:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 60
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сливи за смет. И високи глоби

Идеите на екоминистерството по темата за боклука са лош "ведомствен патриотизъм"
архив СЕГА
Конкуренция...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви за публично обсъждане изменения в Закона за управление на отпадъците. Сред тях има доста "интересни" предложения като налагането на значителни глоби за граждани, които "отнемат" отпадъци от съдовете за разделно събиране, както и закриването на пунктовете за отпадъци в зони със жилищни функции.

Като мотив за първото предложение пред медиите се изтъква, че



"отнемането" на отпадъци ощетявало фирмите,



създадени за тяхното оползотворяване, и им пречело да достигнат предписаните им квоти рециклирани опаковки. Обосновката за второто предложение е, че имало оплаквания срещу пунктовете от живущи наоколо. Всъщност подобна идея означава затрудняване на достъпа на гражданите, тъй като предвижда пунктовете за събиране на отпадъци (някога ги наричахме по-правилно - "вторични суровини", бел. ред.) да бъдат изведени от градската част и настанени в индустриалните зони, които по правило са в периферията.

И двете предложения са особен случай на т.нар. "ведомствен патриотизъм", при който една институция се опитва да реши изкуствено създаден проблем на гърба на друга - в конкретния случай става дума за разноските на общинските бюджети и на нас, гражданите, които ги обезпечаваме с данъците си.

Да разгледаме разходите за тон битова смет на София. Последните данни, които откриваме в страницата на Столичния общински съвет, са за първото и второто тримесечие на 2013 година. Те дават следната разбивка по перата сметоизвозване, третиране и депониране:

- събрани битови отпадъци: 237 446 тона

- разходи за събиране и превозване: 36.8 млн. лева

- разходи за сепариране и оползотворяване: 16.5 млн. лева

- приходи от предадени за рециклиране отпадъци: + 2.6 млн. лева

- разходи за депониране на общински депа: 4.4 млн. лева

Нарочно не добавяме в сметката други цитирани дребни разходи - като депониране на смет извън София например - но и без тях сумата набъбва до 55.1 млн. лева за 237 446 тона битови отпадъци, което прави по 232 лева/тон. За сравнение, към датата на тази публикация международната цена на петрола бе 373 лева/тон. С други думи,



3 варела със софийски отпадъци са ценни колкото близо 2 барела нефт,



стига да има кой да ги "извлече", като ги спаси от боклукчийския камион. При това няма никакво значение дали става въпрос за извадено от контейнера парче метал, стари обувки и дрехи, кашони, буркани или остатъци от храна.

Всяко решение за отпадъците е добре дошло за джоба на данъкоплатеца и трябва да се допуска свободно до пазара. Това се отнася и за "индивидуалните събирачи". Пунктове не бива да се закриват, а тъкмо обратното, да се насърчават и откриват при принципно облекчен, уведомителен режим, освен ако не работят с чувствителни суровини като скрап. Дружествата за оползотворяване на отпадъци са в облагодетелстваното положение да предложат на общините взаимноизгодно сътрудничество. Те имат свои контейнери по улиците, тоест възможно решение е самите те да наемат събирачи, които да сортират на място погрешно изхвърления отпадък от общите към цветните кофи, да ги пазят от набези и да сигнализират за навременно извозване.

Предложените от МОСВ изменения обаче са мислене в обратната посока и ще доведат до натоварване както на общинските бюджети, така и на околната среда. При това от една регулационна степен определени дейности се преместват в друга, с което се създава още един наказателен пласт върху вече съществуващия, а не се предприемат мерки по спазването на сега съществуващите норми и правила. Затова ДЕОС призовава народните представители да не приемат тези предложения. Това се отнася и за двата основни акцента в проекта - т.нар. "такса клошар/вандал" и изтикването на пунктовете за предаване на отпадъци.

Според разчетите, които са направили от ДЕОС, сметоизвозването се оказва най-скъпата от всички дейности, свързани с третирането на боклука. Следователно идеите за извеждането на пунктовете извън градовете и налагането на глоба "клошар", която трябва да уплаши ровещите в контейнерите, облагодетелстват най-вече фирмите по сметоизвозването.

Трябва да се въведе истинско разделно сметосъбиране и хората да имат повече възможности да изнасят ненужните си вещи на места, откъдето тези, които имат нужда, да могат да ги вземат.
архив СЕГА
Преливащият боклук продължава да е част от градския пейзаж.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Запалени контейнери за боклук понякога дори налагат намесата на пожарникари. От Министерството на околната среда обясниха, че не са били разбрани правилно и че предлагат високи глоби не за клошари, които ровят, а за вандали, които умишлено палят и унищожават кофи за отпадъци.

...

 ...


6
2244
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
18 Януари 2016 20:43
Изключително разумна статия.
Особено в тази част:
"Трябва да се въведе истинско разделно сметосъбиране и хората да имат повече възможности да изнасят ненужните си вещи на места, откъдето тези, които имат нужда, да могат да ги вземат."
И пунктове за вторични отпадъци трябва да има - за да се отнасят там стари дрехи, хартия и т.н.
А който желае - да ги предоставя на клошарите да изкарат някой лев от тях.
Но сегашният законодател явно работи в угода на точно определени фирми не само в тази област.
18 Януари 2016 20:50
Отделното домакинство трябва да получи най-сетне възможността да решава САМО (и ВЪТРЕ в своята "територия"!) дали таксата за смет да е със знак "минус", т.е. то, домакинството, ще я плаща на Общината, или да бъде със знак "плюс", т.е. Общината я плаща на домакинството - когато то не изхвърля сметта си в кофите пред блока, а съществена част от тази смет я РАЗДЕЛИ (и то ВЪТРЕ в домакинството, и в МОМЕНТА, в който отделният член на домакинството решава, че нещо вече е НЕПОТРЕБНО, и понечва да го хвърли в КОШЧЕТО под мивката, като т.нар. БОКЛУК!) на няколко групи лесно РЕЦИКЛИРУЕМИ отпадъци - хартия, пластмасови опаковки, стъкло, метал, постави всеки от така разделените отпадъци в ОТДЕЛНА торба, и я ПРЕДАДЕ срещу РАЗПИСКА на Общината! По-точно, на оправомощен от Общината субект, лицензирала го да бъде СЪБИРАЧ на въпросните торби, който в момента на вдигането им от територията на домакинството (еднофамилно или многофамилно жилище), претегля всяка торба, и издава (от името на Общината) разписка на домакинството! Тези разписки, представени в Общината в момента, в който се плаща данък сгради и такси смет, намалят последната в някаква предварително одобрена от Общинския съвет, и широка разгласена пропорция!


19 Януари 2016 08:26
Само не можах да разбера, как експертите от МОСВ си представят налагането на глоби и последващото им събиране от крошари, които по дефиниция ровят по кофите, защото нямат нищо - нито имот, нито доходи? На това май му се вика "да вземеш на босия цървулите"!
19 Януари 2016 08:48
В настоящото правителство кипи истинско соц съревнование между министрите по даване на идиотски идеи.Защото ни управляват неуки и некадърни калинки. Част от тези идеи Боко отхвърля малко преди да станат закони, и така показва, че е над нивото на министрите си. Което е и главната цел на подмазвачите,които си е назначил. Но някои идиотщини минават/винетките на Талпата- как да й откаже ?/, та и това има шанс.
19 Януари 2016 09:11
И пунктове за вторични отпадъци трябва да има
не. не трябва. категорично. пунктовете за вторични суровини в момента са фактор, поощряващ престъпността. само помисли: ако няма къде да се предаде /срещу заплащане/ - няма да се бере желязо от улиците, мед и алуминий от кабелите и т.н.
19 Януари 2016 09:23
За статията

В САЩ хората си изнасят старите вещи на тротоара, пред гаража, и правят "базар". Или просто ги оставят, ако някой си хареса нещо, да го вземе. И не става дума за клошари, всеки може да си избере предмет, който ще му свърши работа, и в това няма нищо срамно и обидно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД