:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Но... кипна баща ми. И ме плясна отзад

Бойко Ламбовски
Засипаха ме с писма от типа на "Защо (докога) да търпим да умират млади хора?", и волю-неволю се запознах с трагедията във Враца. Разбирате за какво говоря, а за малцината, които не са в течение, да поясня - при скандал на улицата и бой между осемнайсетгодишно момче и двама по-възрастни братя момчето почина. Версията на братята е, че то бибипнало с колата и им се скарало, те отвърнали, сбили се, то ползвало метален бокс. Версията на близките на момчето е, че е възпитан младеж, не притежавал бокс, с нищо не е предизвикал агресията, пък онези го пребили до смърт от бабаитлък.

Не очаквайте от мен да разнищвам подробности, да издавам морални присъди и налагам гледна точка. Не знам какво точно е станало. Не съм запознат в детайли, нито с документи от експертизите. Очаквам органите, които се занимават със случая, да си свършат работата.

Но ми се ще да поговорим за друго. Живеем в общество, нажежено до степен на пръсване



от постоянно чувство на тревожност



Това се изразява в случайни конфликти, когато една "взривна емоционалност" се чукне о друга. Те понякога завършват със смърт по безкрайно глупав повод - един не отстъпил място за паркиране или гърмял на лов до някого, който се дразнел, или двама приятели седнали да се черпят и от дума на дума единият заклал другия. Още се изразява в спонтанен изблик на нещо като морален обществен линч, когато поредното насилие се разчуе и разпространи в социалните мрежи. Благодарение на бързата циркулация на подобни новини тази обществена реактивност прави случая да набъбва стократно и хилядократно. Това е хем хубаво, хем лесно ни прави жертва на манипулации. Ще поясня. Хубавото е, че кара служби и институции да са нащрек и по-трудно да се поддават на рушветни лостове и задкулисие. Лошото е, че барутните реакции на обществото карат магистрати и политици да не гледат конкретния казус, а как да угодят на масовата гледна точка. Подобен подход не е правосъдие, макар никой в света да не е защитен от такива врътки, дори в страните с най-добра развита съдебна система.

Нека обаче поговорим за насилието. Наистина ли е станало повече, или сме така стресирани от всичко, че пламваме като фишек от всеки клип?

С риск да скандализирам мнозина, ще кажа, че насилието днес е по-малко откогато и да било в човешката история. Достъпните статистически данни лесно ни убеждават в това.

Тогава какво се е променило, та сме така настръхнали? Защо живеем с чувството, че злото дефилира безнаказано, че бабаити и главорези заплашват непрестанно децата ни и самите нас?

Това се дължи на две неща. Едното са технологичните придобивки, водещи до ред психологически феномени. Ние не просто научаваме почти веднага за всяко насилие по света благодарение на медии и електронен обмен. Ние често можем да го видим и съпреживеем лично чрез клиповете. Нека за миг си представим, че живеем по страшното кърджалийско време. Насилието тогава е многократно повече, но не го виждаме. Дори не научаваме за него или научаваме за станалото на 50 километра от нас с няколкомесечно закъснение. А днес гледаме как ученици се бият в клас на другия край на Земята, дори как убиват някого, при това минути след трагедията.Това не прави насилието допустимо; прави нас своеобразни абонати на визуалния екстрем. Биологично не сме свикнали с това. Има и друго. Патриархалната спойка, държала семейство, род и колектив, днес се разпада. Въпросното семейство и колектив през вековете също са пълни с насилие, недопустимо от днешна гледна точка, но тогава част от клея в спойката е възприемано като нещо естествено, педагогически обосновано и морално допустимо.

Преди няколко месеца група граждани се възмутиха, че в един учебник за петокласници има детско стихче за някаква плесничка, която може да сполети малкия непослушко. Автор е покойният ни вече поет Янаки Петров, когото - познавах го лично, бе нисичък, тих и възпитан човек - едва ли и наум би хрумнало някому да го обяви за насилник. Смятам и самото стихче за невинно, но, разбира се, то е рожба на епоха, в която плесничката е почти мил възпитателен похват. Сега разтревожени родители го обявиха за пропаганда на насилието над деца. Намерих и друго стихче на Янаки Петров по темата, явно все пак му е била близка:



Аз с топката - топ, топ! - играех във хола.

А чайникът - тряс! - и изля се на стола.

Бе чайник възпитан. И не кипна от яд.

Но... кипна баща ми. И ме плясна отзад!



Днешният човек, поне в модерните общества, се превръща благодарение на технологиите в нещо като "малко боженце" - много информация, малко възможности за контрол. Това "боженце", тоест ние, ставаме жертва на невротични, сиротни преживявания поради новата роля, която ни налага времето, и старите стереотипи, които не можем да съблечем като овехтял елек.

С други думи казано, няма го Бащата, който да плясва отзад. То ни изглежда придобивка, ала на практика "малкото боженце" се усеща пуснато в свят, в който се връща джунглата със съответните закони. Затова се хвърля към нови зависимости - да помпа мускули с разни химии, да се упражнява по стрелбища, да "отстоява територии" по дискотеки и паркинги.

И да брани доброто с манифестации. Последното е прекрасно, ако се опази от обикновена масова предубеденост.
37
8446
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
18 Януари 2016 19:47
Да, всъщност къде е бащата на онова злощастно дете (от Враца)?
Нищо не се споменава за него.
Може би липсата му обяснява част от случилото се.
18 Януари 2016 20:20
С риск да скандализирам мнозина, ще кажа, че насилието днес е по-малко откогато и да било в човешката история. Достъпните статистически данни лесно ни убеждават в това.

Не знам каква е тая статистика, но само за последните 12 години бяха избити няколко милиона цивилни. В "мирно" време, т.е. без голяма война.
18 Януари 2016 21:18
Не знам каква е тая статистика, но само за последните 12 години бяха избити няколко милиона цивилни. В "мирно" време, т.е. без голяма война.


МИЛИОНА????!!!!!?
НЯКОЛКО????!!!
Понеже си уточнил че не е от голяма война, явно не иде реч за войната в Конго, където се смята че жертвите са между 4 и 5.5 млн.
Пък и тя не беше от последните 12 години май.
Каква ще да причината за толкова жертви?
Или се пляскат ей така твърдения? На аба?
18 Януари 2016 21:24
Живеем в общество, нажежено до степен на пръсване от постоянно чувство на тревожност

Обществото не се пръска, видиш ли. Въпреки чувството за тревожност...
18 Януари 2016 21:28
Ами прав е г-н Ламбовски.

Като не беше редно да говорим за пляскане, налага се да говорим за побоища и убийства.
18 Януари 2016 21:29
Много добра статия!
18 Януари 2016 21:29
За жалост е така!
18 Януари 2016 21:37
И за кво е прав Ламбовски. Нито партиите, нито обществото сакат промени и реформи. Така им е добре. На некой му било кипнало. Голем праз...
18 Януари 2016 22:21
МИЛИОНА????!!!!!?

Преди близо десет години (2006) според доклад на британско медицинско списание и американски университет броят на жертвите в Ирак беше близо 600,000. До изтеглянето на американците броят надхвърли милион. И това е само в Ирак. Ако добавим убитите в Афганистан, Либия, Сирия, както и ислямистките касапници в Нигерия, Судан, Египет, Сомалия, Мали, Филипините и другаде, тогава въпросът с удивителните получава отговор.
18 Януари 2016 23:02
И за кво е прав Ламбовски. Нито партиите, нито обществото сакат промени и реформи.

Няма го семейството, бе Щурец! Няма ги "първите седем години". Едно време да извикат баща ти в училище, понеже си направил беля - предварително почват да ти горят ушите. Сега - родителите бият учители и се гордеят, че детето им било бабаит.
Статията е за моралните ценности и възпитанието, то няма нищо общо с политиката.
А обществото, макар и бавно, ще поиска реформи. Веднъж пресичах едно кръстовище и ми направи впечатление, че колкото по-скъпа е една кола, толкова по-вероятно е да ти даде път. Не говоря за мутрите, а за хората с пари, които искат да демонстрират висок социален статус и доброто възпитание е част от него. Но засега това се усеща - много слабо - само в някои големи градове.
Постепенно ще излезе от мода да се държиш като простак. Виж турците, те го изживяха. Но на нас ще ни отнеме примерно още двадесет години.
18 Януари 2016 23:17
А, не. Юще сал 15 годин, преход из пущинака и готово...
18 Януари 2016 23:58
Уважаеми г-н Ламбовски,
Бих искал да оспоря Вашето твърдение, че сега живеем в щастливи времена с най-малко насилие в цялата история. И ще го направя с числа. Моето родно село например, от 16-ти до 19-ти век, при кърджалии, даалии, еничари и каквито се сетите, се е запазило в границите на около 800 жители. След това обаче, от 1945-та до днес, при 50 години народна власт и 25 години преход към още по-народна, от 1500 души достигна до 150. А овцете - от 6500 до 65. Това ако не е насилие, здраве му кажи. Чудите се защо хората "кипят". Ще Ви кажа защо - защото, ако кърджалията изнасили жена ти и заколи децата ти, поне можеш да хванеш пушката и да идеш при Индже войвода. А сега? Сега сме като в стария виц - първо ти пускат срамни въшки, а после ти режат ноктите да не можеш да се почешеш. Не знам кой крив, кой прав във Враца, но знам с абсолютна сигурност, че ако утре някой юнак с 50-60 висящи присъди нахлуе у дома с бокс да се боксираме и после се озове на съседната улица минус гащи, а за да му извадят бокса от дупето се наложи малка хирургическа операция, ако това се случи, на секундата ще долети родната полиция да ми "върже ръце наопако" и да ми "тури томруци на шия", както се пее в народните песни. Защо не разрешат на хората да се защитават поне у домовете си, пък да видим тогава каква ще е престъпността?... И това ще Ви кажа. Помните ли Ханко от село Осеня? Онзи, дето търсеше правда? Помните ли какво му каза цар Симеон: "Ти знаеш ли докъде ще се достигне, ако по-низшия захване да съди по-висшия?" А Ханко му отвърна: "Знам. До тебе!"....
19 Януари 2016 04:57
Не е това обяснението!
Истинската причина е, че на всички им е накипяло от властниците, които ни окрадоха, разиграват си коня и ни правят на глупаци.
И някои хора реагират по този начин - нещо като отговора на палестинците срещу израелската и международна несправедливост.
Понеже не виждат друг начин и са готови на всяко безразсъдство - от отчаяние и безизходица.
19 Януари 2016 08:18
Моето родно село например, от 16-ти до 19-ти век, при кърджалии, даалии, еничари и каквито се сетите, се е запазило в границите на около 800 жители. След това обаче, от 1945-та до днес, при 50 години народна власт и 25 години преход към още по-народна, от 1500 души достигна до 150.


Е, то по твоята логика, през същото време София е пораснала от 50 000 на 1 000 000 жители. Излиза, че там насилието е намаляло.
Светът от 1 млрд души стана 7 млрд. Какво означава това?
Не може по това, че някъде населението намалявало, да правиш изводи, че насилието там се увеличава. Още по-малко пък да обобощаваш...
19 Януари 2016 08:22
Човек като погледне образите леещи се от екраните на средствата за масова пропаганда - кино и телевизия и всичко става ясно. Е сега да пусна ТВ веднага ще попадна на едно към едно сцена като тая във Враца. И това се прожектира непрекъснато 24/часа в денонощието.
А като стана въпрос за бащата - от време оно се знае , че страха от Бащата е начало на всяка истина. А както всеки знае с блага дума и шамари се постига винаги повече отколкото само с блага дума.




19 Януари 2016 09:37
"Е, то по твоята логика, през същото време София е пораснала от 50 000 на 1 000 000 жители. Излиза, че там насилието е намаляло."

Именно. 1 милион несретници, насила откъснати от своето родно място. Без корен. Без опора. Отродени. Изгубени. Нещастни. По-голямо насилие не мога да си представя. Да ни бяха избили нямаше да е толкова страшно. А сега така - като зомбита...

Когато дошли да взимат 4-те декара имот на дядо ми, той се скрил под леглото, а баба ми му казала: "Излизай бре, да ти не трошат кокалите залудо"...
19 Януари 2016 10:28
"Веднъж пресичах едно кръстовище и ми направи впечатление, че колкото по-скъпа е една кола, толкова по-вероятно е да ти даде път."

Шаман,

и аз стигам до подобно заключение, от гледната точка на шофьор с малък опит, късно взех книжка. Спазвам си правилата, не карам бързо и ми прави впечатление, че когато зад мен е скъпарска кола (SUV, лимузина) човекът зад волана не ме припира, кара на една кола разстояние, не примигва с фарове, въобще идилия. Да видиш какво става ако се появи някой с немита трошка - бърза, сменя лентите в последната минута, не дава мигач, кара както се знае и ме изправя на нокти.
Не се опитвам да обобщавам, разбира се, но в повечето случаи тези с "трошките" са по-опасни.
Иначе, според мен, проблемът освен във факта, че си отидоха старите поколения с чувството за морал и отговорност, няма вече сигурност в нищо и това води до тревожност и безпокойство. И това не е само у нас; имам чувството, че в целия свят няма сигурност.
19 Януари 2016 10:54
И това не е само у нас; имам чувството, че в целия свят няма сигурност.


Ламбовски дава отговор:

Ние не просто научаваме почти веднага за всяко насилие по света благодарение на медии и електронен обмен. Ние често можем да го видим и съпреживеем лично чрез клиповете.


Между другото има цяла такава теория за ефекта на информацията, времето и откритията. Помня, че ми направи страхотно впечатление (беше накратко преразказана от Димитър Кирков във "Формула на гибелта".
19 Януари 2016 11:30
Редно е при такива ситуации възпитанието в семейството и училището да натежат повече. А не медиите и улицата да възпитават с пропаганда на опростачване. Медиите към момента са основен обществен проблем. За явления като хазарт, проституция , порнография , а даже и наркотици няма една дума напротив.
19 Януари 2016 11:47
(беше накратко преразказана от Димитър Кирков във "Формула на гибелта".


Ооо, супер, благодаря, Кире. От този автор съм чел "Балкански грешник", много ми хареса.
19 Януари 2016 12:44
Ооо, супер, благодаря, Кире. От този автор съм чел "Балкански грешник", много ми хареса.


Доста неща са качени тук: Натисни тук Наистина си струва
19 Януари 2016 13:19
А като стана въпрос за бащата - от време оно се знае , че страха от Бащата е начало на всяка истина.


SIGMUND FREUD:
At bottom God is nothing more than an exalted father.
19 Януари 2016 13:31
Абе, накипяло му на народа. Може и да вярно, но по-старите знаят - и едно време народът си мърмореше тип "Благодарим ти Партийо любима, за месото и бензина." Хем тогава нямаше картели и т.н.
Истината е, че преди Десети ноември и властимащите крадяха, и простите хора също крадяха. Да ме прощават другарите от ДПС, но помня как когато почнаха да се изселват някои турци и бяха временно заменени от хора от града, маслеността на приеманото мляко изведнъж скочи. Или кравите са били комунисти и са искали да помогнат на БКП, или яко се е сипвала вода преди това.
И в заводите беше така, и навсякъде. Повечето хора не знаеха продават ли се болтове и гаечни ключове по магазините - всичко се крадеше от работа. А хранителни продукти, платове - бедна ви е фантазията. Крадеше се поголовно.
А сега не може. Сега един на десет краде, а останалите девет се облизват и им накипява. Не, те не искат да се прекратят кражбите - ако искаха, щяха да протестират срещу Ченалова например. Или срещу грабежите с Мариците и БГА Балкан, РМД-тата и т.н. Не, те просто искат някакси ако може и те да крадат. Това им е основната причина да не приемат капитализма.
Все повече се убеждавам - класиците на марксизма са прави. Има класово съзнание, според което не трябва да се гледат някакви си писани закони, а към коя класа принадлежи човека. Ако е богат и част от елита на обществото - виновен е. Ако е беден - вижте докъде докараха учителките, да обират банки. А че после тази учителка ще възпитава децата им - какво толкова. Важното е , че е бедна (всъщност тя не беше, но това е друг въпрос).
Ако питаш голяма част от новобогаташите - джиповете трябва да са винаги с предимство и винаги невинни в случай на катастрофа. Ако питаш безработните пред блока - джиповете винаги са виновни.
И на никого не му пука за някакви си там закони, по които живеел цивилизования свят (случат "Враца" го доказа).
Когато един народ е в плен на простотията и взаимната злоба, много трудно е да търсиш виновни. Понеже не се искат много пари да си пуснеш Хистори Чанел, но нито мутрите, нито безработните го правят. И защо, като има Биг Брадър?
19 Януари 2016 14:11
Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки – Алберт Айнщайн


„Може да не можем да подготвим бъдещето за децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето”– Франклин Рузвелт


„Децата трябва да бъдат учени как да мислят, не какво да мислят“ – Маргаред Мийд


„Как се пише любов? – попита Прасчо. – Тя не се пише, тя се чувства… – отвърна Пух.“ –„Мечо Пух“, Алън Милн


19 Януари 2016 14:17
Освен бащината (или майчината, че от нея по-боли) плесничка по дупето, обществото преди се е крепило и на други принципи - страх от Бог, срам от обществото, уважение към авторитета (старейшини/сенатори, учители, свещеници). Не съзирам днес масовото прилагане на тези принципи. Може би само в добрите семейства, които от страни изглеждат старомодни в очите на "разкрепостените" мутри или парвенюта. Когато се цени какво имаш (власт, пари, имоти, "мускули", а не кой си и какво можеш - така ще бъде. Лошото е, че когато ИМАЩИТЕ разберат, че освен тялото си и честта си нямат нищо, ще бъде късно. Те ще се изправят пред Създателя голи и без душа, но ще са унищожили съдбата на мнозина... а може би и на Родината ни.
19 Януари 2016 14:24
Шаман 19 Януари 2016 13:31
Когато един народ е в плен на простотията и взаимната злоба, много трудно е да търсиш виновни. Понеже не се искат много пари да си пуснеш Хистори Чанел, но нито мутрите, нито безработните го правят. И защо, като има Биг Брадър?

Браво! А в "Биг брадър" и разни лордове на Итън..... http://www.parliament.uk/biographies/lords/lord-brown-of-eaton-under-heywood/3654
19 Януари 2016 16:51
Тогава какво се е променило, та сме така настръхнали?

Липса на възпитание и уважение към другите.

Преди много години ми разкаваха: Двама българи в чужбина отиват на футболен мач. Купуват билети с места, които не са едно до друго. Те сядат един до друг, като единият седи на чуждо място. По едно време идва човека с билет за нястото и казва: Извинете но това тук е моето място. Може ли да ми кажете къде е вашето за да седна там или вие да се преместите? Нешенците коментират след това какъв загубеняк е чужденеца и колко е бил уплашен.

След много смъртни случаи и разбити животи по затвори, може и българите да се научат на култура и да уважават хората около себе си.
19 Януари 2016 17:01
Глуповато е от тази трагедия да се прави политика.
Има статистика за криминални прояви за всяка държава, изразена в коефициент.
За САЩ е 48.87, България - 41.42, Румъния - 29.72
Извод: Румъния е най-уредената и най-проспериращата държава от трите.
Всичко опира до култура и възпитание.
19 Януари 2016 17:13
Извод: Румъния е най-уредената и най-проспериращата държава от трите.


Сигуранцата пипа най-здраво. Не знам така ли се казва сега, това наименование е отпреди ВСВ. Помня го оттук:

— Сигуранца проклятая! — закричал Остап, поднимая босую ногу. — Паразиты!

Офицер медленно вытащил пистолет и оттянул назад ствол. Великий комбинатор понял, что интервью окончилось. Сгибаясь, он заковылял назад, к советскому берегу.
19 Януари 2016 18:19
19 Януари 2016 18:22
Понеже не се искат много пари да си пуснеш Хистори Чанел, но нито мутрите, нито безработните го правят. И защо, като има Биг Брадър?


E, има и друго. Ако си само полуидиот, ти е трудно да мислиш толкова бавно, колкото тия от Хистъри разказват, а ако имаш основно, не се случва често и да ти кажат нещо ново.
19 Януари 2016 18:28
Преди много години ми разкаваха: Двама българи в чужбина отиват на футболен мач. Купуват билети с места, които не са едно до друго. Те сядат един до друг, като единият седи на чуждо място. По едно време идва човека с билет за нястото и казва: Извинете но това тук е моето място. Може ли да ми кажете къде е вашето за да седна там или вие да се преместите? Нешенците коментират след това какъв загубеняк е чужденеца и колко е бил уплашен.


Един познат, фен на Тотнъм, беше ходил на техен мач, седнал така, където му падне и стюардите го бяха извели и предали на полицията. Полицаите го бяха откарали в РПУ-то или както се казва там, разпитали го защо се опитва да седне на чуждо място, дали не се опитва да скрие самоличността си от камерите, такива неща. Веднага го бяха пуснали, откарали го обратно до стадиона и си беше изгледал почти целия мач, ама го проверили случая.
20 Януари 2016 17:13
Преди 3-4 години се прибирам в България с домочадието. Първо реших да отида до Пловдив, да видя роднини след дългото ни отсъствие.
Купуваме 4 билета от София до Пловдив за автобуса, на билетите са написани местата.
В автобуса 2 как да ги нарека .... полови труженички от малцинствата... са заели 2 от местата ни.
Казвам им: това са нашите места, моля идете си на вашите.
Едната кака са обръща и вика - ами иди и седни на друго място, рейса е полу-празен.
Ами викам, СЕГА е полу-празен, ама ще дойдат други пътници и ще ме вдигнат оттам. Освен това искам да седим всички заедно, като пътуваме да показвам места на хлапетата, които не са идвали в България МНОГО отдавна.
Оная ми отговаря: абе вие от чужбина к'во се праите на голямата работа.
Шофьора присъства на цялата кавга, ама вика: проблема си е ваш, оправяйте се.
За миг ми мина през главата да награбя парцалесите и да ги изхвърля от автобуса, но си спомних, че съм възпитан.
Освен това сигурно щяха да се обядят по GSM-a на маалата, и да ме чакат на автогарата в Пловдив..
Отстъпих.
Те така те.
20 Януари 2016 18:07
Boev

Принципно си прав, но може и другояче.
Преди петнадесет години пътувам от София до Русе с автобус (голяма зима, с колата опасно). Крайната спирка на автобуса е Силистра. На задната седалка имаше четири-пет силистренски цигани, които май ходили до София за продадат някаква кола (да не си помислите, че крадена?)
Та - в един момент юнаците си събуха обувките да им отпочинели краката. Влизал съм в кочина, нищо не е. Автобусът след пет минути замириса на екарисаж, а на една жена й стана лошо.
Някакъв възрастен мъж им каза да се обуят, те го пратиха на строго определено място. Той се обърна към шофьора и оня каза както и на теб - аз какво да направя? И тогава стана един мъж на средна възраст и каза - я да станат мъжете и да ги изхвърлим тези от автобуса - още тук, насред полето. Станахме десетина души, но все по сто килограма, а циганчетата - на вид като Джъстин Бийбър. Докато стигнем до тях, вече се бяха обули. Накарахме шофьора да спре, те взеха да се молят, единият се разплака. Проветрихме автобуса и поне докато сляза в Русе, на тези не им се чу гласът.
То хубаво - со кротце, со благо, ама трябва и малко кьотек. Друг е въпросът какво би станало после в съда (макар че те докато стигнат населено място, ние щяхме да сме слезли. Как ще ни намериш?) и дали махалата няма да излезе на протест "за по-справедлива съдебна система".
21 Януари 2016 10:40
И тогава стана един мъж на средна възраст и каза - я да станат мъжете и да ги изхвърлим тези от автобуса - още тук, насред полето.


Шаман, кефиш.
23 Януари 2016 13:27
Сгибаясь, он заковылял назад, к советскому берегу.

" Ще трябва да се преквалифицирам в домоуправител ! "
23 Януари 2016 15:08
...
И ме плЯсна
...

Уважаеми г-н литератор с висше специално образование, как сте с българската граматика?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД