:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Повече задачи за разбиране ще има на теста по български след VII клас

Алгебрата и геометрията ще са с равен брой въпроси на изпита по математика
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
---
Пролетта е още далеч, но пък повечето седмокласници вече започнаха да се подготвят за изпитите, които ги очакват през май. Националното външно оценяване на учениците в края на седми клас традиционно носи напрежение както на учителите, така и на учениците, още повече че вторият модул е вход към елитните математически и езикови гимназии. Затова е особено търсена всяка навременна информация за предстоящи новости във формата на препитването. Тази година драстични изменения в учебно-изпитните програми няма, но пък има други промени, които биха били от значение за бъдещите гимназисти и техните преподаватели и родители.



Кога са изпитите



Министърът на образованието проф. Тодор Танев вече обяви датите за изпитите за седмокласниците за учебната 2015/16 г. По български тестът е на 18 май т.г., а по математика на 20 май т.г. Времетраенето остава непроменено: по модула за национално външно оценяване - 60 минути, а по допълнителния модул - 90 минути. Запазва се и форматът за двата модула, както и общият брой на задачите.



Мотиви за промените



От МОН отчитат, че въпреки разнопосочните мнения относно ефикасността на тестовото изпитване, през последните години то все пак се е наложило като успешна форма за проверка на знанията на учениците и е успяло да преодолее субективния момент при оценяването. "Наред с положителните страни на изпитния формат за националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас, експертите са на мнение, че унификацията му предопределя инерция както при преподаването на учебното съдържание от страна на учителите, така и при самоподготовката от страна на учениците", посочват от МОН. Анализът на изпитите през 2015 г. регистрирал разминавания по отношение на успеваемостта на учениците в сравнение с изминалите години. Затова, ръководейки се от принципа, че по-важно при проверката на знанията е практическото им прилагане, а не възпроизвеждането на запаметената информация, от екипа на министър Танев са решили да оптимизират тестовите задачи само от първия модул, без да се налага изготвяне на нови учебно-изпитни програми и без да се променя същността на формaта като цяло.



Какво ново по български език



Една от основните забележки към сегашния вариант на теста е, че той проверява основно т.нар. лингвистична таксономия от учебното съдържание по български език и оставя някак встрани практическото приложение на тези лингвистични знания, а чисто функционалният подход към текста е заменен от регистриране на факти. Било е отчетено и, че задачите за прилагане на знанията и за проверка на уменията на седмокласниците са с по-висок процент успеваемост, което според министерството е показател, че осмислянето на текста на различни езикови равнища е верният път на проверка при националното външно оценяване по български език и литература. Ето защо се предприемат промени по отношение на оптимизиран тип задачи само по български език.

Промените са само за първия модул по отношение на:

1. Включване на повече на брой, с разнообразен характер и формат на задачи върху двата източника на информация. Тези задачи изискват извличане и обработване на информация при четене с разбиране, а не регистриране на факти.

2. Включване на езикови задачи със структуриран и с кратък свободен отговор, които са върху двата източника на информация и които ще проверяват именно прилагане на наученото по български език в VII клас.



Какво ново по математика



"Голям процент от учениците не са обучени добре да решават тестови задачи с указан отговор, при които трябва да се работи по отсяването на верния отговор, а не както в повечето случаи чрез решаване докрай на дадена задача", посочват от МОН. Наблюденията на експертите показали, че при задачи, които тестват комбинация от две и повече знания, придобити в курса на обучение от 5-7 клас, успеваемостта е под 50%. Акцентирало се предимно на новите знания от учебното съдържание в VII клас, а базовите знания от предни класове оставали в периферията. Ето защо от МОН са решили да направят промени в съотношението между задачите със структуриран отговор и задачите с кратък свободен отговор, по отношение на конструкцията на задачите с кратък свободен отговор и на критериите за оценяване на задачите от НВО.

Промените отново са само за първия модул по отношение на:

1. Увеличаване на броя на рутинните задачи в първата част на националното външно оценяване, с които се проверява устойчивост на знанията, свързани с основни правила, твърдения и свойства.

2. Промяна на съотношението на задачите от двата дяла: алгебра и геометрия, в посока на съотношението - приблизително 1:1.

3. Запазване на броя на задачите, които тестват уменията на учениците да четат диаграми и таблици, да извличат информация и да правят косвени изводи по тях, т.е. запазване на положителната тенденция за проверка на ключови умения, на които се набляга и в международните оценявания.

4. Детайлно конструиране на задачите с кратък свободен отговор с преобладаващ брой независими подзадачи.

5. Новост е и, че на учениците ще се предоставя свитък с формули като неразделна част от изпитния материал.



Скалата за оценяване



Според МОН е коректно да се говори за "скала за превръщане на точки в оценки". Оттам коментираха, че през последните години тази скала е била утвърждавана след проверката на всички изпитни работи, но преди тяхното разсекретяване. "Така на всяка изпитна работа, преди да стане ясно чия е, в съответствие със скалата присъдените брой точки са приравнявани на определена оценка по шестобалната система с точност до 0,01. Скалата се изработва по математически модел, при отчитане на графика с точките на всички седмокласници, участвали в съответния изпит", посочват оттам, без обаче да отговорят еднозначно на въпроса дали тази година ще има промяна в скалата за оценяване.



Примерни задачи



На електронната страница на МОН в рубриката "Общо образование", "Национално външно оценяване", преди началото на учебната година са публикувани примерни тестови задачи за първия модул от НВО по български език и литература и по математика в VII клас за учебната 2015/2016 година.
2788
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД