:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БОРБА

Новата виртуална война е между хакери и джихадисти

Международната група "Анонимните" атакува сайтове, блокира сървъри и създава проблеми на „Ислямска държава”, като издирва и трие нейни профили в социалните мрежи
СНИМКА: www.twitter.com
Съобщението на "Анонимните", с което те обявиха война на "Ислямска държава" в интернет.
На фона на епична музика двама маскирани мъже с войнствен вид говорят за атентатите в Париж. Видът им силно напомня за филма "Матрицата". Само часове след кървавите престъпления във френската столица хакерската мрежа на "Анонимните" публикува видео, което досега е било гледано от над 5 милиона юзъри. Във видеото маскиран мъж обявява на френски език война на терористичната организация, която пое отговорност за атаките. "Ще ви намерим и няма да ви пуснем. Анонимни от целия свят ще ви намерят. Очаквайте масивни кибератаки. Войната е обявена. Подгответе се", заплашват "Анонимните" във видеото. В "Туитър" от организацията съобщиха, че са по-добрите хакери, обявявайки "Операция "Ислямска държава". "Френският народ е по-силен от вас и ние ще излезем още по-силни от този удар", продължават "Анонимните" във видеото. Още след атаките в редакцията на "Шарли Ебдо" през януари "Анонимните", сред които има активисти от цял свят, започнаха своя операция с хаштаг #OpISIS. Именно в "Туитър" те са много активни, като често са разобличавали и профили, свързани с "Ислямска държава"(ИД), припомни в. "Индипендънт".

От "Анонимните" твърдят, че вече са открили над 7000 акаунта на джихадистите. Атентатите в Париж не бива да останат ненаказани. Нашите членове в цял свят ще открият цялата тази паплач, която убива невинни хора", казва активист на хакерите. Малко по-късно в специално за целта създадения акаунт #OpParis (@opparisoffical) започнаха да се публикуват информации за юзъри, заподозрени в тероризъм, с цел техните акаунти или цели сайтове да бъдат неутрализирани. "Анонимните" използват войнствена лексика, но всъщност не одобряват борбата с оръжия и бомби. Основната им цел е спирането на пропагандата на радикалите ислямисти в социалните мрежи, блокирането на техни сайтове и окончателното заличаване на групировката от интернет. На първо място атаките срещу сайтовете на групировката ще се извършва по два начина - с DDoS и MITM атаки. Последните са наричани още и атаки чрез посредник, като в същността си това е подслушване на съобщения между комуникиращи Ай Пи адреси. "Посредникът" се внедрява в комуникацията между подслушваните, като съобщенията им минават първо през него, разкри "Бизнес инсайдър". Освен да чете и шпионира атакуващият може да праща съобщения от името на своите жертви, както и да пресича трансфер на данни между атакуваните Ай Пи адреси. DDoS пък са масирани атаки към определен сайт, който поради огромното количество трафик порталът става недостъпен. Тези два метода ще играят ключова роля в борбата на "Анонимните" срещу ИД.

Друг метод в борбата ще бъдат тъй наречените "Гугъл Бомби" или Googlewashing, в резултат на които най-популярната онлайн търсачка няма да предоставя очакваните резултати при търсене. Така например при търсене на словосъчетания, свързани с набиране на хора от страна на ИД, ще излизат съвсем други резултати, а това ще затрудни вербуването. Профилите на предполагаеми членове на джихадистите ще бъдат откривани със специален "Туитър" бот. "Анонимните" ще разкриват и обявяват личните данни на хакнатите радикалисти. Компютърни експерти обаче предупреждават, че в миналото



хакерите са допускали неведнъж грешки



и са обявявали за терористи хора, които всъщност не са. Затова тези сведения трябва задължително да се проверяват по възможност и по други източници. "Анонимните" наричат OpParis своята най-голяма операция досега и призовават всеки да се включи в нея, като дори са разпространили наръчник със съвети към хората, които нямат задълбочени кибер познания, но имат желание да помогнат на хакерите. Обявяването на война срещу джихадистите предизвика много положителни отзиви в мрежата.

За ислямистите от ИД комуникацията в интернет е от огромно значение. Именно там те набират нови бойци, особено от европейските държави. В интернет те разпространяват и своята пропаганда, както и кървавите си екзекуции. "Туитър" дълго време им служеше като основна платформа за рекламни съобщения, които често пъти съдържат крайни жестокости. В резултат на това създателите на микроблога решиха да затегнат правилата за ползването на социалната медия, но въпреки това "Ислямска държава" си остана силно застъпена в нея.

Джихадистите не останаха глухи за заплахата на "Анонимните". Екстремистите почти веднага разпространиха съобщение в "Телеграм" (социалната мрежа, която също често се използва от ИД) до своите съмишленици как да се предпазят от хакерските им атаки. "На #Anonymous хакерите заплашват в ново видео, че ще извършат мащабна операция, за да ранят "Ислямска държава", се казва в изявлението на ИД. По този повод джихадистите питат: "И какво ще хакнат?! Досега са достигнали до няколко наши акаунта в "Туитър" и няколко мейла". Съобщението им продължава с "инструкции" как да се избегнат потенциалните атаки на "Анонимните": "Не отваряйте никакви линкове, освен ако сте сигурни в източника. Променете Ай Пи адреса на "статичен" и не общувайте с хора в "Телеграм" или "Туитър", които не познавате. Посланието бе публикувано на арабски и на английски език. Това стана повод хакерите да се подиграят на тези препоръки, наричайки ги "Наставления за идиотите от ИД".

Според различни проучвания симпатизанти на "Ислямска държава"



са притежавали между 46 000 и 70 000 акаунта



в периода от септември до декември 2014 г. Привърженици на терористичните милиции на ИД бяха разпространили именно в "Телеграм" съобщения за атаките в Париж. Затова не е учудващо, че ислямистите всъщност взимат доста сериозно предупрежденията на "Анонимните". "Анонимните" всъщност не желаят да ги наричат хакери. Те самите се осъзнават като идеолози на един по-свободен свят. През последните 12 години те се прочуха с хакерски атаки срещу правителствени и корпоративни сайтове.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бойците на "Ислямска държава" публикуват кървавите си екзекуции в интернет, за да сеят страх и да привличат нови членове към себе си.
КОЛАЖ: http://i2.mirror.co.uk
"Анонимните" заявиха, че тази акция е само началото на "виртуалната война" срещу джихадистите.
2892
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД