:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Когато преписваш в час по национална сигурност

По темата с присъединяването на Турция към ЕС Брюксел бе най-уклончив в изявленията си, защото винаги му е бил удобен търговски партньор със сериозен пазар, растяща икономика и никога като страна членка
Арман Бабикян
От 11 години насам не е имало среща във формат "Турция - Европейски съюз". В далечната 2005-а бе обявено, че започва процес на преговори за присъединяването й и оттогава той е замрял в небитието къде на европейските критерии и изисквания, къде на турското великодържавно самочувствие, че и без ЕС са си добре. Сега, на прага на мигрантската криза, с която очевидно Европа не успява да се справи, тези преговори сами по себе си са дипломатически успех за Турция. Сигурно на мнозина не им се иска да признаят това, но всеки прави разликата между 750 000 мигранти, влезли за година на територията на всички европейски страни, взети заедно, и на тези над 2 милиона, които престояват само в Турция. Това трикратно съотношение на тежестта, носена от Анкара, й даде добри изходни позиции за преговори. Мигранският проблем най-малкото разединява европейците и те показаха, че предпочитат да си платят, вместо да се справят сами. Половин милиардна Европа се оказа чувствителна срещу 700 000 души и дори се появиха истерични коментари за ислямизация на континента. Сега, казано на уличен език,



Брюксел си нае охранителна фирма



Мнозина се фиксират в коментарите си върху сумата от 3 млрд. евро, но на фона на ресурсите на Европейския съюз това е една пренебрежима сума. А ако за миг си представим, че "отглежданите" в Турция 2.2 млн. души влязат в границите на съюза, сумата за издръжката им ще бъде значително по-висока, пресметнато на годишна база.

Важните знаци идват на дипломатическия терен. За Анкара бе ключово, че непосредствено след кризата около свалянето на руския самолет сядат на една маса Жан-Клод Юнкер и Ахмет Давутоглу. Въпреки че това не бе официалната тема на разговорите, всички виждат, че "децата си говорят с един от двамата, които се биеха на двора".

Точно по темата с присъединяването Брюксел бе най-уклончив в изявленията си, защото винаги му е бил удобен търговски партньор като Турция - със сериозен пазар и растяща икономика, и никога - страна членка като Турция. Никой не е предвиждал сериозно ефекта от реалното влизане на държава с над 70 млн. мюсюлманско население в построената на основата на християндемокрацията европейска къща. Тук не става дума за физически лица, живеещи и адаптиращи се в рамките на съюза, а на държавен субект със съвсем друга база на ценностната система. Да не говорим, че теми като Кипър, кюрдския въпрос, свободата на словото, контрабандата, полицейското насилие, домашното насилие и много други си остават висящи и нерешени от Анкара. Ако бъде пренебрегната дори една от тях и под напора на обстоятелствата се предложи двоен стандарт,



цяла Европа ще бъде разтресена из основи



от сепаратистки настроения. На фона на техния магнитуд Марин льо Пен във Франция ще им изглежда като скромна госпожица с либерални възгледи.

Давутоглу знаеше всичко това и по тази причина, въпреки шумния анонс, че присъединяването за Турция продължава, си бе приготвил и "малката кошница" с исканията само за облекчаване на визовия режим. Нещо далеч по-изпълнимо и за което всеки европейски дипломат може лесно да обясни в страната си, че е по-добре турски гастербайтери, отколкото милиони мигранти, бягащи от войната.

Ако трябва да сме реалисти, тези преговори щяха да изглеждат по друг начин, ако Европейският съюз представляваше по-единен и силен субект във военно и политическо отношение. Днес повечето му аргументи са икономически, но в период на криза и в Сирия, и между Украйна и Русия изглежда като нерешителен богат роднина, който иска да успокои обстановката и много внимава скандалът да не се пренесе на негова територия. При всяка криза нерешените проблеми на съюза в това отношение ще излизат на повърхността и той ще плаща скъпо. Във всеки случай - много повече от сегашните 3 милиарда. В днешния динамичен и глобализиран XXI век да се проявява инат по теми като национален суверенитет е отживелица за политици от дребен регионален калибър.

Време е да забележим, че децата ни учат във Великобритания, случва им се да се оженят в Италия, а после - да работят в Германия. Това не пречи на никого да обича страната си и да знае за Левски и Ботев.



У нас архаичният вятър се носеше



от коментарите дори за инцидента със самолета на руснаците и не спря да духа в дискусиите за срещата на Турция и Европейския съюз. Човек понякога има чувството, че в главите на мнозина още продължава Руско-турската война, а като слушам дори как някои евродепутати коментират разговорите на Юнкер и Давутоглу, си мисля, че за малко са пропуснали да се запишат за опълченци.

Ако трябва да сме сериозни, след грешните ходове на Ангела Меркел и завоалираните обещания по преговорите за членство българската позиция е тиха и кохерентна. Единственото, за което научихме нещо повече, са душевните терзания на премиера, който, загледан в нощното небе, се е мъчил да избере правилният ход между опазване на въздушното ни пространство и топлината на любовта от Русия. Нормално е да изпаднем в тази ситуация, след като и "началниците" в Брюксел се объркаха. Такава е съдбата на всички, които преписват в час по национална сигурност.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
За Анкара бе ключово, че непосредствено след кризата около свалянето на руския самолет сядат на една маса Жан-Клод Юнкер и Ахмет Давутоглу. Въпреки че това не бе официалната тема на разговорите, всички виждат, че "децата си говорят с един от двамата, които се биеха на двора".
Снимка: ЕПА/БГНЕС
При всяка криза нерешените проблеми на съюза в това отношение ще излизат на повърхността и той ще плаща скъпо. Във всеки случай - много повече от сегашните 3 милиарда евро за Турция, с което ЕС на практика си нае охранител. В днешния динамичен и глобализиран XXI век да се проявява инат по теми като национален суверенитет е отживелица за политици от дребен регионален калибър. На снимката - Меркел, Давутоглу и Оланд в Брюксел.
21
4469
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
01 Декември 2015 19:31
Ами то на премиера му е останало само да гледа в небето... Мисли няма, самолети и зенитки също... Така че - да зяпа. Барем да мълчи...
--------------------------
Сайтът на Генек
01 Декември 2015 19:41
генек
01 Декември 2015 19:31
Ами то на премиера му е останало само да гледа в небето... Мисли няма, самолети и зенитки също... Така че - да зяпа. Барем да мълчи...

Ами не е баш така. Оказва се, че си имаме С-300, с които като едното нищо можем да опукаме някой и друг самолет. Ама ако ни държи дЪто...
01 Декември 2015 19:51
Това някакъв майтап ли е?
01 Декември 2015 19:56
Има ли някаква причина този шебек да шества тъй често по страниците ви? Повече е смешно, отколкото забавно.
01 Декември 2015 19:56
Има ли някаква причина този шебек да шества тъй често по страниците ви? Повече е смешно, отколкото забавно.
01 Декември 2015 20:06

Брюксел си нае охранителна фирма


тая е втората /можем да я наречем ВИС 1/, щото УСА е ВИС 2. Или обратно.
01 Декември 2015 21:53
Охранителна или застрахователна?

Майтап е.
01 Декември 2015 22:01
Ако този специалист по ПР разбираше само какво за България значи анонсът на ЕС към Турция, и наистина какво хипер-смарт-управление ще и трябва в следващия четвърт век за да оцелее като нещо повече от общоизвестно географско понятие? Апропо, няма да е трудно и без това и до днес повечето географски понятия са турски.
01 Декември 2015 22:11
Ето такива статии написани от майсторите на перото ме радват.Българската журналистика куца,има журналисти които пишат за кръчмарски истории,има историци които правят кръчмарски анализи но ето на този журналист анализатор аз му свалям шапка.
01 Декември 2015 23:03
Ми 3 млрд. евро делено на 2 милиона за една година са нищо. Таквази проста сметка, даже и Бабикян може да си направи...
02 Декември 2015 00:24

У нас архаичният вятър се носеше



от коментарите дори за инцидента със самолета на руснаците и не спря да духа в дискусиите за срещата на Турция и Европейския съюз. Човек понякога има чувството, че в главите на мнозина още продължава Руско-турската война, а като слушам дори как някои евродепутати коментират разговорите на Юнкер и Давутоглу, си мисля, че за малко са пропуснали да се запишат за опълченци.

Бабикян по своите ли стреля, или фърля кьорфишеци?
02 Декември 2015 10:00
Тоя ми прилича повече на абхазец.
02 Декември 2015 11:53
След като турците твърдят че дори не са знаели какъв самолет свалят ако случайно бяха свалили френски дали щяха да бъдат поканени на една маса от Оланд?Гиди лицемери такива! Но ще им уврат дебелите глави в това няма съмнение...още малко им трябва!
02 Декември 2015 12:04
За да не им създава пречки, мутрите на власт унищожиха имунната система на държавата чрез премахване на професионалистите в полиция, разузнавания, служби, разследващи органи, прокуратура. Затова сега България е разграден двор, в който всеки може да направи каквото поиска . И със сигурност ще го направят- който поиска, каквото поиска, когато поиска, където поиска.
02 Декември 2015 12:33
Арменец- туркофил?
02 Декември 2015 14:41
И от арменците има яничари.

02 Декември 2015 19:03
Поздравления за Бабикян - много точно е нацелил ситуацията!
02 Декември 2015 19:14
02 Декември 2015 19:35
Според мен, Турция може да бъде приета в ЕС, но едновременно с Русия.
02 Декември 2015 21:12
Защо България бе „приета” в ЕС? Защото сме „европейци”, умни, работливи, дисциплинирани и уважаваме редът? Нееее!!!!
САЩ решиха, че имат нужда от тази територия и използваха ЕС (без да питат хората от ЕС) като стръв да ни вкарат в НАТО!
Турция вече е в НАТО, но иска да е в ЕС. Турция е 1000 пъти по-важна за НАТО отколкото България. Членството в ЕС се размахва пред носът на Турция, за да я карат да играе по свирката на НАТО и тя играе ли играе. В един момент ще захапе морковът, но може и няки от пръстите на размахващият го да отидат с морковът. Турците са националисти, за разлика от българите, и за тях размахването на членството в ЕС пред носът им без да имат намерение да им го дават, е подигравка. „Мигрантите” са едно от отмъщенията, и са само началото. Кой ще се смее последен?
03 Декември 2015 07:21
"За да не им създава пречки, мутрите на власт унищожиха имунната система на държавата чрез премахване на професионалистите в полиция, разузнавания, служби, разследващи органи, прокуратура"-и това след 2009 година ли стана или преди това другарю? Кой създаде мутрите? Кой създаде олигарсите? Кой създаде ДПС? Кой създаде СДС? Кой източи банките? да питам ли още и кога започна това? Това започна веднага слез 1989 година и целта беше една единствена, по съвецки модел Партията да запази власта си, чрез придобиване на икономическа мощ. Е запази я власта си до едно време и сега и останаха само червени олигарси и беден народ! Та кой унищожи имунната система на държавата?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД