:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,313,050
Активни 149
Страници 652
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Реформите изискват време и оставане на власт

В ДСБ има доста изявени личности, които могат да го оглавят – Светослав Малинов, Атанас Атанасов, Петър Москов, смята депутатът от РБ Настимир Ананиев
СНИМКА: ДБГ
Настимир Ананиев
Настимир Ананиев е депутат, член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ. Бакалавър и магистър по бизнес администрация. Работил е три години като преводач в Комисариата по бежанците към ООН. В продължение на седем години е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на ирландския частен колеж "Грифит Колидж Дъблин".

-------

- Г-н Ананиев, при настоящата ситуация на Реформаторския блок - ДСБ в опозиция, останалите в управлението - не смятате ли, че щяхте да останете по-стабилни в политически план и по-честни към избирателите ви, ако се бяхте разделили в самото начало?

- Блокът е единен и структурите му работят. Не мисля, че ДСБ са излезли в опозиция. Г-н Радан Кънев не е подал оставка като зам.-председател на парламентарната социална комисия за разлика от Гроздан Караджов и Атанас Атанасов, които напуснаха председателските места в транспортната и вътрешната. За нас в РБ е много важно да запазим това единство. В момента подготвяме една декларация към ГЕРБ и даваме срок от 6 месеца за постигане на напредък в приоритетите, които поставихме.

- Въпросът е как изглеждате в очите на избирателите, след като лидерът на партията, която напусна управлението, остава във вашата ПГ и дори е неин съпредседател.

- Действително, г-н Кънев лично е в една много странна ситуация. Не бих казал същото за неговата партия, защото нейните народни представители не са ни дали такива знаци. Той единствен обикаля по телевизиите и изказва различни мнения. А в ПГ заяви, че подкрепя всички приоритети, които сме заложили. Не мога да разбера как хем иска да продължи да изпълнява целите на РБ, хем да се води опозиционер.

- Излиза, че само г-н Кънев е пречката пред единството на блока.

- Да видим фактите. Той направи историческия компромис. Но за съжаление не си е взел историческия урок. А той е, че който се опитва да цепи десницата, накрая сам пада в пропастта. Знаете колко разделения имаше вдясно през последните 25 г. и това никога не е било полезно за идеята. В момента тече такъв опит със заявката на г-н Кънев за нов десен проект. Това всъщност значи ли, че той напуска сегашната си партия? И не поставя ли така в много неловко положение колегите си от ДСБ? А ДСБ са наши партньори. Те са уважавана дясна партия, работили сме три пъти на избори и всеки път резултатите ни са по-добри. Г-н Кънев даде заявка за президент и може би тук е разковничето - той иска да бъде кандидатът на десницата. Това обаче не е начинът. Заради неговите действия избирателите ни виждат непостоянство в блока. Той ни нарече "орда варвари" - всички от блока, които сме работили заедно през последните три години. Мисля, че има връзка с провала му във Варна на местните избори. Беше избран за народен представител от там и затова му оставихме организацията на кампанията. Знаете какво се случи. А беше казал, че ще напусне политиката, ако Чавдар Трифонов се провали като кандидат-кмет.

- Значи приемате ДСБ, но без Радан Кънев.

- В ДСБ има доста изявени личности, които могат да го оглавят - Светослав Малинов, Атанас Атанасов, Петър Москов. Въпросът обаче е в това защо се разединява дясното. Ние имаме двама съпредседатели - Радан Кънев и Найден Зеленогорски. Кой е обединителят? Това е Зеленогорски. В Плевен той обедини целия блок да застане зад една кандидатура и ние спечелихме Плевен. Същото направи ДБГ и в Добрич. Затова посоката трябва да е към обединение и единство. А вместо това сега се случва нещо доста интересно. Радан Кънев и Лютви Местан, които заедно договориха "исторически компромис", дадоха заявки за нови десни проекти.

- Видяхме какво става след пиене на кафе с г-н Местан.

- Да, и това е нашето притеснение. РБ иска от това управление конкретни реформи. Първата година осигурихме стабилност, сега е време за реформите, а третата година ще бъде годината на растежа. Ако се следва този план, разбира се.

- Дадохте заявка за още промени в конституцията. Как ще ги направите, след като политическата тежест на блока намаля?

- Ние ще продължим съдебната реформа през Закона за съдебната власт. Затова ни трябва обикновено мнозинство. Няма нужда да търсим широко мнозинство, нито да правим "исторически компромиси". Просто управляващото мнозинство трябва да подкрепи реформи през законодателството. Тук влиза и антикорупционното и изборното законодателство. Всичко това е част от нашата декларация към ГЕРБ и може да се направи през следващите 6 месеца, разбира се, ако има желание от двете страни. А другите колеги от РБ продължават да поставят нашето единство като много важна цел. Видях се с някои от активистите и председателите на организациите на ДСБ в София. Те също не харесват случващото се и искат да продължат да работят за РБ. ДСБ има голям конгрес скоро и ние ще видим кой път ще избере партията. Но за нас е важно ДСБ да остане партньор в РБ, за да можем да отговорим на обещанията, които направихме.

- За готвения анекс към коалиционното споразумение г-н Кънев предрече, че ви предстои поредно унижение от ГЕРБ. А депутати от гражданската квота на РБ го смятат за декларативно. Как ще ги убедите, че е нещо повече от това, а не само повод да останете в управлението?

- Ние само започваме с декларация, която прераства в анекс - добавка към договора. Ние имаме подписано споразумение с ГЕРБ и не променяме нищо в него. Само изваждаме конкретни неща, които са приоритетни за РБ, слагаме им конкретен срок и така ускоряваме тези реформи. А за депутатите от гражданската квота - Петър Славов и Мартин Димитров направиха 6 предложения към декларацията и те са влезли вътре. На последното заседание на ПГ те поискаха да видят финалния текст и казаха, че още мислят да разпишат. Надявам се, че ще го направят, защото там са влезли нещата, които те искаха да видят.

- И ако този анекс се приеме, а след 6 месеца поставените в него приоритети не са изпълнени, тогава какво следва?

- Да видим какво ще влезе във финалния текст. След това е много лесно. Ако пише, че трябва да влязат в парламента 4 закона, а до 6 месеца не е влязъл нито един, значи имаме проблем.

- Г-н Зеленогорски каза, че при такава хипотеза ще иска излизане от управлението.

- Със сигурност ще преосмислим нашата ситуация. Но колегите от ГЕРБ много ясно заявиха, че са съгласни на такъв анекс и искат ускоряване на реформите. Просто искат да видят какво е важно за нас, за да можем да постигнем това ускорение. Самите те разбират, че ако нищо не се случва, няма смисъл да продължаваме.

- Наскоро г-жа Кунева каза, че ще разговаря със СДС за президентска номинация на РБ. Изключвате ли останалите партии в блока от този процес?

- Не, в никакъв случай. Нееднократно сме заявявали, че държим на единна кандидатура на РБ. Г-жа Кунева каза, че ще направи консултации със СДС като най-старата дясна партия. Да на забравяме, че двама от президентите на България идват от тази формация. Иначе ние в блока взимаме решенията в Изпълнителния съвет заедно.

- Г-жа Кунева отдавна говори за по-централизирано управление на блока и един лидер. Ще се случи ли това, или РБ ще продължи да функционира като хлабава коалиция?

- Не бих нарекъл "хлабава" коалиция с такива резултати на избори. За нас е много важно да се възстановят органите на блока. През последните 2-3 месеца Изпълнителният съвет се събира редовно, обсъжда се всичко и се взимат решения. Когато има правила и работещи органи, нещата се случват от само себе си. Дали ще има един лидер - да, защо не. Засега искаме да рестартираме Гражданския съвет на блока, чийто мандат изтече.

- Какво е бъдещето на РБ при настоящата ситуация?

- Като десен политически съюз РБ показва, че е важен за управлението на страната. Всеки може да направи разликата между първото и второто управление на Бойко Борисов и това е РБ. Нашата тежест сега не е достатъчно голяма. Но след всеки вот увеличаваме своите резултати и се надяваме не само да запазим сегашните си избиратели, но и да привличаме нови. Искаме да върнем обезверените гласоподаватели към урните и затова за нас е ключово изборното законодателство, особено електронното гласуване, чието въвеждане предложихме. Не можем сега да се откажем. Едни предсрочни избори в момента не биха решили никакъв проблем. Трябва да се фокусираме и да започнем максимално много реформи, които са приоритетни за нас. Това изисква време и оставане на власт, но не на всяка цена. Всичко си има граници.
14
2144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
18 Януари 2016 20:19
Оядено момченце.
18 Януари 2016 20:49
Тоя не стига, че проведе предизборна кампания стил "Гочиту" в Лозенец, не стига, че регистрира "Реформаторски блок" като търговска марка (с което извести какво е означавала тази организация за поне част от участниците в нея), но сега си позволява и да се меси във вътрешно партийните дела на ДСБ.
18 Януари 2016 20:52
Божке-е-е...и тоя с политика се занимава .
Гнома, Пепи Готиното и Малинката били достойни да оглавят ДСБ. Ти да видиш.
От къде ги сбират такива в листите на Костовистите от Седмия ден?
18 Януари 2016 21:40
Според мен трябва да предложат Лукарски за президент.

Нали Дянков каза че и с него и без него икономика няма - да не остане завалията без пост.
18 Януари 2016 21:43
Първата година осигурихме стабилност, сега е време за реформите, а третата година ще бъде годината на растежа.


Това най-много ми хареса.
Бочко пак ще трябва да обяснява кой на кого е осигурил стабилност.
18 Януари 2016 22:05
маргаритка2
18 Яну 2016 21:40
Според мен трябва да предложат Лукарски за президент.
Нали Дянков каза че и с него и без него икономика няма - да не остане завалията без пост.Лукарски - президент!
18 Януари 2016 22:11
А-а-а, не!
Комарницки - президент, Лукарски -процент!
19 Януари 2016 04:11
Лице с подобно излъчване не може да вдъхне доверие и на собствената си майка. Алън Копле от "Новият политик" в някаква животновъдна версия. Кадровият спек явно е повсеместен. И ако за позитанци и депесари това е обяснимо - патрицианският "елит" на едните мутира напълно, а другите оперират с лица с тежък български и шепа еничари, то за тези леваци няма никакво оправдание.
19 Януари 2016 04:15
Радан може да е всякакъв, но показва физиономия, на чийто фон останалите от РБ изглеждат просто жалки с вкопчването си за благата от властта. Хората виждат и най-много избирателите на РБ. Никакви оправдания не вършат работа и не хващат дикиш.
19 Януари 2016 10:01
Новоизлюпен пингвин, усетил, че в политиката е келепирът.
19 Януари 2016 10:47
Нестимир (какво консесусно, очевидно, име) има "визия" н пехливанин от мазни борби, па и приказките му едни такива, мазни, мазни. Какво се учи в тази "бизнес администрация"?
19 Януари 2016 11:11

Настимирът явно е назначен за главен щурмовак на вътреблоковото кънеборство.

Може би вече си е повярвал, че и той е станал политик със собствен лик и тежест... или пък дори идеи...

Абе, Nasty, я си кажи - верно ли си пробил софтуера и си използвал картата на Скиора?
19 Януари 2016 11:20
Абе, Nasty, я си кажи - верно ли си пробил софтуера и си използвал картата на Скиора?


Nasty е прекрасно име за този тип мъж /не е моя/!
19 Януари 2016 13:46
Nasty
Forza
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД