:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 500
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
На запад

Комунизмът е жив в Португалия

Комунистите печелят от 1974 г. всички избори в южното градче Авис
Снимка: www.visitportugal.com
Градчето Авис е последният комунистически бастион в Португалия.
Леонор Ксавие няма да позволи лошото представяне на Португалската комунистическа партия (ПКП) в националните избори да сломи духа й. "Оптимистка съм за бъдещето на партията", заявява дамата, която е ветеран в организацията. "Ако работниците се обединят, сигурна съм, че можем да спрем висшата класа да не управлява по своя модел тази, а и други държави по света", размишлява Ксавие в хладната класна стая, украсена с червени знамена и с внушителен портрет на Ленин. "Тези от нас, които са над 60-годишна възраст, трябва да предадат отговорността на по-младите другари." В продължение на 30 години Ксавие е координатор на ПКП на местно ниво в Авис - красиво градче в южната част на страната с население от 4500 души, където комунистите печелят всички избори, след като демокрацията в Португалия е възстановена през 1974 г.

На президентските избори, които се проведоха на 24 януари, Авис беше единствената от 308-те общини, гласували за кандидата на ПКП Едгар Силва. Населеното място става



все по-изолиран бастион на едно от последните европейски комунистически движения,



чийто облик изобщо не се е променил десетилетия наред. Силва спечели едва 3.59% от националния вот, като завърши на унизителното пето място. Той значително изостана след дясноцентристкия победител Марсело Ребело де Соуза. Още по-лошото обаче е, че Силва беше задминат от Мариза Мачиас - кандидатката на Левия блок, която получи над 10% от гласовете на избирателите. Този погром се добавя към разочарованието от парламентарните избори през октомври, на които ПКП отново беше победена от Левия блок. И в двата вота Левият блок беше представян от познати в медиите жени кандидатки, които много повече общуваха с по-младите избиратели, отколкото мъжете с посивели коси, оглавяващи ПКП.

Двойният разгром на ПКП даде основание за спекулации, че доминиралите дълго време в Португалия крайнодесни сили са тръгнали по пътя на другарите си от Гърция и Испания, където комунистическите партии са засенчени от новопокръстени радикални формации като СИРИЗА и "Подемос". "Последните два вота показаха, че ПКП бързо се разпада", пише в своя статия за "Политико" Алесандра Лукас Куелю. "ПКП не се реформира във време, когато всичко се промени, и така рискува скоро да изчезне от политическия небосклон."

По ирония на съдбата облаците над ПКП се сгъстиха в момент, когато



организацията има по-голямо влияние над правителството



от средата на революционните 70 години на ХХ век. Оцеляването на социалистическото правителство на малцинството на премиера Антонио Коща зависи от подкрепата на депутатите от ПКП и от Левия блок. След като пое властта през ноември, Коща набързо одобри няколко мерки, за които настояваха левите сили - либерализиране на закона за абортите и на правилата за осиновяване на деца от хомосексуални двойки; преразглеждане на орязаните пенсии и планираните приватизации; облекчаване на други непопулярни икономически реформи, приети от предишното дясноцентристко правителство.

Неочакваното облекчаване на рестриктивните мерки обаче притесни ЕК. Брюксел предупреди, че бюджетните планове на Португалия за 2016 г. може да са в нарушение на правилата в еврозоната. Рейтинговите агенции заплашиха да намалят рейтинга на страната, което може да принуди властите да поискат втори спасителен пакет. Лидерът на комунистите Йеронимо де Соуза и влиятелните синдикати в ПКП настояват Коща да пренебрегне тези предупреждения. Те искат премиерът да не отстъпва от позициите си пред чуждото "изнудване". "ЕС иска да увековечи политиката си, която нарича "строги ограничения", но това е ефективен начин за ограбване", заяви Де Соуза на партиен митинг. "Сега е моментът за важни решения, тъй като интересите на нашия народ се сблъскват с тези на големите финанси и едрия капитал." Призивите за борба се приемат добре от верните на партията. "Не ни трябват лъскави думи, за да казваме това, което трябва да кажем", казва Ксавие. "Централното правителство отне правата на хората като здравните грижи и образованието, но партията ни винаги е до хората в добри и лоши времена."

Стабилната подкрепа за ПКП в Авис може да се проследи до съпротивата срещу диктатурата, която управлява страната в продължение на четири десетилетия до революцията през 1974 г., оглавявана от военни с леви убеждения. По време на старата власт работниците в големите земеделски стопанства в южния португалски район Алентежу се трудят часове наред срещу ниско заплащане. ПКП се опитва да ги организира да си търсят правата, но действията им бързо са потушени. Партията обаче работи тайно за подкопаването на режима. Активистите й рискуват



да бъдат хвърлени в затвора, да бъдат измъчвани



и дори да получат смъртни присъди, като си играят на непрекъснато преследване с известната Международна полиция за защита на държавата - тайната полиция PIDE. "Бяха тежки времена. Бяхме подлагани на репресии, много хора бяха арестувани. Хората се обърнаха към ПКП, тъй като тя се бореше срещу PIDE", казва Жоау Мануел Невес, който е 72-годишен зидар и е гласувал за комунистите.

Много възрастни хора в Авис си спомнят времето след падането на диктатурата като златни години. Вдъхновявани от идеите на партията, фермерите окупират големите стопанства, за да създадат колективни кооперативи под надслова "земя за тези, които я обработват". На Ксавие, която при настъпването на революцията е 24-годишна работничка във ферма, са възложени важни задачи. Тя става представител на профсъюзите и работи за кооператива "1 май" - една от най-големите ферми, чието управление е поверено на работниците. "Реформата в земеделския сектор даде работа на всеки. Студентите идваха през лятото в кооперативите, беряха домати, зеленчуци, зърнени култури, - казва тя. - Политическото съзнание на хората се формира по този начин."

Във времето след революцията

комунистите имат голямо влияние и сила в националната политика,



и доминират в равнините райони на Алентежу. Това обаче не продължава дълго. Следреволюционна Португалия се обръща към западния модел на демокрация, пазарна икономика и европейска интеграция. Колективните ферми се опитват да се конкурират, а земите се връщат на частни собственици. Електоралната подкрепа за ПКП достига своя връх през 80-те години и е почти 20%. Рухването на СССР - за което ПКП все още тъгува и определя като погром "с тежки последствия" - има сериозно негативно влияние върху партията.

Постижението от 8.3% подкрепа, получена от ПКП на парламентарните избори през октомври, е най-доброто за последните 15 години. То е резултат от недоволството на избирателите към центристките партии след дълговата криза в еврозоната. Празненствата обаче бяха заглушени от факта, че партията беше победена от Левия блок, който получи 10.2% от гласовете в най-добрия постигнат резултат от основаването си през 1999 г. Двете партии имат доста общи неща: искат обществен контрол над банките и над ключови икономически сектори, излизане на Португалия от НАТО и отхвърляне на бюджетните ограничения, налагани на страните в еврозоната. Освен това блокът успя да стигне до по-млад електорат в градовете, като се представя за партията на бъдещето.

Снимка: Политико
Леонор Ксавие цели 30 години е координатор на ПКП на местно ниво в Авис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Генералният секретар на ПКП Йеронимо де Соуза по време на предизборен митинг през октомври м.г. Партията постигна изключително добър резултат, но въпреки това не е доволна от успеха, тъй като бе задмината от Левия блок.
13
2275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
15 Февруари 2016 20:22
"Реформата в земеделския сектор даде работа на всеки. Студентите идваха през лятото в кооперативите, беряха домати, зеленчуци, зърнени култури, - казва тя. - Политическото съзнание на хората се формира по този начин."


После се появиха компютрите и интернет...
15 Февруари 2016 21:44

Аз помня "Грандула, вила морена", Роза Коутиньо и Марио Суареш.
Романтиката на 70-те.
15 Февруари 2016 22:51
Да живее Португалия! Но без Барозу.
15 Февруари 2016 23:42
Камунизмо бил жив в Португалия, а не в Русия на Путин. Ти да видиш...
16 Февруари 2016 00:52
Поредните западняри-идеалисти, дето не знаят за какво става дума.
16 Февруари 2016 01:10
Поредните западняри-идеалисти, дето не знаят за какво става дума.


Добре, че сте вие местните ганювски "десняци" да бдите комунизъма да не налази Юръпа. Божееее!
16 Февруари 2016 01:28
Терминологичен дисонанс: или има комунизъм, или има частна собственост. Едното изключва другото. Два свята, и така нататък... Ерго, има ли частна собственост в Португалия? Има. Значи комунизъм няма. Точка.
16 Февруари 2016 11:04
На президентските избори, които се проведоха на 24 януари, Авис беше единствената от 308-те общини, гласували за кандидата на ПКП Едгар Силва. Населеното място става
все по-изолиран бастион на едно от последните европейски комунистически движения,
чийто облик изобщо не се е променил десетилетия наред. Силва спечели едва 3.59% от националния вот, като завърши на унизителното пето място.

Това е добре!
16 Февруари 2016 14:07
Бе мани ги, мекокиткенските еврокомунисти. Ако бяха признали ръководната роля на Кремъл, сега обкомските им секретари да са собственици на рафинерии и курорти.
16 Февруари 2016 14:17
Пошъл Тошев
Терминологичен дисонанс: или има комунизъм, или има частна собственост. Едното изключва другото. Два свята, и така нататък... Ерго, има ли частна собственост в Португалия? Има. Значи комунизъм няма. Точка.

Едното изключва другото!
Има ли в Португалия държавна/общинска собственост!? Има! Значи Португалия е комунистическа страна.

Има ли държава в света, където да няма държавна/общинска собственост!? Няма! Във всяка държава има държавна/общинска собственост!
Извод: всички държави в света са комунистически!
. по въпроса!
16 Февруари 2016 14:21
мернах градчето във Фликр, супер e. https://www.flickr.com/photos/vitor107/sets/1600320/
---------------
Между другото, на последните избори комунистите взеха 8.3%.
16 Февруари 2016 14:23
Не че нещо, ама тамошния комунизъм има толкова общо с познатия нам колкото баклавата с бакалавъра.
16 Февруари 2016 14:30

Има ли държава в света, където да няма държавна/общинска собственост!? Няма! Във всяка държава има държавна/общинска собственост!
Извод: всички държави в света са комунистически!

Ндааа... Абе, другари, нямате ли вече ПУГ... За "Георги Кирков"" знам, ама...
Запишете го момчето...Гледам, че изкара комунистите робовладелци, роботърговци и проробовладелци?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД