:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съседи

Как Румъния успява да се бори с корупцията

Страната започна да постига успехи, след като 42-годишната Лаура Кодруца Кьовеши застана начело на антикорупционната агенция
СНИМКА ЕПА/ БГНЕС
Протести срещу корупцията и некомпетентността наскоро доведоха до оставката на правителството на премиера Виктор Понта.
Освен с красивите пейзажи в Трансилвания или новата кинематографична вълна Румъния най-често се споменава в западните медии заради усилията, които полага в борбата с корупцията. Острието на тази битка е Лаура Кодруца Кьовеши. Преди дни електронното издание "Политико" я постави сред 28-те най-влиятелни личности в страните - членки на Европейския съюз.

Защо Кьовеши е толкова влиятелна в съвременна Румъния? Отговорът е лесен: не изцяло, но до голяма степен на нея се дължи удивителната промяна, която в момента се случва в страната. Населението започна за променя начина си на мислене - обикновените граждани виждат, че никой не е над закона и че не е необходимо да плащат подкупи, за да получат това, на което имат право. В основата на тази промяна стои Националната агенция за борба с корупцията - служба, създадена в началото на 2000 г., чиято задача е да се бори с корупцията по високите етажи на властта в годините, през които Румъния се подготвяше да се присъедини към Европейския съюз. От 2013 г. Лаура Кодруца Кьовеши е начело на антикорупционната агенция и за това сравнително кратко време



успя да постигне видими резултати



Как стана това?

Първо, успехите се дължат и на натиск, оказван на Румъния от Европейския съюз, който иска да се спазва законодателството, и от САЩ, които настояват Букурещ да се бори с корупцията като част от политиката си за налагане на контрол върху руското влияние в Източна Европа. В резултат на това Румъния трябваше да промени съдебната си система и да създаде възможности за кариерно развитие на млади и честни адвокати.

Лаура Кодруца Кьовеши, която в момента е на 42 години, е една от тях. Порядъчна баскетболистка в тийнейджърските си години ("Спортът ме научи да насоча вниманието си към победата и да се боря за нея", казва Кьовеши), тя постепенно се изкачва по кариерната стълбица и стана главен прокурор на Румъния. Кьовеши беше начело на държавното обвинение в продължение на шест години, преди да оглави Националната агенция за борба с корупцията. Много хора изразяваха съмнения, че тя ще успее да се справи с агенцията, но под нейно ръководство броят на разкритите случаи на корупция по високите етажи на властта значително се увеличи.

През 2014 г. агенцията предостави доказателства за противозаконни действия и взимане на рушвети, извършени от 24 кмета, петима депутати, двама бивши министри и бивш премиер, Адриан Нъстасе. Да не споменаваме над 1000 други случая, като сред тях има замесени съдии и прокурори. От началото на тази година започнаха разследвания на 15 народни представители, като четирима от тях са бивши министри, на бившия министър-председател на Румъния Виктор Понта, кмета на столицата Букурещ Сорин Опреску и други по-ниско разрядни държавни чиновници.



Подобни добри дела не остават ненаказани



Лаура Кодруца Кьовеши често е обект на атаки, свързани с личния й живот, в местните медии или е обвинявана, че взима рушвети. Оглавяваното от нея ведомство е обвинявано и в политическа пристрастност, въпреки че агенцията успешно преследва хора от целия политически спектър.

Най-голямото предизвикателство за прокурорите идва именно от политиците. Въпреки че те гръмогласно подкрепят усилията в борбата срещу корупцията, на практика често се опитват да променят законодателството, за да ограничат обхвата на разследванията, провеждани от антикорупционната агенция. В подобни ситуации представители на ведомството или самата Кьовеши излизат публично и обясняват за какво точно става въпрос. И тази практика работи благодарение на силната обществена подкрепа.

Националната агенция за борба с корупцията, заедно с църквата и армията, е сред румънските институции, на които гражданите имат най-голямо доверие. Наскоро направено проучване на общественото мнение показа, че над 60% от румънците вярват на службата, а само 11% от хората се доверяват на парламента.

Това, което агенцията за борба с корупцията и Кьовеши правят в последните години, е уникално, поне за Източна Европа. Хората виждат, че високопоставени служители, доскоро смятани за неприкосновени, попадат зад решетките. Много от румънците все още се притесняват, че провежданата в момента кампания на реформи може да бъде преразгледана.

И въпреки това корупцията си остава част от живота на хората в цялото общество. Все още е напълно нормално да дадеш пари в плик, за да си осигуриш медицински грижи, да получиш документ от държавна институция или да вземеш изпит в училище или в университета. Протести срещу корупцията и некомпетентността наскоро доведоха до оставката на правителството на премиера Виктор Понта. Промяната на навиците, свързани с раздаването на подкупи, както и неработещата добре политическа система, остават сложен и дългосрочен проект.



-----СТАТИСТИКА--------

Над 100 съдии и прокурори са били изпратени на съд в последните пет години по обвинения в корупция, а повече от 60 от тях вече са осъдени, обявиха преди време от румънската Национална дирекция за борба с корупцията. Над 60% от присъдите са условни и заради това ръководителката на службата Лаура Кодруца Кьовеши призова за прилагането на по-голяма строгост в наказанията. Според нея регистрираните случаи на корупция сред магистратите намаляват и това е резултат от работата на агенцията.

Снимка: в."Либертатя"
Лаура Кьовеши пое Националната дирекция антикорупция през 2013 г.
3
3190
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
16 Декември 2015 09:20
пу,...пу...
Да не й е уроки!
А да даде Господ и на нас този късмет...!
16 Декември 2015 09:25
100 съдии и прокурори осъдени за корупция. У нас- нито един. Явно в Румъния перспективите на криминалната перестройка не са чак толкова осезаемо "търпими" от хората.Ама е там ги излъгаха, и по подобие на щампата, наложена от КПСС, се пръкнаха доста милионери от кражба на народна пара. И там народът го чака Пула мара.
16 Декември 2015 18:39
И как Румъния се справи с корупцията?Това ми намязва дето Полша и прибалтийските държави си оправили икономиката и дръпнали много напред!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД