:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 200
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ефир

Заплахата на XXI век са не цигарите, а безжичните комуникации

Синдромът на свръхчувствителност към електромагнитните лъчения е официална болест, но превенцията й почти липсва
Класификацията на европейските стандарти поставя бейбифоните, рутерите, wi-fi мрежите, wi-max на второ място с ограничен риск след клетъчните устройства.
Свръхчувствителността към електромагнитните вълни води до сериозни увреждания, постанови за пръв път съд - този в Тулуза. Robin des toits, асоциацията, която се бори във Франция за безопасност на безжичните технологии, спечели наскоро дело, което водеше от името на 39-годишната Марин Ришар. Френският съд призна медицинската експертиза, според която в резултат на своята свръхчувствителност към електромагнитните лъчения тя е получила увреждания, за които й бяха присъдени месечни надбавки от 800 евро.

Бившата журналистка Марин Ришар отдавна се опитва да докаже, че електромагнитните лъчения разболяват. За да се спаси от тях, през последните пет години тя живее далеч от цивилизацията. В началото на тази година Европейският икономически и социален комитет изрази загриженост за широко разпространената свръхчувствителност към електромагнитните лъчения, аСЗО призна синдрома,макар и със забележки, че липсват ясни критерии за диагностицирането му. Най-често проявите на хиперсензитивността са главоболие, хронична умора, повтарящи се инфекции, лошо кръвообращение, дезориентация, сковани мускули. Проблемите се усилват в близост до електрически устройства, трансформатори, антени за мобилни телефони и други източници на излъчване. С отдалечаването от източника рецидивиращото заболяване намалява или изчезва, сочат наблюденията.

Новият синдром е породен от излагането на вълните на безжичните комуникации и различни електронни устройства. Вече се смята дори, че той може да доведе до анатомични и функционални нарушения, до канцерогенни рискове, предизвикани от радиочестотните полета, генерирани от мобилните телефони. Това сочат проучвания на Международния център за изследване на рака, специализиран орган на СЗО.

За нейонизиращото лъчение се заговори едва след като мобилните телефони навлязоха масово в живота ни. Електромагнитните полета, които иначе се генерират и от природни явления, непрекъснато завоюват нови територии с развитието на безжичните технологии.

Много хора спират тютюнопушенето, за да се предпазят от рак на белите дробове, но заплахата на XXI век е другаде - във високочестотните електромагнитни полета, твърдят учени от Калифорнийския университет в град Бъркли. Експериментът, който те провеждат, показва, че само 45 минути носене близо до тялото на телефон в режим на готовност, са достатъчни, за да се промени съставът на кръвта. Кръвните клетки губят нормалната си кръгла форма, в резултат на което циркулацията на кръвта намалява. Хората се чувстват изморени, със замъглено съзнание, ръцете и краката им са студени. Във втората част на експеримента участниците използват активно мобилните си телефони отново 45 мин. Те държат апарата до ухото си, сърфират из интернет. Изследването показва, че активното използване на безжичната връзка води до още по-силни увреждания. Кръвните клетки се залепват една за друга на групи, кръвообращението става още по-затруднено, а това води до редица сериозни заболявания.

През 2011 г. СЗО не отрече възможността високочестотните електромагнитни полета да са и канцерогенен фактор, така както преди се произнесе и за нискочестотните. Въпреки че учените все още не са на едно мнение за вредата на нейонизиращите лъчения, изследователи на биологичното им въздействие и влияние върху човека са категорични, че цифрово моделираните сигнали увреждат здравето ни, тъй катоработят на свръхниските честоти на невронитев тялото. Те също така обвиняват СЗО в бездействие, тъй като препоръките й не отговарят на изискванията, а стандартите за безопасност на много организации са недостатъчно ефективни за защита. Особено на децата, за които електромагнитните полета са най-рискови.

"Изследванията на влиянието на радиочестотните полета върху хората датират от 30-те години на миналия век. По време на Студената война облъчването със слаби радиочестотни сигнали дори се използва като тайно оръжие. От 1952 г. до 1973 г. руснаците облъчват американското посолство в Москва със слаб модулиран RF сигнал. Десетки години по-късно е установено, че персоналът страда от депресии, раздразнителност, проблеми с концентрацията, наличие на хромозомни дефекти. До подобни оплаквания днес води близостта на рутерите, далекопроводите, телевизионните кули, радарните установки, FM честотите", разяснява доц. Пламен Данков, ръководител на лаборатория и преподавател по безжични мрежи и устройства към Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Доскоро се смяташе, че излъчването от базовите станции на мобилните оператори е най-опасно. Това обаче вече не е така. Мобилните оператори и техните подизпълнители вече се научиха да спазват правилата, отчита доц. Данков. Замерването, което той прави в 300 ключови точки на сгради в Студентски град, на които са монтирани базови станции, както и в съседни на тях, показва, че хигиенните норми не са надхвърлени никъде.

Днес според класификацията на европейските стандарти в най-високата рискова група са клетъчните телефони, тъй като употребата им е масова и са в най-голяма близост с нас. На второ място с ограничена степен на риск за голяма група хора, но с най-силен риск за децата, са бейбифоните, рутерите, wi-fi мрежите, wi-max. Проблемът е във вътрешните устройства, чието излъчване е непредсказуемо. Тук са и интелигентните устройства за дистанционно измерване на консумацията на електричество, вода, газ.

Блутут устройствата, които са неотлъчно до ухото и непрекъснато подпитват телефона има ли обаждане, също трябва да се избягват. Само за два часа например те влизат във връзка с телефона няколкостотин хиляди пъти. "Жичният блутут е по-безопасен, но той може да доведе до акустична увреда на вътрешното ухо. На четвърто място в скалата са телевизионните и радиокулите. Те са много по-опасни, ако си близо до тях. Рискът е за хората, които работят там, и за случайно преминаващите", пояснява доц. Данков.

Смарт уредите за дистанционно измерване на потреблението на консумативи също си спечелиха напоследък доста противници. През 2005 г. Холандия монтира първа новата технология за отчитане на потреблението на електроенергия и газ, много бързо тя си проби път в много държави, включително и у нас.Идеята е през 2021 г. това отчитане да стъпи в цял святСпоред някои научни изследвания интелигентните уреди спомагат за намаляване на консумацията на природни ресурси. Напоследък обаче стратегията среща засилено обществено противодействие и желание за връщане към старата система на отчитане. Монтираните в дома електронни устройства записват потреблението и изпращат на всеки час данните в централата на компанията. Тя ги обработва и в края на месеца праща на домакинството сметката. Потребителите се притесняват, от една страна, че умните уреди ограничават личната им неприкосновеност, че устройствата са нещо като шпиони, които пускаме доброволно в дома си. Те отчитат кога не сме вкъщи, събират информация за навиците ни, могат дори да ни видеозаснемат. От друга страна - все повече хора развиват синдрома на електромагнитната свръхчувствителност и се оплакват от безсъние, депресии, болки в тялото...

Учените винят електромагнитния смог, в който живеем, и за намалената репродуктивна способност при мъжете. Преди време Американското дружество за репродуктивна медицина доказа, че качеството на сперматозоидите при мъже, които използват мобилните си телефони повече от 4 часа на ден, е занижено с 25%. Въпреки че устройството не е в близост до гениталиите, при т. нар. разговори хендс фри телефоните стоят в джоба, близо до тестисите. "Електромагнитното поле влияе както върху броя на сперматозоидите, така и върху подвижността и жизнеспособността им, но и на морфологичните им параметри. Йонизиращата радиация вреди и на жената, повлиява и развитието на плода при бременност", допълва доц. Росен Стефанов от Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

Бързото развитие на съвременните технологии води все по-близо до нас източниците на облъчване. Много скоро ще плуваме в огромното море от сигнали, които ще изправят човечеството пред нови изпитания. Трудно е да се каже докъде ще ни доведе безкрайното състезание в скоростта на преноса на данни. Само за няколко години скочихме от аналоговите технологии -0G и 1G до 4G (fourth generation). Четвърто поколение безжични мобилни мрежи са наследник на 3G и 2G стандартите и са обикновено четири пъти по-бързи от 3G. Третата генерация подсигурява интернет, макар и ограничен, докато четвъртото поколение джиесеми позволяват неограничен мобилен интернет, но изискват и повече базови станции от ново поколение, при това на по-къси разстояния. Тези станции са вече създадени и са още по-близо до нас, разяснява доц. Данков. Петата генерация на комуникациите ще ни гарантира универсална свързаност. Развитието й е приоритетно направление за Европа. Скоростта на безжичния интернет на новото поколение е 10 гигабита за секунда. С негобазовите станции ще кацнат в стаите нипо подобие на wi-fi. Това ще позволява интернет връзка навсякъде и пълна независимост от компютрите. Новата свързаност ще създаде море от вълни, които изцяло ще ни потопят. Развитието на безжичните технологии ще промени и хардуера. Устройствата, които ще осигуряват връзката, няма да са само телефони, а очила с камери, слушалки, гривни... Човекът обаче не е създаден в толкова наситена среда от сигнали. Това със сигурност ще промени нещо и във физиологията на следващите поколения.

МОЖЕ ЛИ ТОЗИ ПРОЦЕС ДА СЕ КОНТРОЛИРА?

Хигиенните норми на нейонизиращото въздействие са индивидуални за всяка държава. Българската се различава сериозно от другите страни на Европа, тя е 10 микровата на 1 кв. сантиметър. В Европа вече се стабилизира на 1 миливат, т.е. там хигиенната норма е 100 пъти по-либерална. В Китай е 200 микровата. Режимът в Австралия и Нова Зеландия е доста по-затегнат - 1 микроват на 1 кв. сантиметър. Най-строг е обаче режимът в Залцбург, където нормата е под 1 микроват на 1 кв. метър на закрито, т.е. нормата там е 10 хил. пъти по-строга от нашата. В сравнение с останалите европейски страни нормата у нас е достатъчно ниска, постижение, което сме завоювали във времето и е добре да го задържим, коментира доц. Данков. Проблемът обаче не е толкова в действащите хигиенни норми, чиято цел е да ограничат нагряването от нейонизиращото елекромагнитно поле, с което работят съвременните средства за комуникации. Големият проблем идва от цифрово модулирания сигнал, каквито са сигналите в 2G, 3G, 4G системите. Работата им в ниските честотни обхвати, в които работят и невроните ни, променя начина на комуникация между органите, работата на мозъка, на паметта, коментира доц. Данков. В същото време българското законодателството е много старо - от 1991 г., още от времето, преди да бъде публикуван джиесем стандартът.

"През 2012 г. събрахме експертна комисия, за да подготвим промени в Закона за здравето по въпросите за нейонизиращото лъчение. Текстовете му поставят под наблюдение в околната среда безжичните сигнали. Приеха го на първо четене в парламента без забележки. Но всички инициативи в тази насока замръзнаха", разказва доц. Данков. От здравното министерство отговориха лаконично, че законът не стигнал до второ четене "поради предсрочното разпускане съответно на 41-вото и 42-рото Народно събрание".

"Европейското законодателство по отношение на ЕМС (стандартите за електромагнитна съвместимост) за нейонизиращо лъчение в сравнение с българското е направо перфектно. Европейският институт за стандарти в телекомуникациите (ETSI) реагира относително бързо и дори превантивно на появата на ЕМС проблеми в различните съвременни комуникационни стандарти. На страницата на института могат да се намерят ЕМС регулации в областта на 4G стандарта LTE, обновени през февруари 2015 г., за т. нар. SmartBAN (за излъчващи устройства близо или върху човешкото тяло) - от април 2015 и т. н. Това показва и решението - да се реагира преди или малко след поява на проблема, а не десетилетия след това, когато трябва да се реже на месо...", коментира доц Данков.

КАК ДА НАМАЛИМ ВРЕДНИТЕ ЛЪЧЕНИЯ

При говорене дръжте телефона на отстояние от ухото си поне на 5 см. и говорете възможно най-кратко. След 10-ина минути разговори забравете за джиесема поне за половин час. Никога не го слагайте и близо да главата си, докато спите, освен ако не е изключен.

Не носете джиесема в джоба или в близост до сърцето. Установено е, че вредните лъчения увреждат спермата на мъжете, опасни са и за детеродните функции на жените.

Не провеждайте разговори в асансьори, в тунели, в метрото, за да стане връзката на тези места, джиесемът трябва да усили сигнал.

Рутерът трябва да е поставен в стаята на възможно най-отдалеченото място от постоянното ви присъствие.

Забравете за безжичните бейбифони, децата са особено уязвими към невидимата им радиация.
 Децата и младите хора до 18-годишна възраст са най-уязвими за йонизиращите лъчения.
 Близост до електрически устройства, трансформатори, антени за мобилни телефони и други източници на излъчване усилва проявите на хиперсензитивност към електромагнитните излъчвания.
 Петата генерация на комуникациите ще ни гарантира универсална свързаност навсякъде и пълна независимост от компютрите.
Снимки: Архив "Сега"
При говорене телефонът трябва да е на отстояние най-малко 5 см от ухото.
10
6943
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Ноември 2015 22:49

Бред Сивой Кобылы.
16 Ноември 2015 05:46
Хей, тук липсва българското ноу-хау - касовите апарати с карти, свързани към НАП.
16 Ноември 2015 11:06
"Големият проблем идва от цифрово модулирания сигнал, каквито са сигналите в 2G, 3G, 4G системите. Работата им в ниските честотни обхвати, в които работят и невроните ни, променя начина на комуникация между органите, работата на мозъка, на паметта, коментира доц. Данков."

я пак?
16 Ноември 2015 11:55
Спанополски!Какво има тук за неразбиране?Човекът казва че макар излъчваната честота да е висока от порядъка на 2.4 гигахерца модулиращата е ниска и при това сходна със тази на която работят невроните което ги обърква.Не виждам как може да се обясни по просто но ще опитам.Все едно във свръхзвуков самолет се е качила банда простаци които тровят останалите пътници.Вероятно хората са правили задълбочени медицински изследвания за да го публикуват.Сега на ход са инжинерите които трябва да се потрудят за алтернативен начин за пренасяне на информацията.
16 Ноември 2015 12:05
Пълни глупости! Как да се изразя по-ясно?
16 Ноември 2015 13:18
Днес целият Наблюдател е някаква странност ама тая статия е гвоздеят на програмата.
16 Ноември 2015 14:40
Това се знае от години, кое му е новото?
16 Ноември 2015 14:46
Туй за атаките върху мозъчните вълни отдавна го правели от световната конспирация. Четох, че всъщност повишаването на "ла" до 440 Хц (от 432 или 435, които са били обичайни в 19 век) и това било голяма конспирация, защото точно на тази честота резонирало с мозъчните вълни. Просто сега конспираторите с други вълни зомбирали. А че има много зомбирани, се вижда с просто око дори и в този форум.
16 Ноември 2015 15:30
Какви конспиратори Манрко, ца учени говорят в статията, или за теб сичко що не ти влиза в главата, е конспираторство
16 Ноември 2015 16:59
"Жичният блутут" .... ай стига Уе! Кой туй жУвотну
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД