:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,240,363
Активни 81
Страници 27,376
За един ден 1,302,066

Много деца все още учат в маломерни и слети паралелки

Все повече младежи напускат училище заради заминаване в чужбина, отбелязват от Сметната палата
Голям брой ученици у нас все още учат в маломерни и слети паралелки, в които не може да се осигури качествено образование. Това е една от констатациите в доклад на Сметната палата, анализиращ Националната програма за оптимизиране на училищната мрежа на МОН между 2012 и 2014 г. В доклада не се посочва колко са тези деца.

Въпросната програма действа от 2007 г., като за последните 3 г. по нея са закрити и преобразувани 55 училища при планирани 30 школа. Изводът на одитния орган е, че като цяло тези мерки са повишили качеството на образованието. Един от проблемите обаче, които все още съпътстват недостатъчно оптимизираната мрежа от школа, е наличието на голям брой маломерни и слети паралелки, посочват одиторите. Изцяло заличени слети и маломерни паралелки е имало в 7 от приемащите училища през 2012 г., в едва 4 школа през 2013 и в 5 - през м.г.

Минималният брой ученици в една паралелка е регламентиран в Наредба 7 на МОН от 2000 г. и най-общо е - поне 16 деца за началния етап и минимум 18 за прогимназията и гимназията. Допускат се обаче и изключения - дори и под 10 ученици в клас - при особени случаи, например в защитените училища. В слетите паралелки пък учениците могат да са от различни класове.

Подобни паралелки не отговарят на съвременните изисквания за качествено образование, посочват от Сметната палата. "Освен заниженото качество те оскъпяват образователния процес и създават предпоставки за неефективност на разходите за образование", пишат експертите и съветват постепенно да се върви към закриването им.

От Сметната палата посочват, че като цяло процентът на преждевременно напускащите училище остава висок. Оттам акцентират на факта, че се увеличава броят на учениците, които прекратяват обучението си у нас поради заминаване в чужбина - ако през 2007 г. те са били 19.7%, през 2013/14 г. достигат 34.4 на сто. Най-голям е относителният дял на напусналите поради семейни причини - почти половината. Поради нежелание да продължат образованието си напускат средно 18 на сто, като тук се наблюдава тенденция на намаление - от 24% през 2007/08 г. до 14% през 2013/14 г.ИЗВОДИ

Една част от програмите, финансирани от бюджета, не съдържат анализи и в тях не са очертани проблемите на училищната мрежа. В друга част анализите и проблемите са представени формално. Липсата на предварителен анализ и идентифициране на съществуващите проблеми не създават възможност за оценяване на напредъка и постигнатите ефекти от оптимизацията на училищната мрежа в резултат на участието в националната програма, пишат одиторите. "Не е предвиден санкциониращ механизъм спрямо бенефициентите при непостигане на показатели за ефективност", отбелязват още те.
1
1090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
03 Декември 2015 20:53
Точно обратното е . В такива училища с такъв брой ученици се работи нормално . Какво искате да постигнете с тези 25-30 деца ?Пълна заблуда е ,че в такива паралелки се работи качествено . Децата в маломерните паралелки са по -спокойни и по - трайно усвояват знанията .Всяка бройка над 18 гарантира некачествено и непълноценно образование и възпитание .Още ли искате да съсипете българското образование ?Докога ще продължават малоумните реформи ,които зомбират децата ни ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД