:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Локални иновации

Емил Хърсев
Мечтата на последното десетилетие постепенно става кошмар и за авангардистите, и за авантюристите, които инвестират в тях. Свърши времето на милиардните сделки с глобални иновации, новият Клондайк е отвъд Захарните хълмове 1), остроумно обобщи наскоро управител на световен иновационен фонд, предпочел да пророкува анонимно, за да не плаши клиентите си. А беше



толкова красива мечта:



да се събудиш, измислил поредния интернет сайт, набързо събираш двама-трима приятели в един гараж, правиш сайта, светът се влюбва в него, инвеститорите в бизнес иновации за седмици ти дават милиони стартов капитал да развиеш и предложиш новата услуга по цял свят. Следва представяне на новия интернет гигант на борсата, първоначално публично предлагане. Само година след великия промисъл все още нямаш 30 години, но вече имаш 30 милиарда (и растат). Толкова много не са натрупали и най-богатите индустриални фамилии в Германия за няколко поколения. (Най-богатото в Германия семейство Кванд има 26.5 милиарда евро, десетата по богатство фамилия Херц - "едва" 8 млрд. евро.) Но от година и отгоре насам



големите иновационни удари се провалят



с трясък след първоначалния велик борсов удар. Днес на борсите се търгуват 144 суперкомпании, възникнали от технологични иновации. Общата им пазарна капитализация е 505 млрд. долара. Повечето са губещи, поне половината са пълен провал, курсовете бавно-бавно, но вървят надолу. Самият "Фейсбук" е драстичен финансов провал, но толкова голям, че никой инвеститор няма да го признае. Напротив, който се е прецакал да купи скъпите акции на иноваторите, е склонен да ги държи с години, вместо да преглътне загубата. Дори най-изнервените са склонни да поемат загубата само на малки хапки, затова предлагат неудачните акции на високи курсове, склонни са да свалят по няколко процента на година. И понеже лидерите инвеститори в иновации са огромни инвестиционни фондове, те са склонни дори да увеличат вложенията си, да купуват, за да държат курса, за да не се наложи да отписват големи загуби. Засега провалът на иноваторите е под контрол.

Лидерите на пазара поддържат жива технологичната еуфория. Всеки ден се оповестяват нови и нови иновации, всяка се обявява за потенциална революция. Но проектите все по-често остават по страниците на вестниците и блоговете, все по-рядко, по-бавно и по-трудно стигат до първоначално публично предлагане. И то за все по-скромни суми. За последната година новите технологични емисии в света са 30% по-малко от 2014 г., през 2016 г. се очаква да намалеят наполовина от миналогодишните. А



прогнозните оценки бързо намаляват



Преди години анализаторите бяха щедри. Оценяваха дори скромни иновации за милиарди, а оценките растяха с дни. Днес оценката и на най-успешната от последните стартирали технологични компании, Airbnb (резервация на квартири под наем, оценена на 25 млрд. долара), стои без промяна повече от година. И това е успех, когато оценките на другите велики технологични открития падат. Големите инвеститори вече трупат провизии за яки загуби от иновационни инвестиции. Фиделити например обяви, че провизира инвестицията в Dropbox с 20%, в Snapchat с 25%, а в Zenefitrs и MongoDB - наполовина. Извод - година-две и поредният надут на борсата балон ще се разпадне на съставните си части - т.е. във въздух плюс спукан мехур. Но внимавайте с този извод: това не е краят на технологичните компании,

а само сигнал за смяна на модела на бъдещите иновации. Дори на великите географски открития времето е свършило, когато всички земи в света вече били открити. Тогава дошла ерата на конквистадорите, които завладявали и населвали новооткритите земи. Свършиха се големите технологични удари, но иновациите продължават и инвестициите в нови технологични компании ще нарастват. Но вече няма да се търсят велики откриватели, а полезни решения, които да ползват огромните възможности на световните технологични екосистеми. Инвестициите ще се насочат към стартиращи компании, които ще работят върху успешните платформи на "Гугъл", "Фейсбук", "Амазон", затова



географията на иновациите ще се разшири



Великите технологични удари станаха в САЩ, физическите - в Силициевата долина, финансовите - в Ню Йорк. Сега инвеститорите се насочват към фирми от цял свят, които да населят новите технологични екосистеми. Тази година само "Гугъл Венчърс" планира 125 млн. долара рисков капитал за нови технологични компании само в (Западна) Европа. Няма да останат назад "Майкрософт", "Амазон", "Интел" ... И това е шансът на онези като нас, населяващи периферията на финансовия свят. Великите географски открития са започнали от две недалечни пристанища. Великите откриватели са от четири или пет нации. После новите земи са завладени от най-предприемчивите авантюристи, дошли от десетина страни. Населила ги е третата вълна, милионите преселници от цял свят. Това, учи счетоводителят фантаст и велик откривател Ралф Нелсън Елиот, е логиката на вълните, нея следва всеки разумен 2) икономически процес.

- - -

1) Закачка с името на основателя на "Фейсбук" г-н Зукърбърг, което се превежда като Zucker, захар, и Berg, хълм. Борсите не вярват вече във финансови удари като неговия проект.

2) Неразумните икономически процеси не следват вълновата теория. Техният цикъл е по-прост: след кратък еуфоричен бум следва още по-кратък разпад с трясък и вой.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Самият "Фейсбук" е драстичен финансов провал, но толкова голям, че никой инвеститор няма да го признае. Напротив, който се е прецакал да купи скъпите акции на иноваторите, е склонен да ги държи с години, вместо да преглътне загубата.
8
5972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
10 Януари 2016 19:35
Интересно, такава идея немаше никога да ми дойде на мен, че всичко вече е измислено. Ама те май и досега великите откриватели с над 30 милиарда под 30 години не бяха толкова много. Много бяха конкистадорите.
10 Януари 2016 20:55
Не им се връзвай на всички лакардиии бе, г-н Хърсев, фейсбук не е бизнеспроект, а проект на службите. Той не може да бъде закрит, продаден или купен за никакви пари. Същите са и дропбокс и евърнот. Защо да се мъчат да ти ровичкат компютъра като могат да те излъжат сам да им изпратиш и разкажеш всичко без пари и без дори и да се сетиш.
10 Януари 2016 21:52
ми....хората ядат хляб от зърно,карат коли от стомана с изкопан петрол,в джаджите е вложен труд и енергия барем колкото и патенти, а за дрехите се искат станове и кроячки на нисък надник(дори и за прет-а порте).....идеята че с идеи ще се храниш ,напиеш и че някой ще ти плаща не е нова-виж Ватикана, ма да откриваш нова религия за продан -иновация ли е? Не съм сигурен че и Фейсбук няма да се капичне като бизнес начинание, а Амазон тъй и не и разбрах иновативността и и потемциала за печалба...Кат публика с пуканки отбелязвам...но инак "консултанти" продаваха мечти на "инвеститори".
11 Януари 2016 06:41
...а Амазон тъй и не и разбрах иновативността и и потемциала за печалба.

- сериозно "разбута" издателския бизнес;
- даде шанс на нови автори да се пробват директно на пазара;
- електронните четци дадоха на читателите възможност да носят библиотеката си в джоба;
- електронните книги икономисват огромни количества хартия - сериозен екологичен ефект...

Относно социалните мрежи и повечето съпътстващите ги приложения мненията ни напълно съвпадат
11 Януари 2016 09:19
Колко години Амазон работеше на загуба - над 10 ? Кой друг бизнес би издържал толкова? И колко време ще издържи да е на печалба? Вярно разбута много други безнеси.. но те трябва да изкарват печалба.. не да са на загуба. Борсата и евтините напечатани пари създадоха тия чудовища.

Не е ли точно това заплахата в последните години - фирми които са само на загуба унищожават реални бизнеси - например и Убер. Или ЕирБнб.. заради печатането на лесни пари много фирми имат милиарди и се чудят кои бизнеси да унищожат докато се опитват да създадат своя успешен бизнес модел без да имат никакви реални активи.. могат и с години да нямат печалба.. Няма ли условие даден бизнес да не продава под себестойност? Щото реално точно това става с тия "нови" бизнеси.
11 Януари 2016 11:48
11 Януари 2016 16:23
Този път - палче нагоре за д-р ик. Хърсев. Хубава статия. Смислена, анализ има (вярно, на известна материя).
Аз винаги съм се чудил на такива сайтове, как генерират приходи и акционерен капитал на база на нищо.
И все се сещам за новата американска мечта - бързо забогатяване без труд. Справка са една камара риалити формати с ровещи из изоставени багажни клетки люде, надяващи се някой да е зарязал в склад ценност за милиони...
11 Януари 2016 16:48
Колко години Амазон работеше на загуба - над 10 ?

Туй пък от къде го измисли?

Не е ли точно това заплахата в последните години - фирми които са само на загуба унищожават реални бизнеси - например и Убер.

Ндааа, те Юбер понеже са на загуба, рийш ли, затова правят съвместна разработка с Дженеръл Мотърс за автономен автомобил.
Новогодишната пърцуца още те държи май...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД