:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Абсолютно варварство

Тони Николов
Този петък 13-и в Париж няма как болезнено да не ни тревожи и споменът за него ще продължи да спохожда Европа. Не само заради многото жертви и ранени. Не само заради страха, прокраднал се и в посланието на френския президент Франсоа Оланд. И дори не само заради естествената и човешка съпричастност с близките на жертвите, на чието място би могъл да се озове всеки човек, всеки един от нас. Впрочем, един наш сънародник с двойно гражданство също намери смъртта си в центъра на Париж, което още веднъж показва, че сме изправени пред обща и пряка заплаха от страна на варварството.

Защото онова, което се случи на 13 ноември в Париж, е тъкмо варварство. Абсолютно варварство, както го нарече в речта си френският държавен глава. А не просто война, защото войната предполага все пак определени правила, каквито държавите са установили през вековете и които на първо място включват щадене на цивилното население.

Една самозвана "Ислямска държава", решена да установи халифат, даде ясна заявка, че не просто иска да дестабилизира Европа, а че нейната цел е друга - да накаже и унищожи европейската цивилизация. С какво право и на какво основание група обезумели фанатици са си набили в главите, че могат да раздават "правосъдие", да подменят европейската култура и нейните ценности? Каква точно е вината на хората, отишли на рок концерта в парижката зала "Батаклан", попита френският писател Паскал Брюкнер освен тази, че те просто съществуват и че обичат такава музика? Ясно е, че те нямат никаква вина. В очите на водачите на "Ислямска държава" и на нейните джихадисти обаче те са "виновни", както е "виновна" и цяла Европа, а и съвременната цивилизация като цяло. И на онова, на което с днешна дата фанатиците са обявили война, са не само гражданите на Европа. Ударите на "хората-бомби" целят да взривят устоите на една отворена и толерантна цивилизация, каквато е европейската. Тъкмо това е дългосрочната цел, заради която се проля толкова много кръв в Париж. И ние нито за миг не бива да забравяме за това.

В психологически планзамисълът на "Ислямска държава" е преди всичко да всее страх в ЕвропаОнзи, който всява страх, винаги има психологическо предимство пред противника. Ето защо идеята на терористичната атака на 13 ноември в Париж е да покаже как осем бойци джихадисти могат да посеят невъобразимо много смърт просто защото са готови да умрат. Европейската цивилизация векове наред е изтъквала и отстоявала правото на живот като висша ценност. Сега срещу нас се изправя противник, за когото висша ценност е смъртта. Неговите бойци са съвсем млади и най-стъписващото е, че хората, които ги подготвят и изпращат на смърт, успяват да ги убедят, че смъртта е животът. А страхът е средството, чрез което те трябва да осъществят мисията си. Ние пък не трябва да забравяме нещо друго - "омразата никога няма последната дума", както каза кардиналът на Париж в словото си на панихидата за жертвите в "Нотр Дам".

Мислих си много над това тези дни, докато гледах репортажите за невъобразимо опустелите парижки улици и затворените популярни бистра около Площада на Републиката, на чиито прозорци зеят дупките от куршуми. Парижани с мъка и дълго ще се отърсват от преживения кошмар, а Франция е в тридневен траур, безпрецедентен в историята на V република. И все още продължава да витае въпросът "какво се случи" и "как това можа да се случи". Впрочем едно от най-разтърсващите свидетелства, което ще остане от този кървав петък 13-и, е видеото, което журналистът от вестник "Монд" Даниел Псени е заснел с телефона си от прозореца на собствения си дом, с изглед към задния вход на концертната зала "Батаклан".

"Какво се случва, какво се случва?" - питат изплашени гласове и миг след това са заглушени от изстрелите. Кадрите показват как падат хора, покосени от куршумите, как други панически напускат мястото на трагедията, като някои влачат телата на тежко ранени, след които остават кървави дири. По-възрастен мъж, вероятно баща, непрестанно вика някого, вероятно сина си. Той отчаяно вика "Оска-а-р", а бременна жена моли за помощ. След което пак се чуват изстрели...Това се случи в Париж и скоро то може да се случи пак навсякъде,ако Европа и съюзниците й не вземат категорични мерки, то в следващите няколко месеца.

В момента във Франция е обявено "извънредно положение", което съсредоточава практически неограничена власт в ръцете на президента Франсоа Оланд. С декрет временно са ограничени някои конституционни права - властите имат право на обиски по всяко време, на задържане на подозрителни лица, на контрол над личната кореспонденция, на изземане на частна собственост, ако тя може да бъде използвана за престъпни цели, и т.н. Ала ясно е, че "извънредното положение" е само временна мярка, докато се гарантира отстраняването на най-непосредствената опасност. Това са действия в "логиката на най-лошото", както навремето генерал Де Гол се е справил с терористите от ОАС в разгара на войната в Алжир.

Междувременно френските власти за пореден път се заеха и с "проповедниците на омразата" - с онези, които подстрекават, разпалват вражди и проповядват неща, твърде далеч от традиционния ислям. Типичен пример за което е нашумелият във френските медии случай с имама на Брест, заклеймяващ като "маймуни" или "свине" онези деца мюсюлмани, които слушат каквато и да е музика. Борбата с "проповедниците на омразата", както и с интернет пропагандата на "Ислямска държава" е първостепенна задача на всички европейски държави. Тя предполага и координирани действия на равнището на съответните институции в ЕС.

И най-накрая - върху "Ислямска държава" трябва да се стовари координираният удар на евро-атлантическите съюзници, който не може да се ограничава само до въздушни удари. След трагедията в Париж редица колебания и разногласия отстъпват на заден план. Повече от ясно е, че петролните зони, които контролира "Ислямска държава", й носят солидни приходи, чрез които тя може да замисля и осъществява своите терористични атаки. Онова, което се случи на 13 ноември в Париж, показва, че не само Франция, а и цяла Европа е вече в открита война с "Ислямска държава", която няма да е никак лесна и навярно ще има своите разсейки. Ала в тази война Европа брани своите ценности и това е форма на нейната законна самозащита. Това е война с варварството.ЕПА/БГНЕС
Франция се потапя за първи път в тридневен национален траур през годините на Петата република. Имало е и други поводи за национална печал (три пъти заради смъртта на най-големите й държавни ръководители и два пъти заради терористични актове), но френският трикольор е бил спускан досега заради траур най-много за ден
44
4921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
15 Ноември 2015 19:20
Зная, че е неприемливо да сравнявам/е Франция с България. Но Франция, както и България, дано извлекат поуки от глупостта на "доктрината за толерантност". Резултатът за жалост е получен по-най жесток и брутален начин - плащаме с кръв. Да дари Бог първите ни пастири с ум и разум! Времето разделно е настъпило отдавна! Обединението прави силата!
15 Ноември 2015 19:22
Нормално варварство - ислямистите живеят нейде осем-девет века СЛЕД просветения свят...
Но има проблем - доколко просветеният свят е просветен? Или само се обявява за такъв...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
15 Ноември 2015 19:26
Бомбенето на сватби и погребения дистанционно какво е? Кога е поголямо варварството когато си по силен и бомбиш с години и налагаш неразбираем ред или когато си по слаб и от време на време ти писва? Всъщност няколко големи държави имат интерес от хаос в европа..
15 Ноември 2015 19:32
Поклон пред паметта на жертвите на този АБСОЛЮТЕН ВАРВАРСКИ АКТ !

15 Ноември 2015 19:42

И най-накрая - върху "Ислямска държава" трябва да се стовари координираният удар на евро-атлантическите съюзници, който не може да се ограничава само до въздушни удари.

Нов кръстоносен поход, може би. Ще видим...
15 Ноември 2015 19:45
А терористичният акт в Бейрут, два дена преди Парижкия да не би да е "относително" варварство? Селективна чувствителност?
15 Ноември 2015 19:49
Унищожаването на Либия, Ирак, Сирия.. Афганистан... какво е? За сравнение става дума за милиони съдби.. за стотици хиляди убити
15 Ноември 2015 20:24
Изгарянето на живи хора в Одеса не беше ли варварство? Защо тогава нямаше 2 минути мълчание? Защо светът се направи, че нищо не се е случило?

Светла им памет на всички жертви на двойните аршини и евротрансатлантическите скъпоценности.

15 Ноември 2015 20:42
Тоя с лакираните нокти и той ли получи трибуна тука да пропагандира американската версия за събитията - варварство - исляма е античовешка религии - борба между религиите - ТСВ. Натам тика нещата Чичо ви Сам.
Проблема с ИД е, че тя си има точно определени спонсори /СА, Катар/ и кукловоди /УСА/, които Шарлитата даже не смеят да посочат с пръст и изпълнява поставени им от тях цели, които нямат много общо с религията. В момента в който УСА се изтегли от Бл. Изток ИД ще е само спомен.
15 Ноември 2015 20:49
май трябва да се поспестяват суперлативите. варварство, трета световна война и какво ли не. в българскта или македонската история има едно събитие което поразително напомня атентатите в париж. като близнаци са си. станало е в 1903 година. но днес солунските атентатори са считани за герои и имат паметници.
15 Ноември 2015 20:51
В момента в който УСА се изтегли от Бл. Изток ИД ще е само спомен.Дали? Щото ЦРУ пак ще си го има...
15 Ноември 2015 20:58

Дали? Щото ЦРУ пак ще си го има...


ще го има, ма няма да има такъв капацитет.
15 Ноември 2015 21:04
Абсолютно варварство ... Трета световна война ...

Да, бе, да ... казвам аз.

Така казвам, защото тук и СЕГА сърцераздирателно се оплакват жертви и драматично се редят прокоби. Тук ... СЕГА ...

А на други места и от години абсолютното варварство е ежедневие, а войната - банално битие. Когато избиват сирийци, ливанци, иракчани, афганистанци, украинци, руснаци това, разбира се е трагедия, ние сме възмутени, ние скърбим ... Но варварството става абсолютно, само ако е видимо от Айфеловата кула с невъоръжено око, а войната се определя, дори от папата, за Трета световна, когато умират френски католици, най вече.

Прочее, войната, почитаеми дами и господа, се води отдавна. Добре дошли в нея! А абсолютно е само лицемерието и тартюфщината в този шантав и здраво шибан свят. За тях няма добре дошли - вие в тях пребивавате отдавна.
15 Ноември 2015 21:24
america1332002
15 Ное 2015 20:49Мнения: 3,280
От: Bulgaria
в българскта или македонската история има едно събитие което поразително напомня атентатите в париж. като близнаци са си. станало е в 1903 година. но днес солунските атентатори са считани за герои и имат паметници

С някои дребни разлики:
Солунските атентатори взривяват банка, но предупреждават хората да се махнат за да не пострадат. Взривяват кораб в пристанище за да могат хората да излезнат на брега. Целта е скандал, шум, а не убийства. А то формално Ботев е дунавски пират.
15 Ноември 2015 21:38
е да и не стрелят в ресторанти но взривяват хотели, не взривяват театри но банки , хвърлят бомби в содаджийници пълни с туркини и т.н. щели да хвърлят и пощата но не стигнал динамит. борба се води с всички средства.
ботев е отвлякъл параход. терорист ли е? верно че не е убил никого, но защото не срещнал съпротива. ако се е налогало обаще щял е да употреби оръжие.
15 Ноември 2015 21:42

Аман от таквизи скърбящи ! Избирателно скърбящи ! Абе слагачи.
15 Ноември 2015 21:45
Форумните леваци - "А да се бият негрите , не е ли варварство !"
15 Ноември 2015 22:30
Др. Тони кой е, не го знам, но показателно е, че не включва в Европа европейската част на Русия. Нито в борбата с варварството. Сякаш не Русия бомби активно идилците от месец насам!

Др. Тони, опаментайтесь, пане!
Къде без Русия в тая война?
15 Ноември 2015 22:30
Една самозвана "Ислямска държава", решена да установи халифат, даде ясна заявка, че не просто иска да дестабилизира Европа, а че нейната цел е друга - да накаже и унищожи европейската цивилизация
Кой и кога доказа, че зад нападенията стои ИДИЛ? А ако някой стои зад ИДИЛ?

Кой купува петрол от ИДИЛ? Как така 3 години не може да се установи през кои банки минават плащания за стотици милиони долари?

Кой го снабдява с превозни средства, комуникации, противотанкови ракети, бронирани машини, снаряди, преносими ПВО системи?

Как така преди двайсетина години съюзниците ликвидираха за месеци мощната армия на Саддам Хюсеин, а сега 3 години не само не могат да унищожат нелегален башибозук, ами допуснаха двойно нарастване на териториите, контролирани от ИДИЛ?

15 Ноември 2015 22:31
В Израел ако се случи подобно събитие до втория ден щяха да бъдат пратени в рая при девиците поне 500 правоверни. После щяха да се съберат да помислят как да противодействат. Да видим в Европа поне ще се съберат ли да видят как да противодействат.
15 Ноември 2015 22:39
Крайният резултат е най-важен. Крайният!

И ако като краен резултат бъде извършено нахлуване на западни армии в Сирия без съгласуване с ръководството й, завладяване на петролните й полета и образуването върху тях на "Умерено-свободна Сирийска Демократична Република", това окончателно ще свали маските.

Ако това се реализира, схемата
- завладяване на ресурси от бандити в противникова на Запада страна
- извършване на терористични актове от бандитите в западна страна
- ответни действия на НАТО срещу районите, контролирани от бандитите и случайно съвпадащи с ресурсите на страната
- обявяването на нова страна, контролираща ресурсите и дружеска на Запада
окончателно ще бъде наложена като евтин начин за придобиване на ресурси от несъгласни да ги споделят при каквито условия каже Западът.

15 Ноември 2015 23:02

Кой го снабдява с превозни средства, комуникации, противотанкови ракети, бронирани машини, снаряди, преносими ПВО системи?


Едни мириканци, дето се капичнаха на български полигон имат пръст в работата, галиба?
15 Ноември 2015 23:11
завладяване на петролните й полета и образуването върху тях на "Умерено-свободна Сирийска Демократична Република"

Тцъ мецана ще е против , ако настояват ще се ступат малко там и после ще фръкнат ракетите , но пък и за момент не съм се съмнявал че мириканците и пуделите им ще се откажат от контрол над региона .
15 Ноември 2015 23:21
Да ме извини авторът, ама май е пропуснал, че координарите удари на евроатлантическите ни съюзници отдавна са факт в региона, но чудно защо няма реални резултати ? А ИД и ан Нусра, разните му "умерени опозиции" на Асад ставаха все по-силни ?.
Руснаците с 34 самолета и 22 хеликоптера за един месец нанесоха поражения на айдука , колкото кординираните удари на евроатлантическите ни съюзници не успяха за години.
Истината тов. Тони, истината ще ни направи свободни......
15 Ноември 2015 23:30
Това даже не заслужава да се коментира!
Форумните щурави амерички колеги биха го написали по-смислено!
15 Ноември 2015 23:36

Верно тартюфщина! Аз няма да пиша за Одеса, въпреки, че там болката е най-голяма. Но мълчанието на тези клакьори за най-фрапантните кланета на годината ме кара да не приемам тези фалшиви вълнения.
Западът индуцира ислямския тероризъм, западът трябва да си плати.
Thou art the Man. Ти, иже сотворивший.
16 Ноември 2015 00:02
Ако това се реализира, схемата
- завладяване на ресурси от бандити в противникова на Запада страна
- извършване на терористични актове от бандитите в западна страна
- ответни действия на НАТО срещу районите, контролирани от бандитите и случайно съвпадащи с ресурсите на страната
- обявяването на нова страна, контролираща ресурсите и дружеска на Запада
окончателно ще бъде наложена като евтин начин за придобиване на ресурси от несъгласни да ги споделят при каквито условия каже Западът.


Това беше схемата в Ирак, само че сега мисля няма да е така. Все пак опитваха до последно. Но Русия няма да позволи, това първо. И второ, този път наистина натвориха страхотна каша, масово преселение и зловещ тероризъм. Западът ще се опита да измие лице, като междувременно унищожи доказателства за това, че е подкрепял джихадистите. Обама, като че ли го е хванал и лек срам, не иска да бъде запомнен като най-пропадналия и безумен президент, който не е решил нито една криза, а само е създавал такива. Мисля, че поне 15 пъти е слушал речта на Путин в ООН, докато попие целия смисъл и е получил накрая малко катарзис и просветление, искрено се надявам да е така.
16 Ноември 2015 00:03
Колко много червени кандидат-джихадисти?!? И те като ония обидени. И те като ония оправдание някакво си имат. Добре поне, че са бъзливи, за разлика от ония, щото иначе ...
16 Ноември 2015 00:35
Това беше схемата в Ирак
Не беше такава. Там първо го подлъгаха да анексира Кувейт, а втория път размахваха едни шишенца с бял прах за пране от трибуната на ООН.

В Сирия също опитаха с "Асад трови собствения си народ с химически оръжия!", но не се получи.

Затова се наложи творческа преработка на пиесата. Но крайната цел в никакъв случай не се променя.

16 Ноември 2015 01:30
hamel 2015-11-15 19:45:25 ; Firmin 2015-11-15 21:04:35

А авторът на на писаницата е един от най-противните шарлита и виден протестър!
16 Ноември 2015 01:46
А авторът на на писаницата е един от най-противните шарлита и виден протестър!


ами явно днес - портал "Култура" (Дневник, Медиапул и прочее грантоеди) - гостува на в. Сега
ха дано мине с едно гости, че ако се заседи...
16 Ноември 2015 01:54

комар, О ще се заседят, цяла седмица не ни мърда да шестват по телевизии и всякакви медии. Точно както беше с 11.09.
16 Ноември 2015 05:17
В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ
Константинос Кавафис


Събрани на стъгдата, що очакваме?

Та варварите трябва да пристигнат днес.

Защо синклитът мъдър наш бездействува?
Защо закони не създават мъдрите?

Защото варварите ще пристигнат днес
и те, наместо нашите избранници,
ще изковават занапред законите.

Защо е станал рано императорът
и пред вратите градски върху трона си
с корона на глава седи тържествено?

Защото варварите ще пристигнат днес.
И императорът очаква вожда им
да дойде всеки миг. Дори приготвил е
за него писмен пергамент, където той
му дава много титли и названия.

Защо днес наште претори излязоха
във тогите си златоткани, алени;
защо са гривни с аметисти сложили
и украсени със смарагди пръстени;
защо държат в ръцете тежки жезъли
от чисто злато и сребро изваяни?

Защото варварите ще пристигнат днес.
А смайват им очите тия работи.

Защо сега прочутите оратори
не дойдат тука да си кажат мислите?

Защото варварите ще пристигнат днес,
а те се отегчават от витийна реч.

Защо настъпи мигом безпокойствие
и смут? (Как изведнъж помръкна всеки лик!)
Защо затихнаха стъгди и улици
и всички връщат се дома замислени?

Защото над вратите градски падна нощ,
а не дойдоха чаканите варвари.
Дошли от границата хора казаха,
че вече варвари изобщо нямало.

Сега какво ще правиме без варвари?
За нас все пак те бяха разрешение.


Преводът е на Атанас Далчев.


Пък то какво се оказа, този път дойдоха, и бяха посрещнати, и бяха настанени, и нещата май не се развиха по плана.
Ако се пребива жена с камъни, това е етническа особеност. Ако се стреля по жена в Париж, това е абсолютно варварство.
Ако се размазва с дрон сватба или болница, това е грешка в системата. Ако се размазва с калашников концерт в Париж, това е абсолютно варварство.
Ако се подпалват коли в Багдад, това е налагане на демокрация. Ако се подпалват коли в Париж, това е абсолютно варварство.
Дето казва един колега по-горе, ако не се вижда от угасналата Айфелова кула, не е варварство. Обаче това не отменя, че който сее ветрове, може да не му хареса жътвата!
16 Ноември 2015 07:24
Обама, като че ли го е хванал и лек срам, не иска да бъде запомнен като най-пропадналия и безумен президент, който не е решил нито една криза, а само е създавал такива.


Чиновниците срам нямат. Те просто са кукли на конци и изпълняват каквото им кажат. А, че американският президент е чиновник от много години мисля е ясно - просто вижте какви са били избирани на поста и от кого. Сегашната демокрация всъщност е точно това - да назначава чиновници на управленски постове.. които да изпълняват поръчките на тия които наистина управляват. Демокрацията всъщност размива отговорността - щото чиновник - отговорност не носи.
16 Ноември 2015 10:38
В събота, около 18.30 по БНТ имаше филм за ИДИЛ - какви са, що са, причини за възникването им, как се издържат, как набират личен състав, как да им се противодейства. Не гледах в телевизора, повече слушах, докато си играехме със синчето, но в един момент едно изказване прикова вниманието ми и се загледах в екрана: човек на средна възраст, бял, костюмиран, явно специалист по въпроса в прав текст заяви, че голяма част от "войниците" на ИДИЛ са млади западноевропейци, без възможности за реализация, отчаяни бунтари.
16 Ноември 2015 11:21
голяма част от "войниците" на ИДИЛ са млади западноевропейци, без възможности за реализация, отчаяни бунтари.


Таман време за роботизация на производството.
16 Ноември 2015 11:50

Бих бил изключително признателен, ако уважаемата Редакция ни поясни поради что беше нужно универсалният коментиращ д-р Тони Николов да изгрее и тук.
Сериозно питам, не се заяждам - интересен ми е редакторският поглед.

Не му стигат на българския читател ежеседмичните (минимум) трактати на д-р Николов по разнообразни теми от нашето съвремие из страниците на портал "Култура", сите Икономедии заедно и множеството дясно-либерални трибуни из грантосферата, та трябваше и тук да срещна лика на този новобългарски всичколог.

Но след като миналата седмица ни надариха със Смилов, явно е трябвало да очаквам и това.

А иначе наративът е пределно плосък - подгряваме сухопътната.
Да здравствуют аскер и его партнърс.
16 Ноември 2015 12:18
С какво право и на какво основание група обезумели фанатици са си набили в главите, че могат да раздават "правосъдие",

С каквото право и основание други набедени "демократи" и носители на ЕАЦ ни набиват в главите, че само те могат да раздават правосъдие.
Каквото повикало, това се обадило.
Жалко за невинните жертви и от двете страни.
16 Ноември 2015 13:30
Forza Nato,
благодарете се, че "Луций Корнелий Сула" още не е взел думата. Не е късно обаче.
16 Ноември 2015 13:34
Но Франция, както и България, дано извлекат поуки от глупостта на "доктрината за толерантност".

Звучи доста впечатляващо, особено на фона на скорошните събития. Но, питам се - какви поуки ? Какво би трябвало да направят Франция, България и другите ? Етническо прочистване ? Затваряне на границите ? Насилствена религиозна и културна асимилация ?
Както каза един познат - да не се окаже, че ТЖ, с неговия "възродителен процес", е предвидил бъдещето ?

Другото, което ми се завъртя из главата снощи. Дали не след дълго няма да се окаже, че и доктрината за сексуална толерантност ни е вкарала в тежки проблеми ?
16 Ноември 2015 13:37
Западът индуцира ислямския тероризъм, западът трябва да си плати.

Може и да си прав, Дон, но това би се случило само в един идеален свят. В нашия демократичен евроатлантически свят нещата с уредени другояче. Един пие, друг плаща.
16 Ноември 2015 13:39
Mladya hqsh
16 Ное 2015 12:18

16 Ноември 2015 14:10
ИлияНиколов

Forza Nato,
благодарете се, че "Луций Корнелий Сула" още не е взел думата. Не е късно обаче.

Ако трябва да съм искрен - категорично предпочитам (често) наивния ентусиазъм на блоговия аматьор Сула пред префинения хибриден пропагандизъм на грантовия професионалист Николов.
16 Ноември 2015 16:53
"Това е война с варварството", сиреч, война може да си подкарваме, ама да не е партизанска, а по правилата ...
Мерси, Авторе ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД