:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,274,576
Активни 135
Страници 25,812
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Лъжата на Кеворкян

Димитри Иванов
Кеворк, Сашо Диков, Никола Анастасов и аз се срещнахме пред Прошековата бирена фабрика срещу входа на телевизията. Качихме се в моята жигула и потеглихме. На различни места в България хората ни чакаха в претъпкани салони. Всеки от четиримата разказваше по нещо, хората пишеха въпросите си на листчета. После Кеворк разбъркваше листчетата, прочиташе ги едно по едно, всеки от нас отговаряше на въпросите, отправени към него.

В отговорите си Кеворк вплете своята забавна лъжа. Той пререждаше всички на опашката за кафе, казваше: "Две кафета, за мен и за Иван". Мислехме, че той ще носи едното кафе на шефа ни Иван Славков, а той го носел на Иван Гарелов.

Бях последен на опашката, наред беше китаристът рокаджия Георги Минчев, който ми кимна. Той беше 12 години по-млад от мен, но бяхме заедно в Икономическия институт ", и отнесе две кафета. Минчев ме погледна въпросително, показа ми един пръст, после два, после три пръста. Сетих се, че ме пита една, две или три лъжички захар да сложи в кафето ми, тогава ги нямаше сегашните минипакетчета, захарта беше в стъклена купа. Вдигнах един пръст, той посочи с очи свободната масичка. Седнах, той донесе кафетата. Казах благодаря, Георги. - Няма да ми викаш Георги, ще ми викаш Катя Генова. Измислих "Старите муцуни". Катя Генова го взе. Щом тя е "Старите муцуни", аз съм Катя Генова.

После взех асансьора, слязох на седмия етаж. Екипът на "Всяка неделя" зачакахме Кеворк да ни повика в стаичката, може би след минутка, може би след час. Бях му длъжник, взе ме на работа, когато бях безработен. Промърморих: - Главатар на разбойническа шайка по северния склон на Арарат. - Върхът Арарат е в Турция, но се вижда от Армения.

Защо северният - попита ме някой.

- Защото южният е по-цивилизован - обясних.

Когато ни повика Кеворк, каза: "Предлагайте какво да покажем идната неделя." После - гръм от ясно небе, скочи, надвеси се над стола ми и ревна:

- Какво? Х.я на Димитри Иванов ли да покажем? От южния склон или от северния?

- Гледката ще е забавна - опитах се да го обърна на майтап - но се изправих, свалих си очилата, понеже той почна да размахва юмруци. Зад гърба си той чу сподавено кикотене, остави мен и подхвана жените. Кресна на Люси: - Ти х.я на Янчо още ли не можеш да забравиш?! Кресна на Ирена: Аз на твоя с блейзър-джипа ще му ... Тя кротко каза: - Не можеш Кево, много е як. - Ставаше дума за "Подпорката". Човекът, който застава на арената, двама еквилибристи стъпват на раменете му, на техните рамене други еквилибристи, цирковият номер "пирамида". Аз за разлика от Комарницки си представям генерал Борисов като "Подпорката", кабинетът му като еквилибристи, президентът Плевнелиев като цирковия клоун. Но шайка разбойници по им отива.Онзи ден ми позвъни приятел от ученическите години.- Абе, к'во става с теб?. Жив ли си, здрав ли си?

- Непрекъснато съм жив, понякога здрав - обясних.

- Обратното е невъзможно - съгласи се той и додаде. - Искаш да кажеш, че си непрекъснато почерпен.

- Не знам какво искам да кажа, не се записвам, че после да се слушам, има си хора за таз работа, няма аз да върша тяхната работа.

- Ако те подслушват, сам си си виновен. Под твоите есет... под твоите писаници цял стадион хора, миналата сряда 60 хиляди.

- Слаб ми е гласецът, малко ми е стадиончето.

- Ти "Маракана" с 300 хиляди ли искаш?

- Абе, не, ама ...

- Чудя ти се как можеш всяка седмица.

- И аз се чудя на акъла си.

- Казвай къде беше.

- В Родопите. В Лещен.

- Не знаех, че имаш приятели в Лещен.

- И аз не знаех.

- Какво направи в Лещен? Ядох леща. Не американската, внесена от Китай.

- Хубаво ли беше в Лещен?

- Непоносимо хубаво. Стари къщи с покриви от каменни плочи, оджак в спалнята, подово отопление в банята. Хубава черква, хубава кръчма. Палачинки със сладко от диви ягоди. Като излязохме, не от черквата, а от кръчмата, отидохме да спим. Тъмно. Стръмна пътека. Камъни. Нямаше и сто крачки от кръчмата до наш'та къща, но пътеката не ни заведе до къщата. Три пъти нагоре-надолу, три тегела по пътеката, няма я наш'та къща. После тя пътеката се надигна и удари носа на Стоян. Световната конспирация ни завижда, че така хубаво си живеем ний, ние, ния. Ния е красивата щерка на Добринка.

- Вашият случай е ясен. Ти чу ли по радиото ... Ало

- Кого наричаш ти лайнар, бе?

- Ало! Да, сега и аз те чувам.

- Да, един лайнер кацнал в Бургас, щото един пиян поляк казал "бомба!".

- Не се казва пиян поляк, каква се пиян като поляк, Saoul comme un polonais. Не го научи този френски език.

- Да бе, ти си френският възпитаник. След атентатите всички сме французи.

- Аааа - без мен. Аз съм български невъзпитаник.

- Да. Псуваш.

- Псувам. Като Виктория Нуланд. Дето каза "Fuck the EU". Искаше от европейците повече кърлинг ...Не бе, и аз не съм виждал кърлинг. Еба ти шибания нордически спорт кърлинг. И нордическата дума омбудсман в нашия български език. Кърлинг е едни лазят пред един голям камък, дето се плъзга по леда и лъскат леда пред камъка. Нуланд ни напсува, че не правим достатъчно кърлинг на Вашингтон. Нейните деца са терористите, които вчера спряха тока на Крим. Клоунът Плевнелиев прави кърлинг на Нуланд ... какво каза, че пак не те чувам. Вярно, зли са ислямистите. Знаеш ли защо. Щото не пият. Който пие, зло не мисли.

- Искаш да кажеш, който пее, ислямизмът забранява песните и музиката.

- Знам аз какво искам да кажа.

- Да бе, ти все много знаеш. Твоят приятел, дето му викаш Томски, и той много. Направи изумителен коментар по ... ти не знаеш, щото не гледаш телевизия. А пък другият ти приятел Кеворкян, дето правеше кърлинг на генерал Бойко, написа, че Томски правел кърлинг на Бойко.

- Виж сега, приятелю. Ако е така, както казваш, Кево е проявил човещина. Човешко е да завиждаш.

- Но твоят Кево написал каквото ти открай време пишеш за българския елитарен top ten. Усетил накъде духа вятърът. Завъртял се.

- Накъдето и да се въртиш, задникът ти е все отзад. Няма да ми закачаш приятелите. Те са винаги прави, щото са ми приятели.

- Ти каза, че Кеворк проявил човещина, щото завистта е човешко чувство. Ти, Джимо, завиждаше на Муната в лятната къпалня "Мария Луиза". Ти го изпревари с две дължини на стоте метра свободен стил, взе му мястото на воден спасител, но продължи да му завиждаш, щото на плажа пак на неговите скокове от десетака, ауербахово салто с два винта или с тройно кълбо, ръкопляскаха, а на твоите тарзански скокове не ръкопляскаха. После, както той си лежеше на слънце на дървената скара, ти с презрителен жест изстиска мокрите си плувки отгоре му, а той го помисли за приятелски жест и каза "Кеф, ръсни още". Ти съвсем се вбеси и за да го ритнеш, се престори, че се препъваш в скарата, но си натърти палеца, а той каза: "Внимавай, ще се пребиеш бе, човек." Така ли беше Джимо?

- Да.

- След като ти го казах, оставаме ли приятели?

- Да, иска ли питане.DI copyright Не питах Кирил Кадийски защо преведе стиховете на Франсоа Вийон
 Не питах Драгомир Петров, които преведе стиховете на Салваторе Куазимодо какво е искал да каже Куазимодо със стиховете "Човек е сам върху сърцето на земята/ пронизан от един едничък слънчев лъч
 Не питах скулптора Сезар какво иска да каже със скулптурата си в Париж. Той сам ми каза, че който за плячка тръгне по света и се представя за един едничък рицар на доброто стъпва в празното
87
41197
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
24 Ноември 2015 19:26
24 Ноември 2015 19:52
Тая тошова лелевизия само от дисиденти и леки жени се състояла, бе. Нищо чудно, че хората гледаха сръбска телевизия.
24 Ноември 2015 20:21
Обаче си личи, че си я гледал сръбската, николай.
Без главно Н.
24 Ноември 2015 20:24

А иначе и аз имам да вземам хонорар още от "Всяка неделя"
24 Ноември 2015 20:24
Ех тези добри стари приатели, Димитър и Стефан. Какви велики личности само, гиганти! Браво!
24 Ноември 2015 20:30

Благодаря за поредния вторник / вторникосряд/ с теб, с вас. За усмивките, за ръгнатите палци тук-там,
по знайни и незнайни отвори, които ще предизвикат смях, някъде и гъдел./ а може би, нечакано удоволствие/
Благодаря!
24 Ноември 2015 20:52
Голема помия. Плаща ли се за това нещо...
24 Ноември 2015 21:03
Под име Франсоа живях сред вас,
Роден съм във Париж, край Понтоаз,
Врата ми, стегнат във въже след час,
ще разбер, че задник имах аз.

Но това е превод от Пенчо Симов.
Някой има ли превода на Кадийски?
24 Ноември 2015 21:13
Агент до агента Но на фона на днешните събития тия спомени са мили.
24 Ноември 2015 21:29
Страхотен диалог. Бис, Майсторе, бис!
24 Ноември 2015 21:51
Лъжата на Кеворка е най-страшната извършвана в историята на България. Този ,който направи сдружение за честни избори и излъга всички като агент на ДС и сега се чудим как да се спасим от олигарси и мутри продукт на неговите покровители и кукловоди!
24 Ноември 2015 21:56
Стари къщи с покриви от каменни плочи, оджак в спалнята, подово отопление в банята. Хубава черква, хубава кръчма. Палачинки със сладко от диви ягоди.

Майсторе,
добре си описал рая.
Сполай ти!
24 Ноември 2015 21:56
Не мога да цитирам В. Нуланд защото ще ме баннат, но на нея й е позволено.
Свобода и демокрация.
24 Ноември 2015 22:10
в трудни времена важни са старите приятели, не партньорите,
както показват последните събития
на приятелите можем да прощаваме ,
партньорите най-много да те изненадат неприятно
24 Ноември 2015 22:21
Като излязохме, не от черквата, а от кръчмата, отидохме да спим. Тъмно.

24 Ноември 2015 22:34
Голема помия. Плаща ли се за това нещо...

И аз се зачудих дали се плаща
24 Ноември 2015 22:40
Зоват ме Фронсоа , комуто това тегне .
В Париж , край Понтоаз роден и расъл странник ,
но в мазен клуп въже палачът щом затегне
вратът ми ще узнае тежи ли моя задник .
24 Ноември 2015 22:40
То в Лещен кръчмата, преди да изгори, бе до черквата. Та е лесно да се обърка човек.
24 Ноември 2015 22:56
Колко непоетичен е английският, а колко - руският!

I am Francois which is my cross
Born in Paris near Pontoise
From a fathom of rope my neck
Will learn the weight of my ass.

Я — Франсуа, чему не рад,
Увы, ждет смерть злодея,
И сколько весит этот зад,
Узнает скоро шея.
24 Ноември 2015 23:05
Чешкият превод също заслужава внимание:

Františku, už tě nepotěší,
že Francouz jsi a ze vsi zdejší;
teď na krk oprátku ti věší;
ať pozná hlava, oč je zadek těžší.
24 Ноември 2015 23:18
Кеворкян целият е само една лъжа, и нищо друго - който го познава, знае.

ПП
Не съм чел днес стефановото, не ми е нужно.
25 Ноември 2015 00:14
Джимо продължава да ни омайва с образци от светлото минало - биологията друго не търпи ...
25 Ноември 2015 01:35
Кеворкян целият е само една лъжа, и нищо друго - който го познава, знае.

Нямам честта, но съм склонен да се съглася. Цялото му излъчване едно такова......, бе шмекерско.
25 Ноември 2015 01:44
На диагонал го прочетох, защото Кево ми е ужасно антипатичен...
Наистина кой ги чете тези писания?
Едно време кой кихнал, кой се изцапал, кой каква глупост казал...
Това е присъщо за остаряващите хора, все плещят нещо, което няма смисъл.

25 Ноември 2015 02:30
"И неусетно пада вечерта..."
25 Ноември 2015 04:08
. После тя пътеката се надигна и удари носа на Стоян.

Това ми е познато от личен опит.
25 Ноември 2015 06:26
Кеворк наистина е баси явлението. Как е възможно толкова неприятен тип да е най-разпознаваемото лице на телевизията ни от '80-те и '90-те ?! Дори и ДИ, при цялото си, как да кажа, нестандартно и ръбесто излъчване, е истински чаровник, поставен до този козел-лихвар. А как комично се бореше с оплешивяването си с Боби Чарлтънски стойцизъм....Представям си какво чудо на чудесата е било този елемент да ти е шеф.
25 Ноември 2015 06:33
олко непоетичен е английският

Английският непоетичен? Един По е достатъчен! Иначе Димитри за Димитър... нестава накак си.
25 Ноември 2015 07:12
Водопроводчик,

Я и let it be на тая FuckEUтория НУЛАНД, бе! Fuck this америcuntска bitch!
25 Ноември 2015 08:29
Damage_case
25 Ноември 2015 06:26
Кеворк наистина е баси явлението. Как е възможно толкова неприятен тип да е най-разпознаваемото лице на телевизията ни от '80-те и '90-те ?!

Неприятен е само ако го вземаш на сериозно. Ако гледаш на него като на лис шебек си е напълно ОК.
25 Ноември 2015 08:41
Но шайка разбойници по им отива.
25 Ноември 2015 08:48
mary1001 25 Ноември 2015 01:44
На диагонал го прочетох, защото Кево ми е ужасно антипатичен...
Наистина кой ги чете тези писания?
Едно време кой кихнал, кой се изцапал, кой каква глупост казал...
Това е присъщо за остаряващите хора, все плещят нещо, което няма смисъл


Някои четат всичко по диагонал, но им е присъщо да дават "смислени" мнения по написаното (но непрочетено)...
25 Ноември 2015 08:56
Голема помия. Плаща ли се за това нещо...

И аз се зачудих дали се плаща

Той вече е пенсионер. Едва ли има пари да си плати! Вероятно му ги публикуват безплатно, по приятелски.
25 Ноември 2015 09:02
Кеворк пише страхотни статии в Уикенд. Особено в последния. Грешката му е, че много е влюбен в наш Боко.
Хубаво ли беше в Лещен?
- Непоносимо хубаво. Стари къщи с покриви от каменни плочи, оджак в спалнята, подово отопление в банята. Хубава черква, хубава кръчма. Палачинки със сладко от диви ягоди. Като излязохме, не от черквата, а от кръчмата, отидохме да спим.
В Лещен съм ходил. Там живеят само тези,които държат кръчмата и къщите-хотели. И един възрастен човек допълнително (ако е жив).
Лъжата на Кеворка е най-страшната извършвана в историята на България. Този ,който направи сдружение за честни избори и излъга всички като агент на ДС и сега се чудим как да се спасим от олигарси и мутри продукт на неговите покровители и кукловоди!
Мой човек, ти жевееш 20 години назад. Сега проблемите са съвсем други-мигранти, ислямисти. А който и каквито избори да е правил., ей това щеше да стане.
Не мога да цитирам В. Нуланд защото ще ме баннат, но на нея й е позволено.
Свобода и демокрация.
След нейното изказване я видяхме нейната свобода и демокрация в Украйна.
25 Ноември 2015 09:03
Тази метафора с кърлинга и на мен ми е любима. Често я използвам, включително и тук, мисля.

Усърдието на нашите лъскачи е толкова забавно, да. Пък и дава шанс на човека да се чувства значим, извисен даже, над нищожеството им. Мелочь, а приятно ...

Но ... Когато чета писаниците на човек като г-н Иванов, ще ми се да е писал повече за този, който насочва камъка, и за ... кръга, около центъра, който цели да достигне. А и ... за другите камъни в този кръг. Такава е играта.

Прочее, нека позорището на нашите лъскачи не ни прави самодоволни. Нека отвърнем поглед от суетнята им и погледнем към кръга, щом вече камъкът напредва към него, и да не забравяме кой го е докоснал последен.

25 Ноември 2015 09:24
Не съм чел днес стефановото, не ми е нужно.

Не се коси, важно е да коментираш, че иначе няма хонорар, нямааа
25 Ноември 2015 09:55
Не ми е работа да коментирам защо Дмитри е избрал точно тази тема. Написаното, както почти винаги, е талантливо и четимо. Есе. А Кеворк си е класически, христоматиен пример за доносник. Тип, който използва сътрудничеството си със службите не за битка (образно казано ) с лошото (пак образно казано ), а за да топи потенциални конкуренти и да мачка хората под себе си. В лятото на 90-та, когато активно обслужи в пропаганден и в организационен план СДС като цяло и палежа на партийния дом в частност, доносите му стояха закачени на дъскана на входа на телевизията. Но какво от това... След всичко, което сътвори за да се добере до лидерското място на Всяка неделя, продължава да се вживява и до ден днешен като морален съдник...
25 Ноември 2015 10:30
Изключително приятно четиво! Благодарности!
25 Ноември 2015 11:15
Тази Писаница е също много хубава, поетична, възбужда задремали миналици и мъгливи спомени от близкото бъдеще. Прави контрастни чертите изваяни в миналото, отстранява патината на времето. По индукция се осветяват забутани кътчета със спомени и в светлината на настоящето, те се преосмислят отново, пренареждат се във вече изчистена ясна и стабилна конфигурация на същността ни.

Въпросът е какви струни ще засегне тя, Писаницата и каква въздишка или пък ясен мотив ще прозвучат от досега с нея. Дали ще е хармоничен акорд или ще извади на бял свят дисонанс роден от хаоса в душите?

- И в най-светлото, уредено обществено място, щом входа е "свободен", винаги се намират мърлячи, писюрани, най-обикновени отрепки, любители на "кафяви запетайки" по стените в "тихите, спокойни местенца", желаещи да омаскарят и омокрят къде, каквото свърнат! В съзвучие със самите себе си... И тази тук Одая не е лишена от тяхното упорито, нахално присъствие - въпреки, че не са желани и предизвикват погнуса, наглостта им е съизмерима със тяхното напомпано самочувствие от неграмотна многознайковщина.

Така, всяка една сряда, отново и отново Разни, най-вече "партньори", се опитват да налагат хейтърската си злост над останалите четящи тук. Отърване няма. Отровата им въздейства и ето на, нужна е далеч повече енергия, за да се преодолее раздразнението, след прочита на поредната Писаница, от тях. Никоя от поредицата през годините, не зове за "оценка" и анализ. Нито пък кое било "точно" взето от нейде си, нито дали било мотамо вярно с някакъв друг измислен лаф или измислена някога, случка. Възприятието на изкуството не е сравнимо с дисекцията на труп върху операционната маса. Но упоритостта на налаганият убог светоглед, присъщ на микроби лазещи по фасадата на стъклена сграда, става все по еднакъв, по-еднозначен с категориите от първия абзац...

Нека не забравя на края да вдигна символичното палче, характерно за след Гладиаторските битки - да Бъде или не.

Да, да Бъде и този път, жив и здрав! За г-н Иванов:25 Ноември 2015 11:18
Кеворк е гнусен злобар, едно време проф. Александър Герчев, създателят на "Етропал", викаше - това арменчето ме кара да ходя Събеседник - повечето хора са правени със сперма, а то е от черна жлъчка.
25 Ноември 2015 11:36
И това накрая:
Не питах скулптора Сезар какво иска да каже със скулптурата си в Париж. Той сам ми каза, че който за плячка тръгне по света и се представя за един едничък рицар на доброто стъпва в празното
Приматите няма да разберат. Тия, които се имат за еднички рицари, просто ще се направят, че не са го видели. Не им пука за какво ги мислят другите. Но ще платят ( образно казано ) на някого, който да оплюе написаното и автора...
25 Ноември 2015 11:45
Eisblock
25 Ноември 2015 11:15

И все пак тези... въпросни е по-добре да се обаждат, за да не забравяме, че ги има и са измежду нас.
25 Ноември 2015 11:49
сещам се за един забавен диалог от времето на СССР
тогавашния турски външен министър, за съжаление не му помня името, направил на въпрос пред Андрей Громико, тогавашния му руски колега,
- защо аджеба на флага на тогавашната съюзна република Армения стои обект находящ се на турска територия визирайки Арарат, на което Громико
отвърнал:" А какво да кажем ние за Луната тогава"
25 Ноември 2015 11:59
Сигурно съм тъп, но...... Какво точно ни каза Джимо в тази писаница?
Е, даде повод да се изкажем по всички въпроси, без връзка с написаното.
25 Ноември 2015 12:12
защо аджеба на флага на тогавашната съюзна република Армения стои обект находящ се на турска територия визирайки Арарат, на което Громико
отвърнал:" А какво да кажем ние за Луната тогава"


И какво е трябвало да каже Громико за Луната?
25 Ноември 2015 12:19
човече от утопия
това което е искал да каже Громико е, че и луната не е турска, но са си я поставили на флага
анадънмо
25 Ноември 2015 12:30
човече от утопия


Човечето от утопия ми напомни нещо от Пушкин:

УТОПЛЕННИК

ПРОСТОНАРОДНАЯ СКАЗКА

Прибежали в избу дети,
Второпях зовут отца:
«Тятя! тятя! наши сети
Притащили мертвеца»...

25 Ноември 2015 12:48
Осени ме идея за карикатура, по писанията на Дмитри.
Карикатурата се нарича България и голямата кърлинг площадка. Там, състезателят обама, с надпис USA хвърля камъка на който пише американска политика. Отпред Плевнелиев, Бойко, Соломон Паси и още превъзнасяни "български" "лидери" или лица лъскат с четките
25 Ноември 2015 13:15
Аз така не съвсем по темата, ама всъщност по темата.

Та имах нещастието да се запозная с Кеворк преди няколко години, когато като рекламодател искахме да правим рубрика в неговото предаване по Нова ТВ. Закъсня с час за срещата (която той поиска, не ние), не се извини, наричаше хора от собствения си екип "патки" и "шматки" (като са такива защо са ти в екипа? и твоите подчинени като са патки и шматки, не те ли прави и теб същия?), като цяло се държеше изключително вулгарно и просташко, вземаше се за някакво неземно величие, за чието присъствие ние всички трябва да сме му благодарни, говореше не по темата, а за себе си, неговите спомени, неговите телемостове, великите му интервюта и т.н. Тъжна гледка. Да ви напомня някого? Ще подскажа инициалите му: Д и И.

25 Ноември 2015 13:16
А какво да кажем ние за Луната тогава


То ясно, че не е турска.
Ама явно другарят Громико я е смятал за тяхна...
Ех, мъка...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД