американците и англичаните, заедно с прокситата си от ИД ще направят всичко възможно това да не се случи... ще има бомби в самолети, ще има съвременни оръжия в ръцете на ислямистите.
10 Ноември 2015 08:38
В Сирия Русия или ще успее или няма.
И в единия, и в другия случай е безкрайно тъпо ние да се бутаме "във фокуса на геополитическия сблъсък"
10 Ноември 2015 08:51
е безкрайно тъпо ние да се бутаме "във фокуса на геополитическия сблъсък"


От това по-голяма гаранция за успех няма. История и традиция!
10 Ноември 2015 08:57
Всъщност ние не се бутаме. Само си въобразяваме. Вдигаме крак заедно с жабата, значи. На коня - подкова - а на нас - не? Бива ли тъй?
10 Ноември 2015 09:20
Оле Божеее, повече не може!!!! Всичкото Козяк настръхнало от тази статия.
Съдбата на Сирия е ясна .. Сирия ще падне .. главните събития ще са в морето, като видим два големи флота и ще знаем, какво ще предстои ...
Айде бе къде ще падне? как пък ти стана толкова ясно. От Козяк ли ти казаха?
Вярно е, че всеки дърпа чергата към себе си, но когато балтийци и поляци дърпат прекалено силно натовската черга към себе си, на България й се отвиват краката, а и не само те.

Направо и лъсва дирникът, да ви река
И се виде, че е посран. Плевнелиев се труди да го натори.
Подобията на соц. републики с диктатор начело, корупция и субсидирани храни и стоки основани на приходите от петрол.
Покрай субсидираните храни си забразил да споменеш и "вредните храни.
3. "Джихадизмът" - ново понятие измислено да замести проблема "ислям".
Че то ислям има и в Турция и в Родопите, и в Делиорма и те ли са джихадисти бе момше.
Колкото повече натовски танкове и самолети дойдат в страната, толкова по-сигурна ще е тя. Няма значение дали подлайването ще е на север за да дойде помощ и да ни пази от юг (не дай, Боже). В несигурни времена всичко помага.
Е тези танкове ко шъ праят. Ще преплуват Черно море? Или Русия ако ни напдане, каквото намерение съвсем не се види, че тя Русия от Каспийско море ще ги ликвидира. Ако отидем към Русия, то ще от вътре. Ама първо мще се Чехи и Унгарски. В Прага се говорят два езика - чехски и руски. Ние сме винаги на опашката.
От статията не се разбира какво баш търси да успее Русия в Сирия , ама нейсе - сгрея душите на памперсите.
Ама то се иска малка интелегентност да се разбери. Превръща Американската Арабска пролет в Руска.
Как, когато пак дойдат руснаците да вземат властта и да им я дадат, ще има НАРОДЕН СЪД.
Абе то е нужен НАРОДЕН СЪС за тези, които ограбиха страната от всички бои. Я виж щерките на Костов как са се уредили (последния Уикенд), както и чедата на другите политици. Вие козяците ревете срещу олигархиятаи крадливата политическа класа, ама когато я започнат с голямата гьостерица, почвате да плачите за нея.
Възможно е да има някъде по Земята такова правителство и такава страна, разбира се. Добре е да се уточни къде.
Има само на Марс.
Между другото НАТО пък изобщо не е разрушавало инфраструктура в Афганистан и Ирак, че дори и в Либия. Ама, карай да върви - пропаганда е все пак..
Хайде бе. Нали наскоро хамериканците бомбардираха болница. НАТО разруши държавността в тези държави, като следствие беше разрушена и инфраструктурата.
Не, аз съм граждански активист за каузата на Българския хелзинкски комитет. Ако желаеш моем ти издигнем убиец за човек на годината. Искаш ли?
Ами те нали направиха Обамата Нобелов лауреат за мир и той shit в Украйна, Либия, Сирия, Афганистан и къде ли не.
С какво Русия е по-добра от останалия свят, с икономика, с демокрация, че да другаруваме с нея?
В бързоразвиващия се динамичен BRICS. Огромен пазар за нашите стоки. Евтини енергоносители. И много други ползи. Човек другарува с хора, които го уважават. От моите ходения по света съм разбрал, че България е уважавана само от Русия, Унгария и Япония, донякъде и Германия.
И как автора мисли, че страна без икономика ще успее?
Ей тук нещо сисе объркал. В последните години Русия има голям скок в износа на машиностроителна продукция. Темповете и на развитие преди забраните от Запада бяха много по-големи от ЕС и САЩ.
Не съм чел тук някой да въздиша по западнярските лидери мечтателно . Съжалявайки че България няма политици от такава класа.
ВОЦка, грешиш, нашто Прецедент, Ненчев, Митов, въздишат, че чак издишат.
10 Ноември 2015 09:32
Има един анекдот, габровски ...

Един габровец, докато си пиел кафето на чаршията в Габрово, се забавлявал да разправя, че на градския пазар раздават ябълки без пари. Щото е Габрово, мълвата бързо се разнесла и не след дълго по всички улици към пазара заприиждали петимни за ябълчица без пари граждани. Габровецът си чинил сеир покрай джумбуша си, но ... Не щеш ли в главата му се появила твърде смущаваща мисъл. "Ами ако пък наистина на пазара дават ябълки без пари ...". Не се маял много, скокнал и се завтекъл към пазара.

Ами ако пък наистина Русия вземе, че успее в Сирия!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД